agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni199Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-05-2012, 06:55   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-03-2012
çok teşekkür ederim. her gün düzenli suladım ama, korkudan az su vermiş olabilirim. bundan sonra daha fazla su veririm. bu sefer de çürütmem inşallah

Dilek Sarıkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2012, 08:26   #2
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dilek sarıkaya Mesajı Göster
çok teşekkür ederim. her gün düzenli suladım ama, korkudan az su vermiş olabilirim. bundan sonra daha fazla su veririm. bu sefer de çürütmem inşallah
Dilek hanım çürütmemenin yolu altlıkta birikmiş su bırakmamak veya bir ölçü belirleyin kendinize, mesela toprak yüzeyi kurudukça bir çay bardağı gibi ( saksı ebatınızı bilmediğim için bu biraz tahmini oldu tabi )
Tecrubeden kesin olarak söyleyebilirim, aşırı su sardunyayı öldüren, susuzluk çok uzun vadede öldürücü olabiliyor
Kolay gelsin.

Düzenleyen Jezebel : 10-05-2012 saat 10:17
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 13:01   #3
Ağaç Dostu

elifnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 12-05-2010
Her zamanki gibi yine harika görünüyorlar. Size sormak istediğim bir şey var sakızlarımdan bir tanesinin tomurcukları açmadan kuruyor.Sizce neden olabilir?

elifnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 11:30   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Arkadaşlar çiçeklernizde oluşan zaralılar için hem çiçeğe hemde yaprağa zara vermeden kullanacağınız, denediğim bir ürünü sizlerle paylaşmak istiyorum... kaldıki tüm bitkiler için uygundur...
MEGABAN 4
HEXAVIL
5 Lt suya 1 er çağ kaşığı dahil edip kullanınız...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 15:58   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Bende 2 kök ceylan sardunya var. Susuz kalınca çok kötü oluyorlar. Bolca suluyordum acaba yanlış mı yapıyorum? Ama keyifleride iyi gibi. Yardımcı olursanız sevinirim.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2012, 14:07   #6
Ağaç Dostu

MİRBE's Avatar

Giriş Tarihi: 17-12-2009
Galeri: 2
Sn.aydilem

toprak değiştirip hava güneş almasını sağlayın sadece torf olmasın karışım yaparsanız daha güzel sonuç alırsınız.

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 10:52   #7
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Sn. engin1981 ben topraklarınızı çok kuru görüyorum. Bence az sudan tomurcuk kuruması olabilir.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 11:22   #8
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi engin1981 Mesajı Göster
Arkadaşlar bir soru sormuştum ama ya pek bile yok **** gözden kaçtı tekrar sormak istiyorum.bu kış çelikten ürettiğim bu sardunya(sanırım gül sakız sardunya) işaretli çiçekler tam açacak gibi olup öylece kalıyorlar.mesela bir dalda 5 çiçek var 3 ü açıyor 2 si tam açmak üzereyken o şekilde kalıp kuruyor.nedeni ne olabilir.az su çok su az güneş çok güneş az gübre çok gübre? lütfen yardım
Aynı cins sardunyada ben de aynı sorunu yaşıyorum.
Sulamayı diğerleri ile birlikte aynı şekilde yaptığım halde, dediğiniz gibi her tomurcuk topunda 3-5 tomurcuk kuruyor.

Nedenini anlayamadım, diğerleri gayet sağlıklı açıyor.
Bu sene birini gölgeye alacağım, sorun güneşse anlarız.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 13:40   #9
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi engin1981 Mesajı Göster
Arkadaşlar bir soru sormuştum ama ya pek bile yok **** gözden kaçtı tekrar sormak istiyorum.bu kış çelikten ürettiğim bu sardunya(sanırım gül sakız sardunya) işaretli çiçekler tam açacak gibi olup öylece kalıyorlar.mesela bir dalda 5 çiçek var 3 ü açıyor 2 si tam açmak üzereyken o şekilde kalıp kuruyor.nedeni ne olabilir.az su çok su az güneş çok güneş az gübre çok gübre? lütfen yardım
Ben de Füsün Hanım gibi, az sudan olabileceğini düşünüyorum.

Aynı durum benim bir sardunyamda da var. Tomurcuk, tam açmadan kuru bir görüntü alıyor.

Name:  sard2.JPG
Views: 2585
Size:  31.1 KB

Çok suladığım için çok kayıp verdim. Şimdi de susuzluktan gidecekler. Bir türlü ortasını bulamadım.

Tek tük açmalar ve tomurcuklar başladı. Yoğun bir çiçeklenme hiç göremedim.

Name:  sard.JPG
Views: 2581
Size:  31.4 KB

Name:  sard1.JPG
Views: 2626
Size:  29.7 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 15:18   #10
Ağaçsever

engin1981's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2010
Sn. acemifüsun, Adalet Yağcı ve SDurul ilginize teşekürederim.ben sardunyalarımı 3 günde 1 suluyorum.çünkü 3 gün sulamamayla hatta 5 gün sulamamayla ölmezler ama hergün sulamayla çürüyüp ölebilirler.sadece bu sardunyamı 2 günde bir sulayacağım en azından az sudan olup olmadığını anlamış oluruz.

lolla beğendi.
engin1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 16:42   #11
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sulamanızı periyodik olarak 3 günde ya da 5 günde yapamazsınız. Toprağını parmağınızla kontrol edip, kurumaya yakınsa sulayın.

Sepya beğendi.
Eski 20-05-2012, 23:06   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
sn engin1981 gunes az goruyor olabilir besinsiz kalıyor olabilir ama besin cok istemezler zaten

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 12:58   #13
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Arkadaşlar, geçen sene sakız sardunyamı mantar yüzünden kaybettim.

Bu sene de aynı durumu yaşamak istemiyorum.

Sebzelerimi rutin olarak sulandırılabilir kükürt + bakırlı preparat karışımıyla ilaçlıyorum.

Sizce aynı ilaçlamayı sakız sardunyama da yapmalı mıyım?

Cesaret edemiyorum açıkcası.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2012, 17:59   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-05-2011
Ceylangözü çiçeklerindeki lekeler.

Arkadaşlar benim sorunum çiçek çürümesi mi bilemiyorum ama ceylangözlerimin çiçeklerinde beyaz lekeler oluşmakta. Solan çiçekler günü geçtiklerinden mi yoksa çürüdüklerinden mi kuruyor çözemedim. Bu beyaz lekeler çiçeklerin güzelliğini olumsuz yönde etkilemekte ve tüm çiçekler hemen memen aynı durumdalar. Çiçeğin lekeli fotosunu ekliyorum. Bu sorunumu nasıl çözebileceğim konusunda cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

SedatMert Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2012, 20:27   #15
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sanıyorum güneşte iken çiçeklerinizin üzerine su damlacıkları sıçramış.

Eski 27-05-2012, 21:27   #16
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Sardunyalara yapmadığımız eziyet kalmadı desek doğrudur.
Hiç gübre vermiyoruz.
Sulama haftada 1 kez. baszı haftalar sulamıyoruz bile.
Ne mantar, ne bit, ne kemirici hiç zararlısı yok.
Yaz kış kır dalını başka yere dik tutuyor.
Sardunya ya ölmez çiçek dense yeridir.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2012, 22:02   #17
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Sanıyorum güneşte iken çiçeklerinizin üzerine su damlacıkları sıçramış.
Öyle olduğunu sanmıyorum. Çünkü yeni açan çiçekler de aynı durumda. Yine de cevabınız için teşekkürler.

Eski 29-05-2012, 02:59   #18
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Merhaba SedatMert 2 gündür sorununuzu, sorunuzu takip ediyorum... Zira aynı sorun bende de mevcut. Ama çözümlü bir cevap bulamadık. Bakıyorum sardunyalara yerleri güzel, suları eksik değil, toprakları güzel. Acep sorunları nedir ki? Bugün çiçekçiye gittim; birebir sordum. Onlar da bilmiyorlar; baktım sardunyalarına gerçekten hiç öyle bir sorunları yok. Bilemiyorum ki bizim sardunyalar ne istiyor, neden rahatsızlar?

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 00:17   #19
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Merhaba SedatMert 2 gündür sorununuzu, sorunuzu takip ediyorum... Zira aynı sorun bende de mevcut. Ama çözümlü bir cevap bulamadık. Bakıyorum sardunyalara yerleri güzel, suları eksik değil, toprakları güzel. Acep sorunları nedir ki? Bugün çiçekçiye gittim; birebir sordum. Onlar da bilmiyorlar; baktım sardunyalarına gerçekten hiç öyle bir sorunları yok. Bilemiyorum ki bizim sardunyalar ne istiyor, neden rahatsızlar?
Sorunumuza çözüm bulacak bir arkadaşımız çıkar diye bekliyorum.

Eski 03-06-2012, 02:06   #20
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
SedatMert hala bir cevap gelmedi kimseden!!! Şuan için sardunyalarınız nasıl, ne durumdalar sorun hala devam ediyor mu? Bende de vardı aynı sorun biliyorsunuz, ben bütün sorunlu çiçekleri koparttım şimdi yeni açan çiçeklerde öyle bir sorun yok. Neden oldu, niye oldu hala anlayabilmiş değilim.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 09:10   #21
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
SedatMert hala bir cevap gelmedi kimseden!!! Şuan için sardunyalarınız nasıl, ne durumdalar sorun hala devam ediyor mu? Bende de vardı aynı sorun biliyorsunuz, ben bütün sorunlu çiçekleri koparttım şimdi yeni açan çiçeklerde öyle bir sorun yok. Neden oldu, niye oldu hala anlayabilmiş değilim.
Sorununuzu çözmüş olmanıza sevindim. Tesadüfdür ki ben de sizin yöntemi kullandım. Tomurcukları bırakarak açmış tüm çiçekleri kestim. Şimdi yeni açan çiçeklerde sorun gözükmüyor. Bence bu bir tür mantar hastalığıydı. İnşallah sorun tekrar oluşmaz.

Eski 05-06-2012, 11:34   #22
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili arkadaşlar, çiçeklerinizle ilgili sorunları yazıyorsunuz. Bütün bunlar hepimizin başına geliyor. Ve bizler bu sorunları hocalarımıza sorduk öğrendik ve giderdik. Yukarıdaki başlıkta ve sardunyalarda mutlaka cevapları vardır. Biraz araştırma yapmak gerekir.

Sizlerin de haklı olduğunuz yer var, maalesef pek çoğumuz bu sorunları ilgili başlıklar yerine kendi bahçelerimizde paylaştığımızdan bulamamış olmanız da haklısınız ama en kısa zamanda bunu gidereceğiz.
Sizlere yardımcı olabilir düşüncesiyle belirtmek istediğim bir şey de daha önceleri çıkarmakta olduğumuz e-dergileri de incelemeniz.

Sardunyalar hakkında olan e-dergi

Haziran07

(E-Dergi nin kullanımı Forum üst kısmında mevcuttur)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 21:08   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2012
Merhaba
Resim çekip ekleyemedim ama sanırım tarifim de bilgililere yeterli olacaktır. Benim de bir sorunum var ne yazık ki
Sardunyamın yaprakları kızarıyor. Sonra yapraklar kuruyor. Bu yaprakları koparıp atmaktan hepsi leylek gibi oldular. İnternette biraz araştırdım, rüzgara çok maruz kalınca olabilir yazıyordu. yerlerini değiştirdim ama geçmedi. Yeni yeni yaprakların altında kahverengi benekler çıkmaya başladı. Bir de nadiren saç telinden ince örümcek ağı gibi birşeyler var.
Ne kullansam ? birşeyler önere bilir misiniz?

Sardunyalara bayılıyorum. Sakız, sardunya, ıtır, karagöz... Ama bir türlü yaşatmayı beceremiyorum. Biraz da Antalyanın neminden sanırım. Yeni alacağım sardunyalara belli aralıklarla uygulayabileceğim koruma amaçlı bir ilaç var mıdır?

Cevaplarsanız ben ve leylek sardunyalarım çok sevineceğiz, sevgiler

burcu07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2018, 14:42   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-03-2018
Kızaran yapraklar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burcu07 Mesajı Göster
Merhaba
Resim çekip ekleyemedim ama sanırım tarifim de bilgililere yeterli olacaktır. Benim de bir sorunum var ne yazık ki
Sardunyamın yaprakları kızarıyor. Sonra yapraklar kuruyor. Bu yaprakları koparıp atmaktan hepsi leylek gibi oldular. İnternette biraz araştırdım, rüzgara çok maruz kalınca olabilir yazıyordu. yerlerini değiştirdim ama geçmedi. Yeni yeni yaprakların altında kahverengi benekler çıkmaya başladı. Bir de nadiren saç telinden ince örümcek ağı gibi birşeyler var.
Ne kullansam ? birşeyler önere bilir misiniz?

Sardunyalara bayılıyorum. Sakız, sardunya, ıtır, karagöz... Ama bir türlü yaşatmayı beceremiyorum. Biraz da Antalyanın neminden sanırım. Yeni alacağım sardunyalara belli aralıklarla uygulayabileceğim koruma amaçlı bir ilaç var mıdır?

Cevaplarsanız ben ve leylek sardunyalarım çok sevineceğiz, sevgiler
Merhaba birçok sardunyam var. Fakat bir tanesinde yaprakları kızarıyor ve ölüyor. Bu yüzden yapraksiz kaldı. Neden oluyor ne yapmam lazım. Lütfen bana yardımcı olun. Toprağını da değiştirdim. Vitamin de verdim. Ama bu sorun 4 aydır artarak sürüyor. Lütfen bir çare.

Gmulkut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2012, 18:31   #25
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
Galeri: 4
Ceylanıma birşey oldu, yaprak uçları sarardı... Çiçeği üzerinden hiç eksik olmazdı, 1 hafta içinde bu hale geldi.

Ne yapmam gerekiyor?

Eklenen Resimler

rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2012, 21:06   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2008
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rodoslu Mesajı Göster
Ceylanıma birşey oldu, yaprak uçları sarardı... Çiçeği üzerinden hiç eksik olmazdı, 1 hafta içinde bu hale geldi.

Ne yapmam gerekiyor?
Sayın arkadaşım son günlerdeki sıcaklardan dolayı senin ceylan çiçeğine güneş vurgunu olmuş ayrıca birde susuz kalmış çiçeğin üstünden hafif budama yap ve saksısına 5 -6 tane gazoz kapağı gömün susuz bırakmayın çok da sulamayın her gün değil toprağı kurudukca su ihtiyacı olduğu zaman sulamalısınız.
BOL ÇİÇEKLİ GÜNLER DİLERİM

Başbahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2012, 14:35   #27
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sayın Başbahcivan,

Yaprak uçlarından sararmayı uçlardan başlayan çürüme takip ediyor genellikle ve sonuç sardunya kaybına kadar gidiyor. Sardunya kayıplarımın büyük bölümünü bu durum oluşturuyor.

Bu tablonun nedeni ne olabilir?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2012, 14:55   #28
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sayın Başbahcivan,

Yaprak uçlarından sararmayı uçlardan başlayan çürüme takip ediyor genellikle ve sonuç sardunya kaybına kadar gidiyor. Sardunya kayıplarımın büyük bölümünü bu durum oluşturuyor.

Bu tabloya nedeni ne olabilir?

Kesinlikle güneşe maruz kalmadı Sayın Başbahcivan, gölgelik bir bölgede duruyor. Susuz kalma ihtimali olabilir ama en fazla 3-4 gün kalmıştır. 3-4 günlük bir susuzluktan bu kadar etkilenir mi? Aynı saksıda bir ceylan daha var o sağlam duruyor. Budama ve biraz da besin takviyesi yaptım son çıkan yapraklar sarı değil ama sağlıklı yaprak kadar tam yemyeşil de değil.

Sayın maki01, bahsettiğiniz olgu beni korkuttu açıkçası. Uçlardan çürüme diyince mantar hastalığı geldi aklıma. Yaprakların ön-arka yüzlerini büyüteçle kontrol etmiştim. Böcek veya mantar gibi birşey görmedim ama acaba ben mi yanıldım?

Eski 09-07-2012, 20:25   #29
Ağaç Dostu

ayseldeniz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-06-2011
Benim iki tane ceylanım 5674 nolu mesajdaki gibi sararmaya başladı sonra kök kısmı gitti.İki saksı çok güzel ceylanım yok oldu.Lütfen yardım.Diğerleride olursa diye korkuyorum.

ayseldeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 09:23   #30
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

Mantarsa eğer daha derin budama yapıp bütün yaprakları temizlemek gerekir diye düşünüyorum.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026