agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni131Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2010, 00:07   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-12-2010
Kapak da kapanınca derli toplu oldu.

Name:  11 vana.jpg
Views: 19683
Size:  45.5 KB

Vana kutusuna bir de boş boru getirdim. Sağda görüyorsunuz. İleride bu vana kutusuna koyacağım selenoid vanalar için elektrik kaynağı olacak. Henüz yok ama ilerde otomatik sulama sistemi kuracağım. İnşallah o konuda bilgili arkadaşlardan bu başlık altında yardım almak istiyorum.

Name:  12 vana.jpg
Views: 25515
Size:  53.2 KB

Havuzun durumu:

Name:  13 vana.jpg
Views: 18762
Size:  53.4 KB

Bostanlığımda biber ve domateslerim kendini göstermeye başladılar bir yandan.

Name:  14 vana.jpg
Views: 18499
Size:  44.2 KB

mesutcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2010, 00:16   #2
Ağaç Dostu

Bir hafta boyunca her akşam yemekten sonra bahçeye indim ve gece yarısına kadar bahçeyi tırmıkladım. Çim ekiminden önce bahçenin tesfiyesinin mükemmel şekilde yapılması gerekiyor. Aslında çok mükemmel olmadı. Hem tek başıma yapmam, hem de tırmıkladıkça dağ gibi büyüyen taşlar sorun oldu. Olabildiğince tırmıklamaya çalıştım. Keşke zaman dar olmasaydı.

Bu kadar acelemin sebebi de Mayıs başında oluşumuzdu. Çim ekimi için toprağın ısısının +15 derecenin altında olması tavsiye ediliyor. Bu da Eylül, Ekim sonrasında olan başlayan ve Mayıs ortasına kadar devam eden bir süreç. Ben Mayıs ayının başında başladığım için bir an önce çim tohumunu atmak istiyordum.

Haftasonuna kadar bahçe toprağını düzleme işini bitirebildim. Sonrasında ithal çim tohumu aldım. Çim yapmak için çok iyi kalite gübreye ihtiyacınız var. Bu yörede davar diye adlandırılan keçi gübresi özellikle tavsiye ediliyor. Gübrenin kimyasal reaksiyonunu tamamlamış yani üzerinden bir iki yıl geçmiş olması çok çok iyi. Bu duruma da yanmış deniyor. Gübre, hepimizin bildiği gibi nohut nohut formundan daha çok resmen simsiyah bir toprakmış gibi duruyor. Şansıma hem toprağım hem de gübrem çok iyi çıktı. Bir traktör gübre aldım. İşimi gördü.

Aldığım tohumun torbasında nasıl ekeceğim ayrıntılı yazıyordu. Metrekareye 35, 50 gr civarında serpmek gerekiyor. Serptikten sonra üzerini düzgün şekilde 2, 3 cm kadar gübreyle kapatıp silindirliyorsunuz. Eşit serpebilmek için de başka bir kaynakta güzel bir yöntem görmüştüm. Bir metre boyunda 4 adet çıtadan yapabileceğiniz bir şablon işinizi çok kolaylaştırıyor. Yeni inşaattan çıktığım için depomda bolca çıta vardı. Şöyle bir şablon hazırladım:

Name:  15 metre.JPG
Views: 18746
Size:  68.9 KB

Aldığım tohum ve sevgili kayınvalidemin mutfak terazisi.

Name:  16 tohum.jpg
Views: 18406
Size:  31.4 KB

Sanırım 40 gr. Bir pet bardak 1 m2 için yeterli gibi görünüyor.

Name:  17 ölçü.JPG
Views: 18682
Size:  64.9 KB

Evet ilk tohum atılıyor. Tohumlar sarı sarı görünüyor. Bir pet bardak dolusu tohumu dikkatlice şablonumun içine serpiyorum.

Name:  18 metre ekim.jpg
Views: 20407
Size:  52.2 KB

Dikkatli şekilde gübreyi de serpiyorum. Gübreyi serperken kürekle çok hızlı şekilde serpmeyin. Havada uçuşan gübreler tohumları da alıp gidiyor. Ayrıca çim ekimini kesinlikle rüzgarsız bir havada yapın. Çok çok hafif bir malzeme.

Ve ön bahçeye bakan zonun çimlemesi bitince ilk can suyu. Sistemin işini yaptığı ilk an. Çok büyük keyifti, anlatamam.

Name:  19 can suyu.jpg
Views: 18562
Size:  52.6 KB

Eski 05-12-2010, 00:26   #3
Ağaç Dostu

Yan bahçede ekim devam ederken.

Name:  20 yan bahçe.jpg
Views: 20828
Size:  36.8 KB

Arka bahçeye gelirken şablonum kırıldı. Ama iyi ki kırıldı. Artık iki şablonum var. :P

Name:  21 kırık metre.jpg
Views: 19719
Size:  54.4 KB

Yan bahçe tamam.

Name:  22 yan bahçe.jpg
Views: 18975
Size:  32.0 KB

Havuz ve bostanlığın olduğu kısım. Tohum atılmış ama henüz sulanmamış.

Name:  23 havuz ve bostan.jpg
Views: 19476
Size:  36.5 KB

Ve sulandıktan sonra.

Name:  24 sulanmış havuz.jpg
Views: 21251
Size:  37.6 KB

Fotoğraflarda farkedeceğiniz üzere sulama yaptıktan sonra bahçe o kadar siyah ve güzel görünüyor ki. Bu andan sonra bahçenin eski haliyle ilgisinin kalmayacağını anladım. Çamursuz sadece kaldırım ve çimden oluşan tertemiz bir bahçe.

Eski 05-12-2010, 00:30   #4
Ağaç Dostu

Bundan sonra çimlerin ilk kesim zamanına kadar bahçeye ayak basmamak lazım. Günde iki kez suladım bahçemi. İlk zamanlar bolca sulamak gerekiyor. Ne kadar bol sularsanız o kadar çabuk ve sağlıklı çim sahibi oluyorsunuz. Tabi göl haline getirmeden. En güzeli günde üç kere azar azar sulamak. Suyun emilimini arttırmak ve aynı zamanda toprağın da nefes almasını engellememek.

İki hafta sonunda bir akşam işten geldiğimde karşılaştığım müthiş manzaranın fotoğrafları da bunlar işte. Sonunda.

Name:  DSC02563.jpg
Views: 18115
Size:  32.3 KB

Name:  DSC02566.jpg
Views: 18498
Size:  47.2 KB

Name:  DSC02571.jpg
Views: 18119
Size:  29.8 KB

Name:  DSC02595.jpg
Views: 18432
Size:  44.6 KB

Eski 05-12-2010, 00:34   #5
Ağaç Dostu

Çimler hızla büyümeye devam etti. Araştırmalarıma göre 8-10 cm olduklarında 4-5 cm kadar kısaltmak gerekiyor. Çim biçme makinasının bıçakları tertemiz olmalı. Başka bahçelerden mikrop taşıyabilir ve çok genç ve güçsüz olan çimleriniz hastalanabilir. Bıçaklar çok keskin olmalı ki çimler düzgün şekilde biçilebilsin ve uzamaya devam edebilsin. İlk biçimden sonraki manzaralar:

Name:  DSC02639.jpg
Views: 18389
Size:  39.2 KB

Name:  DSC02641.jpg
Views: 18123
Size:  40.9 KB

Name:  DSC02647.jpg
Views: 18399
Size:  44.1 KB

Name:  DSC02649.jpg
Views: 18142
Size:  73.4 KB

Sprink kafaları biraz yüksek olduğu için ve benim acemiliğimden bir kafayı çim biçme makinasına kaptırdım. Allah'dan çok sorun olmadı. Hala çalışıyor. Biraz yedek nozul bulundurmalısınız. Zaten çok ucuz. Yedekli olursanız sistem bu tür küçük kazalardan etkilenmemiş olur.

Name:  DSC02650.jpg
Views: 18770
Size:  71.5 KB

Eski 05-12-2010, 00:38   #6
Ağaç Dostu

En güzeli sprinklerin kafalarını tamı tamına toprak seviyesine getirmek. Ne yazık ki ben bir iki kafa dışında beceremedim bunu. Fotoğraflara devam.

Name:  DSC02659.jpg
Views: 18974
Size:  45.3 KB

Name:  DSC02661.jpg
Views: 18139
Size:  48.6 KB

Oğlum (küçük olan) ve yeğenimle yaptığımız küçük bir maç.

Name:  DSC_0008.jpg
Views: 18438
Size:  48.2 KB

Eski 05-12-2010, 00:55   #7
Ağaç Dostu

Bundan sonra çok yoğun bir iş temposuna girdim. Tam da havuza başlayacakken ve yazın en güzel aylarındayken girdiğim bu iş temposu ve iş gezileri beni bahçemden uzak bıraktı. Haftasonları kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bahçede vakit geçirdim ancak hiç havuza fırsat bulamadım. Ama sürekli plan yapmaya çalıştım. Bu forumdan ve diğer bulabildiğim kaynaklardan havuz yapımlarını takip ettim. Şelale ve havuz tasarımlarına baktım. Nasıl yapmalıyıma karar vermeye çalıştım. Havuz şiltesi kullanarak yapmaya karar verdim ama bunu düşününce büyük bir hata daha yaptığımın farkına vardım.

Havuzumu bahçe duvarının tam köşesine yapıyordum ve havuz şiltesi kullanacaksanız şilteyi kenara sıkıştıracak kadar bir yere ihtiyacınız var. Benim havuzum duvara sıfırdı. Bu nedenle öncelikle duvar kenarına bir tuğla set yapmam gerektiğini düşündüm. Bu set hem şiltemi tutacak, hem de kalan boşlukta bir kaç güzel çiçek yetiştirebilecektim. Havuz ile ilgili bir kaç çalışmam:

Name:  Capture.PNG
Views: 19873
Size:  51.7 KB

Sonra karşıya küçük bir ada yapayım dedim. Arada küçük bir ahşap köprü olacak. Onu da kendim yapmak istiyorum. Karşıya da belki bir kaç gül dikeceğim. Gül adası olacak. E Isparta'dayız ya.

Name:  Capture1.PNG
Views: 22456
Size:  42.4 KB

Kasım'daki uzun Kurban Bayramı tatiline kadar böyle bir şeyler çizdim durdum. Bu arada bu 3 boyutlu çizimleri Google Sketchup ile çizdim. Çok kolay kullanımlı çok keyifli bir program. Herkese tavsiye ederim.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025