![]() |
Sevgili dedem, bu mesajınızla beni üzdünüz.
Lütfen adresinizi verin. |
1 Eklenti(ler)
Şimdi de size, güleceğiniz ama esasında çok işe yarayan minik bir aletten bahsedeceğim; yumurta poposunu delme makinası.
Hepimiz, evimizde kahvaltıda rafadan veya pişmiş yumurta yaparız. Bunu ya makinesinde yaparız veya ocak üstüne koyduğumuz kap içindeki suda. Genellikle de yumurtalar çatlar, kabuklarında (sanıyorum) kireç az olduğundan. Ama yumurtayı bu minik alete oturtturup, hafifçe bastırırsanız, ortadaki deliğinden çıkan minik iğne, kabukta ince bir delik açıyor. Bu delik sayesinde yumurtanız hiç çatlamadan istediğiniz ayarda pişiyor. (Merak etmeyin, delik o kadar ince ki, dışarıya bir sızıntı olmuyor) Eklenti 55948 |
3 Eklenti(ler)
Bazılarınızın evinde sebzeleri buharda pişirme tenceresi vardır. Olmayanlara kolaylık.
Bu süzgeç, paslanmaz çelikten yapılmış ve ayarlı. İçine oturtturacağınız tencere ebadına göre büyüyüp, küçülebiliyor. Tencere içine suyu koyun. Bu süzgeçi de içine oturtun. Su süzgeçin ayaklarının altında kalsın. Buharda pişireceğiniz; kabak, fasülye, havuç, bürüksel lahanası vs.gibi sebzeleri dilimleyerek süzgeçe yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatarak pişirin. Bu sebzeleri, garni gibi de kullanabilirsiniz. Eklenti 55949 süzgeç kapalı durumda Eklenti 55950 süzgeç yarım açık Eklenti 55951 süzgeç tam açık |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben de mutfak aletlerine meraklıyım. Hepsinin farklı kolaylıkları var ama benim için yukarıda Güler Hanım'ın bahsettiği salata yıkama kurutma kabı bir başka. İpli ya da çevirme kollu olabiliyor. Yıkarken sallama ve döndürmeyle kumların daha kola dökülmesini sağlıyorsunuz ve süzgeç tabana değmediğinden ağır parçalar dibe çöküyor. Yeşillikleri yıkayıp süzgeci kaldırınca alttaki kapta kalan suya bakarak kumdan, böcekten arınmış olduğuna emin oluyorsunuz. Çok güzel kurutuyor. Hergün en az üç kere elimde, bu kapta yıkamayınca temizlenmediğine emin olamıyorum.
Bir de basit ama pratik, çoğunuzun bildiği pirinç, bakliyat yıkama-süzme kapları var. Basit bir düzenlemeyle, plastik kaba çok güzel bir fonksiyon kazandırılmış. |
Nurbahar, bakliyat yıkama kabını görmedim, resmini yükleyebilir misin?
Sevgili derya Derya, o hastalık bende de var. Ben de hep mutfak bölümlerinde gezer, incelerim. Hatta anlam veremediysem ilgiliyi çağırır, '' bu ne işe yarıyor'' diye sorarım. Bir keresinde yine bir alet buldum baktım baktım bir anlam veremedim. İlgiliyi çağırdım sordum '' ne işe yarıyor'' dedim. Adamcağız yüzüme şöyle bir baktı Almanca birşeyler söyledi, anlamadım İngilizce konuşun dedim, gitti bir Türk gencini getirdi. Elimdeki alet şişe kırmaya yarıyormuş, Almanya'da şişeler çöplerde yer işgal ettiklerinden bu alet ile kırarak kibrit kutusu kadar küçültülüp, cam çöplerinin bulunduğu yere atılıyormuş. Hıhh hiç işim yoktu da o kadar parayı bu alet için verecektim, güldüm geçtim. Belki çookk ilerde torunlarımın çocukları kullanır.... |
Güler Hanım, normal plastik bir kap, sadece suyu dökeceğimiz tarafına süzgeç görevi verecek bir bombe ve aralıklar yapılmış. Piriç dökülmeden kapta kalıyor, suyu süzülüyor. Büyük ihtimalle biliyorsunuz, en kısa zamanda fotoğrafını eklerim.
|
pirinç, bakliyat yıkama kabı
1 Eklenti(ler)
|
Güler Hanımın sebze haşlama aletini ben kızartma süzgeci olarak kullanıyorum,özellikle patlıcan ve biberde çok işe yarıyor
|
Bende sizler gibi mutfak malzemelerine ve pratik aletlere meraklıyım. Keyifle yazılarınızı okuyorum.
Victorinox bıçak arayanların işlerine yarar diye düşündüm. Aşağıda verdiğim linkte satılıyor fiyatıda çok makul geldi bana.Güle güle kullanın. http://www.garantisite.com/site/page.asp?dsy_id=1082 |
Hamburger press
1 Eklenti(ler)
Arıyorum ama göremiyorum. Eğer istanbulda görenler bildirirse çok sevinirim.
|
Alıntı:
Bir zamanlar yumurta boyuyordum. Yalnız boyamadan önce içlerini boşaltmak gerekiyor. Dünyanın yumurtasını telef ettikten sonra pratik zekalı bir arkadaşım, haşlanırken yumurtaların çatlamaması için kendi yumurta delme yönteminin bende de işe yarayacağını söylemişti. Bir iğneyi mutfakta duvara çaktıktan sonra iğnenin başını kesip, yumurtaları onunla deliyormuş. Sistem aynı. Bu aletin nerede satıldığını öğrenirsem çok iyi olacak:) |
Güler Hanım, fasulye soyacağı nı semt pazarlarında ki plastikçilerde mi buluruz, ben de mutfakta kullanılan ufak el aletlerine meraklıyımdır ama bunu hiç duymamıştım.
|
Sevgili papatyam, semt pazarlarında züccaciye satan satıcılarda bulabilirsin. Eğer sen bulamazsan ben sana Mecidiyeköy pazarından alırım. Adamın elinde 5 tane vardı hepsini aldım ama hepsinin sahibi var. Bu hafta için yeniden getireceğini söylemişti.
Sevgili nevsune, bana bunu yumurta pişiricisi ile vermişlerdi. Yumurta makinası da kullanışlı; kaç tane ve nasıl istiyorsan, plastik ölçek ile suyunu koyuyorsun, istediğin ayarda piştiği zaman hem ışığı sönüyor hem de bibb diye bir ses çıkartıyor. Mesela üç kişisin, ve rafadan yumurta pişirmek istiyorsun. Makineye üç yumurta koyuyorsun. Ölçek bardak ile 3 yumurtalık ve rafadan işaretli kısma kadar su doldurup, makineye boşaltıyorsun ve fişi prize takıyorsun. Kıvamına geldiğinde ses ile işaret veriyor ve ışığı sönüyor. Tabii yumurtaları alete koymadan evvel bu ufak makineye oturtup, hafifçe bastırarak popolarında minik delik açıyorsun. |
Elektrikli yumurta pişirme makinesi
2 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Katı olarak pişmiş yumurtanın kayık gibi kesilişi, piyaz ve salata süslemeleri için.
Eklenti 56387 Eklenti 56388 Eklenti 56389 |
2 Eklenti(ler)
|
Top domates
1 Eklenti(ler)
|
Ne güzel aletler. İnsanın ahçı olası geliyor.:)
Cumartesi ilk işim pazara gidip sarmısak ve fasulye soyucu almak olacak.:) |
Sarmısak soyacağını bulabilir misin bilmiyorum ama fasülye soyacağı siparişi verdim. Haftaya Pazar gün alacağım, istiyorsan bir not yaz.
|
Güler Hanım teşekkür ederim, önce bir araştırayım bulurum herhalde :)
|
3 Eklenti(ler)
Kırmızı turpları gül gibi şekillendirerek, salata süsleyebilirsiniz.
Eklenti 56709 turp şekillendirme aleti ile yaptığım salata süsü. Çiçek. Eklenti 56710 Eklenti 56711 |
2 Eklenti(ler)
|
Güler hanım.
Sonunda dayanamayıp yazmaya karar verdim. Çok zevklisiniz her yaptığınız ayrı güzel.Aletlerin olması çok önemli değil onları kullanıp ortaya birşeyler çıkartmak önemli olan. Ellerinize sağlık. |
Sevgili nrkrkmz, teşekkür ederim.
Ben eminim ki diğer pek çok arkadaşımız da güzel şeyler yapıyorlardır, ama nedense burada paylaşıma gitmiyorlar. Bense beğendiğim, sevdiğim, bana orjinal gelenleri hemen siz dostlarımla paylaşmaktan zevk alıyorum. |
Bir alet de ben tarif edeyim. Bende yok ama televizyonda görmüştüm. Yumuşak bir malzemeden yapılmış spatula ile kepçe arası bir şey. Hani kek, krep, mücver, puding vs. gibi yumuşak kıvamlı yiyecekler hazırlarsınız hazırladığınız kabı bir türlü hakkıyla sıyıramazsınız. Ya çocuklar parmaklarıyla bu işi halleder, ya da artık elinizle ya da kaşıkla cebelleşirsiniz. Bir otelin aşçısı bu kepçeyle, kabı hiç artık bırakmadan tertemiz sıyırmıştı. Harika bir alet.
Sayın Sabah bendeki bıçağı da bir ara eklerim, unutmadım :) |
3 Eklenti(ler)
Zaman zaman gerek kaşar peyniri gerekse beyaz peynir keserken zorlanırız.
Elimizin altında peynir bıçakları varsa bu iş zevkli olur, aksi takdirde keserken dağılan peynir, veya istenilen incelikte kesilemeyişi hepimizin canını sıkar. Bunlarla ilgili kullandığım aletleri ve ufak püf noktasını sizlerle paylaşmak istedim. Eklenti 60769 Beyaz peynir kesme bıçağı Eklenti 60770 Kaşar peyniri, gravyer peyniri kesme aleti Eklenti 60771 Peynir kesme tahtası Peynir kesme tahtasında hem kalıp beyaz peyniri hem de kaşar peyniri, istediğiniz kalınlıkta kesebiliyorsunuz. Tahta üztüne oturtulan kalıp, kol ve kola bağlı tel ile rahatça kesiliyor. |
Kaşar peynirinin kesilişi
2 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Bu aletleriniz yok, ama siz yine de kalıp beyaz peyniri istediğiniz incelikte ve çok düzgün kesebilirsiniz.
Bunun için 30-35cm boyunda bir yorgan ipliği işinizi görür. Bu ipliğin iki ucunu, ellerinizin iki işaret parmağına dolayın ve gerin. Peynir kalıbını ekmek tahtası üzerine oturtun ve istediğiniz incelikte, gerdiğiniz ip ile kesin. İpi kalıbın sonuna dek, gergin olarak aşağı doğru indirin. Eklenti 60774 Eklenti 60775 Eklenti 60776 |
1 Eklenti(ler)
Maydanoz gibi yeşillikleri kıyma aletim.
|
Sn Güler, yorgan ipi yerine misina (olta ipi) çok daha iyi bence. Siz ne dersiniz?? Bu arada minik farelere bayıldım süper olmuşlar:D
|
Evet arkadaşlar bence de peynir kesmek için en uygun alet misina.
Geçmiş günlerden bir gün Ortaköy de Trafik vakfının otoparkın da balık tutarken yanıma aşçı kıyafetli birisi geldi rast gele dedikten sonra 3-4 metre kadar misina alabilirmiyim diye sordu ilk başlar da anlam veremedim. Sonra arkadaşım hayırdır o kadar az misina ile ne yapacaksın diye sorduğum da biz misanayı mutfakta peynirleri kesmek için kullanıyoruz diye cevap vermişti. |
Tabii neden olmasın, misina da olur, ince bir tel de olur.
Ben evde bulunabilen bir yorgan ipliği ile de olur demek istedim. |
1 Eklenti(ler)
Pasta, kek vs. yaparken vazgeçemediğim aletler var.:) Onlar olmazsa ben bir hiçim.:D
Eklenti 62215 1-) 100ml(1 decilitre), 15ml(tablespoon), 5ml(teaspoon), 3,75ml(1/4 tablespoon) kaşık ölçülerim. Dünya stantardı olan bu ölçüler, en çok Avrupa'da hamur işleri tariflerinde kullanılıyor. Kırmızı kısımlar, kaşığın 1/2 noktasını gösteriyor. Bunların daha gelişmiş, derecelileri var ama Türkiye'de bulmak oldukça zor.:( 2-) Bu kaşık ölçü seti ise genellikle Amerika'da kullanılan bir set, diğer setten ayıran özelliği ise, diğer setteki 3,75mllik(1/4 tablespoon) yerine bu sette Pinch denilen 0.5 mllik bir kaşık bulunuyor. Kaşık ölçülerini, profesyonel mutfak aletleri satan yerlerde ve İkea'da bulabilirsiniz. 3-) Silikon fırça, sıcak soslanması gereken gıdalarda sorun çıkarmıyor. Örnek olarak, fırında balık en sevdiğim şeylerden biridir ve genellikle balık pişerken arada açıp üzerine sos sürerim, eskiden plastik **** kıl fırça kullanıyordum bu iş için ama plastikler 2 kullanımda yamuluyordu ve kıl fırçalara da yazık oluyordu(pahalı olduğu için), silikon fırça bu konuda favorim oldu, ısıya dayanıklı olduğu için hiç sorun çıkarmıyor. ( Bu arada bunun pastalarla bir alakası yok, araya karışmış.:D) Hemen hemen heryerde mevcut. 4-) Yine standart pasta, kek vs. için dünyada kullanılan bir ölçü. 240 mllik hacme sahip, adı kap(cup) ölçüsü. Kolaylığı şu, mesela bazı tariflerde 1 cup un ve 1 cup sütten bahsediyor, eğer 100 gr un 100ml süt deseydi bunu terazi de ölçmek kolay olurdu ama 240 ml yerine geçen un ve süt ağırlığını terazide hesaplamak çok zaman alıyor.:) Türkiye'de bulmak çok zor, çok aradım, tesadüf eseri, geçen yıl yeni aldığım ekmek makinasının ölçüsünün kap ölçüsü olduğunu farkettim.:D Çok şanslıyım. Eğer bulanınız varsa bana da söyleyin 1 tane daha lazım.;) |
2 Eklenti(ler)
Peynir kesmek için arkadaşımın buna benzer bir aleti vardı, kaşar rendelemekten nefret ederim, bu çok ince dilimleri, çok seri çıkardığı için çok sevmiştim fakat bulup da bana alamamıştık.:)
Eklenti 62216 Bunlar bildiğimiz klasik meyve-sebze soyucular. 1-) Ergonomik soyucu, diğerine göre ele daha uyumlu, bıçağın yaptığı hemen her hareketi yapabiliyor. Swivel olarak adlandırılıyor. 2-)Uzunlamasına soyucu, tek hareketle uzunlamasına soyuyor. Jülyen olarak adlandırılıyor. Bunları zaten biliyorsunuz, neden söylüyorum ki.:) Çünkü bunlar bildiğiniz yönleri, birde benim kullandığım yönleri var.:D Eklenti 62217 (Resimdeki kaşar yaklaşık 1 aydır buzdolabında kendinden geçtiği için görünüşe aldanmayın, daha taze ve sert bir kaşarda sonuç çok daha iyi oluyor.) Ergonomik olanı, süper peynir dilimliyor, kaşar ve sert peynirlerde çok işe yarıyor. Kahvaltı, peynir tabağı vs. için ideal. Uzunlamasına soyucu ise, çok çok ince dilimler çıkarıyor, rende kaşar yerine kullanılabilir. Fırın makarna, alaking, lazanya için ideal. İki üründe fackelmann da mevcut. Yumuşak peynirler için misina kullanmaya devam.:) |
Sevgili penelophe, arkadaşında bulunan peynir dilimleme bıçağından bende de var. Hakikaten kaşar peynirini çok ince dilimliyor.
|
Vallahi sizler teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanarak işin kolayını bulmuşsunuz.
Hayatımda ilk defa böyle şeyleri görüyorum. Desene biz< çağın çokkkkk gerisinde kalmışız. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025