![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
Sayın Muda Keşke sizde bana karşı bu kadar önyargılı olmasaydınız,2012 den beri bu sayfayı takip ediyorum bir süre ara verdim 55 sayfayı defalarca okudum,13 yıldır da balkonumda kışın salonumda 5 ayrı renk begonvil yetiştiriyorum hiçbiriside ölmedi hem yaz hem kışiçek açtılar ama kışın hafif bir ısıda büyütüyorum kışın çiçek açmasınlar yorulmasınlar diye. begonvilin bonzaisini bile yaptım yaz kış her zamanda çelik yapıyorum Amacım farklı türleri aşılamak vs uzun zamandır uğramamıştım belki değişik tür vs bulurum diye evinde yetiştiren arkadaşlar dan çelik almak daha sağlıklı internetteki satanlar çok küçük fidanlar vs... Bir tekrar gündem oluşturalım dedik neredeyse kovacaksınız Düzenleyen keopstr : 27-12-2020 saat 21:26 Neden: yanlış isim |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2020
|
Alıntı:
Öncelikle begonvil çelikleme ile ilgili sorduğum soruya cevabınız için çok teşekkür ederim. 2020 Ekim ayında başlayan Begonvil çelikleme serüvenim hatalarla başlayarak ilk denemede % 0 başarı aldım. Yılmadım bir daha bir daha derken şu anda %90 oranına çıkardım. Begonvil çiçeğini çok seviyorum. Adeta bir BEGONVILMANIAC (begonvil manyağı) oldum. şu anda 50 adet civarında begonvil çeliklerim büyüme sürecinde. Bu seviyeye gelinceye kadar tüm yöntemleri denedim. Amacım para kazanmak değil. Sadece her türden 1 adet olsun yeter. Satın almakla olmuyor. İnanın dikkat ederseniz çok farklı türleri var. Ben işi abarttım akademik olarak kayıtlı türlere kadar araştırdım. Yaptığım araştırmalar (ingilizce) beni şoke etti. gelelim sorunuza. Ağaç olarak bulursam size yollarım. Henüz aşılama işine girmedim. Saygılarımla |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2021
|
Merhaba çeliklemedeki deneyiminizi paylaşırmısınız lütfen. En azından ölen ağaçlarımızın yerine çelikten köklenenleri koyabiliriz. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Çelikleme konusunda tecrübenizi paylaşırmısınız lütfen. Kuruyan ağaçların yerine çeliklerden yetişenlerle idare edebiliriz en azından. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
|
Çelik alırken taze sürgünlerden değilde daha yaşlı dalları tercih ediyorum. Uzunluk olarak en az 7 node (düğüm/yaprak ve dikenin çıktığı yer) olarak sayıyorum. Çelikler için ithal torf kullanıyorum. yerli torf da olur ama fırında 100 C ısıtmalısınız. aksi takdirde mantar sinek vs oluşabiliyor. çelikleri 4 gün suda bekletiyorum. dikimden önce ballı suya batırıyorum. hatta birazda tarçın ekiyorum. Torfu tava haline getiriyorum önceden. ne çok ıslak ne çok kuru olacak. diktikten sonra uzun süre sulama yapmayacaksınız. Köklendirmeyi hızlandırmak için Hormon kullanıyorum. her çeliği plastik bardaklara tek olarak daha kalın çelikleri 2 adet olarak ufak saksılara dikiyorum.Üzerlerine şeffaf poşet geçirip 20 25 C sıcaklıkta direk güneş ışığı görmeyecek şekilde köklenmeye bırakıyorum. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Üzerlerine şeffaf poşet geçirdiğinizde küflenme mantar gibi sorunlar çıkmıyormu sizde. Ben üzerini ne zaman kapatsam bunu yaşadım. Bunu engellemek için ne yapıyorsunuz? Ballı suda ne kadar bekletiyorsunuz? Suyla balın karışımı yeterlimi herhangi bir ölçü söz konusumu bunda mesala bir kaşık bal biraz su gibi. Hormon olarak ne kullanıyorsunuz? Hormonu dikimde değilde sularken mi kullanıyorsunuz sanki öyle anladım. Mesala en son çeliği hormona batırıp sonra torfa dikmek gibimi? İba ise kaç ppm? Değilse direk marka söylerseniz sevinirim Ve çelikleme zamanınız nedir. Çok fazla soru oldu sanırım. Mazur görün. Cevaplar için teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Eğer aydınlık bir yerde değilse mantar oluşabilir. Ben genelde perde arkası veya şeffaf çatı altı gibi yerlere bırakıyorum. 1 Bardak suya 1 tatlı kaşığı bal karıştırıp yaklaşık 20 dakika bekletiyorum. Hormon olarak MassPlant Naphthalene Acetic Acide + Indol Butyric Acide; Köklendirme hormonu kullanıyorum. Önce çeliği hormona batırıp sonra saksıya küçük bir delik açıyorum ve dikiyorum. sonrada toprağı hafif sıkılaştırıyorum. İlk çelik almaya ekimde başladım. sonra kasım, aralık, ocak, şubat,mart ve en son nisan. Hangisi daha başarılı derseniz mart ve nisan ayları. Bildiğim kadarıyla yılın her ayı çelik alınabiliyor. Önemli olan ortam bence. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Rica ederim. umarım faydası olur herkese. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Boşuna alınganlık yapmaya gerek yok. Kimse kimseyi kovma niteliğinde bir cümle kurmuş değil. Açtırdığınız begonvilleri güzelce yükleyin de gözümüz şenlensin. Bu Korona ortamında insanların canı burnunda, belki kendileri hasta, belki aile bireyleri... Belki yakın birini kaybettiler. Ahkam kesmeden, ileri geri yazmadan biraz düşünmeniz iyi olur. İnsanlar size, bu ortamda, çelik göndermek için kargoya gitme cesareti bulamayabilirler. Böyle bir şey isteme hakkını nereden alıyorsunuz ![]() Neden böyle bir risk almalarını istiyorsunuz ![]() Denizliye yakın mesafedeki Bodrum, Fethiye, Marmarise gidebilir sokaklarda halen açmış bulunan Begonvillerden çelik alabilirsiniz. Bu başlık bir şey isteme başlığı değil. Bunun için ayrı bir başlık açabilirsiniz. Yaptıklarınızı, tecrubenizi, püf noktalarıyla burada anlatın ilgi duyanlar feyz alsın. Videolarınızı youtube'ye ekleyin, linklerini koyun. Bilgi ve resim paylaşın . ![]() Bilgi içermeyen her yazışmayı özelden yapın, nacizane fikrim. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
biz aramanızda yanlış anlaşılmayı çözdük özelden yazılarak