agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-04-2007, 10:35   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-02-2007
Çim tohumunu serpmeden önce tesviye edilen alt yüzeyi silindir **** benzeri aletlerle sıkıştırıp ondan çim atılmalı. Ayrıca tohumdan sonra atılan elenmiş toprak ve gübre karışımını da 2-3 cm kalınlığında serip ardından tekrar sıkıştırma yapılmalı. Çünkü çim tohumu sağlam zemin ister. Alt ve üst toprağı sıkıştırmanın gayesi çimin toprakta sulama nedeniyle yer değiştirmemesi, kaymaması, homojenlijini bozmaması, sabit tutunması, kuşların ve karıcaların müdahalesine karşı çimin korunmasını sağlamak ve azalmasını önlemektir.

resimsel ve ebbertan beğendi.
facetoface Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2007, 14:48   #2
Ağaçsever

Meksika's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2007
Galeri: 48
Geçen yıl Praktiker'den karton kutu içinde çim tohumu ve çim gübresi almıştık. Markasını hatırlayamamıyorum. Ancak zemini sıkılaştırmadığımız için çimlerimiz çıkarken toprağı da havaya kaldırdı. Sonra da egri büğrü bir zemin oldu. Ve artık adının bermuda olduğunu öğrendiğim çim tipi, çiçeklerin arasında hızla büyüyerek bizi ve kadifelerimizi yaz boyunca mahvetti. Paylaşılan bilgiler için çok teşekkürler. Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

Bugün yarın çim tohumlarını atacağız. Gelişmeleri ilgilenen tüm arkadaşlarla paylaşmaya çalışacağım.

Herkese neşeli günler diliyorum.

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2007, 11:47   #3
Yeni Üye

ziroo's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2007
Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

Merhaba. Üzerine basmaya en dayanıklı serin iklim çimi festuca arundinacea'dır.
Sıcak iklim çim bitkilerinde ise zaysia japonica'dır. Kemar altında karışım satıldığı gibi (3-4 -5 gibi) yalın olarak alıp sizde karışım yapabilirsiniz. Tür bazında 3-4 den daha fazla olan karışımları tavsiye etmiyorum. Eğer kullanım amacı, bahçenizin durumu hakkında bilgi verirseniz size türler (karışım) önerebilirim. Gübreyide bununla birlikte öneririm. Dar alanlarda belki çok önemli değil ama geniş alanlarda gübreleme sıkıntı yapacağından hazır gübre kullanmanız gerekir. İyi günler dilerim..

Fatma Kochan beğendi.
ziroo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2007, 10:44   #4
Ağaçsever

Meksika's Avatar

Sayın Ziroo,

Ekte bahçenin 2 adet fotoğrafı var. Çimlenecek alan da ortada görünen alan. Bu yıl sebze ekmemeye karar verdiğim için taş yolun sağ tarafında tel örgüye kadar olan kısma da çim düşünüyorum. Karşıyaka Fidanlık'ta çalışan bahçıvanlardan biri bana Hisarönü'nden 6-7 karışım aldırdı, sadece 6 vardı, ben de ondan aldım. Bugün tohumlar atılacak. Hayvansal gübre kullanılmayacağını, bu gübrelerin böcek ve ota neden olduğunu, suni gübre kullanacağımızı, bu konuda da daha sonra beni yönlendireceğini söyledi. Geçen yıl aldığım kutu içindeki çim tohumunun da kalanını buldum, çim gübresinden de kalmış. Bugün bahçıvana gösterip değerlendirilebilir mi diye soracağım. Biraz geciktim sanırım çim ekimi için ama umarım sorun çıkmaz. Yanıtlarınız için çok sağolun, her gün yeni bir şeyler öğreniyorum, bu da beni çok mutlu ediyor. Kolay gelsin.

Eklenen Resimler

Eski 20-04-2007, 18:10   #5
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Meksika Mesajı Göster
...Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

...
Üzerine basılmaya en dayanıklı çim türleri Lollium ve Festuca karışımlarıdır. Bermuda da çok dayanıklıdır ama siz istemiyorsunuz. Karışık çimlerin hepsinde Bermuda yoktur. Eğer karışımınızı kendiniz yaptıracaksanız içine koydurmazsınız. Festuca veya Lollium çeşitleri de çimlendirmede tek başına kullanılmaz. Karışıma giren türler ve çeşitler ihtiyaca ve yetişme koşuluna, iklime ve suya göre belirlenir.

ebbertan beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2007, 15:31   #6
Ağaçsever

Meksika's Avatar

Çim alana sahip olabilmek için sulama ve bekleme aşamasına geldim nihayet. Evreleri özetleyecek olursam:
1- Çimlenecek alan temizlendi, bellendi, tırmıkla düzeltildi.
2- Hisarönü'nden 1 kg 6 karışım çim tohumu alındı.
3- Dikilecek çiçek ve ağaçlar dikildi.
4- Düzgün olmayan alan uzunca bir sopaya bağlı geniş bir tabla ile pat pat dövülerek düzeltildi ve sıkıştırıldı. Bu arada masa ve sandalye altlarına gelecek şekilde ortaya taş yerleştirildi. Alan biraz nemlendirildi. Kurudu ve yeniden pat patlandı.
5-40 lt torf alındı. Biraz bahçe toprağı ve biraz torf tohumlarla karıştırıldı. Eşit biçimde toprağa serpiştirilmeye çalışıldı. Üzerine biraz daha torf-toprak karışımı atıldı. Tekrar sıkıştırıldı.
6- Az miktar karınca ilacı (tohumları korumak amacıyla) eski bir ince çorap içinden karıncaların çok göründüğü bölgelere ve bahçenin geneline dağıtıldı.
7- Sabah akşam sulama ve bekleme evresine geçildi.

Görüşlerini ve bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Eldeki olanaklarla ve biraz da acele ederek ancak bu kadar başarılı olabildik. Eğer bir haftada çıkacak olurlarsa önümüzdeki cumartesi daha yeşil görüntülü bir bahçemiz olacak.

Çimleri beklerken bahçenin görüntüsü ekteki gibi oldu.

Hergün neredeyse mikroskopik inceleme yapıyorum. Çok sabırsızım çok..)

Eklenen Resimler

Eski 01-05-2007, 15:13   #7
Ağaçsever

Meksika's Avatar

Evet, çim tohumları toprağa salındığından bu yana 10 gün geçti. Elbette çimler boy göstermeye, bahçe de yeşillenmeye başladı. Ancaak, neden neden neden yeteri sıklıkta değiller? Tohum mu az geldi, yoksa çimlenme devam eder mi daha?

Eski 12-07-2008, 19:14   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-03-2008
Sevgili dostum :10 günlük çim yererince sık görünmez nedeni ise çimin içinde değişik türlerden oluşan karışım bulunur. Bunlarında çimlenme günleri farklıdır. (3-5 ) (12-15) (18-21) gibi yeterli sıklığğa ulaşılması için en az 3 hafta geçmelidir.

bturan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
çim ekimi, püf noktaları.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025