![]() |
Alıntı:
|
Çimlerde mantarla ilgili olarak sitede yazılan ilaçlardan bulamadım.
captan 50wp var, bunu tek başına kullanayım mı yoksa "Benomyl" etken maddeli bir başka ilaçla kullanayım mı? Geçen sene pomarsol ve captan kullanmıştım. |
Pomarsol ve Captan kontakt etkili ilaçlar. Benomyl ise sistemik. Bitki özsuyuna geçip tedaviyi içten sürdürüyor. Kullanmanızı öneririm.
|
Çimleri kurtarmak için oldukça mücadele verdim halen de veriyorum. Eğer başarılı olursam neler yaptığımı aşama aşama sizlerle paylaşacağım. Başarılı olmazsam boşuna vereceğim isimlerle ve işlerle kafanızı karıştırmak istemiyorum. Yalnız şunu söyleyeyim ki ne kullanırsak kullanalım bir haftada iyileşeceğini düşünmek hata olur. 7-8 gün oldu uygulamaları yapalı, ayın 15'inde ikinci uygulamaları yapacağım.
UYgulamalardan önce çimleri kısa kestiğimden ve sarı otları topladığımdan tüm kusurlar ortaya çıkınca pek çirkin göründü. Oysa çimler uzunken ve sararmışlar dururken bu kadar kusurlu görünmüyordu. Ama mücadele o şekilde zor olacaktı. Fazla uzatmayayım, ayın 15'inden sonraki süreçte gözle görülür bir iyileşme görürsem şayet tek tek ne uygulamalar yaptığımı sizlerle paylaşacağım. Hepimize kolay gelsin. |
Sevgili Limon . bende aynı durumdayım , mücadelem bahar ile başladı ve halen devam ediyor , çimler yorgun ben yorgun. Çimleri eken ben olduğum için daha fazla üzüldüm .Çok uzun bir mücadeleden sonra çimler fazlaca yıprandı .İlaçlama
çimleri fazla zorladı ve yıprattı .Birkaç gündür herşeyi bir tarafa bıraktım .Artık yeter dedim ve turfsetten iki gün sonra organik gübre atarak bol bol su verdim . Yaklaşık bir hafta oldu .Sararan yerlerden yeni sürgünler çıkmaya başladı , çimlerin rengi eski haline dönüyor . Anlatmak istediğim ilaçlamalardan sonra çimler bir anda düzelecek diye beklemek yanlış , bu konuyu Sayın Mine Hanım daha evvel hatırlatmıştı .Bu sebeble ilaçlamanın dozunu kaçırdım , çimlere nefes aldırmadım .Artık yeter düzelmezse düzelmesin gerekirse tekrar ekerim dedim ve ilaçlamayı bıraktım . Çimler kendine gelmeye başladı . Çim ekecekler için şunu söyleyebilirim : Eğer çim ekecekseniz ilaçlama maliyetinide unutmayın çünkü hastalıkla olan mücadelemin maliyeti çim maliyetini geçti ! |
Alıntı:
|
Çimleri yeşertme mücadelesinde herkeze başarılar dilerim, buradaki faydalı bilgilerle çimlerimiz tamamen olmasada kısmen düzelecektir, çünkü ben baya bir geç kaldım mücadelede. Aslında sorun çıkmadan önlem almak lazım ama bu ilaç işide insanın canını sıkıyor. Bilemiyorum bu kullandığımız ilaçların hem insanlara hem çevreye hem de diğer canlılara zararı ne seviyede oluyor? Umarım bu mantar ilaçlarında bu tip olumsuzluklar olmuyordur.
|
Green Lawnger™
Kışın sararmış ya da herhangi bir nedenle rengini kaybetmiş çime yeniden doğal yeşil görünümünü kazandıran özel bir çim boyasıdır. Golf ve futbol sahalarının, rekreasyon alanlarının, bahçelerin kışın "çimin uyku dönemi" denen doğal sürecinde bile yeşil kalmasını sağlar. Her cins çimle uyum sağlar. Sulama sırasında çıkmaz, aşınmaz. Okadar ilaç, gübre uğraşmadan bunu kullansak :) gerçi pahalı bir ürün diye duydum. |
5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Çimlerimizle bizimde başımız dertte. Diğer arkadaşlarımızında bahsettiği gibi çimlerde genelde halka şeklinde sararmalar başladı ve çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Başlığı defalarca okumama rağmen harekete geçmeden önce sizlere danışmak istiyorum.. Çimler ekileli 1.5-2 ay kadar oluryor. Ulusoy 6 Karışım ekildi, şehir Ankara. İlk biçimden önce silindir yapıldı. İlk biçim 3 hafta önce olmak üzere toplamda 3 kez biçildi. Kapak malzemesi olarak gübre kullanıldığı için, gübreye gerek olmadığı söylendi ve herhangi bir gübre uygulanmadı. Çimler uzunken belli olmuyordu ancak budadıktan sonra halka şeklinde yayılan sararmaları fark ettik. Ve şu 3 günde oldukça yayılmış durumda. Sararmanın en yoğun olduğu bölge devamlı güneş alan kısım. Çoğunlukla gölge olan arka bahçenin ise durumu çok daha iyi. Şuan günde bir kez sulanmakta. Bahsettiğiniz kelebeklerden mi bilemiyorum ama son bir kaç gündür bahçede ufak, ücgenimsi, sarımsı renkte kelebekler dikkatimi çekti. 1 ay kadar önce benzer durum yan komşumuzda meydana geldi. Bicimden sonra, tırmıktandı ve gübrelendi, şuan çimlerin durumu oldukça toparlamış gözüküyor. Günde 10 ar dk. iki kez suluyorlar. Bu sabah çektiğim resimleri ekliyorum düşünclerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Eklenti 42617 Eklenti 42618 Eklenti 42619 Eklenti 42620 Eklenti 42621 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yanıtlar gelir gelmez en hızlı şekilde mücadeleye başlayacağız. |
Tuff, halka şeklindeki lekeler fungal hastalıktan kaynaklanıyor. Birkaç uygulama yapacaksınız. Öncelikle daha evvel anlattığımız dezenfektan uygulamasını yapınız, daha sonra Daconil isimli ilacı verin.
|
Çimlerinizde son durum nedir? Mücadeleye devam edenler fotoğraf koyabilirler mi? Benim ilaç ve gübre uygulamam bitti; 2. bir ilaçlama daha yapacağım bakalım durum ne olacak.
|
Teşekkür ederim Mine Hanım. Huwasan'ı bugün temin edebildik. Hemen uygulayacağız. Daconil'i ise halen aramaktayım. Bulamazsak diye sorduğum yerlere Sportak, Pilben ve Benlate de soruyorum ama sadece Previcur buldum. Elimde daha önce almış olduğum Captain var ayrıca. Bulamazsak bunlardan birini uygulayabilirmiyiz?
|
Ben mücadeleye devam ediyorum fakat gözle görülür bir iyileşme henüz yok. Uğraşmaktan çok sıkıldım, bir iki uygulama daha yapıp, sanırım oluruna bırakacağım.
|
Alıntı:
|
Sevgili limon, ben dezenfektan işini 3 sefer yaptım. Şimdilerde çimler tam istediğim gibi değil ama o eski halinden çok daha güzel. Bir iki sefer de iyice alttan biçtim.
Su otları belâsını ne yazıkkı halledemedim. Her seferinde çimlerin hemen hemen üç katı daha büyüyor, o zamanda çiçeğe geçmesinler diye saadece o kısımları biçiyoruz. Allah kolaylık versin. |
Sağolun Güler Hanım. Ben de uygulamara başlamadan makinayı en kısaya ayarlayıp biçtim. Sonra da yeni aldığım çok sevdiğim aletle sarı ölmüş otları topladım. Fakat o işlemlerden sonra bahçedeki tüm kusurlar ortaya çıktı ve feci çirkin görüntü oluştu. UYgulamadan sonraki günlerde gözle görülür bir düzelme de görememiştim. Fakat iki gündür çimler uzadı ve sararan yerlerde sanki yeşillenmeler var gibi. Ya çimler uzadığından göz yanılması ya da işlemler işe yaramaya başladı. Karar vermek için bir hafta daha zamana ihtiyacım var. Kayda değer gelişme görürsem şayet tek tek neler yaptığımı yazacağım.
|
Sevgili Limon , bende aynı uygulamaları yaptım , yanlız sararan çimleri çekerek kontrol ettiğimde köklerin sağlam olduğunu gördüm . Bu umut verici olduğu için mücadeleye devam ediyorum . Sonucunda o bölgelerde çimler yeniden yeşerdi ve bugün itibarı ile kaybettim dediğim çoğu bölge toparlandı .Gözlemimde canımı sıkan tek şey ; sanki bir bölgeyi toparlarken başka bir bölgenin hasta olduğunu
hissetmem . Bu nedenle mücadeleye devam edeceğim . |
Bu arada çimlerinde hastalık olan bahçecilerin biçim öncesi ve sonrası mutlaka çim biçme makinesinin bıçağını ve tekerleklerini çamaşır suyuna batırılmış bir bez ile silmeleri gerekir. Eğer bunu yapmazsanız hastalığı yayarsınız. Bir de akşam sulaması yapmayın. Bu dönemde aşırı azotlu gübre vermeyin. Çimin kendisini yenilemesine yardımcı olmak için turf-set verin. dezenfektan uygulamasını bir kez yapınca ikinci uygulamada fungusit verin. Üst üste iki dezenfektan uygulamayın. İki ilaçlama arasını 1hafta 10 günden fazla açmayın.
Endişe etmeyin bu hastalıkları önleyemeyip tedavi edemeseydik şimdiye dek memlekette yeşil alan kalmazdı. Kelebeklere de dikkat!!! |
Bu mücadelede bir de fark ettiğim net birşey ; büyümesi duran , rengi solan ve matlaşan çimin tekrar eski canlılığına rengine ,parlaklığına
kavuşması ve normal büyüme sürecine tekrar başlamasıdır . |
Bizim çimlerdede hastalık olunca boylarını baya kısalttım, zaman zaman zaten kısaltıyordum; benim de dikkatimi çeken çimin alt kısmı sarı kabuksu olan kısım ilerleyen zamanlarda uzadıkça içinden filizler çıkıp yeşeriyordu. Bu sene kışa girerken gübre uygulaması yapmadım sanırım çimlerimin bu derece bozulması ondan kaynaklandı.
Çim için standart bir bakım periyodu verebilir misiniz? Örneğin; kışa girmeden önce neler yapmalıyız? İlkbahara girerken neler yapmalıyız. Bundan önceki senelerde, kışa girerken hatta 2006'da BRİTİSH SEEDS 33-3-6 şok tedavi gübresini atmıştım. Yazın çimlerim yemyeşildi. Diğer bir sorum ise, gübreyi eğer az atarsak çimin hastalıklara direnci düşüyor; çok atarsak çimler ölüyor. m2'ye 20-30gr oranı doğru mudur? Bu oran hem a.nitrat hem a.sülfat için geçerli mi? Eğer içeriğinde tüm bileşikleri taşıyan 33-3-6 gibi ürünleri kullanırsak; a.nitrat ve sülfata gerek kalmıyor mu? Benim dikkatimi çeken bir diğer husus, çimlerime a.nitrat verdiğimde çimlerimde sararmalar başlıyor ve çimler kötüleşiyor; onun yerine a.sülfat verdiğimde çimler yeşile boyanmış gibi oluyor. Ama şunu belirteyim ki; çimlerim ilk defa bukadar kötü oldu, heralde havalardaki değişimin de etkisi var. Birde mart ayında yama çimi yapmıştım. Çimler okadar güzel olmuştuki, keşke birçok yeri bunla yapsaydım dedim. Ancak haziran ayı gibi bu çimler birden öldü ve yenilediğim yerde kurudu. Kullandığım çim tohumu karışımı : (Tamir-Yama ve Ara Ekim Çim Karışımı) %40 Lolium perenne HENRİETTA %30 Lolium perenne TALGO %30 Festuca rubra rubra REVERENT Ürün özelliklerinde sıcağa dayanıklı,hastalıklara dayanıklı gibi birçok özellik içermesine rağmen çimler öldü. Sonuç olarak; çim bakımı için genel-toplu bir bilgi verirseniz enazından kışa girerken ve ilkbahara girerken onu uygulayalım. İyi çalışmalar... |
bu hastaligin nedeni nedir
2 Eklenti(ler)
Benimde çimlerimde sorun var nedir acaba sorunun nedeni.Simdiden tesekkurler
|
Yakamozşimdik aynen benim çimlerimdeki durum fotoğrafladıklarınız. Çimler önce sağdaki gibi siyahımsı koyu yeşil oluyor. Sonra sanki buzluktan çıkmış bir sebze gibi pörsüyor, sonra da sararıyor. Tüm bunlar iki veya üç günün içinde oluveriyor. Bahçenin çok yerinde soldaki gibi bozulmalar vardı. Mücadeleden sonra hafif hafif yeşermeler başladı gibi. Fakat beklediğim mucize iyileşme gerçekleşmedi :)
|
Sevgili limon bu iki hastalikta ayni degil farkli hastaliklar hangi resimdeki sizin bahçenizdeki.
|
Çimlerindeki sorunların teşhis edilmesini isteyen bütün arkadaşlarımızın bilgilerine;
Çimlerdeki hastalık, zararlı, fizyolojik problem veya mekanik sorunların sadece ve sadece bir fotoğrafla belirlenmesi münkün değildir. Çimlerde hastalık yapan pek çok fungal etmen vardır. Bunları çim bitkisinin yaprak, gövde ve köklerindeki belirtilerini de izlemek gerek. Buna rağmen yine de birbirine benzeyen etmenler mevcut olup kesin teşhis laboratuar koşullarında yapılabilmektedir. Soru soran arkadaşlarımızın fotoğraftan başka, sorun ne zaman başladı, ne kadar sürede bu hale geldi, neler uyguladı, çim kaç yaşında, çimi oluşturan çeşitler ne, hangi gübreleri ne zaman verdi, nasıl suluyor gibi bilgileri de vermeleri gerekir. Bazen hastalık veya zararlı etkisi sandığınız durum sıcak veya su stresi ya da kedi köpek dışkılaması sonucu oluşabilir. Hatta çim üzerinde birkaçgün unutulan bir oyuncak veya gübreleme hatası içi ölmüş kenarları yeşil kalmış bir lekeye sebep olabilir. Hastalık oluştuktan sonra tedavi etmesi herzaman çok kolay değil. Hastalık veya zararlının telafisi de zor. Bu yüzden lütfen size verdiğimiz hastalığı önleyen preparatları (dezenfektan, aktivatör vs.) hastalık olmadan uygulayın. Size önerdiğimiz ilaçlar veya diğer terkiplerle irkaç etmeni birden kontrol ederiz. Önemli olan söylediklerimizi düzgün ve eksiksiz yapmanız, dikkatli bir gözlemci, iyi bir uygulamacı olmanızdır. |
Mine hanım haklısınız,
Ancak şöyle birşey var, kendimizde bir hastalıktan şüphelendiğimizde doktora gideriz ve deriz şunlar şunlar var; doktor bakar ve tahlil bile istemeden senin sorunun şudur der. Bazen hasta ikna olsun diye tahlil ve röntgenler gerekli görülür o da sadece hasta ikna olsun diye yapılır. Siz değerli uzmanlarda; fotoğraflardan bakarak sorunu anlıyorsunuzdur. O yüzden fotoğraf koyuyoruz; belki daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgi verilebilir ama fotoğraf enazından bir fikir oluşturuyor. Bizim çimlerdeki sorun, hep belli zamanlarda ve genelde aynı mevsimde başgöstermekte. Bir bölgede başlıyor ve zamanla yayılıyor, çimler sararıyor ve ölüyor. Mantar ilacı uygulamaları ile çimler zamanla topluyor; ama bu sene ilk defa bukadar kötü oldular. Resmen başak rengi oldular :) İyi çalışmalar... |
O zaman uzman, iyi bir doktora da sadece fotoğrafımızı göndersek olur diyorsunuz yani. :) Oysa fotoğraf bile yollamadan cevap bekleyen üyeler var. (Sahi sizin çimin de şu ana dek hiç fotoğrafı yok.)
Şaka bir yana, her sene aynı sorunu yaşamamak için seneye lütfen hazırlıklı olun, tedbirinizi alın. Bu arada geçenlerde genel çim bakımı için bilgi sormuştunuz. Bu konuda detaylı bir çalışma hazırlıyorum, yakında sizlere sunacağım. Yine geçenlerde amonyum nitrat ve amonyum sülfat ile ilgili bir sorunuz da olmuştu, bu arada onu da cevaplayayım. Eğer su ve toprağınızda kireç yüksekse amonyum sülfat vermekte fayda var. Çünkü asitliği arttıryor ve toprağın pH sını düşürüyor. Bu durumda gübredeki azot çok güzel alınıp kullanılıyor. Yemyeşil bir görüntü çıkıyor. Amonyum nitratta zaten bir miktar kireç te var, bu durumda alkalilik artıyor. Aşırı kireç besin alımını azaltıyor, demir eksikliği de başlıyor, sararma görülüyor. Kısaca, asit karakterli topraklarda amonyum nitrat, baz karakterli topraklarda amonyum sülfat kullanılınca çim daha iyi performans sergiliyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Benim çimlerin fotoğrafları 8. sayfada 220. mesajda. Buraya da kopyalıyorum. Vaktiniz olursa bir bakarsanız sizin yorumunuzu da alayım. 26.Haziran.2008 tarihinde bu haldelerdi:mad: Çimle ilgili çalışmanızı merakla bekliyoruz. http://img146.imageshack.us/img146/2994/dsc02648xd4.jpg http://img155.imageshack.us/img155/5643/dsc02665nz0.jpg http://img169.imageshack.us/img169/4340/dsc02647fi7.jpg İyi çalışmalar dilerim... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025