agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni4014Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-09-2011, 11:47   #3091
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Nihayet benim sellukamda açtı bu 2. yılı ve 2. çiçeklenmesi. Bu yıl tohum bağlarmı bilemiyorum, karıncaları uzaklaştırmak için ilaç kullanmadım, tohum oluşması için karınca gerekiyormuş galiba biryerlerden duymuştum ne derece doğru bunuda bilemiyorum, tohum oluşursa Sitenin bütün bahçesine selluka çimlendirip dikeceğim.
Muhteşem bir kokusu var....
Name:  DSCF3018.jpg
Views: 1236
Size:  64.3 KB
Name:  DSCF3019.jpg
Views: 1279
Size:  39.7 KB
Bunlarda Benim sabah şekerlerim bunlarda başka güzel kokuyor çiçeklerim kadar güzel ve sevimliler
Eklenti 247837

polemos beğendi.

Düzenleyen Güler : 16-10-2014 saat 18:51
missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2011, 13:29   #3092
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Adana'da hiç bilinmeyen bir çiçek olduğu için her koklayan kokusunu farklı bir çiçeğe benzetiyor. Son koklayan "Sümbüle benziyor" dedi ben de "Her güzel kokudan bir iz var" diyorum

Bu güzel çiçekle buluşmamı sağlayan Saim Ergin'e saygı ve sevgilerimle...

Name:  a100_1793.jpg
Views: 752
Size:  49.9 KB

Name:  a100_1794.JPG
Views: 1314
Size:  62.3 KB

Name:  a100_1795.JPG
Views: 777
Size:  64.5 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2011, 15:35   #3093
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Ülkemizdeki mevsim değişiklikleri çiçeklere de yansıdı, benim sellukalarım tohum kapsülleri yapmaya başladı.

Name:  selluka.jpg
Views: 1474
Size:  59.0 KB

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2011, 14:20   #3094
Ağaç Dostu

fmerry's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2010
Merhaba,

sellukalarımı bu sene tohumdan yetiştirdim.Boyları 1m kadar oldu biri saksıda diğerini 1 ay önce bahçeye ektim ama çok gelişim göstermedi.Malum önümüz kış bahçedekini saksıya geri alıp evde mi koruyayım? soğuk zarar verirmi

teşekkürler

fmerry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2011, 18:30   #3095
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Kışın köküne malç uygulamayı deneyebilirsiniz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2011, 15:39   #3096

memet's Avatar

Saksıdaysa kış gelirken korunaklı bir yer alın. Seneye canlanınca etkili bir gübrelemeye başlarsınız. Çiçekler artık seneye.

Eski 05-10-2011, 19:10   #3097
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Bir yandan yeni tomurcuklar açarken diğer yandan sararıp dökülmeye başladılar. Çiçek sapları canlı ve yeşil. Tohum oluşacak mı anlayabilmiş değilim.

Her çiçek demetinden bir fasulye mi oluşuyor?

Eski 06-10-2011, 00:01   #3098
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Sevgil Maki, her çiçek kıvrımından bir fasulye oluşuyor. Benimkinde şimdilik iki fasulye var.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2011, 03:01   #3099

memet's Avatar

Çiçek dökülürken, eğer tohum bağlayacaksa fasulyesini görmeye başlarsınız. Sadece çiçek sapı varsa tohum yok.

Eski 06-10-2011, 11:09   #3100
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2010
Galeri: 55
Hafta sonu sellukamı görmeye gittim körfezde bıraktım ... Nerdeyse tüm tomurcuklar açmış veya açmak üzereydi. Yalnız çiçeklerin sapları kalmıştı sanırım bu kadar geç açınca tohum oluşturma şansı da olmayacak.

Name:  ekim 2011 026.JPG
Views: 1577
Size:  51.1 KBName:  ekim 2011 027.jpg
Views: 876
Size:  21.0 KB

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2011, 14:14   #3101
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-12-2010
Mart ayında sayın kalamaklı tarafından dağıtılan selluka tohumlarımdan nihayet geçte olsa sonuç alabildim yaklaşık 3 m boya erişen bitkiden sadece 1 yerden çiçeklenme yaptı ama buna şükür inşallah seneye daha güzel olacak Teşekkürler kalambaklı

Eklenen Resimler

e1hun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2011, 17:43   #3102
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-10-2010
Galeri: 2
Merhaba, bende bu güzelliği sonun da gördüm. Yaklaşık 5 metre uzayan sellukam da tek salkım da sadece 4 çiçek oldu. Başka bir fide de sadece tek tomurcuk var. Bu kadarı bile yetti valla. Tohum olmuycana göre, kökleri iyi korumalıyım ki seneye daha çok çiçek görebileyim. Yoksa Yunanistan dan tohum ısmarlamam gerekecek. Toprak üstünden ne kadar budama yapmam lazım acaba? Çelik denemeside şart... Bunlar da benimkiler...

Eklenen Resimler

karalale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2011, 17:49   #3103

memet's Avatar

Budamayın bırakın kendisi kurusun. Saksıdaysa, Almanyada ise kışın korumaya alın.

Neden Tohumu başka ülkelerden arayasınız?

Eski 08-10-2011, 18:08   #3104
Ağaç Dostu

Sevgili memet, kurumasını beklerken, ani gelen don olur da kaybederim diye korkuyorum. Kışın tüm kökleri bir saksıya toplayıp, özel örtü ile sarıcam. Bodrumumuz, ısıtmalı değil. Ne ve nasıl yapmam gerektği konusun da ben de karasızım. Kesinlikle bu güzelliği kaybetmek istemiyorum. e-bay üzerinden sadece Yunanistan da bulabilmiştim. Alakanız için teşekkürler, selamlar...

Eski 08-10-2011, 18:14   #3105

memet's Avatar

Anladığım kadarıyla yerde dikili. Gövdesi kurumaya başladığında saksıya alabilirsiniz soğanını.
Torf kompost gibi bir ürün içinde koruyabilirsiniz. Donlar olmadığı sürece kökler korumalı ve ısıtılmayan bir ortamda yaşayabilir.

Forumda arkadaşlar tohum paylaşıyor. Ben ilk yıllarda bolca tohum dağıtmıştım şimdi herkeste tohum var.

Eski 08-10-2011, 18:42   #3106
Ağaç Dostu

Hem saksı da, hem de yerde var. Saksılar epey büyük. Toplam on kök. Kimi 5 metre uzadı, kimi yarım metre yok. Tabii bunun suçlusu da benim. Kışın yeşerttik, bahara yorgun soktuk selluka yı. Birde lablab la aynı saksıyı paylaştı kimi. Gelişimi etklienmiş olabilir. Olmazsa iki kökünü ev içinde korumaya alırım. Önümüzü kış tutalım, yaz çıkarsa bahtımıza demiş büyüklerimiz, tekrar teşekkürler....

Eski 08-10-2011, 21:33   #3107
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2011
Adana da havalar iyi giderse seneye aynı bitkiyle devam edebiliriz gibi geliyor veya mutlaka budama yapılmalı mıdır çiçek de göremedim budama yapmak daha mı sağlıklı olur

aukesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2011, 23:45   #3108
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Ben budamıştım sevgili aukesen. Baharda dipten sürgün ve Eylül ayında çiçek verdi. Tohum kesesi için seneyi beklemem gerekecek gibi

Eski 08-10-2011, 23:53   #3109
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Anladığım kadarıyla yerde dikili. Gövdesi kurumaya başladığında saksıya alabilirsiniz soğanını.
Torf kompost gibi bir ürün içinde koruyabilirsiniz. Donlar olmadığı sürece kökler korumalı ve ısıtılmayan bir ortamda yaşayabilir.
Sayın memet, soğanını saksıya aldığımızda, ısıtılmayan ortamda sulama yapılmalı mı?

Bu bilgiyi öğrenmek benim için iyi oldu, teşekkürler. Yoksa iki kök sellukamı gözden çıkaracaktım.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2011, 04:07   #3110

memet's Avatar

Bu kış ben de yerde duran sellukalarımı saksıya alacağım. Soğuklar ve bulunduğu yerdeki rüzgar zarar veriyor.
Yerde kalsaydı kış boyunca toprak ıslak olacaktı. Saksı toprağını da bu yüzden nemli tutmaya çalışırım. Tamamen kurumasına izin vermem. Çok da sulamam.
Soğan deyince lale soğanı gibi bir şey değil çünkü. Kalınlaşmış bir kök yapısı var.

Eski 09-10-2011, 13:32   #3111
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Ben budamıştım sevgili aukesen. Baharda dipten sürgün ve Eylül ayında çiçek verdi. Tohum kesesi için seneyi beklemem gerekecek gibi
aslında çiçeğini de göremedim budamaya elim varmıyor desem yeridir okadar büyüdü canlandı uzayıp gidiyor çok yıllıkmış gibi devam etsin istiyorum ama olmayacak sanırım havalar iyice soğuyana kadar bekleyeceğim sonra budayacağım

Eski 09-10-2011, 16:17   #3112

memet's Avatar

İklimin uygun olduğu yerlerde canlı kalıyor. Genellikle budama gerekmeden kendisi kuruyor.
Gerekli değil budama.

Eski 09-10-2011, 22:44   #3113
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
İklimin uygun olduğu yerlerde canlı kalıyor. Genellikle budama gerekmeden kendisi kuruyor.
Gerekli değil budama.
kendisi kuruyor derken aynı yerden seneye tekrar büyüyor sanırım soğan benzeri birşey oluyormuş sanırım yoksa tamamen mi ölüyor benim sarmaşık çok fazla soğuk olmazsa bu seneyi çıkarır gibi geliyor

Eski 10-10-2011, 06:26   #3114

memet's Avatar

Evet dallar kuruyor toprak altında soğanı canlı kalıyor bahara tekrar canlanıyor. Bazı durumlarda gövde canlı da kalabiliyor. Budama bu nedenle gerekli değil.

Eski 10-10-2011, 17:22   #3115
Ağaç Dostu

aburcuburs's Avatar

Giriş Tarihi: 13-09-2011
Siteye üye olduktan sonra okuduğum 184 sayfalık form sonucunda çıkardığım notları sizlerle paylaşmak istiyorum ki hatam varsa uyarın, bilgilerimi düzelteyim.

TOHUM DİKİMİ İLE İLGİLİ DERLEDİĞİM NOTLAR 
1-Tohum dikim zamanı çok önemli çünkü,plastik kapta hazırlanan seralar ile tohumu erken çimlendirmiş olup, tohum riske atılmış oluyor, hele ki kışın başında çimlendirildiğin de tohum iyice yorulmuş oluyor. Tohum ekimi 15 şubat- 1 mart arası gibi dikilmeli. Nisan başı en garantili tarih
2-Tohumun sert bir kabuğu vardır.Su zımparası ile sürtüp hafifçe kabuğu zedelemelisiniz veya başka bir şekilde inceltin; törpü kullanan arkadaşlar mevcut. Ancak sakın kaçırıp da öze inmeyin. Tohumun kök ve filiz vereceği bir noktası var (göbeği) orayı zımparalamamanız gerekiyor.
3-Arkasından sıcak Oksijen sulu solüsyona 12 saat tohumlarınızı şişmeye bırakın. Oksijenli sulu solüsyon: 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı eczaneden aldığınız oksijenli suyu karıştırarak yapacaksınız. Tohumları sıcak suya koyup kabın ağzını örtün, kendi yavaşça soğusun, tekrar ısıtmayın, oda sıcaklığında bırakın. Ancak daha geç soğumasını sağlamak için yoğurt mayalar gibi kabın etrafına bir bez sarabilirsiniz. Su sıcaklığı 43-45 C den fazla olursa tohum pişer
4- Her tohumu içine torf koyulmuş ayrı kaba ekin (birer plastik kola bardağı olabilir). Torfu önceden oksijenli su ile yaptığınız solüsyonla sulayın. Can suyunu da bununla verin.
tohum toprağa gömülmeyecek sadece kök salacağı kısmı dik olarak azıcık daldırılıp, tohumun yarısı dışarıda kalacakı. Yani tohum görebilecek şekilde dik olarak toprağa ekilecek bakıldığında tohum gürünsün. Ve çok az toprak kullanılacak.
5- Sulanmasına dikkat edilmeli Her gün 3-4 damla Oksijen sulu solüsyona sulanmalı. Bazı arkadaşlar suya daldırdıkları pamuk sulamışlar.Sulamanın aşırı olması tohumu çürütebiliyor. Toprak bir parça kurumadan su verilmeyecek
6- Çimlendirme kabının sera haline getirmek için;
a)üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatın.
b) Pet bardağın üstüne altını kestiğim pet su şişesini kapatın (Günde 1 saat havalandırdım).
c) Kapakla kutu arasına birşey sıkıştırıp aralık kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Fakat dikkat edilmesi gereken nokta; Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için. Her gün havalandırılıp terlemeye engel olunmalı. Terlerse damlama yapar, damlayan su toprağı oyar, rutubet iyice artar, mantari hastalıklara meydan açılır. Tohumlar çimlenir çimlenmez kapağı açık tutun. Hava çok sıcak gidiyorsa kapağı açın.
7- Kontrolü eksik etmeyin.Kotiledonu (Tohum çimlenirken ilk çıkan yapraklar farklıdır. Bunlara kotiledon denir.)görür görmez gazete ve cam alınacak Nem kontrol edilecek, tohum kabı kurutulmayacak.

aburcuburs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2011, 17:22   #3116
Ağaç Dostu

aburcuburs's Avatar

Filizlenme zamanı;
Şubat ayı ise kalorifer peteğinin yanında, bol ışıklı cam kenarında içerde geçirmesini öneriliyor. Toprağını fazla islak tutmayın 20 derecede bir odanın penceresinde durabilir. Camın altına konulduğunda kendisi ışığa boyunu uzatıyor. Uzun aralıklarla bol su verin. (5 günde 1 bence uygun) Ve soğuk temasından mutlaka koruyun. Tüm öğleden sonra tam güneş almalı. Güney batı konumu ideal.
Mart ve Nisan aylarında camekanlı bir bölmede olabilir.
Ayrıca 3- 4 sulamada bir suyunuza az miktar sıvı gübre karıştırın
Mayıs başında büyükçe bir saksıya aktarıp dışarıya öğlene kadar güneş alan bir yerde bırakılacak
Saksı değiştirme zamanı;
Ayırma işleminde ise toprağı önce bol su ile doyurun ardından eliniz ve bir kaşık yardımı ile yıpratmadan çıkartmaya çalışın. Ana köke zarar vermediğiniz sürece kendisi kılcalları onarabilir.. Ama çok hasar vermeyin çıkarırken gövdeyi koruyun. Sonrasında toprağı bol (sıkı değil), gevşek olan 20 lt lik bir saksıya geçirin ve 2 hafta kadar yerini kıpırdatmadan 3-4 günlük aralarla sulamaya devam edin.. Ayırma işleminden sonra hemen yer değişikliği yapmayın.. Yazı geçireceği son saksıya dikerken yaptığınız toprak harcına koyun gübresi koyulduğu zaman netice çok güzel. Fakat güneşe tamamen teslim etmiyoruz ki yakmasın güzel sellukalarımızı.

Bahçeye dikecekseniz, tavsiyem derince bir çukur açın, toprağını bir kenara atın ve içine drenajı yüksek bir karışım doldurup sellukanızı dikin.. ( Örneğin 4/1 torf. 4/1 bahçe toprağı.4/2- 3,4 mm kalınlığında dere çakılı)

Selluka sahibi arkadaşlar soğuk havalarda gövde ve toprağın birleştiği yeri lütfen bir bezle sarın da donmasın.
Kışın selluka önemli ölçüde kuruyacak. İlkbahara tekrar canlanacak. Bu süre içinde soğuklardan korumamız gerekecek. Kışın onları ne soğuk alacağı, ne de ısıtmalı olup, uykuya dalmasına engel olacak bir ortamda tutmak en iyisi olacak.
Bahceye dikmek arzusunda olanlar var . Kışın içeri alma zorunluğu var saksı şart.
Kasım-Aralık gibi sıcaklığın 10-15 derecenin altına düşmediği
aydınlık bir yerde kışı geçirmesini sağlayın ve nisanda tekrar dışarı çıkarın.

Sulama;
İki sulama arası toprağın kurumasına izin verin. Ancak bu arada iyice de kurumasına, strese girmesine izin vermeyin. Kışın fazla sulamamak gerekiyor, ayda bir sulamak yeterli.
Gübreleme;
1-Düzenli olarak NPK gübre verilmeli, özellikle P ve K oranı daha yüksek bir besin vermek lazım. 2- hümik asit.
3- Çiçek coşturanı topraktan ve yapraklara püskürtme yoluyla verilecek.
4- Amonyaklı su
5- tenekeden saksı tavsiye ediliyor **** saksı içine paslı demir parçaları,
6- Aspirin

Çelik ile yetiştirme;
Çelik alma zamanı en iyi Temmuz 15 den sonra.
Rengi kahverengileşmiş, yani odunsulaşmış dallardan ; kol veya [sürgün] vermeğe başlamışsa hiç çekinmeden 3. boğumun altından kesiniz
2. boğum dışarı da kalacak şekilde 3. boğumu torfa dikiniz.

İlk birinci hafta kabın üzerini örtünüz sonra 2 veya 3 sürgün yaprak verdiğini gördüğünüz zaman üzerini açabilirsiniz.

Çeliği karton saksıya dikmesi öneriliyor, çünkü 2 ay sonra normal saksıya alınıp kışın evde muhafaza edilecek.

Eski 10-10-2011, 17:25   #3117
Ağaç Dostu

aburcuburs's Avatar

Ayrıca anlamadığım bir konu var daha önce yanlış hatırlamıyorsam Ahmeter bey, şöyle demişti;"Bitkinin dikilmiş olduğu plastik saksıyı her tarafından , mangalda kullanılan demir şiş veya kalın örgü şişini ocakta kızdırıp plastik saksıyı deliyorsunuz dikkat fazla delip köklere gelmesin bu şekilde 10 veya 15 delk açabilirsiniz
Sonra arzu ettiğiniz büyüklükteki bir saksıya oturtup etrafını ve üstünü topraklan dolduracaksınız"
bu konuyu anlamadım ne zaman ve ne için bir saksıyı diğerinin içine yerleştiriyoruz.
diğer bir sorum da Mine hanım da farklı tür selluka tohumu vardı kendisinden alan, paylaşan var mı yoksa tek tür mü var elimizde?

Eski 12-10-2011, 05:24   #3118
Ağaçsever

yazsonu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aburcuburs Mesajı Göster
Ayrıca anlamadığım bir konu var daha önce yanlış hatırlamıyorsam Ahmeter bey, şöyle demişti;"Bitkinin dikilmiş olduğu plastik saksıyı her tarafından , mangalda kullanılan demir şiş veya kalın örgü şişini ocakta kızdırıp plastik saksıyı deliyorsunuz dikkat fazla delip köklere gelmesin bu şekilde 10 veya 15 delk açabilirsiniz
Sonra arzu ettiğiniz büyüklükteki bir saksıya oturtup etrafını ve üstünü topraklan dolduracaksınız"
bu konuyu anlamadım ne zaman ve ne için bir saksıyı diğerinin içine yerleştiriyoruz.
diğer bir sorum da Mine hanım da farklı tür selluka tohumu vardı kendisinden alan, paylaşan var mı yoksa tek tür mü var elimizde?

SELLUKA TOHUMU HAKKINDA

Tohum satışı yapanlar ısrarla gerçek kokulu sellukanın kendi sattıkları iri tohumlar olduğunu vurguluyorlar. Bu bir ticari reklam mı yoksa gerçek mi öğrenmek istiyorum. Bizim edinip diktiğimiz tohumlar mercimek kadar küçük.
Yine de kokulu bir tür.

yazsonu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 08:33   #3119
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Sayın Ahmeter'in anlattığı; küçük saksıdaki sellukayı toprağını dağıtmadan, kök bölgesini hiç zedelemeden büyük saksıya almak için bir yöntem. Sellukayı bahçeye dikme imkanımız yoksa en az 20 ltlik bir saksıda yetiştirmek zorundayız.
Selluka tohumunu ticari amaç için abartarak pazarlıyorlar. Selluka yani Vigna caracalla tohumları mercimek gibidir. Bu tohumlardan yetişen bitkiler uygun şartlarda hepsi çiçek açar ve çiçekleri kokuludur.

yazsonu beğendi.
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 15:53   #3120

memet's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aburcuburs Mesajı Göster
Toprağı biraz kurutup sonra bitkiyi toprağını bozmadan başka saksıya almak mümkünken ilginç bir yol olmuş saksıyı delmek. Kökler deliklerden çıkarsa daha sonra saksı hep orada kalacak.

Bir selluka var onun da mercimek gibi bir tohumu var. Satıcılar iri tohumla lab lab mı satıyor acaba, siyah, kenarında beyaz bir çizgi var. Tohumun forumda bolca fotoğrafı var.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025