View Single Post
Eski 24-03-2011, 19:51   #275
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi novazet Mesajı Göster
Sayın Nuri Mürvet;

Yapmış olduğunuz paylaşımlarla bizleri bilgilendirdiğiniz için öncelikle size çok teşekkür ediyorum.

Bahçemde bulunan Haziran 2008’de dikmiş olduğum fidanlara şimdiye kadar hiç budama yapılmadı. Yirmi gün kadar önce bordo bulamacı yaptım. Şimdi de budamalarını kendim yapmak istiyorum. Sizin önceki sayfalarda vermiş olduğunuz bilgileri okudum. Fakat budama konusunda önceden hiç bir tecrübem olmadığı için yanlış yapmaktan çekiniyorum. Fidanları budamama resimler üzerinden yardımcı olabilir misiniz?


Merhaba sayın novazet

Kışlık bakım için bordo bulamacını, yapraklar %80 ini döktüğü zaman ve son olarak gözler uyanırken yapılması gerekir.

Şekerpare Kayısınıza, yüklediğiniz fotoğraflardan budama önerisinde bulanacak ayrıntılar görünmüyor. Genel görüntü olarak bir karışıklık var fakat kesin bu dalı budayın diyemiyeceğim. Kayısı budaması ana gövdeden taç seklinde form verilen 3-5 dallar lider bırakılır, bu dallardan çıkan sürgünler 2-3 göz bırakılarak budanır, hurma yaprağı gibi yay çizerek açılması gerekir, kayısı için ideal form budaması budur.

Kiraz ağacınızın bütün dal ve sürgünlerin uçlarını budayın, bu budama şekli meyve gözlerinin oluşumunu hızlandırır.

Vişne fotoğraf görüntülerinde ayrıntılı göremedim, budama yapılacak bir yer görünüyor, iç kısımlarda birbirlerine temas eden dalları temas etmeyecek şekilde budayalım, vişnenin çiçeklenme zamanında yeterli tozlaşma yapamamasından dolayı meyve tutumu az olmuştur.

Name:  Vişne~1.jpg
Views: 8306
Size:  68.2 KB

Armut ağacınız çiçekte meyve tutumu için yeterli döllenmeyi yapamamıştır.

Dut ağacınız meyve tutmuyorsa veya uzun püskül gibi meyve çiçeği veriyorsa ağacınız erkek olabilir, takip edin bu yıl kiraza önerdiğim budama şeklini uygulayın dal ve sürgün uçlarını uç noktasından budayın meyve göz oluşumunu teşvik eder.

Seneyede meyve vermezse aşılama yaparsınız.

Name:  Beyazdut.jpg
Views: 7576
Size:  64.6 KB

Elma ağacınızda meyva gözü oluşumunu göremedim meyve tutmaması, çiçeklenme yapmamıştır veya çiçek açmış ise tozlayıcı olmadığından meyve tutmamıştır. Elmanında dal ve sürgün uçlarını budayalım.

Aşı altından patlamış yeni elma sürgünü çöğür anacıdır, uygun elma kalemi ile aşı yapılması gerekir.

Kiraz ağacınızdaki oluşum hastalık değil, mekanik sürtünme olmuş ağacınız bu yarayı kapatmak için uğraşıyor. Destek için kullandığınız malzemeye sürtünmesinden olmuştur.

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön