agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çimlerde yaşanan sorunlar (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4333.htm)

yakamozsimsek 17-07-2008 22:18

Ya bu arada bizim çimlerin derdi nedir acaba .

burakerturk 10-08-2008 17:19

5 Eklenti(ler)
yaklaşık 1 ay kadar önce bahçeme hazır çim döşedim.ilk döşediğim zaman çok sık ve güzeldi ancak zamanla ve biçtikten sonra resimlerdeki gibi sararmalar oldu..ne yapmam gerekiyor???

burakerturk 10-08-2008 17:22

5 Eklenti(ler)
her akşam sulama yapıyorum ve ziraatçıdan gübre ve mantar ilacı alıp attım 3 kere biçtim ve gittikçe sarı bölgeler artıyor.önceleri kısa biçmekten olarak değerlendirdim ancak uzun kesilen yerler de aynı şekilde sararma yapıyor.lütfen yardım edin...

limon 10-08-2008 20:12

4 Eklenti(ler)
Benim çimlerdeki sararan bölgeler bu kadar fazla olmamakla beraber bakınca aynı sorun gibi görüyorum. Bunlar da benim hastalıklı bölgeler. Çİmler önce cılızlaşıp çiçek açmaya başlıyor.(Üst fotoğraftaki gibi) Sonra da sararmalar başlıyor. Ne yaptıysam işe yaramadı yayılmaya devam ediyor.
Eklenti 44822
Eklenti 44819

Bunlar da çimlerde fark ettiğim yeni türler. Sanıyorum soğanlı bir çiçek türü. Soğan oluşumları yeni yeni başlamış. Tam köküne inemedim. Buradaki endemik türe benziyor. Çimlerin arasında kalmasında sakınca var mıdır?
Oldukça sık bir şekilde yayılmış.
Eklenti 44820

Eklenti 44821

Selahattin Yılmaz 10-08-2008 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burakerturk (Mesaj 267091)
her akşam sulama yapıyorum ve ziraatçıdan gübre ve mantar ilacı alıp attım 3 kere biçtim ve gittikçe sarı bölgeler artıyor.önceleri kısa biçmekten olarak değerlendirdim ancak uzun kesilen yerler de aynı şekilde sararma yapıyor.lütfen yardım edin...

Sararan yerlerimn teşhisini iyi yapmak gerekiyor. hazır rulo çimde genellikle sarrama ve ölüm nedeni daha önceden iyi hazırlanmamış tesviyeiz ve şekilsiz zemindir. Hazır çimi serdikten sonra devamlı sulayıp silindir çekmek gereklidir. Sararan yerleri kontrol edin ve alt kısıma kök atabilmiş mi onu kontrol edin eğer kök atamamışsa o zaman yetersiz hazırlnmış zemin teşhisi koyun ve sarran yerleri tekrar tesviye ederk hazır çimden yama yapın, yok eğer kök yapmışta (ki ben hastalık olduğunu sanmıyorum) o zaman ilaçlamaya devam edin.

Güler 10-08-2008 21:42

Sevgili Limon, Allah yardımcın olsun. Su otları dediğimiz en berbat şeyler sana da gelmiş.
Sen onları kökünden kopardığını sanıyorsan aldanıyorsun. Hızla da yayılıyorlar, çiçek açıp tohumlarının dökülmesini önlemeye çalış ve sık sık dipten buda. Çimlerinin büyümesinin iki katı hızla büyüyüp, çirkin bir görüntü sergiliyorlar. Ben bahçemdekilerini önleyemedim. Ne yaptımsa kâr etmedi. Şimdi çimleri her hafta ikinci kademeden biçiyoruz. Daha sonra saadece su otlarının yoğun olduğu yerleri tekrar biçiyoruz.
Çimlerin sararmaları için dezenfektan yaptın mı? Ben faydasını gördüm. Bu sene bu ay sonu tekrar yapacağım.

limon 10-08-2008 23:26

Güler Hanım su otu dediğiniz ilk fotoğraftaki çiçek açanlar mıdır? Bahçedeki sararan bölgeler hep onla kaplıydı. Onları yabani ot gibi sökmem mümkün değil çünkü çok fazlalar. Zamanla çimin tümünü sarıp, diğerlerinin köklerine de zarar verme ihtimali var mıdır?

Bende de sizinkinin tam aksine sağlıklı çimler çok uzarken o çiçekli türlerle kaplı alanlar (su otu dediğiniz) cılız ve kısa kalıyorlar.

Şimdi ben kafamdaki planı yazayım sizler hatalı mıyım yol gösterirseniz çok sevinirim. Sonbahara doğru yağışların başlamasıyla bahçe genelde yemyeşil oluyor. Sağlıklı yerler kel görünen yerleri de kaplıyorlar. Eylül başı gibi en kısa ayarda biçip, tırmıkla geçip sarı otları toplamayı (bunun için çok memnun kaldığım bir makina aldım), kel görünen yerlere ara ekim yapmayı düşünüyorum. Kışı böylece atlattıktan sonra organik gübre kullanıma başlamayı ve bahara ve yaza güçlü çimlerle girmeyi düşünüyorum.

Beni düşündüren mantardan çok boz kelebekler. Bu sene iki kere insektisitle ilaçlama yaptım ve çimler çok sarsıldılar. Tamamı yokolmuş mudur emin değilim. Bunlar yumurtlamış mıdır? Seneye yine görülme olasılıkları yüksek midir? Eğer bunlar çim köklerini yiyen bir tırtıl veya kurt türüyse insektisit yerine acaba salyangoz veya tırtıllara uyguladığımız yöntemler bunlarda da işe yarar mı?

Yazmayı istemiyordum ama, Güler Hanım bahsedince yazmak istedim. Dezenfaktanı satan bayii bu ürünün sanayi için olduğunu bahçede kullanmanın çok riskli olduğunu söyleyince almadım. Aslında bundan sonra organik olmayan gübre ve ilaç kullanmak istemiyorum.

arman.b 11-08-2008 11:27

İmdat

5 Eklenti(ler)
Öncelikle Mine Pakkaner’e

10 hafta kadar önce bahçenin 30 m2 civarındaki kısmına çimen ektik.
İlk başlarda (2 hafta kadar) günde 3 kez suladık.
Önce bahçenin her yerinden çok sık ve yemyeşil çimenler çıktı. Hatta karıncaların taşıdığı yerlerdekiler çok aşırı sık oldular.

Ancak sonrasında çimler sararma yapmadan direk çürüdüler. (Ya da ben hiç bilgi sahibi olmadığım için öyle diyorum)
Şu an sulamayı 2 günde bir gece 10-11 arası yapıyoruz. Bahçemizin güneş alması da fena değil.
Kullandığımız çimin cinsini bilmiyorum. Ulusoy tohumculuğun yeşil ambalajlı tamir çimi. Tohumları veren dükkancı, en kaliteli ve dayanıklısının bu olduğunu söylemişti.
Ektiğimiz günden bu yana 4 kez de biçtik.

Çimlerin şu anki durumu ise aşağıdaki gibi! Üzerlerinden yaprakları almaya bile elim gitmiyor!

Acaba çimlerimize bir hastalık mı bulaşmış olabilir. Yoksa yanlış sulamadan **** bakım hatasından dolayı mı sonuç bu oldu?

Önerebileceğiniz bir ilaç, gübre, takviye vs. ne olursa minnettar kalırım. Hepsini değil ama gerekirse çimin bir kısmını kaldırıp, yeniden ekmeye bile razıyım inanın!

Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Çimlerin fotoğrafları aşağıda ve bir sonraki mesajdadır. Son 4 fotoğraf daha yakından çekilmiştir.

Eklenti 44845
Eklenti 44846
Eklenti 44847
Eklenti 44848
Eklenti 44849

arman.b 11-08-2008 11:29

5 Eklenti(ler)
249. mesajın devamı:

Eklenti 44850
Eklenti 44851
Eklenti 44852
Eklenti 44853
Eklenti 44854

Feyzan 11-08-2008 11:49

Nedenleri belli.

Bu bölümdeki yazıları başından itibaren iyice incelerseniz yapılan yanlışları zaten siz de bulabilirsiniz.

En önemli kurallardan iki tanesi:

- Mayıs ayından sonra, yani sıcak dönem başladıktan sonra çim ekilmez, çim uygulaması yapılmaz. Geç yapılan bu tür uygulamalarda çimler yeterince güçlenemediği ve stresli döneme bu şekilde girdiği için her türlü olumsuz etkiye karşı dirençsizdirler.

- Çimler akşam ya da gece sulanmaz. Geceyi ıslak, nemli geçirirlerse hastalık olur. İdeal sulama zamanı sabah erken saatlerdir. Gece kuru kalmalıdırlar.

arman.b 11-08-2008 12:03

Sayın Feyzan,

Açıklamanız için teşekkür ederim.

Askerde çimleri özellikle geceleri sulardık ve bir sorun yaşanmazdı. Bundan dolayı, gece sulamasının sorun olacağını hiç düşünmemiştim.

Bundan sonra çim ekeceğim zaman tarihlere uyacağım konusunda şüpheniz olmasın zaten.

Ancak şu anki durumla ve ne yapabileceğim konusunda (ilaç **** gübre kullanımı gibi) somut yardımlar olursa daha çok sevinirim.

Güler 11-08-2008 12:48

Sevgili Limon, arman.b şu an dışarı çıkmak zorundayım. En kısa zamanda müşterek dertlerimiz üzerinde konuşuruz.

limon 11-08-2008 13:02

Ben gece sulamıyorum. Otomatik sulama var sabah 5'e ayarlı. Ayrıca ara ekim de yapmadım. Köpek çişi de olamaz. Ancak gece sulaması yapmasam da geceleri ısı farkından dolayı yoğun ıslaklık oluyor. Bu da mantar hastalığını tetikliyordur muhakkak. Yalnız ben düzenli mantar ilacını da kullanmıştım. Boz kelebeklerden sonra hızla bu hale geldi benim bahçem. Ya çim kökleri kurtlandı ya tırtıllar dadandı galiba? Bir de bozulan yerlerde çok yoğun karınca yuvaları var.

burakerturk 11-08-2008 16:33

5 Eklenti(ler)
dünkü mesajınızdan sonra çimleri kaldırarak köklerine bakmaya çalıştım ancak pek bişey anlayamadım.çimleri döşedikten sonra üstünden silindirle geçmedim ama sularken sürekli üzerinde yürüdüm bunun yeterli olup olmayacağını düşünüyorum ayrıca şimdiye kadar sulamalarımın tamamını gece yaptık bu sararmaların nedenin bu olabileceğini düşünmeye başladım forumları okurken.tekrar çim tabakalarının altının fotolarını gönderiyorum.
ne yapmam gerekiyor.bu sarı duran çimler daha sonradan düzelirler mi yoksa yeni çim mi çıkar??

burakerturk 11-08-2008 16:37

5 Eklenti(ler)
...devamı
bu durumdan sonra ne yapmam gerekiyor bilmiyorum çimleri biçmemin gerektiğini düşünüyordum artık sizden gelecek önerilere kadar dokunmayacağım.bu bir hastalık mı yoksa çimlerimin tutmamış olmasından kaynaklanan bir sararmamı?yoksa kısa kesmiş olabileceğimden olabilir mi?
yardımınız için çok çok teşekkür ediyorum...

burakerturk 11-08-2008 17:37

...devamı
bir de bunlara ek olarak çimenlerim biçildikten sonra sararıyor.çim biçme makinesinin giremediği yerleri en son biçtiğimde çim makasıyla kesmedim. kestiğim yerlerde sararmalar olurken kesmediğim yerlerde problem olmadı.acaba benim biçme biçimimden mi kaynaklanıyor olabilir.çimleri viking marka çim biçme makinesiyle yapıyorum. acaba biçerken mi bir hata yapıyorum??

Güler 11-08-2008 19:00

Sevgili burakerturk, bu konudaki eski mesajları okumuşsanız ''çimin mi var derdin var'' demektir tabirini mutlaka görmüş olman lâzım.
Ben hazır rulo çim hiç ekmedim, nasıl olduğu konusunda da bu yüzden bir fikrim yok. 1985 senesinde Silivri'deki yazlığı aldık ve o zamandan beri çimlerle haşır neşir oldum, problemlerse hiç bitmiyor. Önceleri üç senede bir çim değiştiriyordum. Daha sonraları bu süreler uzadı. Ama iyi bir çim alan istiyorsan en fazla 7 sene diyebilirim. Ben amatörüm, yine de istersen hocalarımıza sor.
Çim tesisinde alt yapı ve drenaj çok mühim. Bu yüzden başlarda çok sorunumuz oldu. Önceleri çimlediğim alan 250-300 metrekare bir alandı. Ben bunu tek başıma hallettim. Buna alt yapı da dahil. Daha sonra 980 m2 ilk bir alanı benim gibi acemi 2 kişiyle yaptık. Ama 3 sene sonra sökmek zorunda kaldık. Çünkü evvelce otomatik sulamanın ne kadar elzem olduğunu eşime bir türlü anlatamamıştım. Dank ettikten sonra, buna karar verildi, çim söküldü, otomatik sulama sistemi kuruldu. Şimdi ön bahçedeki bir dönüm yer iki kademede birinci hat 7 kafa ikinci hat 8 kafa ile (11 m çaplı) sulanıyor. Bilgisayarı sabah altıda yirmişer dakika sulamaya ayarladık. Kullandığım tohum beşli karışım. Ben de viking 45o benzinli makina ile biçiyorum. Bıcaklarının keskin olmasına dikkat etmelisin, çimi koparmak yerine kesmeli. Kopan çim, tiftik tiftik ve üstü beyazımsı oluyor.
Geçen sene bana da hastalık geldi, resimlerini bahçemde yana yakıla göstermiştim. Hocalarımızın talimatlarını harfiyyen yaptım. Biraz geç olmakla beraber büyük ölçüde düzeldiler.
Senede iki defa aeratör çekiyorum, daha sonra direnle en az 15-20 cm lik delikler açıyorum ki havalansınlar diye(bu iki işlem bana göre bahçedeki en zor ve yorucu iş)
ondan sonra suni gübreleme geliyor ve akabinde hemen sulama. Gübre atıp da sulamazsan yanma oluyor. Bir de çimi biçerken bu biçişte hep boylama olarak yaptıysan ikinci seferki biçimde mutlaka hep enleme yapki hasır gibi birbirlerine tutunsunlar.
Arkadaşımız Limon dezenfektan kullanmak istememiş, ben kurtarmak için mecbur kaldım ve aynı sene içinde iki defa kullandım.
Sanma ki şu an problem yok, çooookkkkkk. Kaynaş veya su otları ile boğuşuyorum.

Mine Pakkaner 12-08-2008 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 267191)
...
Yazmayı istemiyordum ama, Güler Hanım bahsedince yazmak istedim. Dezenfaktanı satan bayii bu ürünün sanayi için olduğunu bahçede kullanmanın çok riskli olduğunu söyleyince almadım. Aslında bundan sonra organik olmayan gübre ve ilaç kullanmak istemiyorum.

İyi ki yazdınız. Bu son derece yanlış. Bayinin teknik bilgisi de eksikmiş. Benim sizlere markalarıyla önerdiğim dezenfektanlarla ilgili bunca çalışma ve araştırmadan da haberi olmamış. Bitki aktivatörleri konusunu da bilmiyormuş.

Huwasan bitki aktivatörü olarak bakanlıktan ruhsatlıdır da. Peras da Huwasan da E.Ü.Ziraat Fakültesinde denendi. Bu denemelerden sadece birini http://155.223.83.252/edergiziraat/2005/s2/45-56.pdf adresinde mevcut.

Sizlere denemediğim ve etkisinden emin olmadığım hiçbir ürünü önermemekteyim.

Mine Pakkaner 12-08-2008 17:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burakerturk (Mesaj 267434)
...devamı
bir de bunlara ek olarak çimenlerim biçildikten sonra sararıyor.çim biçme makinesinin giremediği yerleri en son biçtiğimde çim makasıyla kesmedim. kestiğim yerlerde sararmalar olurken kesmediğim yerlerde problem olmadı.acaba benim biçme biçimimden mi kaynaklanıyor olabilir.çimleri viking marka çim biçme makinesiyle yapıyorum. acaba biçerken mi bir hata yapıyorum??

Burak Bey bu tamamen hastalık. Hemen daha önce pekçok kez yazmış olduğum bu başlıkta bulacağınız önerileri uygulayın.

Biçilen yerde hastalık oluşmasına gelince, hastalıklı alanı biçtiğiniz makiyaı sağlam bölgeye sokarsanız enfeksiyonu yayarsınız. Hastalıklı alanı kesince makinayı durdurup tekerlekleri, bıçağını ve bıçak yatağını çamaşır suyu ile ıslatılmış bezle silip dezenfekte ediniz. Bıçağınız hep keskin olsun. Yoksa biçim yerindeki yara düzgün açılmaz ve buradan geriye doğru kuruma başlar.

Ugur Erden 15-08-2008 11:37

Tum uyelere merhaba,

oldukca kalıtelı ve bılgı dolu bır forum yaratıldıgı ıcın yonetıcılere cok tesekkur edıyorum.bende kucuk bır alanda da olsa cımlerle ugrasıyorum.
Cım sorunlarıyla ılgılı yazısmalara baktıgımda bır cok kısının benzer sebeplerle ugrastıklarını gordum.sagolsun mıne hanımda oldukca bılgılendırme yaparak yardımcı oluyor.benımde sorunum mantar.ve cok sulamadan manta oldugunu yenı ogrenıyorum.ben cımın bol suyu cok sevdıgını zannedıyordum.bır bahcevanımız var ancak yetersız kaldıgını bu hastalık oldugunda fark ettım.bahcevanın kafasına gore yaptıgı bır ılaclama ıle 1 hafta bekledım duzelır dıye.(1 kez uyuglama yapıldı)
ancak sonucsuz kalınca arastırmaya basladım ve bu forum oldukca yardımcı oldu.mıne hanımın onerılerıyle dun acılen ızmır doga ltd. Sırketınden huwasan ve turfset aldım.bunları uygulamaya baslayacagım. Ancak konuyla ılgılı tum yazıları okumama ragmen anlamadıgım/bulamadıgım seyler oldu.bazı teknık terımlerı bılmememden olsa gerek.sayın mıne hanımdan rıca edecegım bılgıler olacak.
Mıne hanım;
*fungusıt ve dezenfektanın ne anlamda olduklarını anlayamadım.ılac tabırı bunlar ıcınmı gecerlı?
*okuduklarıma gore once hastalıklı alana ılk basta dezenfektan uygulanmalı sonra fungusıt ve sonra gubreleme.bu uygulamalar hangı aralıklarda yapılmalı?yanı dezenfektan surecı ne kadardır? Fungusıt surecı ne kadardır? Bu surec ıcındemı fungusıt yapılacak yoksa bıtıncemı? Aynı sey turfset ıcınde gecerlı..
*gubreleme bunların hepsı bıtıncemı yapılır arada yapılırmı?
*bu uygulamaların gun asırı veya gun ıcı gıbı zamanları mevcutmudur?
*bu uygulamalar yapılırken sulama ne zaman yapılmalı? Uygulamadan hemen sonramı? Bellı bır saat aralıgı mevcutmu?
*turfset uygulamasında map karısımından bahsedılmıstı.bu nedır ve bu ısımle bulabılırmıyım?ızmır doga ltd. Dekı beyefendının bu uygulamaların oranları ve karısım sekıllerı ıcın anlattıklarına guvenebılırmıyım yoksa yınede sıze danısıp yoralımmı:)

saygılar.

Güler 16-08-2008 00:06

İyi akşamlar ugur erden, sizin de çimleriniz ile sorununuz olduğunu okudum. Aynı olayları ben de yaşadım. Bu konuda sitemizde hocalarımızın çok güzel açıklamaları var, hepsini okudum diyorsunuz, tekrar okumanızda fayda var. Hocalarımızın zamanları çok değerli, büyük uğraşları da var, bu yüzden ben kendi bahçemde yaptıklarımı size anlatayım, belki faydası olur, çünkü bana oldu.

Mantar hastalığı yavaş yavaş başladı ama hızla büyüdü. Sulamayı akşam geç saatlerde yaptığım için olduğunu sanıyorum. Hemen sulamayı kestim, toprağı kuruttum.

Çimleri biçtikten sonra, aeratör çekerek havalandırma yaptım, yığınla kurumuş ve çürümüş çim çıktı.

Daha sonra dezenfektan Huwasanı kullandım, hastalıklı ve hastalıksız bütün alana yaptım, yani 980 m2 yi dezenfekte ettim. Bunu akşam yap ki çim içine çeksin. Bunu yaparken ilaca yapıştırıcı filan katma, 3-4 saatte ilacı alır. Sulamayı en fazla yirmi dakika dezenfektandan beş saat sonra veya sabah erken saatte yap.

Dezenfektandan iki gün sonra mantar ilacı Sportak+Benlate uygula.(sportak elini yakar mutlaka eldiven giy)

Mantar ilacından iki gün sonra da Turf-set ile M.A.P karışımını sırt tulumbasıyla uygula, M.A.P bulamazsan 10 litre suya 15gr.üre katabilirsin ama M.A.P daha iyi sonuç verir.
Bozulmalar durursa Turf-seti 15 gün ara ile iki kez kullan.

Ben bu dediklerimi iki defa yaptım, bahçem otomatik sulama ile sulandığından sulama saatlerini sabah altıya ve yirmişer dakikaya göre programladım.
Bu şekilde başarılı oldum, çok bozulan yerlere de baharda yama yaptım.
Bu sorunum halledildi ama şimdiki sorunum su otları ile. Ne demişler çimin mi var derdin var.
Benim çimler artık miyadını doldurdu, dokuz sene oldu. Bütün alanı kendi başımıza yaptığımız için ne kadar yorucu ve meşakkatli bir iş olduğunu iyi biliyorum. Bu yüzden bu sene yeniden ekmeyi göze alabilir miyim bilemiyorum. O gücü kendimde bulursam, kolları sıvamam gerekecek.
Size kolay gelsin, inşallah yardımcı olabilmişimdir.

Ugur Erden 18-08-2008 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi guler (Mesaj 268898)
iyi akşamlar ugur erden, sizin de çimleriniz ile sorununuz olduğunu okudum. Aynı olayları ben de yaşadım. Bu konuda sitemizde hocalarımızın çok güzel açıklamaları var, hepsini okudum diyorsunuz, tekrar okumanızda fayda var. Hocalarımızın zamanları çok değerli, büyük uğraşları da var, bu yüzden ben kendi bahçemde yaptıklarımı size anlatayım, belki faydası olur, çünkü bana oldu.
Mantar hastalığı yavaş yavaş başladı ama hızla büyüdü. Sulamayı akşam geç saatlerde yaptığım için olduğunu sanıyorum. Hemen sulamayı kestim, toprağı kuruttum. çimleri biçtikten sonra, aeratör çekerek havalandırma yaptım, yığınla kurumuş ve çürümüş çim çıktı. Daha sonra dezenfektan huwasanı kullandım, hastalıklı ve hastalıksız bütün alana yaptım, yani 980 m2 yi dezenfekte ettim. Bunu akşam yap ki çim içine çeksin. Bunu yaparken ilaca yapıştırıcı filan katma, 3-4 saatte ilacı alır. Sulamayı en fazla yirmi dakika dezenfektandan beş saat sonra veya sabah erken saatte yap. Dezenfektandan iki gün sonra mantar ilacı sportak+benlate uygula.(sportak elini yakar mutlaka eldiven giy)
mantar ilacından iki gün sonra da turf-set ile m.a.p karışımını sırt tulumbasıyla uygula, m.a.p bulamazsan 10 litre suya 15gr.üre katabilirsin ama m.a.p daha iyi sonuç verir.
Bozulmalar durursa turf-seti 15 gün ara ile iki kez kullan.
Ben bu dediklerimi iki defa yaptım, bahçem otomatik sulama ile sulandığından sulama saatlerini sabah altıya ve yirmişer dakikaya göre programladım.
Bu şekilde başarılı oldum, çok bozulan yerlere de baharda yama yaptım.
Bu sorunum halledildi ama şimdiki sorunum su otları ile. Ne demişler çimin mi var derdin var.
Benim çimler artık miyadını doldurdu, dokuz sene oldu. Bütün alanı kendi başımıza yaptığımız için ne kadar yorucu ve meşakkatli bir iş olduğunu iyi biliyorum. Bu yüzden bu sene yeniden ekmeyi göze alabilir miyim bilemiyorum. O gücü kendimde bulursam, kolları sıvamam gerekecek.
Size kolay gelsin, inşallah yardımcı olabilmişimdir.

merhaba,
guler cok tesekkur ederım.tum sorularımın cevaplarını vermıssınız.umarım cımlerım eskı hallerıne doner.ıcmın ugrasısı konusunda hem fıkırım.bu yazı guzelce gecırtırsem seneye baharda bende bır kısım yerı cımden arındırıp cım alanı daraltacagım.aslında bu kararımın sebebı sadece mesakatı degıl, bızım sıtemızde su problemı var.artezyende suyumuz tukendı ve sehır suyuyla sulamak zorundayım.acıkcası buda ıcımı burkuyor.kuraklık gelıyor derken,sular bıttı derken cım ıcın su harcamak uzucu.
Yenı bır sey ogrendım umarım dogru degıldır ve bılgısı olan arkadaslarımın yorumlarını rıca edecegım.sehrımızdekı yesıl alanlar(beledıyeye aıt) sehır suyu ıle sulanıyormus.sadece buca beledıyesı alanlarını artezyen ıle suluyormus.gercı bana gore artezyenın sehır suyundan farkı yok mesele kuraklık oldugunda.

Ugur Erden 21-08-2008 09:37

Merhabalar,
mantar sorunumla ılgılı gelısmelerı aktarıyorum ve fıkırlerınıze ıhtıyacım var.
Huwasan ıle dezenfektan uyguladım.ılac olarak sayın mıne hanımın ısrarla onerdıgı sportak ısımlı ılacı bır turlu bulamadım ve acele etmem gerektıgınden bahcevanımın onerdıgı bır ılacı uygulamak zorunda kaldık.ılacın adı alfatılın.
Daha once belırtılen sıralamayı yapacakken araya bu problem gırdı.ılacı satan zıraatcı bey'ın ne huwasan'dan ne de turf-set'ten haberı var.alfatılın sızlerın belırttıgı uygulama seklıne uygun bır ılacmıdır? Turf-set'ı bu ılacın uzerıne uygulayabılırmıyım?
Fıkırlerınız ve onerılerınız ıcın sımdıden tesekkur ederım.

Güler 21-08-2008 21:24

Sevgili Ugur Erden, Huwasan dezenfektan, sportak fungasit, turf-set de aktivatör. Alfatılın'i bilmiyorum, hocalarımıza sormalısınız. Eğer, mantar ilacı ise akşam üzeri turf-seti aktivatör olarak onbeşgün ara ile iki defa kullanabilirsiniz.

goktem 25-08-2008 19:45

Selam, arkadaşlar.
Çimlerimde birçok defa hastalık yaşadım ve maalesef bu konuda Türkçe hemen hemen hiç kaynak bulunmadığını gördüm. İnat edip yabancı kaynakları inceledikten sonra çimlerimi kurtardım.
Burada çimlerinde hastalık olan arkadaşların koydukları resimleri incelediğimde çoğunluğunda çökerten dediğimiz (Pythium blight) hastalığı mevcut. Bence bu hastalığa karşı en etkili ilaç ''previcur''. Henüz dirençde bildirilmemiş.
Hastalık bulunan alanlardaki sararmış çimleri yaklaşık 3 cm derinlikte kazarak uzaklaştırın. Previcur adlı ilacı uygulayın. Gece sulaması kesinlikle yapmayın. Hastalığın ilerlemediğine emin olduğunuzda boş alanlara ekim yapın.

Güler 26-08-2008 23:56

Benim çim alanım yaklaşık bir dönüm. Geçen sene yaptığım ilaçlar ki iki defa tekrarladım, sonuç vermişti. Çok bozulan yerlere bu sene yama yaptım. Yama yaptığım yerler de aşağı yukarı 200m2 bir alanı tutuyordu. Geçen hafta birkaçgün tatile gittim. Geldiğimde yama yapılan alanlardaki çimlerde kurumalar başlamış. Otamatik sulama ile her sabah erken saatte 25 dakika sulanıyor oysa. Başımın derdi olan su otlarının yanında bu manzara sıkıntıma tuz-biber ekti sanki. Eşim de bolca ''gel inat etme bas ayrık tohumunu'' diyor. Onu dinlemeye neredeyse karar verecek duruma geldim.
Son bir daha, bütün alana Randop basıp, temizledikten sonra. Hazır çapa makinası da aldık, güzelçe toprağı bir alt üst yapıp sunî gübre verip, tekrar beşli bir karışım çim tohumu atayım mı diye ciddi ciddi düşünmeye başladım. Hiç yardımcım yok, sanırım Oğuz da onu dinlemiyorum diye işin bir ucundan tutmayacak, şaşırdım kaldım.
Alanı üçe bölsem, kapak toprağını da evvelden hazırlarsam sanırım 3-4 günde bitiririm, tabî başka hiçbir iş yapmadan. Ha gayret Güler diyeyim mi?

sabah 27-08-2008 09:24

Hesap basit:
çim alandan aldığınız keyif / bunun için harcadığınız enerji
Aldığınız keyif çoksa yeniden yapın. :rolleyes:

Burada biz daha çok çim ile ilgili sorunlarınızı, yaptığınız işleri okuduğumuz için keyif kısmını bilemiyoruz.

Açıkçası yazdıklarınızı okudukça ben de size kıyamayıp, Oğuz Bey'e katılıyorum.:rolleyes:

Güler 27-08-2008 11:05

Sevgili sabah, eğer bir iki kişi daha sizin gibi düşünüyorsa, sanırım hiç düşünmeden ayrığa döneceğim. Onu da bol bol sulayıp biçersen görünümü yemyeşil bir saha. Dertsiz dertsiz, tepe tepe kullan.

Filiz 27-08-2008 12:26

Merhaba,

Ayrıktan kurtulmak için kök boğazı çapalaması yapmanız gerekmektedir. Kökünden sökerseniz artırmış olursunuz. Ayda 3 kere yapacağınız çapalama ile ayrık sorununu halledebilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

handanhanım 09-10-2008 22:02

Sevgili Filiz,
"kök boğazı çapalaması" terimini rica etsem açılayabilir misiniz? Ayrık sorunum var.

İkinci sorum, bahçemizin küçük bir kısmına hazır rulo çim ektik. Ancak bu çimler ayrık gibi uzayarak büyüyorlar ve etraftaki çiçeklerin etrafını da sarıyorlar. Ancak ayrık gibi kalın yapraklı değil incecikler.

Acaba hata edip yanlış şey mi ektik?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025