agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1726.htm)

Nejla K. 15-10-2009 20:30

1 Eklenti(ler)
Çok teşekkür ederim Sayın Başbahcivan... Hep yanımda oldunuz ve beni sardunyalar konusunda hep cesaretlendirdiniz. Balkonumda sardunya varsa önce siz ve forumdaki birkaç arkadaşımız sayesindedir. Teşekkürler. Sıcaklarda hırpalandılar ama toparlamaya çalışan halleri...Cananımı başka sefere ekleyeceğim...Ancak açıyor...

iris41 30-10-2009 14:55

Sardunya hastalıklarına ek

sakız sardunyalarda ortadan kuruma oluyor cicekleride kararıp dökülüyor .
neden olabilir .
suyu kurudukca en erken hafdada bir sulanıyor .
torf ve toprak karışımı olanlar gayet iyi kum göbre ve toprakda olanlarda dedigim sorunlar var okuduklarımdan tam tersi durum olmalı diye düşünüyorum .

maki01 30-10-2009 15:01

Benim sardunyalar da kum, bahçe toprağı, torf karışımında. Bu toprak karışımı daha süzek olduğu için sık sulanması gerekiyor. Haftada 2-3 kez sulmaya başlayınca hızla geliştiler.

Güler 30-10-2009 16:23

Bence sulama işini periyoda bağlamayın, toprağını kontrol edin. Toprağı kurudukça sulayın.
maki01 adresinizi özelime yazar mısınız?

buyukcoban 03-01-2010 17:57

Yeşil tırtıldan nasıl kurtulabiliriz? Sardunyalarımı sardılar, yardım lütfen...

Mine Pakkaner 04-01-2010 21:00

Ev ilaçları kullanacaksanızacı biberli ve sarımsaklı solüsyonları tercih edin.

maki01 09-01-2010 01:58

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Sakız sardunyalarıma dadadan delici, emici diye tarif edebileceğim bir zararlı var. Zararını görüp, kendisini göremiyorum. Sadece beyaz, toz gibi hareketsiz duran şeyler var yaprağın arkasında.

İğne ile delinmiş gibi sanki. Yardım lütfen...

akon 12-01-2010 18:53

merhabalar aşağıdaki sardunyanın saksısını ve topragını 2 ay once değiştim. baya karışımlı ve drenajı biraz da gübreli bir toprak yapmıştım.. ilk haftalar bitki çok gelişti güzelleşti. sonra çiçeğe geldiğinde çiçekler tomurcukken kurumaya başladılar ve daha sonra 1 ay içinde bitki yapraklarını döktü ve şu anda bu halde
önerilerinizi bekliyorum

http://img22.imageshack.us/img22/4799/011210185525.jpg
http://img260.imageshack.us/img260/9...1210185424.jpg
http://img508.imageshack.us/img508/3...1210185440.jpg

maki01 12-01-2010 19:36

Benim yeni çeliklerde de aynı sorun ortaya çıkmıştı. Sardunya yetiştiricisinden aldığım bilgiye göre fazla sulama neden oluyormuş. Suyu azaltınca dökülme durdu. Sizin toprak da fazla nemli gibi duruyor.

akon 12-01-2010 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 562194)
Benim yeni çeliklerde de aynı sorun ortaya çıkmıştı. Sardunya yetiştiricisinden aldığım bilgiye göre fazla sulama neden oluyormuş. Suyu azaltınca dökülme durdu. Sizin toprak da fazla nemli gibi duruyor.

ya aslında fazla sulamadım da daha sonra fazla gübre kullandıgımı düşnerek sulamayla gübrenin yakmasını engelleyebileceğimi düşündüm.. ama sulamadan once dokulmeye başlamıştı yapraklar ve de kurumaya

maki01 12-01-2010 21:03

Toprak yüzeyinin yaklaşık 2 cm altına kadar kurumadıkça su vermeyin derim.

Ben bu yöntemi uyguladım. Tomurcuk dolu üzerleri ve dökülen olmadı...

mayısgülü 20-01-2010 20:47

sardunyalarımın toprağı bulgur bulgur oluyor topağından siyah sinekler oluyor toprağı değişsemde bir iki ay sonra tekrarlıyor sanırım açık havadan dahi bu böcekler yerleşiyor sizce hangi ilacı kulanmalıyım birde vitamin olarak neyi önerirsiniz

Başbahcivan 21-01-2010 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mayısgülü (Mesaj 567045)
sardunyalarımın toprağı bulgur bulgur oluyor topağından siyah sinekler oluyor toprağı değişsemde bir iki ay sonra tekrarlıyor sanırım açık havadan dahi bu böcekler yerleşiyor sizce hangi ilacı kulanmalıyım birde vitamin olarak neyi önerirsiniz

Arkadaşım dışarı çıkart toprağını bir sert cisimle deşele (Confidor)isimli ilaçla 1 lt suya 2 -2,5 cc karıştırarak ilaçlamalısın,daha sonra normal sulamasını yaparak kendi haline bırakın ılık ortamda kalsınlar.

Emekekin 26-01-2010 14:16

Delik deşik yaprak problemi

2 Eklenti(ler)
Merhaba ,
Formun neredeyse tamamını okudum, benim problemimle uyuşanı ya bulamadım ya da gözden kaçırdım.
Benim sardunyamın yaprakları delik delik oldu. Etrafta herhangi bir zararı da göremiyorum. Sadece sert siyah küçük tanecikler etrafa yayılmış. Bunlar topraktandır diye düşündüm ama dalların arasında duran 1-2 tane gördüm .
Resimlerini ekliyorum.
Sorunumu gidermede yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler..

Kiraz 26-01-2010 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emekekin (Mesaj 569414)
Merhaba ,
Formun neredeyse tamamını okudum, benim problemimle uyuşanı ya bulamadım ya da gözden kaçırdım.
Benim sardunyamın yaprakları delik delik oldu. Etrafta herhangi bir zararı da göremiyorum. Sadece sert siyah küçük tanecikler etrafa yayılmış. Bunlar topraktandır diye düşündüm ama dalların arasında duran 1-2 tane gördüm .
Resimlerini ekliyorum.
Şimdiden teşekkürler..

Kesinlikle bir zararlı, büyük ihtimalle gece çalışıyor, siyah tanecikler de dışkısı. Salyangoz olabilir.

Emekekin 26-01-2010 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 569441)
Kesinlikle bir zararlı, büyük ihtimalle gece çalışıyor, siyah tanecikler de dışkısı. Salyangoz olabilir.

Teşekkürler Kiraz,
Pekiyi, ben bu hainden nasıl kurtulacağım ?

nildem_34 28-01-2010 12:24

donan sardunyalarım için ne yapabilirim?

ilksenozturk 28-01-2010 14:22

sardunyalarım çürümüş yeşil bir renk aldı. karın bastırdığı günlerde dışarda poşete sarılı halde kaldılar.
yapraklar üstünde hala ama sanki içten içe bozuldular
sizce umut var mı?

nildem_34 28-01-2010 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 40569)
Sardunya pası etmeni bir mantardır.
Erken aşamada belirtilerin görüntüsü şöyle, dairesel sarı lekeler;

http://ipm.uiuc.edu/diseases/series600/rpd658/658-1.gif

Halkalar 5-8 mm çapa ulaşınca birleşip nekrotik, yaprak alt yüzeyindeki görüntüsü üzeri tarçın veya demir pası gibi kahverengi bir tozla kaplı lekeler haline geliyorlar.

http://ipm.uiuc.edu/diseases/series600/rpd658/658-2.gif

Hastalık hava akımı, sulama sırasındaki sıçratmalar ve insan eliyle bulaşıyor. Nemi seviyor.16-21 derece arası daha fazla hastalık gelişiyor. Nemli bahar havalarında daha fazla görülmesi bu yüzden. 27 derecenin üzerinde pas gelişmiyor.

Hastalığın kontrolü için;
1.Sağlıklı bitki satın alın.
2. Çelik alacağınız bitki de sağlıklı olsun.
3.Hastalıklı yaprakları günlük olarak toplayıp atın.
4.Havalandırmaya dikkat edin.
5.Sularken yaprakları ıslatmayın, sadece saksı yüzeyi ıslansın.
6.Kontakt etkili bir fungusitle 7-10 gün arayla veya sistemik etkili bir fungusitle 2-3 hafta arayla ilaçlayın.

çelik almak ne oluyor acaba

buyukcoban 28-01-2010 21:48

yeşil tırtıl

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emekekin (Mesaj 569414)
Merhaba ,
Resimlerini ekliyorum.
Şimdiden teşekkürler..

Kesinlikle yeşil tırtıl. Aynısı bende de mevcut ve ne yaptıysam tekrar üredi...

maki01 29-01-2010 00:28

Ne kadar doğru bilmiyorum ama bana anlatılanlar şöyleydi.
Bu tırtıllar gündüz toprağa saklanıp, gece yaprak yerlermiş.
Öneri 1: Karanlık bir yerdeyken aniden ışık yak, yakala :)
Öneri 2. Fare bantları, ya da çift taraflı yapışkan bantla en alttan başlayarak tırtılın geçebileceği yerleri bantla
Öneri 3: Toprağını değiştir.

Ben çift taraflı bantla kurtuldum tırtıldan :)

Zafer İnandıklı 30-01-2010 20:10

Bu hain tırtıllar çok canımı yaktı benim, bütün güllerimi, sardunyalarımı yediler. Bu yaz daha sıkı önlem alacağım inşaallah.

Orkun Kırcı 31-01-2010 23:33

Kök ve gövdelerde durum nedir. Üst kısım yamamen donmuşsa köke yakın yerden budama yapıp kesin atın. Baharla birlikte hepsi dipten patlar. Galerimdeki Ceyla sardunyam donmuş bir gövdeyi budadıktan sonra o hali almıştı. Denedim gördüm:)

salim ünlü 31-01-2010 23:36

Sn.dr tunç, evvela içeri alın sardunyanızı .Odunlaşmamıs dallar ve taze yapraklar önce etkilenmiş olabilir soguktan. Umarım kökleri zarar görmemiştir. Donmuş kısımları budayıp, taze sürgünler vermesini beklemekten başka yapacak bir şey yok sanırım.

Satı Uğurtan 31-01-2010 23:41

Sayın Orkun Kırcı, çok teşekkür ederim, sardunyalarımın dondan zarar gören yerden üstünü kesiyorum, umarım kurtarabilirim saygılar.

Orkun Kırcı 31-01-2010 23:45

Kökler donmadıysa kesinlikle kurtulur. Bahardan sonra eskisinden daha iyi sardunyalarınız olur. Şans sizinle olsun.

umıt79 31-01-2010 23:45

Evde yer kalmadığı için balkonda bırakmak zorunda kaldığım iki sardunyam da sizlerin ki gibi donmuştu.Daha çok etkilenmemesi için direkt sıcak bir ortam yerine önce ev içinde ılıman bir odaya aldım...

Birkaç gün ev içinde kaldıktan sonra bitkilerimin bulunduğu sıcak odaya aldım.Sonra dondan etkilenen dalları etkilendiği yere kadar kestim.Bazı dalları köke kadar donmuştu onları toprak seviyesinde kestim .Kesilen yerlere kül sürüp bıraktım.Şu anda gayet iyiler.Toparlanmaya çalışıyorlar.

Annemse böyle durumlarda bitkiyi sıcak bir ortama alıp ısı kaynağından uzakta önce birkaç gün toprağının ısınmasını bekliyor..Sulamasını kışın resmen ılık su diyebileceğimiz sularla yapıyor.Ne zaman bitki yeni sürgüler verirse ancak o zaman bitkinin soğuktan etkilenen yerlerini kesiyor.Aynı durumda bazen tamamen bir toprak üstü budama yapıyor.Ve onun bitkileri hep güzel kalıyor:)

Umarım sizlere yardımcı olur Satı Hanım ve Drtunç...Sevgiler

kumyaka2010 01-02-2010 09:14

Sayın arkadaşlar !
1984 senesinde buyuk bir kış olmuştu . Koyumuz zeytinci , butun zeytinler ve narenciyeler dondu . Herkes erken budamaya başladı . Budanan agaclar kokten kurudu . Budanmayanlar yeniden surdu . Aynı olay Orhaneli yangınında çam agaçlarında oldu . İhaleye acele ile verilip kesilen agaclardan , kesmeye yetişmeyen agaçlar yeşerdi . Boşu boşuna guzelim agaçlar kesildi . Ben diyorumki hiç kesmeyiniz ,çunki kesilen yerden bitki hava alıyor . Nasıl olsa donmamışsa yeniden surecektir .Hemde daha çabuk . Selamlar.

Günüm 01-02-2010 09:35

Hepsini ben yetiştirmiştim. Dondular zavallılar. Kestim hepsini ben. :(
Soğuk gelirse üzerine bir naylon örteceğim tek çare. Aksi taktirde yeniden yetiştireceğim tohumdan.

Sevgi Durul 01-02-2010 10:33

Benim sardunyalarım da soğuktan etkilendiler. Donan kısımlarını budadım. Bakalım yeniden sürgün verecekler mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025