Çok üzücü bir durum ancak çim ekimi ile alakalı çok teferruatlı konu anlatımının yapıldığı bir internet kaynağı mevcut değil.
Ben çok aradığım halde fotoğraf ile konu anlatımı yapan yerli kaynak bulamadım.Nazari olarak verilen tariflerde ise her tohum firmasının farklı bir tarifi mevcut.
Şükür forumlar var ve konuya meraklı arkadaşlar edindikleri bilgileri paylaşıyorlar.
Geçmiş yıllarda hiçbir tarif almadan yaptığım bir kaç ekimden sonra çim alan tesis etmenin kolay ve eksik bilgi ile yapılamayacak bir iş olduğuna kanaat ettim.
Ancak üzülerek gördümki tarım faaliyetinde bulunacak bir insan ülkemiz şartlarında doğru ve sabit bir bilgiye ulaşmakta çok zorluk çekecektir.
Benim gözüme çarpan tezat ve eksik bilgiler:
-m2 ye atılacak tohum miktarı 40-100 gr./m2 arasında önerilen miktarlar var.Bu kadar fark olurmu?
-Tohum üzerine atılacak kapak malzemesi için genel öneri yanmış ve elenmiş koyun gübresi,ancak bazı yerlerde bunun kök dibi çürüğü yapacağı bunun hiç atılmaması gerektiği yazılı.
-İlk biçimden önce ve sonra silindir yapılması gerektiği kimi yerde önerilirken, kimi yerde kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor.
-Silindir çim alanın tesviye başlangıcından itibaren sahada bulunması gereken bir edevat ancak bununda toplam ağırlığının ne olması gerektiği çok değişken.40-200 kg.arasında öneriler var.Çok muazzam bir fark bu.Bana göre net ağırlık tarifide hatalı bunun yerine silindirin 1 mtül ünün ağırlığı verilmeliki sabit bir basınç elde edilebilsin.
-Sulama için kimi yerde toprak yüzeyi hep nemli kalacak yazılı bunu uygulamak demek sahayı sürekli ıslatmak demekki buda hastalığı beraberinde getiriyor.
-İlk biçim için çimin ortalama 10 cm. olması gerektiği yazılı bir çok yerde bunda problem yok.Fakat çoğu çim biçme makinesi en yüksek 5.5 cm. yüksekten biçebiliyor buda bir defada 1/3 den fazla yüksek biçmeyin kuralına ters düşüyor.
Bunlar benim yaşadığım sıkıntılardı.Kısmet olursa ilk tesviyesinden ,silindirin nasıl çekileceğine ,tohumun ne şekilde atılacağına dair her anı fotoğraflarla aydınlatılmış bir çim ekim broşürü oluşturmaya niyetim var.
|