![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2010
|
Sayın Nuri Murvet; Sizi sessiz sessiz takip edenlerdendim. Peyzaj bölümünde de aynı ilgi ile izliyorum. Budama ile ilgili detaylı bilgilendirmeniz için yürekten teşekkür ederim. Zira bizim ( eşim ve ben ) bu bitkilerle bahçemizin, sebze, meyve ağaçları, süs ağaçları ve çiçekli alan gibi bölümleri birbirinden ayırıp belli bir düzen içine almak gibi planlarımız var. Bahçemiz daha çok yeni, sizce bahçenin çit bitkilerini önceden dikip mekanı bir düzene sokup öyle mi kullanmalı yoksa daha başka öneriniz olabilir mi? Bahçemizde mümkün olduğunca her işimizi kendimiz yapmak istiyoruz. Açıkçası budama konusu beni epey bir düşündürüyordu. Buradan izleyip kendime güvenirsem bu bitkileri tereddütsüz, gönül rahatlığı ile alabilirim. Ağaçları da cesaret edebilirsem kendimiz budarız. Çalışmalarınızın devamını diliyorum. Tekrar teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın Hhatice Asmanız çardak gibi bir yapıdamı.? Asmanız askıdamı? Asmanız kütük formdamı.? Hepsinin budama şekilleri farklıdır..! Bölgemizde şu an bağ budaması için erken kütük formda olan asmaların fazla sürgün kolları budanarak hacmi küçültülür ve bordo bulamacı ilaçlaması uygulanır, meyva budaması için mart başı gözler uyanmadan yapılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Eser İlhan Pittosporum, berberis, şimşir, taflan bunların form budamalarını donların bitiminde erken baharda yapınız. Leylakların budamasını, baharda çiçeklenmesini bitirdikten sonra yapınız. Her sene çiçeklenme bittikten sonra..! Çalı form elde etmek için sizin fidanınız daha gençtir, tek gövde ise sert bir budama yapılarak yeni sürgün vermesi sağlanır. Yeni sürgünlerden lider olarak tercih ettiklerinizi bırakın gerisini çıkış noktasından körleyin çalı yapıda fidan elde etmiş olursunuz. Lavantalarınızın ömrünü budama ile uzatmanız mümkündür. Peyzaj alanlarında düzenli budama yapılmazsa ömrü 5 yılı geçmez. Düzenli bir budama ile ömrünü 10-12 yıla çıkarmak mümkündür. Budamalarını iki aşamada yapmanız gerekir, ani sert budamalarda bitkide kuruma emareleri çok görülür. Sırası geldiği zaman lavanta ve biberiye budama zamanı diye sizlere anlatırım... Süs eriğinizi, süs kirazınızı ve süs şeftalinizi de beraberce usulünce budarız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın Uzaylı hoş geldiniz Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun, başlangıçta bahçenize neler yapılacağı konusunda dışarıdan aldığınız fikirler zihninizi bulandırsada, zaman içersinde durulup sizin için doğru olan uygulamaları yapacağınızdan şüpheniz olmasın... Arazinizde ilk önce yaşam alanınızı belirleyiniz ; Evinizin konumunu, kapı girişini, otoparkınızı, yolunuzu, varendanızı, kısaca sizin için önemli olan yapısal elemanların yerlerini belirledikten sonra bahçenizi projelendirin.. Bu düzen içersinde bahçenizde yapacağınız bitkisel uygulamalar daha isabetli ve yerinde olur. Bu yapısal planlamaları yaptınızsa, bahçenizde kullanabileceğiniz bitkiler hakkında projeler üretelim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|