![]() |
|
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
...L. monocytogenes çiğ sütte çok az miktarlarda olmuş veya pastörizasyon sonrası kontaminasyon düzeyi çok düşük olmuş olsa dahi peynirin olgunlaşması aşamasında veya uygun olmayan muhafaza ve pazarlama koşullarından dolayı son üründe sağlık riski oluşturabilecek yüksek düzeylere ulaşabilmektedir (5). Çalışmada incelenen peynir tiplerinin hiç birinde starter kültür kullanılmadığı düşünülmektedir. Da Silva ve ark. (5), starter kültür kullanımının L. monocytogenes varlığını tam olarak inhibe edemediğini, peynir yapım işlemlerinin belli düzeylerde var olan Listeria populasyonunu artırıcı etki oluşturabileceğini belirtmişlerdir. Bu peynirlerin işletme bazında kontrollu koşullar altında üretilerek olgunlaştırılması ve her ne kadar söz konusu etken buzdolabı sıcaklıklarında üreme yeteneğini sürdürse de soğuk zincir altında muhafaza edilerek satışa sunulması ve en önemlisi de halk pazarlarında açık olarak satışa sunulan bu peynirlerin denetim yetersizliği dolayısıyla hala kontrolsuz koşullar altında üretilerek satışa sunulmasının engellenmesi etkenin halk sağlığı açısından oluşturduğu risklerin önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu peynirlerin yapımında pastörize süt kullanılması, çiğ sütten yapılan peynirlerin ısı işlemi görmeden tüketilmemesi, peynirlerin üretim aşamalarında hijyen kurallarına uyulmasıbunun yanında oldukça beğenilerek tüketilen bu yumuşak ve yarı yumuşak peynirlerin hijyenik bir şekilde üretilebilmeleri için ilgili otoriteler tarafından klavuz niteliğinde el kitapçıkları yayınlanarak, üretici kitleye ulaştırılması gerekmektedir. Yine lokal peynir üreticilerinin söz konusu peynirlerin sadece L. monocytogenes açısından değil, diğer patojenler açısından da yarattığı sağlık riskleri hakkında bilgilendirilmesi için eğitim programları düzenlenmelidir. Bu çalışma, Kayseri halk pazarlarında açıkta satışa sunulan hem çiğ sütten üretilen hem de ısı işlem görmüş peynirlerin L. monocytogenes varlığı bakımından, halk sağlığı açısından önemli bir tehlikenin mevcudiyetini ortaya koymaktadır. Peynirlerden kaynaklanan listeriozis olgularının önlenmesi için ısı işleminin etkin bir şekilde uygulanması, işletme bazında kontrollü koşullar altında üretim yapılması, pastörizasyondan sonra kontaminasyonların engellenmesi ve gerekli denetim mekanizmalarının etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir http://ercivet.erciyes.edu.tr/arsiv/...-kayseride.pdf ...L. monocytogenes kanser hastalarında en sık görülen fırsatçı MSS enfeksiyonu etkenidir. Gıda kaynaklı bir hastalıktır ve süt ürünleri (özellikle pastörize edilmemiş süt ve yumuşak peynir), et, yumurta ve bazı sebzeler suçlanmıştır. Trk Onkoloji Dergisi |
![]() |
![]() ![]() |
|
|