agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni199Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-05-2012, 17:39   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-03-2012
Sardunya hastalıklarına ek

geçen hafta aldığım sardunyamın tomurcukları açmadan kurumuş. neden olmuş olabilir acaba?inşallah kaybetmem, balkonum için aldığım ilk çiçeğim o benim

Dilek Sarıkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 19:27   #2
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3

Benim iki tane sakız sardunyam var, depremden dolayı gitmiştik döndüğümüzde çok bakımsız kaldıklarını gördüm, neredeyse sıfır yapraktı. Bir paket organik toz kompost gübre satın aldım zengarden'dan, toprağına bir avuç kattım. Şu anda bir sürü yaprak veriyor, yaprak boyları irileşti ama çok dağınık. Ben de budamaya kıyamıyorum, sonuçta o kadar uğraştılar kendilerini toparlamak için. Bu mevsimde illa budamak zorunda mıyız?

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2012, 20:50   #3
Ağaçsever

çiğdem86's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2009

ii akşamlar havalar serinledikten sonra sardunyaları içeri aldım.Birkaç tanesini çok fazla ışık almayan bir odaya koydum.Yeni yaprak çıkarsalar dahi hemen soluyorlar nedeni ne olabilir.Yardımcı olursanız sevinirim

çiğdem86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2011, 16:19   #4
Ağaç Dostu

ardabora's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 169

Yaklaşık bir aydır tırtıllarla boğuşuyorum. Ne ev yapımı ilaçlar ne de çift taraflı yapışkan bant işe yaramadı ne yazık ki...

ilk resimdeki gürbüz sardunyaların yenmiş yapraklarını budadım,işin sorumluları da hergün iş başında...

Eklenen Resimler

ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 00:45   #5
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73

Sitemize ve sardunya başlığına hoşgeldin sevgili Viji.

Sardunya yapraklarındaki beyazlaşmayı, önce demir eksikliğine bağladık daha sonra bakıra.

Her ikisi ya da hiçbiri diye düşünüyorum açıkcası. Her iki minerali vermeme rağmen beyaz yapraklar oluyor. Sıcaklardan mı diye düşünmeye başladım.

Yine de sardunyalar için özel olarak üretilmiş gübrelerden birini kullanmıyorsanız, her iki mineralin ya da bir tanesinin eksikliğinden kaynaklanabilir.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2010, 08:19   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-06-2008

merhaba arkadaşlar
ağustos ayında tatil dönüşü bazı sardunyalarım kurumuştu. ama birkaçını kurtardım. bunlar gayet güzel gelişmeye ve yaprak vermeye başladılar. fakat bu arada bir sorun oluştu. yapraklarda beyaz lekeler oluyor hatta zamanla tüm yaprak sapıyla beraber bembeyaz oluyor. acaba bu pas hastalığı mı?

pelpel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 17:45   #7
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2

Dilaracığım benim sakızlar da güneşten perişan, bir de mantar, hastalıklı yaprakları topluyorum, kel kaldılar

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 20:15   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili nalan,

Mantar olayı farklı belirtiler için yazılmış. Yaprak arkasındaki kahverengi lekeler, solma ve kuruyarak ölme gibi.
Haklısın Maki,
Dün sardunyalarımı inceleyince pas hastalığı da olduğunu farkettim.(Tabi ilgili forumu okuduktan sonra) Kafamda hemen ikisini birleştirmişim.

nalan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2010, 09:58   #9
Ağaç Dostu

türkansultan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2010
Makicim unuttuğum için yeniden yazıyorum.Benim ceylanlara beyaz sinek dadandı ,top ve sakızlarda yok sadece ceylanlarda ,bende şaşırıyorum sadece ceylanlarda olmasına .Ne yapabilirim iki kere ilaçladım ama fayda etmedi ,siz daha tecrübelisiniz ,sormak istedim teşekkürler.

türkansultan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2010, 15:00   #10
Ağaç Dostu

türkansultan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2010
Sevgili TUTA dediğiniz karışımı hemen deniyeceğim,inşallah faydasını görürüm.Birde sakızların yapraklarında sararma var ,kopara kopara kel kaldılar ne yapabilirim .İlginize çok teşekkür ederim.

türkansultan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2010, 15:25   #11
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili türkansultan,

Sayın TUTA' nın önerdiği karışımla ben de kurtulacağınızı düşünüyorum. Beyaz sinekler yaprak arkalarına larvalarını bırakıyor. Kontrol edip larvalı ve yapışkan sıvı bulaşmış yaprakları koparıp, yok etmenizi öneririm.

Sakızlardaki yaprak sararmasını aşırı sulamaya bağlıyorlar, suyu azaltmayı deneyebilirsiniz.

Nazik teklifinize gelince çok teşekkür ediyorum ancak o güzelleri sizin balkonunuzda izlemek çok daha keyfli inanın. Bu sene çelik alınacak kadar büyük değiller, dokunmayalım büyüyüp gelişip güzel çiçekler versinler. Bizler de balkonunuzdan izlemeye devam edelim olur mu güzel yürekli arkadaşım Seneye ilkbaharda sardunya envanterimizi karşılıklı kontrol eder, paylaşırız.

Sevgiler.

Eski 25-07-2010, 20:30   #12
Ağaçsever

savas84's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2009
*** sardunyalarınız çok güzeller gerçekten.bendede çok var yalnız şu sıralar beyaz sinekler çıktı özellikle sakızlara zarar veriyorlar. sardunyalarda beyaz sineklere karşı etkili bir ilaç biliyormusunuz? çi toks kullanmaya başladım ancak pek memnun değilim.

savas84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2010, 10:41   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-01-2010
Arkadaşlar sardunyalarımı beğendiğiniz için hepinize taşekkür ederim.Bir haftadır aşırı sıcaktan olsa gerek gövdelerinde siyahlaşma olmaya başladı ve içinden çürüyor.İlk defa böyle birşeyle karşılaştım neyapacağımı bilemiyorum.Sardunyaların hepsini gölgeye aldım. Bununla ilgili bilgisi olan arkadaş bana yardımcı olursa sevinirim.

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2010, 14:24   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-01-2010
Sayın Tuta teşekkür ederim verdiğniz bilgiye. Çelikleri hemen diktinizmi yoksa suda köklenmesinimi bekliyorsunuz.

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 10:03   #15
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Avrupa çiçekçilik

Sevgili arkadaşlar ,
bir grup site üyesi hanımla Urladaki Avrupa çiçekçilik seralarını gezip sahibesiyle tanışma fırsatı bulduk .
30-40 dakika gezdik , bilgi aldık , çiçek aldık , feyz aldık .
Gönül Basel hanım Almanyada bu işi öğrendiğini , oradaki profesyonelliği teknolojik olarak yakalayamasa da burada çalışanını ve meraklıları bilinçli yetiştirme konusunda bilgilendirdiğini söyledi .
Anladım ki tüm bitki kayıplarımızın sebebi bize ufak gelen ancak aslında yaptığımız büyük yanlışlar .
Bitkiyi fısfıslamamız çiçeğinin ömrünü kısaltıyormuş .
Bitki alttan sulanacak , emdiği kadar suyu emecek 30 dk , sonra tabak boşaltılacak .
Bitki 50 derece sıcağa dayanırmış yarı gölgede bulunması koşuluyla .
Şimdilik sohbetten aklımda kalanlar bunlar .
Hatırladıkça yazacağım , sardunyalar aşkına ...

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 12:04   #16
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Evet bunu hatırlattığınız iyi oldu Sayın,Jezebel.Bilmiyorum belki daha önce okumuşsunuzdur ama Agaclar.Net 2007/Nisan dergisinde Mine hanımın Gönül Basel hanımla röportajı var daha önce okumamış olanlar baksın diye linki ekliyorum.

Selamlar.

http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 15:50   #17
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Çiçeklerin hayırlı olsun sevgili Jezebel, iyi günlerde büyütmeni dilerim.

Benim bu yaz kaybettiğim sardunyalarımı da Avrupa Çiçekcilik'ten almıştım. Fotoğraflarına bakarken içim acıyor...

Eski 14-10-2010, 08:45   #18
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Malesef hepsi öldü sevgili acemifüsun. Senin gönderdiğin sardunyalardan da geriye bir saksı minyatür ceylanım kaldı. Sevgili Nazlı06'ın yolladığı sardunyaların hepsi ve Güler Hanım'ın gönderdiği muhteşem ceylanım da kurudu. Saksıların bir kısmı hala kuru dallarla asılı oldukları yerde duruyorlar. Sıcak hava neden oldu desem de sulama rejimindeki şaşkınlıktan kaynaklanan sık değişikliğin ve bulundukları pozisyonun, kaybetmeme katkısı oldukca fazla.

Dün balkondaki hüznü dağıtmak için kasımpatı alıp, sardunyalarımın saksılarına dikmeyi planlamıştım. Sevgili Jezebel'in mesajını okuyunca kasımpatının teselli olmayacağını kavradım ve hemen Gönül Hanım'ı aradım. Küçük bir parti gönderecek. Yine sardunyalarla devam edeceğim yani.

Telefonda uzun uzun bilgi verdi Gönül Hanım. Sıcaklık 50 derece bile olsa, yakıcı güneş ışığını %40-50 oranında engellersek sardunyaların etkilenmeyeceğini söyledi. Yaz aylarında her gün sulanması gerektiğini ve su miktarını azaltıp ikiye bölerek sabah ve akşam azar azar sulamamızı önerdi. Toprak harcının geçirgen olması çok önemli.

Praktiker'den Gardengold'un sardunya toprağını almıştım. Uygun ve iyi bir saksı harcı olduğunu onayladı. Bakalım yine, yeni sardunyalarla devam edeceğim yola

lolla beğendi.
Eski 22-06-2011, 15:41   #19
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sevgili mavisedir sakızların suyuna dikkat edin, fazla sudan, ya da susuzluktan da olabilir. Sularken yaprakları ıslanmasın, mantari bir hastalık olan sardunya pas hastalığına yakalanabilir. Yaprak arkalarını devamlı kontrol edin. Çayın yaprak sararmasına sebep olabileceğini sanmıyorum.

Eski 28-09-2010, 21:09   #20
Ağaçsever

mer.cann's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2010
Selamlar.Birkaç gün evvel sardunya çeliği aldım.İnanılmaz güzellerdi.Diktim;fakat birkaçının kökünde çürüme olduğunu fark ettim.Ne yapmalıyım bu konuda ve çelik almak için çok mu geç kaldım

mer.cann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2010, 12:56   #21
Yeni Üye

İpekKa's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2009
Sardunyamın alt yapraklarında sararma var alt kısım nerdeyse çıplak kaldı, onu ayırarak ben büyüttüm, çok üzülüyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

İpekKa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 08:05   #22
Ağaç Dostu

umutyolcusu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Galeri: 19
Bir buçuk aydır tutmasını beklediğim sardunya çeliklerimden biri çürümeye başlamış.O kısmı kırdım,yeniden dikltim.Tabi kısaldı boyu.Toprağını sürekli nemli tutmayalım mı?Bu şekilde tuttar mı?

umutyolcusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 08:21   #23
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Sn. Umut yolcusu, fazla su kökleri çürütür, kışa girdiğimiz için daha da az su ister. Köklendirme için de bu geçerli. Ekli mesajda sardunya hakkında toparlanmış bilgiler var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42 Mesajı Göster
Arkadaşlar, balkonda üç saksı sardunya var. Anlaşılan gelecek yıl daha da çoğaltacağım, çünkü hem alımlılar, hem de bayağı dirençli görünüyorlar. Bunların bakımı konusunda bilgi verebilir misiniz? Bir de, kışın ne yapmalıyım bunları? Malum, Konya kışları çok sert geçiyor.

Google'da aradım ama bu kadar yaygın bir çiçekle ilgili doyurucu bilgi bulamadım.

---------------------------------------------------------------------

Bu sayfalarda yazan bilgiler, uzman16 tarafından derlendi. Yararlanmanız kolay olsun diye ilk mesaja ekledim.
Teşekkürler uzman16

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 08:27   #24
Ağaç Dostu

umutyolcusu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Galeri: 19
Sevgili Kiraz,mesajı yolladıktan sonra neden ilk sayfalara bakmıyorum dedim ve orayı okudum.Gerçekten de bilgiler yeterliymiş.Geri dönüp mesajımı sileyim ya da ne yapacağımı öğrendiğimi yazayım derken sizin mesajınızı gördüm.İlginize teşekkür edrim.

umutyolcusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 21:03   #25
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Gönül hanım ayrıca yapraktan ziyade çiçeğin ıslanmasının kök çürüklüğüne neden olduğunu , ayrıca kırağının sardunyalara çok zarar verdiğini belirtti. Sulamaya bağlı olarak da; gerektiğinden az su verilirse bakır eksikliği, su gereğinden fazla uygulanırsa da demir eksikliği ve bunlara bağlı olarak beyaza yakın renge dönüşen yapraklar meydana geldiğini söyledi.
Minyatür ceylanların güneşe daha dayanıklığı olduğunu ilave etti.
Ben de bu yaz yaşadıklarıdan çıkardığım sonuca göre en dayanıklılar ceylanlar

Eski 20-10-2010, 18:42   #26
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
SARDUNYA(PELARGONIUM)

SULAMA

Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde (Mart-Eylül) bolca sulanmalı, çok sıcak havalarda su püskürtülmelidir. Çiçeklenme bittikten sonra fazla su verilmemeli, saksı toprağı orta derecede nemli, hatta biraz kuru tutulmalıdır.

AVRUPA ÇİÇEKÇİLİK GÖNÜL HANIM'IN BİLGİ NOTLARIDIR.
Su püskürtme konusunda Gönül Hanım'ın bir uyarısı var. Su çiçeklere gelmemeli, çiçeklerin nemli olması hatta kırağı bile bitkide mantar ve kök çürümesine neden olabiliyormuş.

Bu uyarı sardunyalarımdaki kaybı açıklıyor aslında. Adana'da tüm yaz boyunca nem oranı aşırı yüksekti.

lolla beğendi.
Eski 20-10-2010, 18:49   #27
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Evet sevgili maki01 çiçeklere su gelmesi ve kırağı mantar ve kök çürümesine neden oluyormuş. Daha önceki mesajda bu konuyu çok önemli görerek, aktarmaya çalışmıştım.

Eski 16-03-2011, 14:21   #28
Yeni Üye

KamAna's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2011
Herkese merhabalar,
bu benim yazdığım ilk mesaj. sardunyalarımla ilgili bir problem yaşıyorum,internette bilgi ararken sizlere rastladım. çok güzel bi forummuş,pek faydalı gördüm. problem şu:
kış aylarında donmamaları için kapalı ve oldukça aydınlık olan çatıya(15-20 derece sıcaklıkta) çıkardığım sardunyalarım kış boyunca yapraklandı ve boy attı. ancak yapraklarında bir incelme söz konusu oldu.martın 15inden itibaren düzelen havalarla hepsini teras balkonuma çıkardım. incelen yapraklar,açık ve güneşli havada büzüşüp sararmaya başladılar. 2 gün içinde oldu her şey. çok üzülüyorum, bir bilgisi olan var mı acaba? yardımcı olursanız sardunyalarım da ben de çok sevineceğiz.

KamAna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 18:31   #29
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KamAna Mesajı Göster
Herkese merhabalar,
bu benim yazdığım ilk mesaj. sardunyalarımla ilgili bir problem yaşıyorum,internette bilgi ararken sizlere rastladım. çok güzel bi forummuş,pek faydalı gördüm. problem şu:
kış aylarında donmamaları için kapalı ve oldukça aydınlık olan çatıya(15-20 derece sıcaklıkta) çıkardığım sardunyalarım kış boyunca yapraklandı ve boy attı. ancak yapraklarında bir incelme söz konusu oldu.martın 15inden itibaren düzelen havalarla hepsini teras balkonuma çıkardım. incelen yapraklar,açık ve güneşli havada büzüşüp sararmaya başladılar. 2 gün içinde oldu her şey. çok üzülüyorum, bir bilgisi olan var mı acaba? yardımcı olursanız sardunyalarım da ben de çok sevineceğiz.
Fotoğraf eklerseniz, sanıyorum çok daha iyi yardımcı olabiliriz

Eski 16-03-2011, 14:40   #30
Ağaç Dostu

DilSe's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2010
Question Merhabalar

Ben bu sardunyaya ilk kez bu sene sahip oldum. Bir akrabamız verdi. Şu anda da tohumdan çimlendiriyorum. O yüzden sardunyanın hastalıkları, zararlıları konusunda pek bilgim yok.
4 gün kadar önce saksı değişimi yaptım. Saksı değişimi yapmadan önce de bir yaprağın üzerinde küçük kızarıklık vardı ama bu kadar değildi. Diğer yaprakları da sardı. Sizce giderek yayılan bu kızarıklıklar ne olabilir Bol güneş alan kapalı bir balkonda duruyor. Saksı değişimi yapınca bol çiçek açması için içine 3 adet küçük, paslanmamış çivi koymuştum. Bunun bir etkisi olabilir mi acaba, yoksa güneşten mi yandı
Bir yaprakta da 3.resimde görülen böcek larvasına benzeyen şeyleri farkettim, çok seçilmiyordu ama öyle tahmin ettim. Hemen o yaprağı koparıp uzaklaştırdım. Daha önce bu tip sorunlarla karşılaşan veya tahmini olan varsa çok sevinirim.

Eklenen Resimler

DilSe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026