![]() |
Belgeselde izlediğim kadarıyla vanilya çubuğu üretimi çok zor. Olgunlaşınca yeşilken koparıp işletmeye satıyorlar. Yeşilken hiçbir tadı kokusu olmuyormuş. Burada çubuklar sandıklara yatırılıp diziliyor. Sandıklar fırına yerleştiriliyor. Sandık üzeri nem için ıslak çuvallar ile kaplanıyor. 60 derecede fırınlanıyor. Fırından çıkınca aylarca güneşte bırakılıyor. Gündüz güneşe seriyor akşam yeniden topluyorlar. 5 ay kadar sürüyor diye hatırlıyorum. Bu yöntemle bildiğimiz vanilya tad ve kokusu olan çubuklar oluşuyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
valla çok zor deneyin ama benimki geçen hafta öldü:mad: emin değilim bendeki hiçbir şey yapmadan besinini verdim suladım nemlendirdim ama nafile ben vazgeçtim çok sağ olun Doku Kültürcü bu iyiliğinizi asla unutmayacağım eğer daha tecrübe edinirsem yine denerim :p ama şimdilik o tecrübe yok galiba biraz test yaparım sonra bakarız;) iyi günler |
Alıntı:
İsim ve adres bilgilerinizi mesaj olarak gönderin. Birkaç kişiye daha fide sözüm var. Bir kişi dışında, kimse posta adresini vermiş değil. Covid-19 nedeniyle, riski azaltmak amaçlı, hepinize tek bir seferde kargo göndermek istiyorum. Bu nedenle adres bilgilerinizi ne kadar çabuk gönderirseniz fideler o denli elinize çabuk ulaşır. |
Alıntı:
Şu hataları yapmış olabilirsin: 1. Musluk suyu vermiş olabilirsin. Musluk suyunda ciddi miktarda kalsiyum ve magnezyum bileşikleri bulunur ve bunlar saksı harcında birikme yapar, bitkinin kökleri bu birikime dayanamaz ve ölür. 2. Gübre çözeltisini musluk suyu ile hazırlamış olabilirsin. Bu, fazladan iyon ilavesi anlamına gelir. Kökler, oluşan ozmotik basınca dayanamayabilir. 3. Gübreleme yaptıktan bir ay sonra ikinci gübreleme yapmadan önce saksı harcı içinden 2-3 litre memba suyu geçirip, saksı harcı içerisinde kalan gübre artıklarını uzaklaştırman gerekir. Bunu yapmadığın zaman biriken gübreden dolayı kökler ölür. 4. Memba suyu kullanmış olabilirsin ama etiketteki analiz raporuna bakmamış olabilirsin ve kullandığın su florür içeriyor olabilir. Orkide türleri florürden hiç hoşlanmaz, florür orkideleri öldürür. |
Alıntı:
Gerçekten çok teşekkürler sayın doku kültürcü siz gerçek bir dostsunuz :D Sizinle tanışmak benim için onurdur resmen İyi akşamlar dilerim |
Mümkünse ben de talibim.
Teşekkürler Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
umarım sizinki güzel gelişir de sonu benimki gibi olmaz ama adresinizi özel mesajlardan da atabilirdiniz;) gelişmeleri atmanızı isteyeceğim bizim evde yetişmiyor en azından olanlarla kendimizi teselli edelim;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
İnşallah büyütürsünüz ne diyim ;) |
Alıntı:
Vanilya bitkisini dün Yurtiçi kargo ile gönderdim. Takip numarası verdiğiniz cep telefonu numarasına gelecektir. Bitkiler, doku kültürü ortamından çıktılar. Bazılarının kökleri yok denecek kadar zayıf. Bu nedenle bitkileri ıslak vermikulit-perlit veya orkide toprağına diktikten sonra fısfıs ile ıslatın ve üzerine şeffaf bir plastik torba geçirin. Torbaya 1-2 adet kurşun kalem kalınlığında delik delin. Her gün bitkileri fısfısla ıslatın. Diktiğiniz gün orkide gübresi ile gübreleyin ve ayda bir defa bunu tekrarlayın. Bir sonraki gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirip saksı harcında bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Bu işlem köklerin yanmasını önler. Sulama işleminde mutlaka florür içermeyen memba suyu kullanın. Florür orkideler için ölümcüldür. Memba suyu şişesinin üzerindeki analiz raporuna bakın. Kolay gelsin.... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Hadi bakalım hayırlısı umarım büyütebilirsiniz sonu benimki gibi olmaz büyür inşallah lütfen büyümelerini paylaşın da hevesimiz gitsin ;) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
Kimseden ücret talebim olmadı. Elinize ulaşan fideler doku kültürü ortamından yeni çıktılar. Bu şu demek; her şeyin optimum düzeyde olduğu bir ortamdan çıktılar. Nispeten kuru olan havaya oldukça hassas durumdalar. Tutma oranları yeterli nemi sağlayamazsanız oldukça düşük. Sayın tropikalist'in durumunda olduğu gibi tutmuş, pişkinleşmiş bir fidede bile başarısızlık söz konusu. Açıkçası karizmayı çizmek istemem, o nedenle fide gönderdiğim kimseden bir ücret talebim olmadı. Tutma oranınızı artırmak için, bir adet plastik bir kutu alın. Renklendirilmemiş olsun. https://www.ikea.com.tr/urun-katalog...akli-kutu.aspx Bitkileri bu kutunun içerisine koyun. Sonra, bir adette 2-15 watt'lık ultrasonik bir oda nemlendiricisi alın. https://urun.n11.com/hava-nemlendiri...asi-P211354745 Bu cihazı da su tankıyla beraber kutunun içerisine yerleştirin. Buna güç sağlamak için telefon şarj adaptörü ve bu adaptörü takacağınız, sistemi zaman zaman çalıştıracak mekanik bir timer alın. https://www.koctas.com.tr/mekanik-ti...i/p/2000013752 Her iki saatte 15 dakika nemlendirme yapacak şekilde sistemi ayarlayın. Kutuyu, ışık alan ama doğrudan güneş almayan bir mekana yerleştirin. Kutu kapağını, kutuyu tam örtMEyecek şekilde yerleştirin, hava akışı olsun (yaklaşık serçe parmağı genişlikte). Yeni sürgün ve yapraklar verince kapağın açıklık miktarını artırın. En sonunda dış ortama çıkartın. Bu işlem 6-7 ay alabilir, sabırlı olun. Güle güle büyütün.... Kolay gelsin.... |
Alıntı:
sayın doku_kültürcü ben neden tutturamadığımı hala anlayamadım ama iki etken olduğunu düşünüyorum ama emin değilim lütfen cevaplayın ilk olarak orkide türleri sanırım sabah güneşinden hoşlanırlarmış bizim ev sabah güneşini almıyor belki bu bir etken olmuş olabilir veya Kahramanmaraş'ın nem oranı düşük geliyor olabilir tabi başka etkenlerde olabilir ama emin değilim |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çok teşekkürler ve aslında güneşe direkt gelmiyordu aydınlıktı ama dediğiniz gibi nemlendirme yapamadım sanırım Bu sefer teyzeme mi versem diye düşünüyorum onun evi sizin dediğinizle birebir tutuyor tek sıkıntı nem sanırım onun için şöyle bir fikrim var olur mu solunum yolu rahatsızlığından dolayı önceden aldığımız bir soğuk nem yapıcı gibi birşey di tam hatırlayamıyorum ismini ama öyle bir şeyler işte acaba işe yarar mı Şimdiden teşekkürler |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Vanilyalarımın son durumu.biri yaprağının dibinden bişey çıkarmaya başladı :D ötekiler bu kadar sağlıklı durmuyo ama hepsi hayatta.toparlayacaklarına inanıyorum yeşil varsa umut var.
Not:onay e postası gelmediği için özel mesaj atamıyorum,doku_kültürcü çok geçmiş olsun deprem için.. |
Alıntı:
Saksıya fazla su vermişsiniz gibi duruyor. Resimdeki bitki, sürgün vermiş, bu güzel haber. Güle güle büyütün.... Kolay gelsin.... |
Merhabalar arkadaşlar bu vanilya firesini nerden bulabiliriz acaba türkiye sınırları içerisinde nerelerden alabilirim?
|
annem birkaç yıl önce buna sahipti. Bilmiyorum, koku güzeldi ama tam olarak pastane için satın alabileceğin bir vanillay kadar değil ... belki kendime de bir tane alırdım, ama benim için oldukça seçici bir bitki, eğer nasıl ilgileneceğimizi düşünüyorsak onun.
https://www.gardeningknowhow.com/wp-...om-400x533.jpg |
Sayın Doku_Kültürcü sayesinde edindiğim vanilya fidelerini farklı ortamlara dağıtıp riski bölmeye çalışmıştım. Bazıları fazla nemli geldi ve bir kaçını kaybettim. Şu an torf perlit karışımı ve canlı sphagnum yosununda büyüyen fideler var ancak gelişim yok yavaş. Biraz ek besine ihtiyaçları var gibi, gübreleme çekindim şu ana kadar ama artık çok seyreltilmiş dozlarla hafiften başlayacağım. Gelişmeleri paylaşacağım.
|
Alıntı:
Kolay gelsin.... |
Vanilya bitkisini hep yetiştirmek istemiştim halihazırda bir nepenthes seram da var sıcaklığı ve nem oranı da tropikal iklimi aratmayacak kadar. Sorum şu olacaktı ; Bu bitkiden elinde fazladan olan varsa çiçekli erişkin formda satabilir mi ?
Saygılar |
Sayın Bitkiciik, vanilya...
Sayın Bitkiciik,
Özelden yazdığınız mesaja yanıt gönderemiyorum, sistem posta kutunuzun tamamen dolu olduğunu bildiriyor. Size buradan yanıt vereyim: Bir kaç sene önce Fransa'nın Reunion adasından Vanilya çeliği getirtmiştim. 90-100Eur civarında bir ücrete mal olmuştu. Bu çelikler aşırı derecede enfeksiyon taşıyordu. Bir kısmını parçalara ayırıp diktim, sistemik bir fungisit uyguladım. Diğer bir kısmını da dezenfekte edip steril doku kültürü ortamına ektim. Sistemik fungisit uyguladıklarım köklendi ama onlarda diğerleri gibi gelişen küf enfeksiyonu neticesinde öldü. Sistemik bir fungisit deneyebilirsiniz. Mesela Koruma Tarımın ürettiği Komore 300EC. Bu üründen bir enjektör vasıtasıyla 0.6ml çekip 1 litre su içerisine karıştırın. Çelikleri bu süspansiyon karışıma daldırıp çıkartın. Bir gazete kağıdının üzerinde üzeri kuruyuncaya kadar bekleyin. Sonra tekrar daldırın. Tekrar bekleyin ve ıslak perlit içerisine dikin. Üzerine plastik bir bardak çevirin ve bardağın tabanında kurşun kalem kalınlığında bir delik olsun. Perliti zaman zaman ıslatın. 20 gün sonra bitkide gelişme varsa, ikinci bir uygulama daha yapın. Kolay gelsin. |
Ticari anlamda güneyde falan üretimi mevcut mu, çok pahalı, meyvesini daha hesaplı temin edilebilecek satış yeri bilen var mı?
|
Çok pahalı, akdeniz havzasında yetişir bence bu.
|
Zaten var, hesaplı bulabileceğiniz yerler çok.
|
İlgili herkesi tebrik ederim, çok zor bir iş başarıyorsunuz. Uzun zamandır orkide türleri ile alakalıyım ve nasıl bir emek olduğunu biliyorum. Bir süredir dışarıdan takip ediyordum hevesiniz ve çabanız beni buraya çekti. Umarım ben de Vanilla planifolia edinebilirim ve başarılı olurum. Evimin bir köşesini de ona ayırmak istiyorum. Bence orkide türlerinin hepsi bu çabayı hak ediyor.
|
Bu bitki orkide toprağında mı yoksa torf bahçe toprağı gibi topraktamı yetişir toprak bildiğimiz orkide gibi kökünü çürütmez mi
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim cevabınız için
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Buradaki bilgilerden memnunum ve vanilya fidesi almayı umuyorum, nem konusunda hile yapan küçük bir seram var. Fidan alabilir miyim, çiçek aşığı? Fidan ve nakliye ücretini de ödeyebilirim efendim.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025