![]() |
|
![]() |
#1145 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın Eser İlhan Dediğiniz gibi... Mavi yumaklar çok estetik, vurgu olarak son derece etkili bir bitki sizdede var. Harika bir seçim... Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama ![]() Dar alanlarda ve kaya bahçelerinde bitki seçimi örnekleri... Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2012
|
s.a Nuri abi bu ara girmiyordum foruma bugünlerde şelale yapmayı düşünüyordum ki açtınız bu konudan bu fotolardan bu doğallıktan sonra bir kez daha düşünüp sizinde tavsiyenizi edinip yapmak istedim öncelikle yaşım 19 doğal bir havuz yapmak istedım ve babamı zor olsada ikna etttim çünkü ne havuzu sen ne anlarsın ben ne bilirim demesi çokta mantıklıydı ama vazgecmedım k.ettirdim yaptıkça bişilere oldu tabi malıyeti işciliğ babamı yordu birde çevredekilerin anlamsız bakışları bunlarda napıyor öle demeleri babamı hergün caydırsada ben vazgecmedım havuzu branda ile yaptık çok araştırdım genelde tek başıma yapcam için en kolay malzeme buydu havuzu yapmaktaki düşüncemi tetikleyen şey balıktı evet aşırı doğayı seven biriyim devamlı balıktayım evden balığa balıktan eve olmuştum bi ara ![]() nuri abi şole bir düşüncem var havuz yeşillenıyor bunun için filtre yaptım balıklar saglıklı kalmalı 1 bidonun içine en alta yumruk kadar taşlar, üstüne filtre süngeri, sonra mıcır taş, elyaf, ince kum sıralama bu şekılde bıobal da alcam senın onerdın yanlış olan birşey varmı su alttan giriyo ve üstten temızlenıp akıyo aktı zmanda şelaleye gitcek ki şelaleye gidemiyo malesef ![]() Düzenleyen erolemre : 04-05-2013 saat 15:43 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Yeni Üye
|
bide arpa sapı yosunu engellşyormus forumda okudum herkezın işine yarayabilir denemedim ben henüz deneyenler işe yaradını solemiş fazlası ise oksıjenı azaltıyormus bilginize |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın erolemre hoşgeldiniz. Sizin yazdığınız mesajı doğru olarak anlayabilmek için defalarca okumak gerekiyor. Seni mi.? Babanızı mı.? tebrik etmek gerekiyor bilemiyorum... Güzel bir çalışma olmuş... Bu tarz çalışmalarda temizlik ve suyun çabuk bozulması en büyük sorundur. Benim tavsiyem filtreden önce göletinizi bitkilendirin hemde bolca... Filtre yerine göletinizin suyunu, yapacağınız şelalede düzenli olarak devir-daim yaptırarak suyun oksijenlemesi sağlayın bu yeterlidir. Bu şekilde gölet suyunuz kolay kolay bozulmaz. Yapacağınız şelale bahçenin hareketli teması olacağı için görsel olarak bahçenize en uygun yerinde olması gerekir. Şelaleyi uzaklara götürmeyin, hemen göletinizin uygun bir köşesine monte ediniz. Kayalarla sehpa yapın ön taraf şelale arka tarafı kaya peyzajı olarak tasarlayın ve bitkilendirerek doğal bir görüntü kazandırın.... Suyun hemen akıp gitmemesi için arka kısımda suyu tutabileceğiniz hazneler oluşturun, şelale olarak seçtiniz kayrak taşını ön kısma koyarak bu sorunu aşarsınız. Tasarım sizin olacak, acele etmeyin, şelalede ve kayaların düzenlemesinde ayrıntılar çok önemli... Kolay gelsin.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Yeni Üye
|
Evet gece konuyu okudum yorgunlukla karışık olmus anlatım biraz.Nilüfer filan dıksem balıklar gözukmez fazla.Dışardan gölgeliycek bi ağaç filan düşünmeye başladım.Bu ay içinde filtre bidonunu saklayacak yükseklikte bişeyler yaparım artık.Suyuda çimleri sularsam değiştirmiş olurum diye planlamıştım şimdilik suda fena değil. ilginiz için teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Ağaç Dostu
|
Sayın erolemre Doğru ve güzel bir uygulama düşünmüşsünüz. Göletinizin tabanından düzenli olarak haftada bir gün gölet suyunun 3/1'i oranında çekiniz, suyu çim ve bitkilerinizde kullanırsanız. Bu uygulamayı yaptıktan sonra suyunuz kirlenmeyecektir. Filtre düzeneği kuracağım diye enerjinizi boşa harcamazsınız. Sucul bitkiler arasından doğal ortamı gibi balıkları izlemek büyük keyif olurdu... Bitki olarak nilüferin yanında uygun su derinliğine göre saksılarda... Caltha palustris - Bataklık Kadife Çiçeği Cyperus alternofolius - Japon Şemşiyesi Equisetum hyemale - At kuyruğu İris pseudoacorus - Sarı Bataklık İrisi Juncus acutus - Hasırotu Pontederia cordata - Pontaderya Sagittaria latifolia - Su Oku Typha - Hasır Kamışı vs, vs gibi sucul türler düşünülebilir... Kolay gelsin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Yeni Üye
|
Aslında sucul bitki yetiştirmedim hiç.Bazı göletlerde ve sizin yaptınız göletlerde aşırı bi su bitkisi çıkmış her taraf su bitkisi.Bunları bakarak balıkların fazla gözükmiyceni düşündüm.Hemde havuz saksı görevini üstlenmiş gibi bi görüntü çıkıyor, su bile gözükmüyor bazı havuzlarda.Kişinin zevkİ öle demek.Şelale olayı bittinde havuz tam anlamıyla bitmiş olur. 550 w dalgıç faturaya + 30 tl yansıttı temizde kaldı havuz.Boşaltıp doldurcam için havuz temiz kalcak ve dalgış daha az çalışcak daha az fatura gelcektir. Bitkilerde çeşitli birkaç tane düşünmeye başladım;japon şemsiyesi,Typha,Juncus acutus. bitkileri havuz oturmadan ekmek istemiyorum temizlerken tek tek saksılardan çıkartmak zahmetli olur. tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür ederim. Nuri abi birde elinde başka bir konunda bitkilerin altında sanırım 40 cm civarı koilerim var, sonra fotolar atarım gibi birşey demiştin benim aklımda kalmışda ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Ağaç Dostu
|
Sayın erolemre Demek ki konuştuklarımıza dikkat etmek ve söylenenleri yerine getirmek gerekli..! Unutmadım ama, hatırlatman iyi oldu... Bu ay sonu büyük göleti boşaltacağız koilerin fotoğraflarını (Sucul Bitkiler ve Havuz Balığı (Koi) Üretim Tesisi ) başlığında paylaşırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2010
|
Nuri bey maaşallah diyeyim, çok güzellermiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Yeni Üye
|
oldukça zarif bir koi maşallah sağlıklı balıklar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-07-2012
|
Merhaba sayın Nuri Murvet Bahçe uygulamalarınıza hayranlıkla bakıyorum. Aylardır forumları okumama rağmen üye olmak bugüne kısmetmiş. Yaklaşık 2 ay önce ben de evimin bahçesine küçük (hatta küçücük) bir havuz yaptım. Hedefim koi ve nilüfer yetiştirebileceğim büyüklükte bir havuzdu. Fakat filtre fiyatları ve balık için yeterli derinlikte bir havuzun hacim ve boyutu beni bu fikirden uzaklaştırdı. Şimdi 120 litrelik havuzu ve şelalesi ve hiç olmasa da bahçeye su sesi katan bir huzur köşem var. Hacim ufak olduğu için su kirlendikçe bahçemin eğimini de kullanarak hortum yardımıyla boşaltıp (bu suyla da ağaçlarımı suluyorum) yeniliyorum. Yaklaşık 1200 mesajı tek tek okuyamadım cevabı varsa yine de sormak istiyorum. Filtre olmadan suyun temiz kalması mümkün değil mi? Koi olmasa da gönlüm hala nilüfer yetiştirmek istiyor. Suyu devamlı değiştirmek sanırım nilüferlerin pek te sevmediği bir şey olsa gerek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
Çiğdem hanım , kişisel tecrübemi paylaşmak istiyorum.Filtre olmadan su temiz kalabiliyor .Gerekli olan bolca su bitkisi .Su değiştirilmeden ,buharlaşmanın verdiği azalma takviye edilerek ( ben 1-2 gün beklettiğim musluk suyu ile yapıyorum ) bitkiler sayesinde havuz kendi dengesini sağlıyor. İçine balıkta koyabilirsiniz. Ben havuzu sadece baharda temizliyorum ( küçük bir mutfak süzgeci ile suyu boşaltmadan ).Yosunlaşmada ilk baharda ,nilüferin yaprak çıkartmadığı ,sümbüllerin uyanmadığı dönemde oluyor.Hava ısındığında bitkiler gelişip işlevlerini yapmaya başlıyorlar , balıklarda yosun ile besleniyorlar. Aşağıda ki fotoğrafı bugün çektim ,suya dikkat ederseniz pırıl pırıl.Eksiğim ya da yanlışım varsa Nuri bey düzeltecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Ağaçsever
|
Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama; tam da başlığa uygun olarak hazırladığım havuzum işte bu. Sayın nurcanaybay nilüfer için havuzumun yüzeyi küçük gelecek gibi... Düzenleyen Ç İ Ğ D E M : 29-07-2012 saat 01:11 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Ağaçsever
|
Bunlar da başka açılardan resimler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
Çiğdem hanım çok güzel olmuş ,elinize sağlık. Bence yüzey de küçük değil ama fıskıyeyi kaldırmanız gerekebilir .Pek çok yer de nilüferin durgun suyu sevdiği yazıyor.Havuza bir miktar toprakta atın ,bir kaç su bitkisi ile nilüfer saksısınıda oturtunuz mu tamamdır .Suyu değiştirmeyip ilave edin . İyi seyirler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1161 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama Bu başlığa yakışan bir uygulama olmuş... Bence, her bahçede olması gerekeni gönlünüzce yapmışsınız, çokta güzel olmuş tebrik ederim... Fitre kurulumu zaman içinde yeterli ilgi ve özen gösterilmediği için sorunlar yaşanıyor... Bu sorunlar nedeni ile bahçe sahipleri gölet ve şelalelerden uzak duruyor. Çözüm gayet basit; Sucul bitkiler ve yalnız bahar ile yaz aylarında 15 günde bir göletinizin 3/1'ini bahçede bulunan bitkilerin sulamasında kullanarak suyun kirlenme, bozulma sorununu gideriyoruz. Göletinizde kırmızı japon balıklarını kullanabilirsiniz. Nilüfer için şelaleden akan suyun zararı yoktur fakat göletinizin içinde bulunan fıskiyeyi kaldırmanız gerekir. Cüce nilüfer cinslerini göletinizde kullanabilirsiniz. Söylemeden geçemeyeceğim arka fondaki Limoni Servilerin durumu iyi değil, ağacınızı inceleyin sararmış ibrelerini silkeleyin ve insektisit ilaçla düşük dozda bolca ilaçlayın... Kolay gelsin... Sayın nurcanaybay'ın tespit ve tecrubeleri doğrudur. Bahçesini ve zevkli kişiliğini takip ediyorum, bu vesile ile kendisine selamlarımı gönderiyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Ağaçsever
|
Sayın Nuri Murvet Limoni serviler gözden kaçacak gibi değil zaten. Bu bahar dikildiler. Henüz onların da acemisiyim. Acaba kuru dalları silkelemeli miyim yoksa budamalı mıyım diye düşünüyordum ki öneriniz geldi; teşekkürler. Çimlerden yana da dertliyim. Havuz dışında diğer konulara ilgili oldukları sayfalarda bakıyorum zaten. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-08-2012
|
Başta Sn. Nuri Murvet olmak üzere paylaşım yapan herkese çok teşekkürler....Çok büyük bir zevkle okudum 39 sayfayı....300 litrelik küçük bir havuzumuz var bahçemizde, bu hafta sonu temzileyip bir filtre kurdum...sizlerin paylaşımlarından sonra burada paylaşmaya cesaret edemem onu ama mutlak ayrı bir başlıkta eleştirilerinize sunarım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Ağaç Dostu
|
Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama Nostalji, eskitme; Farklı, sıra dışı bir çalışma... ![]() Nostalji, eskitme; Kaynak suyu çeşme çalışması... ![]() Nostalji, eskitme; Kaynak suyu çeşme çalışması... ![]() Nostalji, eskitme; Kaynak suyu çeşme çalışması... ![]() Nostalji, eskitme; Kaynak suyu çeşme çalışması... Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2007
|
Ellerinize sağlık güzel görünüyor, ancak çok dar alanlara biraz fazla bitki sıkışmış gibi geldi bana, zaman içinde onlar büyüyüp hem birbirlerini, hem de alanı tamamen kapatmazlar mı? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Merhaba Sayın Nuri Murvet ve Değerli dostları, Hocam, ne güzel çeşmeler bunlar. Düşünene, yapana, uygulayana sağlık. Teşekkürler efendim. Saygılarımla lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle ilgi ve alâkanıza teşekkür ederim. Düzenleme yapılan alanımızın ebatları 8 x 1,5 metredir. Seçilen zemin bitkileri bodur ardıç, bodur çam ve bodur mavi ladin türleri, yol kenarı şimşir ile çerçeve yapılmıştır. Peyzaj düzenleme alanına seçilen ibreli bitkiler, 10 yıl zaman dilimi içersinde alanı tamamen kapatacaktır. Düzenli budama ve bakım periyodunda bu zaman dilimini 15-20 yıla uzatılabilir, ve bu düzende sabip bırakılabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|