agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni273Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-04-2011, 13:13   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi c e v i z 59 Mesajı Göster
merhabalar nuri murvet bende hobi olarak setifikalı ceviz bahcesi kurdum bu yıl 40 şebin 40 bilecik buların şekil budamısı için sizden yardım istiyorum tariflerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkürler

Merhaba sayın c e v i z 59

Yeni kurmuş olduğunuz ceviz bahçeniz hayırlı olsun, uzun vadeli, emek isteyen bir işe karar vermişsiniz.

Bahçenizde ekim aralıklarını, toprak analizini (Yaptırmanız gerekli) sormadan hemen budama konusuna giriyorum.

İlk dikim yaptığınız fidanların rüzğardan sallanıp kök sistemi zarar görmemesi için hakim rüzğar yönüne montajını yaptınız hereklere iki noktada bağlamanız gerekir.

Ceviz ağacınızın büyüme şekli ana dal sürgün ucunun liderliği ile devamlı sopa gibi yukarı yükselme eğilimi vardır.

İlk 3 yıl budama şekli terbiye ve form verme şeklinde olacaktır, 4-5 ci yıldan sonra sonra verim (Meyve tutumu) için yapılacak budama usullerine geçeceksiniz.

Dikilen fidanlara tepe kesimi yapılır, fidanlara bu yıl herhangi bir müdahale yapılmaz.

Tepe kesimleri 80-100 cm yükseklikte 45 derece açı ile sürgün göz ucunun bitiminden kesilir, aşı macunu sürülür. Kullanacağınız budama aletlerini dezenfekte etmeden kullanmayalım.

Budama terbiyesinde dikim aralıkları önemlidir, aralıklar genişse alçaktan geniş taçlandırma, aralıklar kısaysa taç oluşumlarını daha dar yapılması gerekir.

İkinci yıl fidan üzerinde tepedeki gözden süren lider dal olmak üzere, toprak seviyesinden 60 -80 cm yükseklikten itibaren değişik yönlerde beş ana dal seçilir.

Name:  Budama bakım 83.JPG
Views: 8768
Size:  16.3 KB

Bu süreçten sonrasını aşama aşama detaylarıyla zamanı gelince anlatırım...

Merhaba sayın ligustrum

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim, konuyu beraberce takip edelim...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 00:05   #2
Ağaç Dostu

Merhaba

Meyve ağaçlarında budama zamanı bitmiştir, bölge iklim şartlarına görede bitmek üzeredir.

Bundan sonraki süreç çiçeklenme ve meyve tutumudur aynı zamanda hastalık ve zararlılarında çıkış zamanlarıdır, takip edelim..!

Çalı formlu süs çalılarınında çiçeklenmeden sonra budamasının yapılması bir daha ki seneye daha bol çiçeklenmesini sağlıyacaktır.

Eski 08-04-2011, 19:43   #3
Yeni Üye

aşı's Avatar

Giriş Tarihi: 31-03-2011
asma budaması hakkında bilgi verebilirmisiniz.
özellikle çardak üzerindeki asmaları kaç göz bırakarak budamamız gerekiyor ?
teşekkürler.

aşı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2011, 21:49   #4
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aşı Mesajı Göster
asma budaması hakkında bilgi verebilirmisiniz.
özellikle çardak üzerindeki asmaları kaç göz bırakarak budamamız gerekiyor ?
teşekkürler.
Merhaba sayın aşı

Çardak üzerindeki asmaları ana dallar üzerindeki sürgünleri 2-3 göz bırakarak budayalım...

Budamaya biraz geç kalmışsınız, bence derin budama yapmayın fazla iç dalları çıkarın birde kuru dalları alın bu sene bu budama şeklinle idare edin asmanııza su yürümüşse derin budama sakıncalıdır.

Eski 10-04-2011, 12:31   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-03-2011
merhabalar sayın nuri murvet hocam bilgilerinize cok teşekkürler buamadaki sorularıma cevap verdiniz bir kac sorum olacak gübre olarak 15 15 15 kulansam veya humik asit aldım
nasıl kullanmalıyım vede baska agac olarak ne tür fidanlar dikmeliyim şeftali veya elma olurmu bilgilerinize ihtiyacım var sagolun

ceviz59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2011, 17:13   #6
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi c e v i z 59 Mesajı Göster
vede baska agac olarak ne tür fidanlar dikmeliyim şeftali veya elma olurmu bilgilerinize ihtiyacım var sagolun
Merhaba Sayın Ceviz59,

Ceviz'in salgıladığı juglone adındaki bir gazın elma ve armut ağaçlarına zehirli olduğunu yazıyor Wikipedia. Zaten genel olarak bahçeleri kapama (tek tür) olarak kurmanın faydalı olduğunu pek çok kaynak dile getiriyor.

İleride azot gübresi gereksimini azaltmanız amacıyla aynı kaynakta köklerinde azot bağlayan bakterileri barındırdığından aşağıdaki ağaçların birlikte ekimi de tavsiye ediliyor, ben pratik olarak henüz deneyemedim.
Elaeagnus × ebbingei, Elaeagnus umbellata (Güz zeytini), Alnus (Kızılağaç).

Yok illa ki ağaç dikmek istiyorum ve meyve ağacı dikmek istiyorum diyorsanız zararlı ve hastalık açısından benzer ilaçları kullanabileceğiniz bir tür seçmeniz lazım diye düşünüyorum ama uzmanı değilim. Bir de kişisel düşüncem sulama düzeni açısından da benzer ihtiyaçları olan bir ağaç seçmeniz. Örneğin şeftali ekerseniz çok sık sulamanız gerekecek. Ceviz için ise şeftali kadar suya gereksinimi olmayacak.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025