![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-05-2014
|
Sayın ozanemre, Öncelikle Şile'den bir dostla iletişime geçmek bana gerçekten keyif verdi. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Şile bölgesinde maalesef ne yeterli bilgi ne de yeterli malzeme var. Zaten bilinen birkaç "fidancı" veya "bahçevan" ın kulaktan dolma ve basmakalıp yönlendirmeleriyle hareket etmek zorunda kalıyoruz. Ziraat ilaçları ise malum tek satıcı ne getirirse onunla sınırlı. Ben geçen yıla kadar bahçemin bakımını çeşitli "fidancılara" ve bahçevanlara verdim ama iyi sonuçlar alamadım. kendim bakmaya başlayınca hem bu işten keyif almaya hem de daha iyi sonuçlar almaya başladım. Değerli dostum tekrar teşekkürler ve iletişimi koparmamak dileğiyle.... saygı ve sevgilerimle |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
|
Alıntı:
Teşekkür ederim. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
|
Sayın ozanemre, bu arada bazı sorularım olacak "hümik asit ve mineral katkılı katı organamineral toprak düzenleyicileri" olarak neleri anlamalıyım... bana birkaç örnek ürün adı verebilirimisiniz lütfen... Bir de sizce iz elementleri özellikle sıcak yaz aylarında sıvı formunda vermek daha iyi olabilirmi (mantar oluşumu açısından) saygı ve sevgiler.. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Özelden ileti ile bilgileri paylaştım. Esen kalın. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
|
çok teşekkürler.... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Bahar sonu çime %26 azot verdim. Bu gübreyi açık olarak alıyoruz, uyguladıktan sonra çimlerde gözle görülür bir değişiklik oluyor. Koyu yeşil oluyor rengi çok güzelleşiyor. Yukarıda hangi ayda çime nasıl bakılacağı gübreleme şekli söylenmiş fakat ben anlayamadım. Haziran ayı potasyum takviyesi 12-0-12+MgO+Fe yazıyor. Bunu nasıl temin edeceğiz? Ziraate gidip bu oranı söylediğimizde bulabilir miyiz? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çimlerde analiz, kişisel tecrübe ve sektörde özelde yer alan uzman önerileri olmadan %26 azot gibi tek tip tarım gübrelerinin kullanılmasından yana değilim. Yukarıda yer alan paylaşmış olduğum formüller çim için özel geliştirilmiş gübre oranlarıdır ve piyasada belirli markalar altında yer almaktadır. Ancak özel firmalarda bulabilirsiniz. Sizden ricam internetten araştırma yapmanız ve tarım fuarlarını takip etmenizdir. Zirai işletmeler ve kamu kurumları bu konularda sizi birkaç eski isim dışında doğru yönlendiremez. Kamuda elle tutulur şekilde peyzaj ürünleri ve çim sektöründe yerli ıslah çalışmaları olmamasından, yerli besin takviyelerinin üretilmemesinden, yerli mekanizasyon teknolojilerinin geliştirilmemesinden ve uzman yetiştirilmemesinden dolayı profesyonel bilgilerin olmadığını düşünüyor, onları domates, hıyar, biber, patlıcan, kıvırcık, elma, armut uzmanlığı ile sıcak ve demli çaylarını yudumladıkları klimalı odalarında baş başa bırakıyorum. (13 yıl önceki kadroları tenzih ederim) Hangi alanda olursa olsun size bilgi ve ürün veren kişilerin araştırma geliştirme-üretim geliştirme, uygulama ve deneme yapan kişi ve kurumlar olmasına dikkat edin. Yetersiz bir gübreleme ya da besin takviyesi çimde istenmeyen sonuçlar doğurabildiği gibi, aşırı ve bilinçsiz (tarım gübresi önerileri) bir gübreleme de kaynak israfına, toprağımızda ve çevremizde ileri derecede zararlara yol açabilmektedir. Aşağıda yer alan basit sorular çoğaltılabildiği ve cevaplanabildiği sürece yapmış olduğumuz uygulamalar yerinde olacaktır. 1.Çim çeşidi ve çoklu ise karışım oranı nedir? 2.Çimin ekiliş yılı ve ayı nedir? 3.Günlük olarak ne kadar sürede sulama uygulaması yapmaktasınız? 4.Geçmişte kullandığınız ve kullanmakta olduğunuz gübreler neler? 5.Kullandığınız ilaçlar neler? 6.Biçim aralığınız ve biçme şekliniz nedir? 7.Temel toprak yapısını, hazırladığınız taban karışımınızı ve uygulamalarını tarif ediniz. 8.Bahçenin günlük güneşlenme süresi nedir? 9.Çim alanın çevresindeki bitkiler nelerdir? 10.Çimleri bakımsız bıraktığınız mevsimler var ise paylaşınız. 11.Sulama sisteminiz ve kullandığınız su kaynağı nedir? 12.Bölgenize ait mevsimsel bilgiler nelerdir? 13.Çim alanınızda organamineral gübre ve besin uygulamaları yaptınız mı? Çim de üretkenliğin ve yenilenme periyodunun devamlı kılınması adına gübreleme anahtarları ile çalışma yürütülmektedir. Büyük alanlar için üretilen mevcut gübreleme formülleri yukarıdaki sorulara ve analizlere göre değişkenlik göstermektedir. Şahsen ben küçük ölçekli alanlarda da yukarıda yer alan sorulara cevap arıyor, gözlem, analiz ve tecrübelerime göre az oranda besin takviyesi uyguluyorum. Mevcut kompoze gübre uygulamaları için dikkat ederseniz yukarıdaki cevaplarda aylar içinde belirli aralıklar vermekteyim. (Haziran-Eylül ayları arası gibi…). Her an analiz yapamadığımız ve çevre koşullarını yönetemediğimiz için çeşitli yollarla topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin toprağa ilavesini gözleme ve tecrübeye dayalı olarak yapmaktayız. Organik ve mineral kaynaklı gübreler ile toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini düzeltmekteyiz. Topraktaki besin dengesini yeniden sağlamaya çalışmaktayız. Çim gibi doğal koşullara bağlı olarak yetişemeyecek bir ürünü dışarıdan desteklemekteyiz. Biz hangi çeşit gübreden ne oranda uygularsak uygulayalım, bitki tarafından ne kadarının alındığının önemi vardır. Önce çim çeşidimizi ve çimin isteklerini tanımamız çok önemli. Çimde bitki besin elementleri hareketliliği bariz farklılıklar göstermez. Ancak bir çok bitkide olduğu gibi çim de topraktan sırasıyla azot, potasyum ve fosfor koparma eğilimindedir. Yaz boyunca potasyum+MgO+Fe ağırlıklı kompoze çim gübreleri, sonbahar-ilkbahar periyodunda ise 1-1-2+ Fe oranlarını yakalayabileceğiniz kompoze çim gübreleri temin etmeye çalışmalı ve forumlarda ÇİM başlıklarında yer alan değerli hocalarımıza, uzmanlarımıza ait önerileri uygulamanızı rica ederim. Yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar ile birlikte mevcut firmalarda yer alan sadece çim alanında uzmanlaşmış kişilere danışarak yıllık yetiştiricilik takviminizi hazırlayabilirsiniz. Güzel bir bahçe ve çevre sadece sizin gayretlerinize bağlı. Esen kalın. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-07-2014
|
Değerli arkadaşlar; Bir yıldır müstakil eve taşındığım için bahçe işleri ile ilgileniyorum. evimin yaklaşık 150 m2 çim ekili bahçesi bulunmakta ev bahçesi düzenlenirken drenajı iyi yapılmamış. geçen yıl çimlerde yer yer yosunlar oluşmuş. Bauhaustan aldığım yosun önleyici gübre kullanmıştım. bu sene yosun alanları çoğaldı ve çimlerin dibinde siyah petrole benzer bir katman oluştu ve bahçenin neredeyse yarısına yayıldı nasıl başa çıkacağımı bilemedim 2 kez daha genta marka gübreyi attım ancak hiçbir işe yaramadı. Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-01-2014
|
Yosunlanma
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-05-2009
|
lollium perenne ve poa pratensis çim tohumlarını karıştırıp eksem nasıl olur |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2014
|
Tekrar merhabalar çimler hakkındada çok yzınızı okudum fakat yine teşhis sorunu kök çürüğümü mantarmı 3 gün önce gece sulamasını kestim yazılanlara istinaden çimlerimdede bana yardımcı olursanız minnettar kalıcam.Şimdiden teşekkür ederim. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
|
Bahceme ingiliz cimi dedikleri cimi ekmek istiyorum. Artik zamani geldi sayilir, yaklasik 500 m2 lik bir alan olacak. karisimi asagida yazdim: 40% RGA LR , 20% FRG LR , 20% FRT LR , 20% FR 1/2T LR Degerli ustadlar nasil yorumlarsiniz? estetik olarak guzel fakat uzerinde yurumeye pek dayanikli degil diye okudum. Birde cok cabuk uzadigi soyleniyor. Bununla birlikte dayanikliligi, bakimi ve diger konular (goruntu, uzerinde gezinme vb.) hakkindaki gorusleriniz ne olur? Simdiden tesekkurler, saygilar..... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-07-2012
|
Merhaba. Sonbaharda Şile bölgesi gibi sert bir iklime sahip bölgede çim ekimi yapılabilir mi? Eğer ekilebilirse gölge alanlar için hangi karışımı önerirsiniz? |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın metulen, Ben de Şile deyim. Şile için 5 li karışım öneririm. Dikim için ideal koşullar Ekim ayı. Bölgede iklim sürecini ve gölge alanı dikkate almayarak size hazır rulo çim satışı yapmak isteyen kişileri de ciddiye almayın. Adapte etmedikleri ürünlerin pazarlamasını yapmaktadırlar. Alanınız geniş ise mutlaka drenaj ve sulama sistemi tesis edin ve kapak toprağında dişli dere kumu kullanın. Karışımımız; % 25 Festuca rubra comutata-aida % 25 Festuca rubra rubra-reverent % 20 Agrostis capillaris-highland bent % 10 Festuca rubra rubra-roland % 5 Festuca ovina-bornito Esen kalın. |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-07-2012
|
Alıntı:
BRITISH SEEDS SHADY PLACE 5 Sanırım bu karışımdan satın alıp tam kış gelmeden ekim yapacağım. Bu arada şiledeki yeriniz müstakil ev midir yoksa site mi? |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2014
|
Zoysia Grass tohumu nereden bulabiliriz? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu.
|
Merhaba, 250m2 kadar bir alanı çimlendireceğiz. Okuduğum kadarıyla çim ekimi için hava sıcaklığını 18 derece civarı olması gerekiyormuş. Babam çiftçi olduğundan, buğdaygiller sıfır derecede çimlenir düşüncesinde, bu aralar çimi ekmek istiyor ![]() Çimlendi ,çimlenecek derken Aralık başını bulacak, ne yapmamızı önerirsiniz. Bu zaman Adana'da çim ekimi için uygun mudur? Eksek, ne gibi dezavantajımız olur? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu.
|
Çok teşekkür ederim h_dogan. Peki diyelim ki yine de ektik, sonbahar ekimleri Ekim sonuna kadar yapılabilir deniliyor. Bu durumda yaşayacağımız dezavantajlar neler olacak acaba? Çimlenme oranı mı düşecek, kök yapısı mı yeterli gelişmeyecek, vs? Bizi bekleyen tehlike nedir? ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Moderatör
|
Pek fikir yürütemeyeceğim ama Irak'tan gelen bir komşu, ekim için geç kaldığında (kasım ayında) çim tohumlarını önce çok az bir kum koyduğu leğen içinde tohumları ıslatarak hafifçe patlattıktan sonra bahçesine sıralar halinde un serper gibi serpe serpe hiç kapak toprağı kullanmadan dikmişti. On-onbeş gün sonra da çok hafif bir şekilde tohumların ancak yarısını örter bir biçimde kapak toprağı atmış ve başarılı olmuştu. Sanırım bahçesi de 100 metre kare filândı. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu.
|
Teşekkürler, büyük bir alan olduğundan tam olsun, sonra yamayla, eksikle gedikle uğraşmayalım diye Şubat'a bıraktık. Bir de sanırım önce peyzajı tam oturtmak gerekiyor ki, sulama sistemi de ona göre yerleştirilsin. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu.
|
Teşekkürler Güler Hanım, drenaj konusunda sıkıntımız yok, sulama başlıkları ve borular da profesyonel bir ekibin yardımıyla yapılacak. Eksiğimiz sizin peyzaj konusundaki önerileriniz Yıllarca terasta, saksıda bitki yetiştirdiğimden, çim, çiçekler, çok yıllıklar, mevsimlikler, yer örtücüler nasıl birleştirilecek, çok karmaşık görünüyor gözüme ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Moderatör
|
Köşe bucaklara çalı türü bitkiler dikmek isterseniz iri çiçekli abelia her daim yeşilliği ve uzun süreli güzel kokulu çiçekleri ile güzel bir bitkidir. Bahçemde olmazsa olmazlardandır. Yine Chimonanthus praecox harika bir çalı veya mini ağaç türüdür. agaclar.net Dergi'de detaylarını bulabilirsiniz. Uzun sapları üzerinde iri ortanca gibi mor mor açan agapanthus, toplu ekildiğinde çok güzel bir manzara sergiler. Ben biraz bahçenizi inceleyim aklım yettiğince size bitki adı veririm. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2014
|
İyi günler. Geçen perşembe günü Edirne'deki bahçeme hazır çim uygulaması yapıldı. Aynı gün iş biter bitmez oldukça iyi yağmur yağdı. O günden beri bir gün arayla çimi suluyorum fakat daha henüz toprağa tutunma olmamış. Ayrıca çok az da olsa bazı parçalar diğerlerinden daha açık bir renk aldı. Acaba sulama periyodunda mı bir sıkıntı var? Bu mevsimde yeni serilen çimi ne sıklıkta sulamak gerekir? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-08-2011
|
Merhaba, 250 mt2, öğlenden sonra yarı gölge olan bahçemi yeşillendirmek istiyorum. Bu konuda tecrübem yok. Çim mi yoksa daha kolay başka bir yer örtücü mü tavsiye edersiniz ? Çim ise, izmir Urla için hangi karşımı tavsiye edersiniz? |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| çim ekimi, püf noktaları. |
|
|