agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni169Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-08-2011, 21:38   #391
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-05-2011
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Çim alan sahibi bütün üyelerimize hala yapmadılarsa çok acil çayır tırtılı mücadelesi yapmalarını öneririm. Çiminize insektisit atınız. Özellikle boz kelebekler, çime inip kalkan kuşlar, duvara- terasa çıkan tırtıllar varsa başınız dertte demektir.
mine hanım duspan 4 atsam yararlı olur mu peki

sezer09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 09:38   #392
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Merhaba Arkadaşlar,
Bakımına yeni başladığım bir alanın çimlerinde mantar oluşmuş, bütün çim alanlara yayılmış ve şimdi tekrar rulo çim uygulaması yapılacak. Ben gelmeden önce bir alana yeni uygulama yapmışlar fakat burada da hastalık oluşmuş(ben kök çürüğü olabileceğini düşündüm ama size danışmak istedim) Alanda ölü doku temizliği yaptım, Antracol(PROPINEB) ve humik asit uyguladım, çim henüz çok az kök salabilmiş. Gece sulamasını kestim. Sorunlu bölgelerde ki çim küf kokuyor ve çektiğinizde elinizde kalıyor. Taramadan önce sararan bölgeler yatmış durumdaydı.

Şimdi 1500m2 lik bir alana rulo uygulaması yapacağım bu alan benim referansım olacak yeni işimde(Bakü'de) referans bozuk olursa kötü olacak yani benim için(:

Alandan sökülen çimleri maalesef atmak yerine olduğu yere gömmüşler): Olabildiğince bütün alanı temizlettim önce, daha sonra Captan ve Antracol ile ilaçlattım (elimde tanıdığım sadece bu ikisi var diğerleri buralardan alınmış yerel ilaçlar, üstlerini okuyamıyorum bile) Zemin oldukça kumlu bu nedenle torf sermek istiyorum ama mantara ortam hazırlayacağı için de tereddütlüyüm. Bio humus alınmış daha önce, steril edilmiş yazıyor üzerinde ama yine tanımadığım ve güvenemediğim için kullanmak istemiyorum, kokladığımda bile küf kokusu geliyor sanki): Ben de sonunda bir şey sermeden direk kum üzerine uygulamayı düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, fikirlerinizi bekliyorum. fotoğrafları paylaşacağım.


Düzenleyen cantokuri : 24-08-2011 saat 10:33 Neden: imla
cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 09:43   #393
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
tamam sanırım boyutları büyük geliyormuş.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen cantokuri : 24-08-2011 saat 10:27 Neden: fotoğraf görünmüyor
cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 09:50   #394
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 24
çok sağolun efenim

mustafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 14:10   #395
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Bildiğim kadarı ile bu ayda çim ekimi yapılması doğru değildir, ama siz rulo çim döşetecekmişsiniz bu olabilir.

Hastalıklı çimleri toprağa gömdüklerini ama siz alanı temizlettiğinizi yazıyorsunuz. Sırf kum alana serdirmek ne kadar doğru olabilir diye düşünüyorum.

Ben de kendim 1000m² çim alan yaptım bahçemde, gerçi bu son yaptığımda hiç de istediğim başarıyı elde edemedim ama (ilk yaptığım bayağı uzun idare etti 9 sene, sonraki 5 sene bu da ikinci senesi) tohumun karışık olması bizleri üzdü.

Her ekimlerde hep tohum kullandım, rulo düşünmedim.

Toprağın hazırlanması çok mühim, drenaj olayı da tabii.
Ekim zamanı düşünülerek metre kareye kaç gr. atılacağı da hesaplanmalı.

İkinci çim ekişimde hazırlattığım toprak iyi karıştırılmadığı için aşırı kumlu kısımlardaki çimlerin çok sıcaklarda karardığını adeta yandığını farkettim. Kum aşırı ısınınca bitkiye zarar vermeye başlamıştı, bunu gözlemledim.

Sulamayı asla akşam üzeri yapmamayı da yine burada, bu sitede öğrendim. Çim geceye kuru bir toprakla girmeli ki mantar olayından kurtulsun.

Aeratör de çekilmeli ve çimin hava alması sağlanmalı. Bu iş genelde ilk baharda yapılır ve bu sayede ölü kökler temizlenmiş olur.

Çiminizde hastalık, mantar gördüğünüzde hemen gübreye baş vurmayın, önce hastalığı tesbit edip, bertaraf etmeye bakın. Gübre işi sağlıklı alanda olmalı.
Dezenfektan yapmayı da ihmal etmeyin.

Çim kesme makinesinin bıçağının keskin olması gerekir. Keskin olmayan, kör bıçak çimi kesmez adeta koparır ve siz çimin üzerinde beyazlıklar görürsünüz. Birkaç çim yaprağını incelerseniz uçlarının beyaz ve püskül püskül olduğunu farkedersiniz.

İlk ekilişinde çim boyu 10cm olabilir ve bunu kökleri sarsmamak için ufak alanlarda büyük el makasları ile yaparız, ama geniş alanlarda bu mümkün olmaz. Kesim boyu ilk ekimlerde pek mühim olmamakla beraber daha sonraki kesimlerde dikkate alınarak önce çimin 1/3 ü kesiler. Yani çim boyu 15 cm olmuş ise (ki bu tavsiye edilmez çünkü toprağa yakın olan kısım güneş almayınca sararma başlar) önce 5 cm.lik kısmı kesilir daha sonra da 5 cm.lik kısım kesilir. Bir anda hemen 10cm, veya 12 cm kesilmemelidir.

Sulama esnasında çim her yeri eşit olacak şekilde sulanırsa güzel görünüm verir. Çim kökü toprakta 20-25 hatta 30 cm kadar uzar bu yüzden sulama miktarını buna göre ayarlamalısınız. Toprak suyu iyi emmeli.

Ben çimlerimi sabah erken saatlerde sulanacak şekilde ayarladım sulama sistemini. Sulama esnasında elliden fazla kırlangıç kuşu da sprinkelerin arasında adeta vals eder gibi uçuşurlar, bu manzara benim hep hoşuma gitmiştir. Ama bu sabah daha sonraki saatlerde pek çok kuşu çimlerin üzerinde gördüğümde bunun bir uyarı olduğunu anladım. Hemen çimlerin arasına girip bir iki yerde toprağı hafifçe kaldırdım ve aradığımı buldum çimler kutlanmaya başlamış. Hemen ilaç yapacağım.

Siz de çimlerinizin üzerinde kuşların dolaştığını farkederseniz bir inceleme yapmalısınız.

Arkadaşlar velhasıl çim işi zor iştir. Çimin mi var, derdin var diye hep söylerim ve değerli hocamız Mine Pakkaner'in daha evvel yazdığı şu satırlar hiç aklımdan çıkmaz.

" Ben bütün müşterilerime çim talep ettiklerinde hemen "peki bakabilecek misiniz, ne kadar vakit ayırabilecekiniz, bahçıvan tutacak mısınız, bakımı için de bütçe ayırmaya hazır mısınız, bu plastik değil, canlı materyal, hastalığı, zararlısı ile uğraşacaksınız, çimin ağzı dili yok, ama siz dilinden anlamaya hazır mısınız?" sorularını sorarım."

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 09:18   #396
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Çok sağolun Güler, geniş bir bilgilendirme yapmışsınız eminim bir çok kişinin işine yarayacaktır bu deneyimler. ben de elimden geldiğince deneyimlerimi paylaşacağım.

Söylediğiniz gibi ben de öncelikle çimde ki hastalığı tespit edip kontrol altına almak istiyorum, gübre uygulaması yapmadım. Fotoğrafları da hastalığı tespit edebilmek için paylaştım aslında ve tabii kullandığım ilaçların faydalı olup olamayacağına. Burada istediğim ilaçları bulabilir miyim bilmiyorum geleli henüz 4-5 gün oldu. Örneğin dezenfektanı hangi isimle bulabilirim, gördüğüm kadarıyla buradaki ilaçlar genelde Rus malı, araştıracağım.

Aslında bugün fotoğraflarını paylaştığım alanda yeni yuvarlak sararmalar tespit ettim canım sıkıldı): Sararan bölgelerdeki çim hortumla su tutulmuş gibi yere yatıyor.

Yeni yapacağım bölgeye torf kullanmıyorum çünkü malzemeyi tanımıyorum paketli torflar ama içlerinde çok lif var ve küf kokuyor gibi geldi. Zaten sorunum mantarken, tekrar mantara yol açacak malzeme kullanmak istemedim. Serimden sonra humik asit ve dikkatli sulamayla kumun dezavantajını yok edebilirim diye düşündüm.

Ek olarak, çim bakımının meşakkati konusunda Mine hocam çok haklı, bunu en iyi golf sahalarında ki greenkeeperlar bilir sanırım, ayrı bir uzmanlık konusu(:

cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 09:49   #397
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Cantokuri, eski mesajlarda dezenfektan için Huwasan tavsiye edilmişti.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 10:56   #398
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sayın cantokuri, ben bu işin eğitimi almış biri değilim. Kendi bahçemde bitkilerim ile o kadar haşır neşir oluyor, okuyor ve hocalarımıza danışıyorum ki, tahmin edemezsiniz. Durum böyle olunca gözlemlerimi de yazıyor ama sonunda da yine siz hocalarımıza danışın diyerek cümlelerimi bitiriyorum.

Sıcak havalarda geceye ıslak toprakla giren çimlerde çoğu kez mantar hastalığı görülmektedir. Bu yüzden mutlaka sulamayı sabah erken saatlerde yapmalısınız. İsterseniz daha sonra da yapın ama geceye toprak nemli girmesin.

Kökboğazı çürüklüğü hızla yayılan bir hastalık. Bu yüzden derhal müdahale edilmeli. Bunun için de sulamayı kesin veya sulama aralıklarını genişletin. Önce dezenfektan yapın. Bana tavsiye edilen Huwasan dı. Huwasan bulamazsanız yerine geçebilen Peras da olabilir oxy de. Bununla topraktaki patojenler temizlenecektir. Bundan iki gün sonra ilaçlama yapabilir yani fungasit kullanabilirsiniz. Ben Sportak kullandım. Buna da Pilpen veya Benlate eklemem tavsiye edilmişti, ben benlateyi buldum onu kullandım.
Sportak kökboğazı çürüklüğü için çok iyi netice verdi. Daha sonra da hastalık bertaraf edilince iki kere Turf Set (çim aktivatörü) ile devam ettim.

Bunlar benim bahçemde denediklerim. Siz yine de hocalarımıza sorun. Ondan da daha iyisi onların yazdıklarını bu başlığın ilk sayfalarında bulacaksınız onları okumaya gayret edin.

Kolay gelsin. (Çimlerinden derdi olanlar kulübüne hoş geldiniz)

osman ateş beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 13:06   #399
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Sn. Cantokuri, eski mesajlarda dezenfektan için Huwasan tavsiye edilmişti.
Teşekkür ederim Kiraz, diğer sayfaları okudum tabii kimseyi boşa uğraştırmak istemem. Benim tereddütüm Bakü de bu isimlerle bulamayacak olmam. Ferzan da benden önce sormuş, acaba etken maddeleri baz alarak başka ilaçlar kullanabilir miyim? Huwasan yerine hidrojen peroksit içeren başka bir ilaç örneğin.

cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 13:10   #400
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Tekrar teşekkür ederim Güler, az önce de yazdığım gibi bütün önerileri okudum aslında, sanırım şuan tek derdim bu kök çürüklüğü mü ve bu ilaçları burada bulabilecek miyim(:

yaşadığınız deneyimleri taze tutmanız ve hataları tekrarlamamanız çok önemli mutlaka, siz bunu başarmışsınız sanırım tebrikler.

cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 13:16   #401
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cantokuri Mesajı Göster
Teşekkür ederim Kiraz, diğer sayfaları okudum tabii kimseyi boşa uğraştırmak istemem. Benim tereddütüm Bakü de bu isimlerle bulamayacak olmam. Ferzan da benden önce sormuş, acaba etken maddeleri baz alarak başka ilaçlar kullanabilir miyim? Huwasan yerine hidrojen peroksit içeren başka bir ilaç örneğin.

Yanlış ifade etmişim, bu durumu ima etmek istememiştim. Bazen ben de bir çok sayfa okuyunca arada unuttuklarım oluyor, hatırlatmak amacı ile yazmıştım. Çim konusunda fazla bilgim yok, Huwasanı ayrıca köpeğimin alanında da kullanabildiğim için memnunum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 22:05   #402
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili cantokuri, Tüm çim alanlarınıza rulo çim uygulamasından önce torfla karıştırın, sornasında bir ton suya bir buçuk kilo hesabıyla oksijenli suyla sulayın (Okisjenli suyu tıbi amlezme satan yerlerden alırsanız çok hesaplıya gelir, bulmazsanız bana özel mesajla bildirin ben size bedelini ödemeniz kaydıyla gönderirim genel olarak oran 100 litre suya 150 gr veya cc) ve patojenleri öldürün. Bu süreçte bir kaç gün zaten tava gelmesi sürer bu arada toprağı tesviye edip rulo çim uygulaması yapınız. Çim bakımında hastalık patojenleri bakımından kontrol altına almak için mutlaka gübeleme programınıza B5A, dico, Etkin mikro organizma veya daha farklı organik veya mikrobiyal kökenli sıvı gübrelerden uygulama yaparak toprağın faydalı mikroorganizmalarla gübreleyin çok iyi sonuç alırsınız (Yalnız dikkat edin mikrobiyal gübreler yabancı ot tohumlarını çilendirebilirler). İlaç her zaman çözüm olmuyor ama alternatifleri de her zaman elinizin altında bulunduruj, oksijenli suyu da yaz aylarında ayda bir sulamadan verebilrisiniz ama çok sık verdiğinizde çimleriniz açık sarı olabilir.

Rulo çim seriminde humik asit, yosun gübresi ve dengeli gübreler kullanabilirsiniz ama mikrobiyal gürbeler sizin adınıza sonradan patojenlerle mücadele edecektir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 10:01   #403
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Yanlış ifade etmişim, bu durumu ima etmek istememiştim. Bazen ben de bir çok sayfa okuyunca arada unuttuklarım oluyor, hatırlatmak amacı ile yazmıştım. Çim konusunda fazla bilgim yok, Huwasanı ayrıca köpeğimin alanında da kullanabildiğim için memnunum.
Tekrar sağolun, ben kötü bir anlam çıkarmamıştım zaten iyi niyetinizden eminim(: dün buradaki ziraatçileri gezdim fakat ne Huwasana ne de etken maddesini içeren başka bir ilaca rastlayabildim):

cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 10:23   #404
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Selahattin Bey çok teşekkürler, size uzun bir cevap yazmıştım ancak bağlantı sıfırlandı dedi ve hepsi silindi): bu sefer biraz özet geçmek zorundayım, oksijenli su önerinize sevindim benim için çok uygun çünkü burada kesin bulabileceğimi düşünüyorum, tıbbi olarak kullanıldığından dolayı. Dün ilaç satan yerleri dolaştım sadece Hektaş ın bordo bulamacını ve gübre olarak NPK 16:16:16 bulabildim. Gübreyi aldım ama bordo bulamaçdan emin olamadım.

yeni gelen çimde aynı yuvarlak sararmalar var. Getiren adam alanda su birktiğini ve güneşten yandığını, hastalık olmadığını, yayılma göstermediğini söyledi. Bu bölgeleri hemen kestirip aldırıyorum çimin içinden. 10 gün kadar sonra kök salmaya başladıktan sonra da humik asitli toprak düzenleyici, elimdeki fungusitleri ve 16:16 gübreyi kullanmayı düşnüyorum. Diğer çim yapılacak alanlar için oksijenli su temin edip toprağa uygulayacağım. havalarda iyi gidiyor umarım tekrar sorun yaşamam. Çok sağolun ilginiz için

cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 13:16   #405
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Eğer hastalık varsa önce bu hastalığı bertaraf etmeniz lâzım gibi geliyor bana.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 15:02   #406
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-08-2011
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
merhabalar

benimde bahçemde sararmalar oluşmaya başladı. çimler bu sene nisan sonu mayıs başı gibi ekildi. ortalama 100m2 bir alana hergün 1 ton su 17dk gibi bir zaman diliminde verilmekte. (sistemi yapan ustanın söylemesi) hayatımda ilk defa toprak ve bahçeyle uğraşmaktayım. yazılarınızı okudukça doğru yaptığım hiçbir iş olmadığını fark ettim ve çimlerin bukadar süre dayanmasına bile şaştım doğrusu. çimleri kısa kestiğimde yer yer sararmalar olduğunu ama uzamaya başladığında yeşerdiğini fark ettim. bu çimin bir özelliğimi yoksa hastalıkmı ve hastalıksa çözümü nedir acaba. (çim 7'li karışımmış) yardımlarınız için teşekkürler

ulkerol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 15:06   #407
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-08-2011
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
bahçemin resimlerini ekledim.

şimdiden teşekkürler

Eklenen Resimler
   
ulkerol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 08:11   #408
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Eğer hastalık varsa önce bu hastalığı bertaraf etmeniz lâzım gibi geliyor bana.
haklısınız eski çimde öyle yapıyorum ama yeni serilen çimde hastalık olabilecek bölgeleri zaten hiç serdirmiyorum. Bir de ilaçlama yapmak için kök salana kadar beklemek gerekir diye düşündüm. hızlı köklenmesi için humik asit yapıp kök saldıktan sonra fungusit ve gübreleme yapayım dedim.

cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 08:13   #409
Yeni Üye
 
cantokuri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Bakü, İstanbul, Antalya
Mesajlar: 27
Galeri: 4
Merhaba Ulkerol,
Kendimi konunun uzmanı olarak görmesemde, ilk bakışta yanma gibi algıladım. Sulama zamanı da bana biraz fazla geldi açıkçası. sulama ne zaman yapılıyor ve sulamadan sonra su birikmesi oluyor mu acaba?

cantokuri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 08:41   #410
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Sayın ülkerol;Görünürdeki ortancada da bir iştahsızlık var.
Sulama öncesi azotlu göbrelemeyi yapalım.
Sulamanın miktarını da gözlemleyerek belirleyelim. Mesela; tavında toprak gibi.
Sık biçelim ama çok alçaktan biçmeyelim.
Çiminizde kayda değer olumsuz bir durum yok.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2011, 11:08   #411
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-08-2011
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
ortancalar tanıdığımın balkonunda saksıda duruyordu resimlerin çekildiği gün ekildiler. umarım toparlarlar.
sulama zamanına gelince önceden (kuluktan duyma bilgilerle) akşam sulunması gerekir diye biliyordum ama sizlerin yazılarını okuduktan sonra sabah 06:45 başlayıp 07:00 bitecek şekilde ayarladım. 7 adet yağmurlama sprink ile 1 ton su veriyorum çok az miktarda 1-2 bölgede su birikiyor. bahçe 115 m2 toplam. birde resim çektiğim tarafta yoncalar çıkmaya başladı bunun için ne kullanmalıyım. ilginize teşekkürler.

ulkerol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2011, 14:52   #412
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Çim kardeşlenerek kendini sıklaştırmadığında, alçaktan da biçtiğimizde; ufak alanlar şeklinde de olsa, çıplak toprak zemin görülmektedir. Bu görüntü olarak istenmeyen durumdur.
Bu görülen çıplaklık alanlarda, dışarıdan uçuşan ot tohumları rüzgarla gelip, çimlenir ve tutunurlar. Çimimizi sık sık ve alçaktan biçersek; bu çimlenen yabancı otlar güneşten istifade ettiği oranda gelişir, büyürler ve de çimle alan mücadelesine girerler.
Hangisi daha baskın gelirse alana hakim olur.

Bizim yapmamız gereken de bu süreçte çime yardım etmektir.
Çimde oluşan geniş yapraklı yabancı otlara " Tordon" ilacı ile rüzgarsız bir havada ve de diğer bitkilerinize hiç gelmeyecek şekilde,
100 m2 ye 8-10 cc gibi ilacı; tahminen 8-10 litre su ile sulandırıp, tüm alana yeknesak paylaştırarak ilaçlaya bilirsiniz.
İlaçlama sonrası bir iki gün sulanmasa daha iyi olur.

Gübreleme ve ilaçlama ciddiyet ve tecrübe isteyen işlerdir.
Önerilen dozların azlığında bir problem yoktur fazlalığında ise; çim çok olumsuz etkilenir.

Sağlıklı günler dilerim.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2011, 08:44   #413
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-08-2011
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
yardımlarınız için teşekkürler

ulkerol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2011, 12:26   #414
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-07-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 2
Merhaba,

200m2'lik bir çim alanım var. Bahçemin yaklaşık 75m2 lik kısmında ayrık otları ve topalak denen otlardan çokça çıkmaya başladı. Hatta çimlerden daha fazla var. Bu bölgeyi daha sonra tamamen ilaçlayıp yeniden çim ekmeyi planlıyorum.

Ancak çoğunlukla bu otlu bölgede olmak üzere, bir kısım yerlerde aşağıdaki resimdeki gibi delikler oluştu. Bir değil, 3 değil. 10-15 tane var. Bu deliklere girip çıkan örümcekler gördüm. Bahçede sabahları uçuşan kuşlar da cabası. Mine Hanım, temmuz ağustos ayından sonra zararlılara dikkat edin demişti ve boz renkli kelebeklere dikkat çekmişti. Ben ara sıra beyaz renkli küçük kelebekler görüyorum. Bu kelebeklerin bahçe ile ilgili olup olmadığını bilmiyorum ama yine de gözlemlerini aktarmak istedim. Biraz bakındım ama kurtçuk da pek görmedim.

Bu duruma nasıl çözüm bulabilirim. Yorumlarınız nedir?

Not: Resimde görülen çiçek hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum. Kendi kendine arada bir çıkıyor. Kesiyorum. Eşim kızıyor. Yine çıkıyor, yine kesiyorum. yine kızıyor. Böyle bir döngü içerisindeyim.




Saygılarımla,
Murat


Düzenleyen muratman : 09-09-2011 saat 15:05
muratman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2011, 13:15   #415
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Sayın muratman: Resimde görülen çiçek çok güzel miş. İnsan onu biçmeye bile kıyamaz.
Çime ayrı bir hava katıyor gözüyle de bakılabilir.
Döngü de güzel miş.
Çimdeki delikler, bir böceğin yaşam ve barınak olarak kullandığı alanlar olmuş. Girip-çıkanlara bakıp izlemek lazım. Delikler çimin genel görünümünü bozmuyorsa, böceğin çime de zarar vermedikleri kanısı oluşursa; doğal yaşamlarına devam etmelerine müsaade edilir.
Yaşam düzenini bozmak için; delikleri tavlı toprakla doldurulup, sulamak yeterli olur.

Ayrıklı olan alanda ilaçlamayı, ayrığın aktif olduğu dönemde yapmalı, Belki de bir yaz dönemini bu mücadele sürecine ayırmalı. İlaçlama yapılsın ve ya yapılmasın bu alan düzgünce bellenmeli ve her çıkan ayrık kök kolları itina ile toplanmalı.


Düzenleyen ligustrum : 09-09-2011 saat 13:18 Neden: harf düzeltme
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2011, 17:01   #416
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Arkadaşlar merhaba;
Benim çimlerimde kurt var vede mantar hastalığı varmış forumdan da takip ettiğim kadarıyla şu ilaçları aldım Huwasan , Dursban4 , sportak muadili bir mantar ilacı buldum ancak Turf-set isimli ilacı izmirde bulamadım.

sizlerden ricam Turf set isimli ilacı nerden temin edebilirim birde Huwasan isimli ilacı 10 Lt lik süzgüm ile kaç cc kullanmam lazım?

saygılar

ediponan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2011, 17:54   #417
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Turfset'in adı değişti Greenset oldu. Kemeraltı' nda Doğa Tohumculuk' tan alıyorun. Ana firması Ares Organik. Huwasan 10 lt süzgüye hastalığın derecesine göre 25 ila 40 cc koyabilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2011, 10:12   #418
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Teşekkürler Mine Hanım

ediponan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2011, 13:09   #419
Yeni Üye
 
celtis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 16
Ferzan,
Festuca, Bermuda, Lolium kesinlikle Akdeniz bölgesi için uygun. tabi türleri de bilinse idi daha da bariz cümleler kurabilirdim.
Sayfalarda paylaşılan verilen bilgiler uygulansa kurtarılabilir diye düşünüyorum.
sorununuzla ilgili çözümler ise şüphesiz sitedeki uzmanlardan gelecektir.
bol şans...

celtis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2011, 01:38   #420
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 107
Mine hanım, bizi çimlere uygulanan kumlama hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim.Çime sonradan kumlama uygulamanın herhangi bir faydası olur mu?


Düzenleyen eyakut : 04-10-2011 saat 23:28 Neden: yazım hatası
eyakut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024