![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Alıntı:
![]() http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-...er/2282-12.htm |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=seyyah53;886221]Buyrun bu benim sadece bir dal parcasindan azimle urettigim uzumum bu sene saksida meyve aldik ... QUOTE]Sayın seyyah53 Misafir oldum; Ellerinize, emeklerinize sağlık... Hastalıklardan uzak, bol meyve vermesi dileği ile.... Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat İlginize, alâkanıza ve içtenliğinize teşekkür ederim. Budama: Kalın dal kesimlerinde sıkça rastladığımız kesim hatası; Dalın gövdeye yakın yerinden ve dalın üst noktasından başlanılan kesimlerde, alt kısımdan kesilmemiş dış kabuk, dalın ağırlığından aşağı doğru sıyrılarak derin gövde yaralarına sebeb vermektedir. Bu kesim hatası ağaçlara büyük zararlar vermektedir. Kalın dal kesimi 3 aşamada yapılmalıdır. 1- Dalın ağırlığını almak ve kabuk sıyrılmasını önlemek için, gövdeden uzak dalın altından ilk kesim yapılır. 2-İkinci kesim daha evvel kesim yapılan yerin üstünden veya biraz daha ilersinden kesilir. İlk kesim kabuk sıyrılmasını önleyecektir. 3-Bu kesim son aşamadır, kesim yapılan yara aşı macunu ile kapatılır. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba Nuri Bey, komşum benden bahçesindeki kara dut, kaysı ve armut ağaçlarını budamamı rica etti. Ağaçlara bakınca kendimce bir fikir yürütebilsem de başkasının ağacı olunca el daha zor gidiyor makasa Size sırasıyla dut - kaysı ve armut ağaçlarının resimlerini yüklüyorum. Bana nasıl budamam gerektiğini söyleyebilir misiniz ? Teşekkürler ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz meraklı ve iyi gözlem yapan birisiniz... Bu, budama uygulaması kendinizi sınamanız ve güven kazanmanız için iyi bir fırsat olacaktır. Başkasının ağacına uygulama yapacağınız için daha dikkatli ve titiz bir budama olacağı kesindir. Dut ağacı fotoğrafı uzak çekim olduğu için ayrıntılar görünmüyor. Dut ağacı için size önerebileceğim budama şekli, çanak formu olan ağaçta 6 veya 8 adet dik çıkan, birbirlerini gölgelemiyecek, aynı açıda ve dal aralık mesafeleri eşit olan uygun dalları seçin... Seçilen dalların haricindeki, dik çıkan dalların tamamını körleyin, çıkış noktasından kesin... Seçilen lider dallarda varsa, yan çıkan dal sürgünlerinide 3-5 göz bırakarak keselim. Lider olarak bıraktığınız dal uçlarını kesmiyelim, sürgün çıkışı yukarı doğru çıkarken gözlerin patlaması ile yeni meyve göz oluşumu başlıyacaktır seneye bu gözlerden çıkan sürgünlerden meyve oluşacaktır. Sonuç olarak 6-8 ana dalı olan dik açı ile çıkan, zamanla bu lider dallar dışa doğru açılarak hurma ağacı gibi bir formu olan dut ağacımız olacaktır. Bu form tarzı ile budanan ağaçlarda, meyve tutumu ve meyve toplaması harika oluyor. Kayısı fidanlarınıda bu tarzda form vermeye çalışıyoruz. Kayısının formu fena görünmüyor. Bu yıl çıkan obur sürgünleri alalım kafi gibi.. Armut ağacı, ana dal dik çıkışı ideal bir yapılanmada... En altta bulunan V şeklinde çıkış yapan dalı körleyelim, çıkış noktasından keselim. Fotoğrafta görünen, meyve gözü oluşumları yukarıda ve sürgün uçlarında... Bunları bırakarak, yukarıdan aşağıya doğru genişleyerek dal uçlarını budayalım, konik bir form vermeye çalışalım... Birbilerine çarpan ve yeterli ışık alımını önleyen dal çıkarmalarınıda yapalım... İşlemler bu kadardır. Başarılar kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Nuri Bey. Resimleri cep telefonuyla çektim, kalite bu yüzden biraz düşük oldu.. Bu yazdıklarınızı bastırıp elime alacağım ve okuya okuya yapacağım Umarım komşum memnun kalır (ama daha önemlisi benim kendimden memnun kalmam tabii ki ) Zaten bu hafta sonu da gülünü budadım aynı komşumun. Bence oldukça iyi oldu ) |
|
|
|
![]() |
|
|