![]() |
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar 2 yaşındaki sardunyada yapraklar bembeyaz oldu.Gerçi bitki hala çiçek veriyor ama doğal olarak çiçeklenme de azaldı.Belli aralıklarla özel sardunya besini de veriyorum,besin eksikliği olduğunu düşünmüyorum, herhangi bir zararlı da gözükmüyor.Yarı gölge bir yerde duruyor, günde 6-7 saat direkt güneş ışığı alıyor.
Gerçi yukarıdaki mesajlarda da aynı sorundan yakınanlar var.Sayın güler ve maki01'in sardunyalarında da benzer durum var gibi. Ama bir hayli yaygın olduğu anlaşılan yaprak beyazlamasının nedeni ne acaba?Soruna tam teşhisi koyup çözüme ulaştıran oldu mu? |
Alıntı:
Sonbaharla birlikte düşüşe geçecek hava sıcaklıklarının da etkisi ile yeni yaprak oluşumlarında bu beyazlaşma durumunun devam etmemesi gerekir. Fakat beyazlayan yaprakların yeniden renklerini kazanamaları beklenmemelidir. Sanırım hava koşullarının normale dönmesini beklemeli ve sardunyanın yeni yaprak oluşumlarını takibe almalısınız. Ayrıca benzer yaprak beyazlıkları yine sıcaklığın aşırı yükseldiği dönemlerde petunyalarda da görülebiliyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Gördüğüm kadarı ile Adana'da yaprakların beyazlaşması sardunya ile sınırlı değil. Alaca penşe olduğunu düşündüğüm yeşil bitkilerin öyle olmayıp bir tür insanlardaki beyaz saç-kaş hastalığı olduğuna inanmaya başladım. Sardunyalarımın beyaz yapraklarını temizliyorum. beyazlık sanki bir mantar gibi ve haklısınız sıcaklık tetikliyor. Gövdeye ulaşmadan ana bitkiyi kurtarabilirsek seneye çiçeklerini görebiliriz, değilse zorunlu olarak çiçekçilere müracaat.
|
Merhaba, yeni aldığım sakız sardunyamın toprağında çiyan mı desem tırtıl mı desem tuhaf bi sürüngen var bir sürü bacakları var. Toprağı kurumuş mu diye bakarken farkettim. Çiçeğe bi zararı olurmu acaba toprağını değiştireyim mi?:(
|
sardunyalarin bu mevsimde yaprak sararmalari normalmidir acaba?ama hala cicek aciyor mart ayindan beri ustu ciceksiz kalmadi.simdide cicekli yeni tomurcuklar bile var am yapraklari sarariyor.sararanlari kopariyorum.zaten yeni yaprak olusumuda var.
|
2 Eklenti(ler)
Benimkilerde de var Türkan Hanım, yalnız yeni yaprak çıkartmaya devam ediyorlar mevsimsel mi bir sorun mu var bilemiyorum.
Ölümden dönen sakız sardunyam cılız da olsa çiçek açtı, itiraf etmek gerekirse bu yıl çiçek beklemiyordum:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Benim sardunyam da hemen hemen bütün yapraklarını döktü, bazı dalları yumuşayıp düştü, toprağını havalandırdım suyunu azalttım daha fazla güneş gören yere aldım ama pek kurtarılacak gibi değil. ne yapmam gerekir?
|
Tepelerden bir yerden çelik alsanız? Çürüme dipten başlamışsa ne yaparsanız yapın durdurmak pek mümkün olmuyor. Aldığınız çeliği siyah-kahverengi bölge görmeyinceye kadar dipten kesmeniz lazım.
|
Alıntı:
|
İki sardunyamın yapraklarında leke şeklinde saydamlaşmalar başladı. Zar gibi bölgeler oluştu.
Bu problemli yaprakları hastalık ihtimaline karşı uzaklaştırdım. Neden olduğunu bilen var mı acaba? |
3 Eklenti(ler)
Bu akşam yakaladım yaprak canavarlarını. Yaprakların alt taraflarında yaklaşık 1 cm boyunda 5 yeşil tırtıl tespit edip uzaklaştırdım.
|
sardunyalarda ve ceylanda beyaz sinek neden oluşyor?hangi ilacı kullanmam gerekir?yardımlarınızı bekliyorum.arap sabunlu su kullandım ama etkili olur mu ki bilmiyorum...
|
Sayın Savas84,
Forumda okuduğum kadarıyla sardunyaların yapraklarına su gelmemesi gerektiği yazıyor, aksi takdirde mantar olduğunu okumuştum. Buradan hareketle, sardunyalarda herhangi bir hastalık veya zararlı oldugunda fısfısla püskürtme yoluyla ilaçlama ne ölçüde yapılabilir bilemiyorum. Öncelikle kullanılacak ilacın (ev yapımı da olsa) sadece 1 yaprakta denenmesi gerektiğini okudum. Benim sardunyalarımda olan hastalık (veya zararlı - emin olamadım) için oksijenli su karıştırılmış su ile fısfıs yapmıştım ancak deneme yapmadan. Yaprak altlarına da sıkmaya gayret ettim. Özellikle hem alt hem üstten fazlaca fısfısladığım birkaç yaprakta farklı bir renk değişimi ve büzülme gibi birşey oldu. Zaten bir daha da yapmadım bu uygulamayı. Beyaz sinek başka çiçeklerde de oluşuyor ve malesef tıpkı kırmızı örümcek gibi, bu beyaz sinek de kolay kolay bitmiyor. Mutlaka yumurta bırakıyorlar bir yere. Benim bir çiçeğimde vardı, diğerlerine de musallat oldular ve çok inatçılar. Bana göre en garanti yöntem sineklerin olduğu (onlar uçmadan - yavaşça) yaprakları koparıp hemen atmak veya bir peçeteyle filan alınabilirse almak. Arapsabunlu su fısfısını da zannediyorum sadece 1 kez değil birkaç kez yapmak gerekiyor - ancak sardunya yapraklarına etkisini denemeden bilemeyiz. |
teşekkür ederim...
|
Benim sardunyalarımda da maalesef pamuk bitleri ve onların yardakçıları karıncalar var :( ayrıca çiçeklerimin pas Hastalığı'na yakalandığını düşünüyorum. Bunlar yetmezmiş gibi bir de örümcekler dadandı özellikle yeni açacak yaprakların bulunduğu bölgelere ağ kuruyorlar. Ev yapımı ilaçları denedim fakat pek yararı olmadı yaklaşık 2 ay denedim Arap sabunlu kürü fakat başedemedim etkili bir zirai ilaç var mı acaba?
|
sakız sardunyalarımın birinde yeni yapraklarda şekil bozuklukları var. yaprakların üzerinde minik kabartılar var. neden kaynaklanabilir acaba?
|
Mine Pakkaner, sakız sardunyalarda yaprak arka yüzeyinde oluşan minik kabarcıkların için aşırı suya bağlı ödem olduğunu , sulamanın azlatılması gerektiğini söylemişti.
İlgili mesajı bulamadım ama aynı sorunu yaşadığını düşünüyorum sevgili s-bilge. |
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben aranıza yeni katıldım. Sakız sardunyalarımda yapraklarda görülen bir problem için yardımlarınızı bekliyorum. Yaprakların alt kısmında pas gibi bir görüntü oluşuyor ve bu lekeler yoğunlaştıkça yaprağın o kısmı kuruyor. Bu siteden araştırdığım kadarıyla ben pas hastalığı olabileceğini düşünüyorum. Ama tabi ki daha iyi bilen birinin incelemesi daha iyi olacaktır. Bir de eğer pas hastalığıysa nasıl bir yol izlemem gerekir? Çiçeklenmesinde bir problem yok, fazla sayıda tomurcuğu gayet sağlıklı biçimde çiçek açıyor. Hasta bir yaprağın fotoğraflarını eklemeye çalıştım ama başarabildim mi bilmiyorum :o Fotoğraflar pek net değil, özür dilerim. İlk iki resimde yaprakların arkasındaki lekeleri, üçüncü resimde de yapraktaki kurumayı göstermeye çalıştım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. |
Öncelikle sitemize, forumumuza hoşgeldiniz sevgili mutsuzlık,
Yapraklardaki görüntü pas hastalığı değil, aşırı suya bağlı ödem gibi duruyor. Kuruma başlamamış yaprakların arkasını kontrol eder misiniz? Nokta nokta minik kabarcıklar var mı? |
Hoşbulduk,
Teşekkür ederim cevabınız için :) Evet, yaprağın kendi renginden biraz daha koyu, çok küçük, nokta kadar kabarcıklar var. Fazla sulamadan oluşuyorsa, ne kadar zamanda bir sulamamı önerirsiniz? |
Alıntı:
|
Sardunyalarda ödemi araştırırken bulduğum bir metni çevirerek paylaşmak istedim :)
http://1.bp.blogspot.com/-Zh142Wkl-4...nium_2011C.jpg "Ödem, soğuk ve nemli koşullarda topraktaki suyun ısısının hava sıcaklığından daha yüksek ılık olması nedeniye ortaya çıkan bir problemdir. Köklerdeki buharla tüketilemeyecek kadar fazla su hücrelerde birikir. Aşırı su ile şişen hücreler epitel dokunun parçalanmasına neden olur ve zamanla kabuklar oluşur" Kaynak :http://ncsupdicblog.blogspot.com/2011/12/edema.html |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sevgili maki01,
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Zaten bugün aşırı sulamanın zararlarını çeşitli şekillerde deneyimledim. Bazı çiçeklerimin topraklarını tanımlayamadığım bir zararlı basmış vs. Neyse ki sadece tek bir çiçeği kaybettim, ondan da başka saksılarda bol sayıda fideye sahibim. Tekrar teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025