agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni199Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-05-2010, 10:47   #1
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2009
Sardunya hastalıklarına ek

Neredeyse kocaman bir sekiz ay olacak benim sakız sardunyamda hiçbir gelişme yok. Budadım ,toprağını, saksısını değiştirdim. Daha ne yapmam gerekiyor bilmiyorum .Geldiğinde var olan yaprakları çürük çarık hesabı üzerinde.

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2010, 16:39   #2
Ağaçsever

çiğdem86's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2009

ben bütün sardunyalarımı balkona çıkarttım.Gayet sağlıklı yaprakları var fakat bir türlü açmıyorlar.Neden açmadıkları hakkında bir fikri olan varmı arkadaşlar?
sevgiler

çiğdem86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 18:58   #3
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2009

Sayın Başbahçıvan sorumun net cevabı sizde gibi...

Geçen hafta çok sağlıklı görünen beyaz ve çok koyu kırmızı iki sardunya aldım...Tam bir hafta içinde neredeyse yapraklarının yarısı kurudu.Çiçekli ve tomurcukluydular.Vitamin ya da benzeri bir katkı da vermedim...Tüm yapraklar sanki yanmış gibi kuruyup kavruldular...Yeni çıkan minik yapraklar sağlıklı ve gayet yeşil görünüyor...

Problem acaba yeni yerlerinde ki şartlara uyum sağlamak olabilir mi?

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2009, 14:55   #4
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009

sakız sardunyalarda ortadan kuruma oluyor cicekleride kararıp dökülüyor .
neden olabilir .
suyu kurudukca en erken hafdada bir sulanıyor .
torf ve toprak karışımı olanlar gayet iyi kum göbre ve toprakda olanlarda dedigim sorunlar var okuduklarımdan tam tersi durum olmalı diye düşünüyorum .

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 08:29   #5
Ağaçsever

SOLO's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2006

Selamlar ,
Benim sardunyalarımda yapraklarında beyazlaşma ve renk açılması söz konusu idi. Buradan takip ettiğim kadarı ilede demir gerekiyormuş .Biryerlere çiçek açan bitkiler için sıvı gübre var dedim akşam aradım taradım ve buldumda .A a birde ne görsem gübrenin içinde demir yok. Bende içtiğim soda şişelerinin metal kapaklarını saksının içine atmaya başladım .Sulama sularına limon tuzu kattım ama içime sinmedi hiç benim demir bulmam lazım güzellerim için.

Şimdi soruma geleyim .

2.5 lt 'lik pet şişede 1 tane güvercin gübresini erittim acaba bunu saksılarıma döksem çiçeklerim zarar görürlermi ? Normalde bunu her zaman yapardım ama bu sefer cesaret edemiyorum.

Saygılar

SOLO Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2009, 00:48   #6
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73

Arkadaşlar,
Forumda bir yerlerde okumuştum , şimdi bulamıyorum. 2 tane minik sardunyamın yeni çıkan yaprakları beyaz. Hastalık, mantar gibi kalmış aklımda. Lütfen yardım...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2009, 21:38   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-05-2009

Kasım ayında sardunyalarımı budadım amacım yağacak olan kar'ın zarar vermesini önlemekti, yanlış yapmışım her halde, çünkü bu güne kadar sardunyalarda hayat izi yok.
Nerde yanlış yaptığımı bilemiyorum maalesef, bilen varsa lütfen yardım etsin

vardali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2009, 00:06   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-02-2009
Benim sardunyalarımda çiçek açıyor ama bazı çiçekler tomurçukken üzerinde kuruyor acaba çok fazla tumurçuk yaptığı için olabilir mi

çuha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 09:27   #9
Ağaç Dostu

se-rap's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2008
Merhabalar, bir şey sormak istiyorum arkadaşlar ben de. Balkonumdaki sakız sardunyalarımda, yer yer bozulma var. Şöyle ki; aynı kökten çıkan bir dalda, sanki su çekilmesi olmuş gibi, yaprakları buruşmuş, çıkan minik tomurcuk kümeleri kurumuş. Genelde 3 günde bir suluyorum, susuz mu kaldı acaba, bilmiyorum. Ama öyle olsa, diğer dallarda da bozulma olurdu diye düşünüyorum. Bunu yaşayan var mı aranızda? Canlı hallerinden birkaç resim de ekliyorum alta.

Eklenen Resimler

lolla beğendi.
se-rap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 18:38   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Merhaba arkadaşlar,
Yardımlarınızı isteyeceğim. Sardunyamın yaprakları uçlarından başlayarak kahverengi olup soluyor. Solanları hemen kopartıyorum ama ertesi gün bakıyorum başka yapraklarda yine aynı aynı durum. Büyük küçük yaprak demeden soluyor. Çiçekleri çok bereketli ama yaprakları çok azaldı. Sıvı besinle suladım 4 gün önce ama yine fayda yok.
Yeri öğleden sonra sürekli güneş görüyor ve 3-4 günde bir suluyorum. En kısa zamanda resmini koyacağım.
Yardımlarınızı bekliyorum

nemasir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2009, 08:26   #11
Ağaç Dostu

se-rap's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2008
Kuruyan tomurcuklar..

Günaydın hepinize arkadaşlar.
Bir konuda acil yardımınıza ve fikirlerinize ihtiyacım var. Sakız sardunyalarımda bir süredir bir bozulma vardı, sanki suyu çekilmiş gibi, yapraklarında büzüşme olmuştu. Dün akşam eve gittiğimde baktım, yeni çıkan tomurcukların hepsi, daha minicikken kurumuş, yapraklarında da yer yer sararma ve kuruma var. Geçtiğimiz cuma üzerinde 'Tüm Çiçekli Bitkiler' için yazan, içeriğinde de azot ve demir bulunan sıvı besin verdim. Balkonum saat 3 e kadar güneş alıyor. Toprağı, her gün sulasam sulanacak kadar kuruyor ama, yine de iki günde bir suluyorum. Bunlara rağmen neden kurumuş olabilir tomurcuklar? Acaba nerde yanlış yapıyorum? Saksılarda 4-5 kök, bazılarında daha fazla sardunya var. Bunun için su ihtiyacı fazla mı olur, her gün mü sulama yapmam gerekir acaba, diye düşünüyorum.
Ne dersiniz?

se-rap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2009, 08:47   #12
Ağaç Dostu

kömür's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2008
Sn. se-rap, sardunyalarınız hakkında öngörüde bulunmaya çalışacağım. Toprağın hergün kuruduğunu belirtmişsiniz. Toprağın yüzeyi kuruyup aşağısı sürekli nemli kalıyor olma ihtimaline karşı kontrol etmenizi önerebilirim. Kullandığınız sıvı besini tarif edilen miktarda seyrelterek bitkiyi suladınız değil mi?

kömür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2009, 09:00   #13
Ağaç Dostu

kömür's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2008
Rica ederim. Sorunun su eksikliğinden sebep olduğunu hiç sanmıyorum.
Bitki zararlıları ve hastalıkları dikkate alınabilir. Şu konuyu izlemenizi önereceğim, belki ortak belirtiler bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1726

kömür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 09:55   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Arkadaşlar Sakız sardunyalarım aldığımda çiçekli idi saksılarını değiştirdim, yeni toprak karışımından ekledim gelişimleri iyi, çiçek açmak için tomurcuk veriyorlar fakat tomurcuklar büyümeden kuruyor. Ne yapmam gerektiği hakkında bana bilgi verecek deneyimli arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Teşekkür ederim

delete61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 13:18   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Sayın DefneD. Sardunyalarımı Mart ayında almıştım 30 mayısta' da saksı değişimlerini yaptım. Bütün çiçeklerim günde 4 saat kadar direk güneş ışığı alıyorlar fakat tüm gün bol ışıklılar ve hava akımıda normal açık alandalar. saksı değişimini yaparken kırılan dalları ayrı bir saksıya ekmiştim, ektiğim çeliklerim köklenmiş olsalar gerek şu an çiçek açmak üzereler ve tomurcuklarında her hangi bir sorun yok. Toprakları ve saksıları aynı sulama ise başladımmı tüm çiçeklerimi birden suluyorum nerede hata yaptığımı bir türlü bulamıyorum

delete61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 14:28   #16
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Ceylan ölüyor

arkadaşlar. ceylan sardunyam ölmek üzere galiba ikinci defa çiçeklendikten sonra yapraklarda sarama ve kuruma başladı.fazla sulamadan olabilirmi? malum istanbulda havalar gayet sıcaktı 2 gündebir su verdim ama Name:  işte.jpg
Views: 1989
Size:  64.1 KB bu hale geldi. bir önerisi veya fikri olan var mı?

zeplin34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2009, 10:38   #17
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Adana'da sakız sardunya bulmak zor. Bu minikleri bir seradan oldukça bakımsız halde almıştım. Canlananlar ön balkona geçti. Bunlar hala karantina ya da yoğun bakım balkonumda

Yeni çıkan beyaz yapraklar sağlıklı gibi ama beyaz...

Name:  000_0376.JPG
Views: 2208
Size:  22.6 KB

Name:  000_0374.JPG
Views: 1967
Size:  33.9 KB

Eski 26-07-2009, 21:55   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2008
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Adana'da sakız sardunya bulmak zor. Bu minikleri bir seradan oldukça bakımsız halde almıştım. Canlananlar ön balkona geçti. Bunlar hala karantina ya da yoğun bakım balkonumda

Yeni çıkan beyaz yapraklar sağlıklı gibi ama beyaz...

Eklenti 94935

Eklenti 94936
Arkadaşım kırmızı saksıdaki sakızda görünen beyaz olan ve lekeli yaprakları dibinden, temiz(hijyenik) bir makasla kesmelisin, ayrıca siyah saksıda olan sakızında sarkan iki tane dalı var onlarında diplerinde birer boğum kalsın onlarıda keserseniz kısa zamanda ,sardunyalarınız sağlığına kavuşacaktır.Topraklarını zaman zaman çatal veya herhangi bir sert cisimle kökleri zedelemeden havalandırırsanız daha iyi sonuç alınacağını düşünüyorum.

Başbahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2009, 12:18   #19
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Teşekkürler Sayın Başbahçıvan,
Dediğiniz uygulamayı yaptım. Yapraktaki beyazlaşmanın nedeni nedir acaba? Yetersiz ışık olabilir mi?

Eski 27-07-2009, 20:00   #20
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Teşekkürler Sayın Başbahçıvan,
Dediğiniz uygulamayı yaptım. Yapraktaki beyazlaşmanın nedeni nedir acaba? Yetersiz ışık olabilir mi?
Gölgede kalması ve vitamin eksikliğinden kaynaklanan bir durum.

Eski 28-07-2009, 19:30   #21
Ağaç Dostu

DefneD.'s Avatar

Giriş Tarihi: 15-05-2009
Galeri: 17
Olabilir Nariel. Sakız da olsa, top sardunya da olsa çok su sevmiyorlar. Parmağınızla toprağın nemli olup olmadığını kontrol ederek su verin. Verdiğiniz su toprağı çamur haline getirmesin.

Düzenleyen DefneD. : 28-07-2009 saat 19:32 Neden: İlave
DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 20:42   #22
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sayın başbahçıvan,
Vitamin eksikliğini biraz açar mısınız? Çiçekli bitkiler için satılan çiçek çoşturan veriyorum. Ek ne vermem gerekiyor?
Teşekkürler

Eski 29-07-2009, 11:47   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2007
Teşekkür ederim Başbahçivan,
Dediğiniz bitleri gördüm.Gül bitlerine göre oldukça küçük.Akşam hemen ilaçlayacağım.Geçen sene on sardunyadan sekizi bu şekilde kurumuştu;ben kök çürümesi zannetmiştim.
Toprağının kuru olduğunu düşündüğüm sardunyaları; sizin tarif ettiğiniz gibi parmağımın ikinci boğumuna kadar batırarak bakınca diplerinin nemli olduğunu gördüm.Üst çok kuru olunca ben günaşırı suluyordum.Sonunda sardunya sulamayı da öğrendim sanırım.
Son olarak;çivilerin gövdeye yakın olması önemli mi?Biraz uzak olsa da demiri emebilir mi?
Teşekkürler

nalan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2009, 12:18   #24
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sayın Başbahcivan, yakınımdaki bir demirciden ortancalarım için demir tozu almıştım, en büyük boy uzun saksılara hangi ölçüde ve nasıl vermem gerekir demir tozunu?

Benim de sardunyalarımdan bir tanesinin yaprek kenarları beyaza yakın oldu, sanırım dediğiniz gibi demir eksikliği var, yalnız, ben hepsinin toprağını aynı zamanda hazırlamıştım, yani hepsinin de toprak karışımı, bahçe toprağı, vermikülit, perlit, torf ve yanmış çiftlik gübresi karışımından.

Eklenen Resimler

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2009, 19:38   #25
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Sayın Başbahcivan, yakınımdaki bir demirciden ortancalarım için demir tozu almıştım, en büyük boy uzun saksılara hangi ölçüde ve nasıl vermem gerekir demir tozunu?

Benim de sardunyalarımdan bir tanesinin yaprek kenarları beyaza yakın oldu, sanırım dediğiniz gibi demir eksikliği var, yalnız, ben hepsinin toprağını aynı zamanda hazırlamıştım, yani hepsinin de toprak karışımı, bahçe toprağı, vermikülit, perlit, torf ve yanmış çiftlik gübresi karışımından.
Sayın Adalet hanım ve nalan hanım, demir tozu etkileşimi daha çabuk olur, bir litrelik toprağa bir tatlı kaşığı karıştırmanız yeterli olacaktır,ayrıca nalan arkadaşımda saksının kenarlarına çivi leri sokuşturması yeterli olur.

Eski 29-07-2009, 20:16   #26
Ağaç Dostu

emrezgi's Avatar

Giriş Tarihi: 31-05-2009
Ben de yaşıyorum aynı sorunu yeni çıkan bütün yapraklar sarı çıkıyor. Sarı yaprakların hepsini temizledim saksıya çivi koydum ve 2-3 günde bir su veriyorum umarım düzelir.

emrezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2009, 20:18   #27
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emrezgi Mesajı Göster
Ben de yaşıyorum aynı sorunu yeni çıkan bütün yapraklar sarı çıkıyor. Sarı yaprakların hepsini temizledim saksıya çivi koydum ve 2-3 günde bir su veriyorum umarım düzelir.
Arkadaşım fazla sulamayın.

Eski 29-07-2009, 20:27   #28
Ağaç Dostu

DefneD.'s Avatar

Giriş Tarihi: 15-05-2009
Galeri: 17
Sayın Başbahcivan,

Gardenya için aldığım demir sülfat var. Sardunyalar için de kullanılabilir herhalde? Yapraklarda beyazlık yok gerçi. Benim aşırı güneşe ve sıcağa bağladığım hafif renk açılması var.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2009, 20:46   #29
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DefneD. Mesajı Göster
Sayın Başbahcivan,

Gardenya için aldığım demir sülfat var. Sardunyalar için de kullanılabilir herhalde? Yapraklarda beyazlık yok gerçi. Benim aşırı güneşe ve sıcağa bağladığım hafif renk açılması var.
Sayın DefneD kullanabilirsiniz, yaprak ve çiçek renkleri daha koyu olur.

Eski 29-07-2009, 20:33   #30
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili DefneD, Adana sıcağında bile sağlıklı olan sardunyalarımın renkleri hala koyu yeşil. Seninkilerde de demir eksikliği olabilir.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025