agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni444Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-12-2009, 07:58   #211
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2009
Çok teşekkür ederim sayın Orkun Kırcı..
Aslında canlılığını kaybetmemiş olanlar henüz köklü değiller. O yüzden yeni saksıya transfer etmek istiyorum. (Hatta yaşasınlar, çabuk toparlansınlar diye köklendirme hormonu bile uygulayabilirim, bir de güneş gören bir oda içine almayı düşünüyorum)
Çok merak ediyorum kalanların renklerini. O yüzden innnnşşşşaallah hayata tutunurlar da hep beraber görürüz. Mesela pembe olanından yaşarsa çokk sevinirim

Eovyn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 16:22   #212
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-05-2009
Bir arkadaşım bana üç adet sardunya çeliği getirdi. Yaklaşık 1 haftadır suyun içindeler, kök vermediler. Ne yapmalıyım? Suda kalsa köklenirmi ve ya direk eksem tutarmı?

cenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 17:04   #213
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Cenan hanım suda bekletmeyin boşuna dikin bir an önce toprağa

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 17:14   #214
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Sardunyayı suda bekletmeye gerek yok cenan. Hemen dik ama havalar soğuk , kış mevsimi dışarda fazla soğuk altında durmasın.

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 08:58   #215
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-06-2009
Bende iki hafta önce sitenin bahçesindeki sardunyalardan iki dal koparıp suya ıslamıştım. bir süre sonra bir baktım ki yaprakları kuruyup dökülüyor, hemen boş bir saksıya dikiverdim. Halen tutup tutmayacağı belli değil. Bana da çelik gönderebilirmisiniz ? Mersin bu kışı epey sıcak geçiriyor zaten umarım tutarlar.

İSİSS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 18:50   #216
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2008
Galeri: 17
Sevgili Sardunyaseverler, Başbahçevanın gönderdiği sardunyalarım içinde ceylanlarda vardı. Sardunya çeliklerimde büyük bir kısmı kayıpsızken, ceylan çeliklerimde başarı oranım çok daha düşük. Ceylanların bakımı sardunyaların bakımından daha mı farklı? Ne yapmalı ceylan çeliklerini tutturmak için?
Sayın Başbahcevan onlardaki başarısızlığım için çok üzgünüm.Siz bu konuda ne dersiniz?

Nejla K. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 19:53   #217
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2008
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nejla K. Mesajı Göster
Sevgili Sardunyaseverler, Başbahçevanın gönderdiği sardunyalarım içinde ceylanlarda vardı. Sardunya çeliklerimde büyük bir kısmı kayıpsızken, ceylan çeliklerimde başarı oranım çok daha düşük. Ceylanların bakımı sardunyaların bakımından daha mı farklı? Ne yapmalı ceylan çeliklerini tutturmak için?
Sayın Başbahcevan onlardaki başarısızlığım için çok üzgünüm.Siz bu konuda ne dersiniz?
Sevgili arkadaşım üzüllllme derim ben sana açsınlar ceylanda gönderirim,tabi ceylanların diğer sardunyalara göre köklenme olayı biraz daha zor sen üzülme yeter,canın sağolsun.

Başbahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 20:28   #218
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2008
Galeri: 17
Sayın Başbahcivan, köklenmesi daha zor derken, toprak ve ortam olarak ne yapmalıyım ki sizin yeni göndereceğiniz çelikleri de heba etmeyeyim?... Bu arada çok teşekkür ederim, iyiki varsınız...

Nejla K. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 14:40   #219
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Galeri: 39
Sayın nildem 34,

Çelik (sürgün) bir bitkinin sağlıklı olan yan dallarıdır. Bu dalların köklendirme amacıyla ana bitkiden alınmasına çelik alma denilir.

Bazı bitkiler bu yan dalların (çelik-sürgün) ekilerek veya suda bekletilerek köklendirilmesi suretiyle üretilir. Sardunya'da çelikle kolayca üretilebilecek bitkiler arasında yer alır.

Bir sardunyanın odunsulaşlamış, en az 8-10 cm uzunluğunda taze sürgün veya üst dallarından düzgünce alınan (yan dal ise hafif zorlama ile ana gövde birleşim yerinden kırarak, üst dal ise verevine keserek) çelikler toprağa ekilip, yeterince sulandıktan sonra kolayca köklenmektedir.

Bu başlık 124. sayfada benim çelikten diktiğim sardunyalara ilişkin fotoğraflar var.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 15:37   #220
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

kumyaka2010's Avatar

Giriş Tarihi: 27-12-2009
Sayın Nildem! Herturlu bitkiden çelik yapmak için,gozun heme dibindenkesi ,gozun arka kısmının ust kabugunu soyup ,koklendirme tozunz ,sigara kulune veya soba kulune daldırırsanız daha çabuk tutar .aaaagenellikle ust tomurcuk veya tepe olanları tercih ediniz .Selamlar

lolla beğendi.
kumyaka2010 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2010, 05:56   #221
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2009
Zafer Bey bana gönderdiğiniz o kocaman çelikleri üzerlerinde birkaç göz kalacak şekilde tarif ettiğiniz gibi kesip sigara ve odun külü karışımına bandırarak dikmiştim .Şu an söyleyebilirim ki hepsi tutmuş
.Teşekkür ederim...

lolla beğendi.
umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2010, 17:48   #222
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Sanırım sabah sabah mesaj yazınca isimleri karıştırdım.Sizinle aynı günlerde Zafer Bey de bana kaktüsler yollamıştı.Vallahi bir tek sizden sardunya çeliği aldım.Sizinle Zafer Bey i her zaman olduğu gibi karıştırdım

Ama gönderdiğiniz çeliklerin hepsini tutturmayı başardım.
Bir konu dikkatimi çekti.Siz sardunyalarınıza nasıl bir bakım uyguluyorsunuz Sayın Kumyaka2010.Bana gönderdiğiniz çeliklerden birinin üzerinde saplı bir çiçek vardı.Çiçek sapı bile 30 cm den uzundu.Benim çiçek sapları 5 cm bile olmuyor.Ayrıca çelikleriniz taze sürgün olmasına rağmen çok güçlü ve kalındı.Benim birkaç yıllık sardunyalarım bile öyle ağaç dalı gibi kalın sürgünler vermiyor.

Bir sırrı olmalı bu işin Sayın Kumyaka.Paylaşın da bizlerde istifade edelim bildiklerinizden..
Sevgiler

Eski 03-02-2010, 08:49   #223
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Galeri: 39
Köklendirme

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 Mesajı Göster
gozun arka kısmının ust kabugunu soyup ,koklendirme tozunz ,sigara kulune veya soba kulune daldırırsanız daha çabuk tutar.
Sayın Kumyaka2010,

Sigara külü; köklendirme tozu işlevine sahip midir gerçekten? Tüm bitki çeliklerini köklendirebilmek için kullanabilir miyiz?

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 09:57   #224

kumyaka2010's Avatar

Sayın Skaraca !
Ben tecrubelerimle konuşuyorum .Birde Yalova araştırmadan ogrendigim , Gozun hemen altından kesilip ,gozun arka kısmının kabugu soyularak koklendirme tozuna batırılırsa daha iyi tutar . Koklendirme tozu her yerde bulunmadıgı için , koylulere sordum .Dedilerki ,odun kulu veye sigara kulune batır ayni gorevi yapar . Gaye kesilen yerin hava almaması . Birde çelik alınacak dalların tepesi kesilmemesi , çunki oradanda hava alıyor . Selamlar.

Eski 04-02-2010, 16:51   #225
Ağaç Dostu

Zühre Demir's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2010
Galeri: 32
Çelikleri köklendirmek için odun ve sigara külünü ilk kez duydum çok iyi. Ben de deneyeceğim. Bu arada aynı görevi nişastanın da gördüğünü belirteyim, belki yardımcı olur. Eskiden kadınlar çeliklerin toprağa girecek kısmını ıslattıktan sonra hep nişastaya batırırlarmış, ondan sonra da ekerlermiş. Ve sonuç her zaman mükemmel olurmuş...

lolla beğendi.
Zühre Demir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2010, 21:41   #226
Ağaç Dostu

kerime's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2010
Unhappy

Arkadaşlar bugün apartmanın girişinde sakız sardunya görünce kendimi engelleyemedim ve çelik aldım. Şimdilik suya koydum sizce ne yapmalıım dirak toprağa mı dikseydim.normal sardunya yı direk dikmiştim tuttu ama sakız nasıl olur pek bilmiyorum.Önerileriniz nedir?bebişimden ötürü onca sayfayı okuyacak vaktim yok çiçek ölmeden yardım lütfen.Çiçeğin resmini yüklüyorum
Name:  .Ad.jpg
Views: 7467
Size:  20.2 KB

SUDEM beğendi.
kerime Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2010, 21:44   #227
Ağaç Dostu

günebakan's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2008
Ben aldığım çelikleri hemen toprağa dikiyorum can suyu veriyorum ve toprağı kurudukça suluyorum çok fazla su sevmiyor bence.

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2010, 15:57   #228
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerime Mesajı Göster
Arkadaşlar bugün apartmanın girişinde sakız sardunya görünce kendimi engelleyemedim ve çelik aldım. Şimdilik suya koydum sizce ne yapmalıım dirak toprağa mı dikseydim.normal sardunya yı direk dikmiştim tuttu ama sakız nasıl olur pek bilmiyorum.Önerileriniz nedir?bebişimden ötürü onca sayfayı okuyacak vaktim yok çiçek ölmeden yardım lütfen.Çiçeğin resmini yüklüyorum
Merhaba Kerime,
Aşırma işlemini keşke biraz daha büyük bir dal şeklinde yapmış olsaydınız, daha güzel olurdu.
Neyse... Çeliğin alttan bir, iki yaprağını kesip bir bardak suda doğrudan köklendirebilirsiniz. Bu suyu sık sık tazeleyin (yoksa yosun ve bakteri yapıyor).
Veya doğrudan torf kum karışımı toprağa, küçük bir saksıda ekebilirsiniz. Ekmeden önce dalın kesik kısımları nişastaya da batırabilirsiniz. (Bunu forumda okudum ama hiç denemedim). Can suyu verin ve gölge bir yerde dinlendirin. Bazıları üstünü saydam naylonla örtün diyor. Ama çok rutubet yaparsa çeliği çürütebilir. Toprak kurumaya başladıkça yeniden sulayın. Köklenene kadar güneş görmesin. Başlangıç saksısı küçük olsun, bütün mevsimi kök salacağım diyerek ziyan etmesin.
Umarım en kısa sürede tutup size bol bol çiçek verir
toprak.

toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 22:55   #229
Ağaçsever

melikesarı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2008
Sardunya çeliklerini nasıl yolluorsunuz. Nemli bir beze ya da pamuğa sararakmı

melikesarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 23:31   #230
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Kargoyla gönderirken en güzeli köklü ise toprağıyla ,çelik ise kökü nemli bir pamuğa ya da ıslatılmış bir peçete yumağına sarmak suretiyle yolluyoruz

SUDEM beğendi.
Eski 26-05-2010, 10:44   #231
Ağaçsever

melikesarı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umıt79 Mesajı Göster
Kargoyla gönderirken en güzeli köklü ise toprağıyla ,çelik ise kökü nemli bir pamuğa ya da ıslatılmış bir peçete yumağına sarmak suretiyle yolluyoruz
Bana İzmirden Annem yolladı ıslak bir beze sarmış kargocu sağ olsun 1 gunde teslim olacak demiş ama bana 4 günde ulaştı yaprakları çürümüş kötü kokuyordu onları temizledim çeliklerin alrtlarını tekrar kestim diktim ama hiç tutacakmış gibi gözükmüyorlar bi tuhaf olmuşlar. Biyerde okumuştum çelikleri bir iki gün soldurun diyordu o yüzden sordum acaba hiçbir şeye sarmadan yollasalr tutarmı diye şimdi tekrar isteyecemde

melikesarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 16:42   #232
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Arkadaşlar havalar çok ısındı, çelikleme zaten bundan sonra sağlıklı olmaz.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 17:28   #233
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi melikesarı Mesajı Göster
Bana İzmirden Annem yolladı ıslak bir beze sarmış kargocu sağ olsun 1 gunde teslim olacak demiş ama bana 4 günde ulaştı yaprakları çürümüş kötü kokuyordu onları temizledim çeliklerin alrtlarını tekrar kestim diktim ama hiç tutacakmış gibi gözükmüyorlar bi tuhaf olmuşlar. Biyerde okumuştum çelikleri bir iki gün soldurun diyordu o yüzden sordum acaba hiçbir şeye sarmadan yollasalr tutarmı diye şimdi tekrar isteyecemde
Sevgili melikesarı , bazen hiç ummadığınız çelikler bile tutabiliyor. Onun için tutmaz diye düşünüp atmayın. Kapalı kaldıkları için kötü kokuyorlardır. Ben şimdi bile kırılan sardunyaları hemen saksı dibine batırıyorum.Büyüyorlar normal bir şekilde.

Sevgili Kumyaka abi bir yol söylemişti '' sardunyaları sigara ya da odun külüne bandırıp dikin kesinlikle tutar ,köklenir '' demişti .Bende gelen tüm sardunya çeliklerimi bu yöntemle diktim . Bir tane bile zayii olmadı.Dikmeyi deneyin , denemekten bişey kaybetmezsiniz.

Eski 26-05-2010, 18:10   #234

Hhatice's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2006
Galeri: 2
Sardunya şayet budaktan kırılırsa her mevsim tutuyor .Ben defalarca diktim hiç sorun olmadı.

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 19:11   #235
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umıt79 Mesajı Göster
'' sardunyaları sigara ya da odun külüne bandırıp dikin kesinlikle tutar ,köklenir '' demişti .Bende gelen tüm sardunya çeliklerimi bu yöntemle diktim .
Acaba kül yerine kömür kullansak nasıl olur , kül bulmak çok zor .
Ben toprak harcına ezilmiş mangal kömürü ilave ediyorum .
Mangal kömürünü toz haline getirsek ve ona batırsak acaba işe yarar mi

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 22:29   #236
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Acaba kül yerine kömür kullansak nasıl olur , kül bulmak çok zor .
Ben toprak harcına ezilmiş mangal kömürü ilave ediyorum .
Mangal kömürünü toz haline getirsek ve ona batırsak acaba işe yarar mi
Sardunyalara mangal kömürü denedim daha önce. Kökten kahverengileşmeye başlayan, hatta hafif kararan sardunyalar da o lekelerin düzeldiğini fark ettim. Toprak ,torf, yaprak çürüntüsü, mangal kömür tozu ( yanmış kömür tozu kül halinde daha iyi ) sardunyaları iyi geliştiriyor.

Ama kaktüslerde daha olumlu sonuç veriyor mangal kömürü tozu ...

Kırıp diktiğiniz sardunya çelikleri her zaman gölgede çok daha hızlı tutup kökleniyor bence. Aydınlık ama gölge bir alanda toprağın köklen çağrısına asla hayır demiyorlar.

lolla ve SUDEM beğendi.

Düzenleyen umıt79 : 27-05-2010 saat 22:31 Neden: ekleme
Eski 31-05-2010, 09:46   #237

kumyaka2010's Avatar

Sayın Maki01 !
Elinizdeki çeliklerin yapraklarını koparmadan diplerinden kesiniz.Golge bir yerde aralıklarla sulayınız, mutlaka tutacaktır inşallah. Gul sardunyanız ne durumda ? Selamlar.

Eski 31-05-2010, 11:10   #238
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili kumyaka2010

Gül sardunyanız çok iyi durumda. Henüz tomurcuk vermese de yeni dallar veriyor. Tekrar teşekkür ediyorum.

Kırmızı kumyaka sardunyam:

Name:  IMG_1980.jpg
Views: 4739
Size:  50.4 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 14:40   #239
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Sevgili Kumyaka Abiden gelen beyaz gül sardunyam açtı sonunda .Kırmızı olanı da evde açtı. Bu beyazın bir eşini de Sevim4 Abla ya göndermiştim ...

Name:  DSCI0838.jpg
Views: 4727
Size:  22.2 KB

Name:  DSCI0837.jpg
Views: 4537
Size:  17.2 KB

hira ve Muda beğendi.
Eski 31-05-2010, 21:02   #240
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi melikesarı Mesajı Göster
Sayın arkadaşım sardunya suyu pek sevmez dikilecek olan çelik dalından kopartıldıktan sonsa en az 3 -4 saat bekletilmeli ve daha sonra dikilmeli ben bunları okuyarak veya duyum olarak söylemiyorum tamamen kendi tecrübelerim dahilinde çünkü ben 9 yıldan buyana sardunya üzerine çalışmam var, onun için bu nacizane bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim
Saygılarımla.

Başbahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025