16-03-2011, 18:29 | #511 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Dilse 3. eklediğiniz fotoğrafda yaprağın tersinin bana anlattığı; maalesef sardunyanızda mantari bir hastalık başlamış. Böyle sorunlu yaprakları hemen koparıp, imha edin( elinizle sağlam yapraklara hastalık taşımamaya dikkat!). Mantari hastalıklar için zirai bir ilaç alıp, yapraklarına olduğu gibi uygulayın ve bunu bir kaç kez tekrarlayın. Kolay gelsin. Aşağıda verdiğim link sardunya hastalıkları ile ilgili, isterseniz iyice inceleyin. http://www.agaclar.net/forum/showthr...stal%FDklar%FD |
16-03-2011, 18:31 | #512 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
17-03-2011, 17:22 | #513 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2010
|
Sayın acemifüsun çok teşekkür ederim, hastalıklı yaprağı koparıp uzaklaştırdım. Bir süre gözlemlicem, tavsiyelerinizi dikkate alıcam. Sayın serkan istanbul, sanırım benim sardunyam için söylediniz, emin olamadım ama. Sardunyamın üzerinde üç adet sürgün vardı, bu açıdan görünmemiş.Ben de kararsızdım, ''Taze sürgünleri ayırsam mı?'' diye düşünürken, bugün ayırıp diktim bir cesaretle, umarım tutarlar. Yapraktaki kızarıklıklar için de saksıları güneşin direk geldiği yerin biraz uzağına aldım. |
20-03-2011, 18:06 | #514 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu kırmızıya dönük yaprakların diplerinden bahrın başlamasıyla taze sürgünler verecektir, ayrıca şu günlerde yeni sügün veren sardunyalarımızı budama yapmamış isek budama yapmalıyız,daha gür yapraklı ve bol çiçekli sarduyalara sahip olabiliriz. BOL ÇİÇEKLİ GÜNLER DİLERİM. |
|
22-03-2011, 10:06 | #515 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2010
|
Sayın Başbahcivan; Teşekkür ederim. Evet, ben almadan önce, kış başlarında dışarıda durmuş. Bana geldikten uzun bir süre sonra bu kızarıklık başladı, ben kapalı balkonda tutuyorum ama yine de soğuktu, haliyle Ankara. Sonrasında da güneş altında kaldı. Şu anki halleri böyle. 4 gün önce ayırdım, sürgün yerlerinden. Ana dalı da diktim ayrı bir saksıya. Daha az ışık alan bir yere koydum, ilk günler için. İyi görünüyorlar şimdilik bakalım. Aşağıda da tohumdan yetiştirdiklerim var, gerçek yaprakları çıkmaya başladı. Çiçeklerini merakla bekliyorum. Saygılarla... |
22-03-2011, 17:33 | #516 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Birde şu var ege ve akdeniz bölgesi ile karadeniz ve diğer bölgelerin iklim şartlarını kıyaslayamayız. |
|
25-03-2011, 18:32 | #517 |
Ağaç Dostu
|
Sakız sardunyam sürekli boya gidiyor.Yeni dallar çıkarmıyor.Bazı yaprakları sararıyor.Hatta saksının üstü kurumuş yapraklarla doldu.Tepe çeliği alsam dallanmaya teşvik olur mu?Yoksa bu durum normal mi? |
25-03-2011, 19:01 | #518 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili umutyolcusu sakız sardunyaları sarkıcı bir cinstir, sopa ile desteklemenize, sadırmanıza gerek yok. Bence hemen budayın, yeni sürgünler oluşsun. Ayrıca kuru yaprakları toprak yüzeyinde ve bitki üstünde bırakmayın, temizleyin, hastalıklar için uygun koşullar hazırlamış olursunuz. |
28-03-2011, 12:40 | #519 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2009
|
merhaba sardunyamın yaprakları sararmaya başladı fotoğraftaki gibi.Acaba sorun ne?Ne yapmam gerekiyor? |
28-03-2011, 16:43 | #520 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Sayın Ankara;Uzman değil, sardunya sever olarak yorumum : Belki soğuktan etkilenen yaşlı yapraklardır. Ayrıca; Saksı toprağının üstü hafif tuzlaşmış gibi olduğundan, bu kısmı 1 cm gibi kazıyıp atalım, Klorlu çeşme suyu ile değil yağmur suyu gibi sularla toprağını yıkatmak için sulayalım. Dibinden bir bardak su çıkana kadar. Eksilen toprağını bahçe toprağı ile tamamlayalım. Bu kötü yapraklarıda koparalım. derim ben. |
30-03-2011, 12:17 | #521 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2009
|
Alıntı:
|
|
11-05-2011, 20:27 | #522 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
sardunyalarım |
11-05-2011, 20:32 | #523 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
gördüğünüz gibi sardunyalarım pek iç açıcı değiller,sakızım iki dal üzerinde bir türlü dalları çoğalmadı.Saksıları toprakları değiştirdim,keçi gübresi koydum,güneye bakan balkonda sabah birkaç saat güneş alıyorlar,bir tek kırmızı top sardunyam yüzümü güldürdü |
14-05-2011, 08:02 | #524 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-03-2011
|
Arkadaşlar bir sorunum var sardunyalarım gayet güzel çiçeklenirken bazı tomurcuklar tomurcuk halinde kuruyor açamıyor bu neden olur ki? Ne yapmam gerekli? Yardımcı olursanız sevinirim. |
15-05-2011, 08:38 | #526 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-03-2011
|
Alıntı:
Teşekkürler. Ben de bunlar kuruduğuna göre suya ihtiyacı var diye yanlış yorumda bulunmuştum. Sulamayı kesiyorum. Zaten balkondalar kalorifer sorunu yok. Tekrar teşekkürler |
|
15-05-2011, 18:18 | #528 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili izgi, Aynı sorunu ben de yaşadım. 2 yıllık gözlemlerim sonucu bu durumu 2 nedene bağlıyorum. 1- Susuz ve besinsiz kaldıkları için tomurcuklarını açamadan kuruması. 2- Toprak kalitesi. Torf bir kez kuruyunca su tutma özelliğini yitiriyor. Sulama sırasında sular hemen aşağıya süzülüyor ise nedeni torf olabilir. Su ihtiyacını toprağın 2 cm kadar derinliğinde nem olup olmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Nemli ise sulama gerekmiyor ancak kurumuş ise su ihtiyacı var demektir. 2 cm kesin ölçü olmamalı, saksı büyüklüğüne göre de değişebiliyor. Gönül Hanım,telefonla yaptığım görüşmelerde yazılanların tersine sardunyanın suyu sevdiğini söylüyor . Toprağı geçirgen olduğu sürece sudan korkmamıza gerek yok bence. |
|
22-06-2011, 15:41 | #529 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili mavisedir sakızların suyuna dikkat edin, fazla sudan, ya da susuzluktan da olabilir. Sularken yaprakları ıslanmasın, mantari bir hastalık olan sardunya pas hastalığına yakalanabilir. Yaprak arkalarını devamlı kontrol edin. Çayın yaprak sararmasına sebep olabileceğini sanmıyorum. |
27-06-2011, 22:39 | #530 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Alıntı:
|
|
28-06-2011, 11:43 | #531 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1726 |
|
29-07-2011, 07:18 | #533 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2011
|
Merhaba, Biri en az 20 yaşında, diğeri de bir o kadar eski bir sardunyadan çoğaltma iki sardunyam var. İkisinde de yeni çıkan yaprakların beyaz denecek kadar renksiz çıktığını gözlemledim bu aralar. Kullandığım bir çiçek besini var. Bu besin ters bir etki yapmış olabilir mi? Bkz. Fotoğraflar. http://www.freeimagehosting.net/d7e8c |
29-07-2011, 12:57 | #534 |
Ağaç Dostu
|
Sayın lektem, Yapraklardaki beyazlanmaya demir eksikliğinin neden olduğu söyleniyor. Aynı sorun benim sardunyalarımda da var ancak uygun koşullarda demir takviyesi yaptığım için nedenin bu olduğunu sanmıyorum. Adana'da güneş ışığı bu mevsimde yaprakları yakıyor. Bu ayları gölgede geçirsinler diye yerlerini değiştirmiştim. Güneş ışığı almadıkları için yaprakların rengini beyaza döndüğünü düşünüyorum. Sizin koşullarınızı bilemediğim için gübre ile ilgili yorum yapamıyorum. Gübreye demir ve diğer izelementler ilave edilmiş mi? |
29-07-2011, 13:50 | #535 |
Ağaç Dostu
|
Ben de sevgili maki01'ye katılıyorum, demir eksikliğinden değil Yeni köklendirip, kaliteli sardunya toprağına diktiğim çeliklerimin yeni çıkan yaprakları da beyaza yakın. Ayrıca tam gün güneşte olan sakızımın bir dalında da yapraklar beyaza yakın. Ben fazla sulama olarak düşünüyorum Dilaracığım |
29-07-2011, 17:57 | #536 |
Yeni Üye
|
Ben o çiçek gübresini bir daha kullanmam. Demir olsa da olmasa da artık güvenemiyorum. Benim sardunyalar, kuzeydoğuya bakan kapalı balkondalar. Pencere sürekli açık yazın. Saat 10-11e kadar güneş görüyorlar. Sonra gölgede kalıyorlar. Hay Allah. N'apıcam ben? |
29-07-2011, 18:01 | #537 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Aynı sorunu bende yaşıyorum arkadaşlar, sakız sardunyam yeni çıkardığı tüm yapraklarını beyaza yakın çıkarıyor. Gübre kullanmadım, güneşi de yarım gün alıyorlar, toprak kurumadan su vermiyorum. Neden kaynaklanıyor olabilir merak ettim şimdi. Demir eksikliği die düşünmüştüm ama değil diyorsunuz. Ben bu yaprakları koparıyorum arkadaşlar, ellemesem sonradan düzelme olasılığı var mı? |
29-07-2011, 18:03 | #538 |
Moderatör
|
Az güneş alınca olur, fazla sulama olunca da olur, demir eksikliğinden de olur. Bu zaman tam da hastalık zamanı, hava çok sıcak akşam verilen su hele yapraklarını da islatırsanız en güzel davetiyeyi çıkarmış olursunuz. Oysa sardunya suyu çok sevmez, toprağı kurudukça su verilmelidir bu su verilişi az az olmamalı bitki toprağı iyice suya doyurulmalı ve sonra ara verilmelidir, yani sulama aralığı uzatılmalıdır. Sardunya sıkış sıkışlığı da sevmez, hava ister. Çiçeklenme zamanında ara sıra vitamin verilmelidir, bu vitamini de verirken bitki toprağı iyice suya doyurulduktan sonra verilirse, yani saksı altında çıkan suyu bittikten sonra verilmelidir. Hastalıklı yapraklar hatta gövdesinde kararmalar görülen dalların temizlenmesi gerekir. Tabii böcek ve mantar görülürse onların da ilaçlanmaları icabeder. |
30-07-2011, 09:37 | #539 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Vitamin derken çiçekler için özel vitaminler mi var yoksa insanlar için olan vitaminleri de verebilir miyiz? Sonuçta aynı şey ama? Ne dersiniz? |
|
30-07-2011, 17:25 | #540 |
Ağaç Dostu
|
Elbette aynı şey değil ancak bitki direncinin düşük olduğu dönemlerde B vitaminini kullanabiliyoruz, diğer vitaminler de uygun mudur bilmiyorum Vitamin diye tanımladığımız şey gübreaslında. Sardunyalara özel hazırlanmış sıvı gübreleri yapı marketlerde bulabilirsiniz. Kullanmanızı öneririm. Hastalık ve Zararlılar dışındaki konuları Sardunya başlığında paylaşıyoruz. Buraya tıklarsanız bakım konusunda deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olacaktır. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|