View Single Post
Eski 16-12-2011, 16:05   #433
Nuri Murvet
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Omer Mesajı Göster
Nuri Bey merhaba,
Sizinle Istanbul seminerinde bir ara konuşmuştuk. Ağaçların yerini değiştirme ile ilgili birşeyler sormuştum. Ayaküstü ama çok canalıcı bilgiler vermiştiniz. Ben de sizin anlattiğiniz gibi geçtiğimiz hafta ilk ağacimi naklettim.

Ağaç yaklasik 2-3 yasinda, gövdesi 6-7cm çapinda bir akçaağaç.

Sizin dediginiz gibi çevresini 60cm den fazla bir daire açtik. Yavaş yavaş dibe indik. açtigimiz çemberde yüzeye çok yakin neredeyse bir parmak altta, 1cm kadar kalinlikta kökler vardi. Mecburen onlar kesildi. ama hemen 30-40cm altta saçak kök olusmustu ve altta hiç kalin kök yoktu. Saçak kökler hiç hasar görmeden, bu haliyle kaldirip hemen yeni yerine koyduk.

Altını ve çevresini yanmis koyun gübresi, toprak ve zeolit karisimi ile doldurup sim derma ile takviye ettik. hafifçe sikistirip can suyunu verdik ve basladik bildigimiz dualari okumaya)
Sırada yine hemen hemen aynı boyda 3-4 tane daha agaç var nakledilecek.

Sorum sudur ki; bu islemden sonra bol sulama disinda herhangi bir baska islem gerekiyormu? Agaç üzerinde budama gerekli mi? Bunca kaybettigi kalın köklerden sonra, gövde, dal - kok dengesi bozulmus durumda. Bahara kadar bu halini besleyebilecek, yeterince yeni kök atabilir mi?(en azindan ölmeyecek kadar) Gerçi bu yaz ölmesin, baska hiçbirsey beklemiyorum.

Yeri değişen ağacın resimlerini de ekliyorum.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Eklenti 259686
Eklenti 259684

Merhaba sayın Omer

Ellerinize sağlık , güzel bir çalışma olmuş...

Ağacınız yeni dikilmiş olmasından dolayı, yan destek kökleri oluşmuş, kazık kök yapısı oluşumuna geçememiş, bu durum ağacınızın söküm için ideal durumda olduğunun göstergesidir.

Söküm aşamalarını doğru uygulamışsınız, yeni dikim yapılacak çukurun açılmasında dikkat edilecek bir ayrıntıya temas etmek istiyorum.

Dikim çukuru kazılırken, bir bel derinliği kadar olan toprağı bir kenera alalım, bu derinlikten sonraki toprağıda ayrı bir kenara alalım...

İlk çıkan üst toprağa az miktarda yanmış koyun gübresi birde varsa dişli kum ilavesi yaparak, bu toprağı dikim yapacağınız fidanın altına koyarak yastık yapın...

Ağacınızın dikim işlemini yaptıktan sonra, ayırdığımız alt toprağa dişli kum ve az miktarda yanmış gübre ile harmanladıktan sonra çukuru dolduralım...

İyice sıkıştırdıktan sonra can suyunu bolca verelim...

Hakim rüzğar yönünde herekleyerek (Kazıkla, destek) bağlayalım...

Söküm yapacağınız diğer ağaçlarında boyutu ve durumu aynı ise sökümünü yapın...

Sizin ağaçlarınız yol kenarı ağacı olacağından, alt kısımlarında bulunan dalların tamamını körleyin, çıkış yerinden kesin..

Korkmanıza gerek yok, nasip olursa yeni yerinde sağlıklı olarak büyüyüp gelişeceklerdir.

Dikkat: Ağaçlarınızı yeni yerine dikimi yapıldıktan sonra herekleyerek bağlamayı ihmal etmelim, bu nokta çok önemli....

Budamanın fotoğraflarını paylaşıyorum. Kolay gelsin...

Name:  akcaagac2.jpg
Views: 3445
Size:  69.7 KB

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön