agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Vanilla planifolia (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/5923.htm)

Erdem 01 13-05-2020 09:41

Belgeselde izlediğim kadarıyla vanilya çubuğu üretimi çok zor. Olgunlaşınca yeşilken koparıp işletmeye satıyorlar. Yeşilken hiçbir tadı kokusu olmuyormuş. Burada çubuklar sandıklara yatırılıp diziliyor. Sandıklar fırına yerleştiriliyor. Sandık üzeri nem için ıslak çuvallar ile kaplanıyor. 60 derecede fırınlanıyor. Fırından çıkınca aylarca güneşte bırakılıyor. Gündüz güneşe seriyor akşam yeniden topluyorlar. 5 ay kadar sürüyor diye hatırlıyorum. Bu yöntemle bildiğimiz vanilya tad ve kokusu olan çubuklar oluşuyor.

Kalkuluskaktus 15-09-2020 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1587753)
Sayın Kalkuluskaktus,
Elimde gönderilebilecek büyüklükte vanilya yok. İzmir'de hava sıcaklığı yükselmeye başladı. Bitkinin sıcaklık nedeniyle kargoda ölmesi söz konusu. Bu nedenle sonbaharı beklemek gerekiyor. Eylül ayında tekrar hatırlatın.
Vanilya, 8-9 metre boya ulaştığında çiçeklenir. Bu nedenle vanilya çubuğu üretmeyi düşünüyorsanız, bundan vazgeçin: Vanilla

Merhaba:rolleyes: eylülde hatırlat demiştiniz.şimdi mümkün mü acaba

tropikalist 15-09-2020 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1595104)

valla çok zor deneyin ama benimki geçen hafta öldü:mad:

emin değilim bendeki hiçbir şey yapmadan besinini verdim suladım nemlendirdim ama nafile ben vazgeçtim çok sağ olun Doku Kültürcü bu iyiliğinizi asla unutmayacağım

eğer daha tecrübe edinirsem yine denerim :p ama şimdilik o tecrübe yok galiba biraz test yaparım sonra bakarız;)

iyi günler

Doku_Kültürcü 15-09-2020 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1595104)

Sayın Kalkuluskaktus,

İsim ve adres bilgilerinizi mesaj olarak gönderin. Birkaç kişiye daha fide sözüm var. Bir kişi dışında, kimse posta adresini vermiş değil. Covid-19 nedeniyle, riski azaltmak amaçlı, hepinize tek bir seferde kargo göndermek istiyorum. Bu nedenle adres bilgilerinizi ne kadar çabuk gönderirseniz fideler o denli elinize çabuk ulaşır.

Doku_Kültürcü 15-09-2020 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1595108)
valla çok zor deneyin ama benimki geçen hafta öldü:mad:

emin değilim bendeki hiçbir şey yapmadan besinini verdim suladım nemlendirdim ama nafile ben vazgeçtim çok sağ olun Doku Kültürcü bu iyiliğinizi asla unutmayacağım

eğer daha tecrübe edinirsem yine denerim :p ama şimdilik o tecrübe yok galiba biraz test yaparım sonra bakarız;)

iyi günler

Sayın tropikalist, Vanilya bitkisinin öldüğüne üzüldüm. Oysa ki, tutmuş bitkiydi (doku kültürü ortamından dış ortama geçireli bir yıldan fazla olmuştu).
Şu hataları yapmış olabilirsin:

1. Musluk suyu vermiş olabilirsin. Musluk suyunda ciddi miktarda kalsiyum ve magnezyum bileşikleri bulunur ve bunlar saksı harcında birikme yapar, bitkinin kökleri bu birikime dayanamaz ve ölür.
2. Gübre çözeltisini musluk suyu ile hazırlamış olabilirsin. Bu, fazladan iyon ilavesi anlamına gelir. Kökler, oluşan ozmotik basınca dayanamayabilir.
3. Gübreleme yaptıktan bir ay sonra ikinci gübreleme yapmadan önce saksı harcı içinden 2-3 litre memba suyu geçirip, saksı harcı içerisinde kalan gübre artıklarını uzaklaştırman gerekir. Bunu yapmadığın zaman biriken gübreden dolayı kökler ölür.
4. Memba suyu kullanmış olabilirsin ama etiketteki analiz raporuna bakmamış olabilirsin ve kullandığın su florür içeriyor olabilir. Orkide türleri florürden hiç hoşlanmaz, florür orkideleri öldürür.

tropikalist 15-09-2020 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1595117)
Sayın tropikalist, Vanilya bitkisinin öldüğüne üzüldüm. Oysa ki, tutmuş bitkiydi (doku kültürü ortamından dış ortama geçireli bir yıldan fazla olmuştu).
Şu hataları yapmış olabilirsin:

1. Musluk suyu vermiş olabilirsin. Musluk suyunda ciddi miktarda kalsiyum ve magnezyum bileşikleri bulunur ve bunlar saksı harcında birikme yapar, bitkinin kökleri bu birikime dayanamaz ve ölür.
2. Gübre çözeltisini musluk suyu ile hazırlamış olabilirsin. Bu, fazladan iyon ilavesi anlamına gelir. Kökler, oluşan ozmotik basınca dayanamayabilir.
3. Gübreleme yaptıktan bir ay sonra ikinci gübreleme yapmadan önce saksı harcı içinden 2-3 litre memba suyu geçirip, saksı harcı içerisinde kalan gübre artıklarını uzaklaştırman gerekir. Bunu yapmadığın zaman biriken gübreden dolayı kökler ölür.
4. Memba suyu kullanmış olabilirsin ama etiketteki analiz raporuna bakmamış olabilirsin ve kullandığın su florür içeriyor olabilir. Orkide türleri florürden hiç hoşlanmaz, florür orkideleri öldürür.

Bunların hepsine de uydum aslında anlamadım ama bizim evde orkide yetiştiremiyorum bişey var yetişmiyor belki bu da ondan olmuş olabilir nasıl olsa Orkide türü ben bir kaç tane orkide denerim uygun yeri bulursam belki yine denerim

Gerçekten çok teşekkürler sayın doku kültürcü siz gerçek bir dostsunuz :D
Sizinle tanışmak benim için onurdur resmen

İyi akşamlar dilerim

safaguclu 17-09-2020 12:23

Mümkünse ben de talibim.
Teşekkürler

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1595113)
Sayın Kalkuluskaktus,

İsim ve adres bilgilerinizi mesaj olarak gönderin. Birkaç kişiye daha fide sözüm var. Bir kişi dışında, kimse posta adresini vermiş değil. Covid-19 nedeniyle, riski azaltmak amaçlı, hepinize tek bir seferde kargo göndermek istiyorum. Bu nedenle adres bilgilerinizi ne kadar çabuk gönderirseniz fideler o denli elinize çabuk ulaşır.

Kalkuluskaktus 17-09-2020 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1595113)
Sayın Kalkuluskaktus,

çok teşekkür ederim size.uzun bi zamandır bişeye bu kadar heyecanlanmamıştım.adresim (****).gözüm gibi bakacağıma emin olabilirsiniz <3

tropikalist 17-09-2020 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1595173)
çok teşekkür ederim size.uzun bi zamandır bişeye bu kadar heyecanlanmamıştım.adresim kabakça mah yavuz selim cad lila çıkması no5/1 çatalca istanbul tel 5428230636 betül uslu.gözüm gibi bakacağıma emin olabilirsiniz <3

umarım sizinki güzel gelişir de sonu benimki gibi olmaz ama adresinizi özel mesajlardan da atabilirdiniz;) gelişmeleri atmanızı isteyeceğim bizim evde yetişmiyor en azından olanlarla kendimizi teselli edelim;)

Kalkuluskaktus 18-09-2020 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1595177)
umarım sizinki güzel gelişir de sonu benimki gibi olmaz ama adresinizi özel mesajlardan da atabilirdiniz;) gelişmeleri atmanızı isteyeceğim bizim evde yetişmiyor en azından olanlarla kendimizi teselli edelim;)

İnşallah öyle olur da ben de çoğaltır size veririm bi gün ;) özel mesaj atmayı bulamadım ama sorun değil isteyen buyursun gelsin çay ikram ediyim :D yine de unutmazsam silerim sonra

tropikalist 18-09-2020 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1595206)
İnşallah öyle olur da ben de çoğaltır size veririm bi gün ;) özel mesaj atmayı bulamadım ama sorun değil isteyen buyursun gelsin çay ikram ediyim :D yine de unutmazsam silerim sonra

İnşallah büyütürsünüz ne diyim ;)

Doku_Kültürcü 01-10-2020 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1587738)
yazılanları okuyunca resmen şok oldum vanilya bitkisi ulaşılabilir bişeymiş.o koku için resmen çıldırıyorum vanilya çubuğu alınca saatlerce kokluyorum.yalancı vanilya çiçeğinin tohumumnu aldım ektim onun bakımına bakıyım derken buna denk geldim.allah aşkına elinde olan bana da versin ücreti neyse öderim..çiçeksiz hali bile güzelmiş aynı hoya gibi

Sayın Kalkuluskaktus,

Vanilya bitkisini dün Yurtiçi kargo ile gönderdim. Takip numarası verdiğiniz cep telefonu numarasına gelecektir. Bitkiler, doku kültürü ortamından çıktılar. Bazılarının kökleri yok denecek kadar zayıf. Bu nedenle bitkileri ıslak vermikulit-perlit veya orkide toprağına diktikten sonra fısfıs ile ıslatın ve üzerine şeffaf bir plastik torba geçirin. Torbaya 1-2 adet kurşun kalem kalınlığında delik delin. Her gün bitkileri fısfısla ıslatın. Diktiğiniz gün orkide gübresi ile gübreleyin ve ayda bir defa bunu tekrarlayın. Bir sonraki gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirip saksı harcında bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Bu işlem köklerin yanmasını önler. Sulama işleminde mutlaka florür içermeyen memba suyu kullanın. Florür orkideler için ölümcüldür. Memba suyu şişesinin üzerindeki analiz raporuna bakın.

Kolay gelsin....

Kalkuluskaktus 02-10-2020 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1595742)
Sayın Kalkuluskaktus,

Vanilya bitkisini dün Yurtiçi kargo ile gönderdim. Takip numarası verdiğiniz cep telefonu numarasına gelecektir. Bitkiler, doku kültürü ortamından çıktılar. Bazılarının kökleri yok denecek kadar zayıf. Bu nedenle bitkileri ıslak vermikulit-perlit veya orkide toprağına diktikten sonra fısfıs ile ıslatın ve üzerine şeffaf bir plastik torba geçirin. Torbaya 1-2 adet kurşun kalem kalınlığında delik delin. Her gün bitkileri fısfısla ıslatın. Diktiğiniz gün orkide gübresi ile gübreleyin ve ayda bir defa bunu tekrarlayın. Bir sonraki gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirip saksı harcında bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Bu işlem köklerin yanmasını önler. Sulama işleminde mutlaka florür içermeyen memba suyu kullanın. Florür orkideler için ölümcüldür. Memba suyu şişesinin üzerindeki analiz raporuna bakın.

Kolay gelsin....

Size nasıl teşekkür edebilirim inanın ki bilmiyorum.geldi bebeklerim.orkide toprağı ve spagnumlu etobur bitki toprağı karıştırıp ektim.ben bitane bekliyodum 7 tane göndermişsiniz.paketlemesi de hayatımda gördüğüm en özenli kutuydu.durup durup gözlerim yaşarıyo.ciddi şekilde mutlu oldum çok teşekkür ederim.iban rica edebilir miyim numaram var sizde.bi unicorn kadar fantastik ve paha biçilemez bi varlık olduğu için sorsam ayıp olur mu emin olamadığım için ilk mesajınızfan beri yazıp yazıp siliyorum ama kargoyu bile siz ödemişsiniz o yüzden çok rica ediyorum

tropikalist 02-10-2020 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1595824)
Size nasıl teşekkür edebilirim inanın ki bilmiyorum.geldi bebeklerim.orkide toprağı ve spagnumlu etobur bitki toprağı karıştırıp ektim.ben bitane bekliyodum 7 tane göndermişsiniz.paketlemesi de hayatımda gördüğüm en özenli kutuydu.durup durup gözlerim yaşarıyo.ciddi şekilde mutlu oldum çok teşekkür ederim.iban rica edebilir miyim numaram var sizde.bi unicorn kadar fantastik ve paha biçilemez bi varlık olduğu için sorsam ayıp olur mu emin olamadığım için ilk mesajınızfan beri yazıp yazıp siliyorum ama kargoyu bile siz ödemişsiniz o yüzden çok rica ediyorum

Hadi bakalım hayırlısı umarım büyütebilirsiniz sonu benimki gibi olmaz büyür inşallah lütfen büyümelerini paylaşın da hevesimiz gitsin ;)

Kalkuluskaktus 02-10-2020 19:21

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1595826)
Hadi bakalım hayırlısı umarım büyütebilirsiniz sonu benimki gibi olmaz büyür inşallah lütfen büyümelerini paylaşın da hevesimiz gitsin ;)

Hevesinizin gitmesi için yeterli olur mu bilmiyorum ama büyüdükçe memnuniyetle fotoğraf paylaşırım 😊 şimdilik her tarafına delik açtığım plastik bardak ve kesilmiş şişelere ektim ve kardeşimden şeffaf saksı ve daha fazla orkide toprağı istedim gelirken getiricek onlara geçiricem.arada üstlerindeki poşeti kaldırıp kafamdan kalpler çıkarak seyrediyorum :D

Doku_Kültürcü 02-10-2020 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1595824)

Vanilya hikayesine nasıl dahil oldum? Doktora tezim orkide doku kültürü üzerinedir. Tezde kullandığım bitkilerin bir kısmını Avustralya Burleigh Park Orchid Nursery'den aldım. Diğer bir kısmını ise Amerika'da bulunan Orchid Seedbank Project'ten aldığım tohumların çimlendirilmesiyle elde ettim. Tohumlar zarf içerisinde sorunsuz elime ulaştı. Canlı bitki alımı için Tarım Bakanlığı Ürün Geliştirme Genel Müdürlüğü'nden izin almam gerekiyormuş. Formaliteleri yerine getirip "vergisiz ithalat" iznini aldım. (Formaliteler her sene değişiyor, o nedenle yeni mevzuat konusunda bir şey bilmiyorum). Avustralya'daki üreticiye bildirdim. Gereken ücreti yatırdım. UPS kargoyla hızlı şekilde elime ulaştı. Mikro bitki boyutundaki bu bitkileri büyüttüm, çoğalttım ve tezimdeki çalışmalarımda kullandım. Tez, sekiz yıl sürdü, 2008 yılında savunmamı yapıp mezun oldum. 2017 yılında vanilya o kadar revaçta idi ki, kendi kendime "bu orkideden edinmeliyim" diye düşündüm. Önce Fransa'nın Reunion Adasından bir vanilya üreticisi buldum. Yaklaşık 100EUR tutan ücreti PTT üzerinden gönderdim. Her biri 30cm olan 9 adet vanilya çeliği dev bir zarf içinde elime ulaştı. Bunların bir kısmını köklendirme hormonuna batırıp ıslak perlit içerisine diktim. Diğer bir kısmını da evimdeki doku kültürü laboratuvarında dezenfekte edip kültüre aldım. İster inanın ister inanmayın, hiç bir tanesi yaşamadı. Çeliklerden bir tanesi köklendi ama sonrasında gelişen enfeksiyondan o da nasibini alıp öldü. Başarı oranı %'de 0. daha önce çok kirli bitki dokularıyla çalışmıştım %1'lik bir başarıyı yakalamıştım ama bu sefer olmadı. Sonra, Avustralya'daki üretici aklıma geldi. Steril deney tüpü içerisinde mikro bitki boyutunda vanilya bitkisini buradan aldım. Üretici, uzun bir gümrük beyanı yazmış zarfın üzerine, Gılgamış Destanı gibi. Sorun çıkmadan elime ulaştı. Çoğalttım, bir kısmını büyüttüm. 2018 yılında, internet üzerinde dolaşırken Türkiye'de bir üreticinin vanilya fidesi sattığını gördüm. Fiyat aşırı yüksekti. Sonra, bu formda vanilya ile ilgilenen insanları tanıdım. Bir kısmı öğrenciydi. Siz ve daha önce fide gönderdiğim sayın tropikalist dahil dört kişiye vanilya fidesi gönderdim. Sayın Berk S. ve Sayın dtekin tam isim ve adres talebime yanıt vermediler. Özel mesaj gönderdim hala dönüş olmadı. Söz verdiğim zaman sözümde durmak isterim.
Kimseden ücret talebim olmadı. Elinize ulaşan fideler doku kültürü ortamından yeni çıktılar. Bu şu demek; her şeyin optimum düzeyde olduğu bir ortamdan çıktılar. Nispeten kuru olan havaya oldukça hassas durumdalar. Tutma oranları yeterli nemi sağlayamazsanız oldukça düşük. Sayın tropikalist'in durumunda olduğu gibi tutmuş, pişkinleşmiş bir fidede bile başarısızlık söz konusu. Açıkçası karizmayı çizmek istemem, o nedenle fide gönderdiğim kimseden bir ücret talebim olmadı.

Tutma oranınızı artırmak için, bir adet plastik bir kutu alın. Renklendirilmemiş olsun. https://www.ikea.com.tr/urun-katalog...akli-kutu.aspx
Bitkileri bu kutunun içerisine koyun. Sonra, bir adette 2-15 watt'lık ultrasonik bir oda nemlendiricisi alın. https://urun.n11.com/hava-nemlendiri...asi-P211354745 Bu cihazı da su tankıyla beraber kutunun içerisine yerleştirin. Buna güç sağlamak için telefon şarj adaptörü ve bu adaptörü takacağınız, sistemi zaman zaman çalıştıracak mekanik bir timer alın. https://www.koctas.com.tr/mekanik-ti...i/p/2000013752
Her iki saatte 15 dakika nemlendirme yapacak şekilde sistemi ayarlayın.
Kutuyu, ışık alan ama doğrudan güneş almayan bir mekana yerleştirin. Kutu kapağını, kutuyu tam örtMEyecek şekilde yerleştirin, hava akışı olsun (yaklaşık serçe parmağı genişlikte). Yeni sürgün ve yapraklar verince kapağın açıklık miktarını artırın. En sonunda dış ortama çıkartın. Bu işlem 6-7 ay alabilir, sabırlı olun.

Güle güle büyütün....

Kolay gelsin....

tropikalist 02-10-2020 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1595836)
Vanilya hikayesine nasıl dahil oldum? Doktora tezim orkide doku kültürü üzerinedir. Tezde kullandığım bitkilerin bir kısmını Avustralya Burleigh Park Orchid Nursery'den aldım. Diğer bir kısmını ise Amerika'da bulunan Orchid Seedbank Project'ten aldığım tohumların çimlendirilmesiyle elde ettim. Tohumlar zarf içerisinde sorunsuz elime ulaştı. Canlı bitki alımı için Tarım Bakanlığı Ürün Geliştirme Genel Müdürlüğü'nden izin almam gerekiyormuş. Formaliteleri yerine getirip "vergisiz ithalat" iznini aldım. (Formaliteler her sene değişiyor, o nedenle yeni mevzuat konusunda bir şey bilmiyorum). Avustralya'daki üreticiye bildirdim. Gereken ücreti yatırdım. UPS kargoyla hızlı şekilde elime ulaştı. Mikro bitki boyutundaki bu bitkileri büyüttüm, çoğalttım ve tezimdeki çalışmalarımda kullandım. Tez, sekiz yıl sürdü, 2008 yılında savunmamı yapıp mezun oldum. 2017 yılında vanilya o kadar revaçta idi ki, kendi kendime "bu orkideden edinmeliyim" diye düşündüm. Önce Fransa'nın Reunion Adasından bir vanilya üreticisi buldum. Yaklaşık 100EUR tutan ücreti PTT üzerinden gönderdim. Her biri 30cm olan 9 adet vanilya çeliği dev bir zarf içinde elime ulaştı. Bunların bir kısmını köklendirme hormonuna batırıp ıslak perlit içerisine diktim. Diğer bir kısmını da evimdeki doku kültürü laboratuvarında dezenfekte edip kültüre aldım. İster inanın ister inanmayın, hiç bir tanesi yaşamadı. Çeliklerden bir tanesi köklendi ama sonrasında gelişen enfeksiyondan o da nasibini alıp öldü. Başarı oranı %'de 0. daha önce çok kirli bitki dokularıyla çalışmıştım %1'lik bir başarıyı yakalamıştım ama bu sefer olmadı. Sonra, Avustralya'daki üretici aklıma geldi. Steril deney tüpü içerisinde mikro bitki boyutunda vanilya bitkisini buradan aldım. Üretici, uzun bir gümrük beyanı yazmış zarfın üzerine, Gılgamış Destanı gibi. Sorun çıkmadan elime ulaştı. Çoğalttım, bir kısmını büyüttüm. 2018 yılında, internet üzerinde dolaşırken Türkiye'de bir üreticinin vanilya fidesi sattığını gördüm. Fiyat aşırı yüksekti. Sonra, bu formda vanilya ile ilgilenen insanları tanıdım. Bir kısmı öğrenciydi. Siz ve daha önce fide gönderdiğim sayın tropikalist dahil dört kişiye vanilya fidesi gönderdim. Sayın Berk S. ve Sayın dtekin tam isim ve adres talebime yanıt vermediler. Özel mesaj gönderdim hala dönüş olmadı. Söz verdiğim zaman sözümde durmak isterim.
Kimseden ücret talebim olmadı. Elinize ulaşan fideler doku kültürü ortamından yeni çıktılar. Bu şu demek; her şeyin optimum düzeyde olduğu bir ortamdan çıktılar. Nispeten kuru olan havaya oldukça hassas durumdalar. Tutma oranları yeterli nemi sağlayamazsanız oldukça düşük. Sayın tropikalist'in durumunda olduğu gibi tutmuş, pişkinleşmiş bir fidede bile başarısızlık söz konusu. Açıkçası karizmayı çizmek istemem, o nedenle fide gönderdiğim kimseden bir ücret talebim olmadı.

Tutma oranınızı artırmak için, bir adet plastik bir kutu alın. Renklendirilmemiş olsun. https://www.ikea.com.tr/urun-katalog...akli-kutu.aspx
Bitkileri bu kutunun içerisine koyun. Sonra, bir adette 2-15 watt'lık ultrasonik bir oda nemlendiricisi alın. https://urun.n11.com/hava-nemlendiri...asi-P211354745 Bu cihazı da su tankıyla beraber kutunun içerisine yerleştirin. Buna güç sağlamak için telefon şarj adaptörü ve bu adaptörü takacağınız, sistemi zaman zaman çalıştıracak mekanik bir timer alın. https://www.koctas.com.tr/mekanik-ti...i/p/2000013752
Kutuyu, ışık alan ama doğrudan güneş almayan bir mekana yerleştirin. Kutu kapağını, kutuyu tam örtMEyecek şekilde yerleştirin, hava akışı olsun (yaklaşık serçe parmağı genişlikte). Yeni sürgün ve yapraklar verince kapağın açıklık miktarını artırın. En sonunda dış ortama çıkartın. Bu işlem 6-7 ay alabilir, sabırlı olun.

Güle güle büyütün....

Kolay gelsin....

sayın doku_kültürcü ben neden tutturamadığımı hala anlayamadım ama iki etken olduğunu düşünüyorum ama emin değilim lütfen cevaplayın ilk olarak orkide türleri sanırım sabah güneşinden hoşlanırlarmış bizim ev sabah güneşini almıyor belki bu bir etken olmuş olabilir veya Kahramanmaraş'ın nem oranı düşük geliyor olabilir tabi başka etkenlerde olabilir ama emin değilim

Doku_Kültürcü 02-10-2020 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1595838)
sayın doku_kültürcü ben neden tutturamadığımı hala anlayamadım ama iki etken olduğunu düşünüyorum ama emin değilim lütfen cevaplayın ilk olarak orkide türleri sanırım sabah güneşinden hoşlanırlarmış bizim ev sabah güneşini almıyor belki bu bir etken olmuş olabilir veya Kahramanmaraş'ın nem oranı düşük geliyor olabilir tabi başka etkenlerde olabilir ama emin değilim

Orkideler, güneşten hoşlanmazlar. Doğrudan gelen güneş ışığı bitkinin yapraklarını yakar. Vanilyayı pencere yakınına koyuyorsanız, pencereye güneşi kısmen kesecek beyaz renkte bir kağıt yapıştırın veya beyaz renkli bir perde ile engelleyin. Nem önemli nokta. Bitki yapraklarında kontrollü gözenekler bulunur Bunlara stoma denir. Doku kültürü koşullarında gelişen bitkilerin yapraklarında stoma sayısı dış ortamda gelişene göre oldukça düşüktür. Bitki yaprak yüzeyindeki (normale göre çok ince olan) mumsu tabaka üzerinden nem kaybeder. Kök sistemi bu nem kaybını geri kazandıracak derecede güçlü olmadığı için bitki pörsür. İleri durumda ise kurur. İkinci gönderdiğim bitkiler pişkinleşmişti. En azından uç kısma yakın 2-3 yaprak dış ortamda meydana gelmişti. Ama nemlendirmede başarılı olamamışsın gibi gözüküyor. Seneye, mart-nisan gibi bir kez daha gönderirim.

Kalkuluskaktus 03-10-2020 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1595836)

Güle güle büyütün....

Kolay gelsin....

Tekrar teşekkür ederim en kısa zamanda dediğiniz şeyleri yapıcam.şu an kışlık eve geçene kadar asıl endişem soğuk.dün gece kalkıp yakınına sıcak su torbası koydu bu gece de koyucam, bikaç güne taşınırız zaten.türkiyede sizin gibi tutkuyla bilimsel çalışmalar yapan kişiler olduğunu görmek beni ayrıca mutlu etti çok güzel örnek oluyosunuz.inşallah hak ettiğiniz değeri görüyosunuzdur.iyi ki varsınız <3

tropikalist 03-10-2020 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1595843)
Orkideler, güneşten hoşlanmazlar. Doğrudan gelen güneş ışığı bitkinin yapraklarını yakar. Vanilyayı pencere yakınına koyuyorsanız, pencereye güneşi kısmen kesecek beyaz renkte bir kağıt yapıştırın veya beyaz renkli bir perde ile engelleyin. Nem önemli nokta. Bitki yapraklarında kontrollü gözenekler bulunur Bunlara stoma denir. Doku kültürü koşullarında gelişen bitkilerin yapraklarında stoma sayısı dış ortamda gelişene göre oldukça düşüktür. Bitki yaprak yüzeyindeki (normale göre çok ince olan) mumsu tabaka üzerinden nem kaybeder. Kök sistemi bu nem kaybını geri kazandıracak derecede güçlü olmadığı için bitki pörsür. İleri durumda ise kurur. İkinci gönderdiğim bitkiler pişkinleşmişti. En azından uç kısma yakın 2-3 yaprak dış ortamda meydana gelmişti. Ama nemlendirmede başarılı olamamışsın gibi gözüküyor. Seneye, mart-nisan gibi bir kez daha gönderirim.

Çok teşekkürler ve aslında güneşe direkt gelmiyordu aydınlıktı ama dediğiniz gibi nemlendirme yapamadım sanırım Bu sefer teyzeme mi versem diye düşünüyorum onun evi sizin dediğinizle birebir tutuyor tek sıkıntı nem sanırım onun için şöyle bir fikrim var olur mu solunum yolu rahatsızlığından dolayı önceden aldığımız bir soğuk nem yapıcı gibi birşey di tam hatırlayamıyorum ismini ama öyle bir şeyler işte acaba işe yarar mı

Şimdiden teşekkürler

Doku_Kültürcü 04-10-2020 00:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1595899)
Çok teşekkürler ve aslında güneşe direkt gelmiyordu aydınlıktı ama dediğiniz gibi nemlendirme yapamadım sanırım Bu sefer teyzeme mi versem diye düşünüyorum onun evi sizin dediğinizle birebir tutuyor tek sıkıntı nem sanırım onun için şöyle bir fikrim var olur mu solunum yolu rahatsızlığından dolayı önceden aldığımız bir soğuk nem yapıcı gibi birşey di tam hatırlayamıyorum ismini ama öyle bir şeyler işte acaba işe yarar mı

Şimdiden teşekkürler

Yukarıda anlattığım gibi, plastik bir kutu alıp soğuk buhar üreteci makine çıkışını kalın bir hortumla bu kutuya bağlarsanız sorun kalmaz. Tabii bir de mekanik zamanlayıcıyı makinaya bağlamalısınız ki sürekli nem vermesin. Küçük bir hatırlatma daha yapayım, soğuk buhar üreteci, dışardan hava çektiği için üzerinde bulunduğu zeminin çok temiz olması gerekiyor.

Kalkuluskaktus 04-11-2020 20:10

2 Eklenti(ler)
Vanilyalarımın son durumu.biri yaprağının dibinden bişey çıkarmaya başladı :D ötekiler bu kadar sağlıklı durmuyo ama hepsi hayatta.toparlayacaklarına inanıyorum yeşil varsa umut var.
Not:onay e postası gelmediği için özel mesaj atamıyorum,doku_kültürcü çok geçmiş olsun deprem için..

Doku_Kültürcü 09-11-2020 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalkuluskaktus (Mesaj 1598697)
Vanilyalarımın son durumu.biri yaprağının dibinden bişey çıkarmaya başladı :D ötekiler bu kadar sağlıklı durmuyo ama hepsi hayatta.toparlayacaklarına inanıyorum yeşil varsa umut var.
Not:onay e postası gelmediği için özel mesaj atamıyorum,doku_kültürcü çok geçmiş olsun deprem için..

Teşekkür ederim. Deprem gerçekten kötü salladı. Evin zemini sağlam olduğu için bir sorun oluşturmadı bizde.
Saksıya fazla su vermişsiniz gibi duruyor. Resimdeki bitki, sürgün vermiş, bu güzel haber.

Güle güle büyütün....

Kolay gelsin....

Keanacur 19-01-2021 14:19

Merhabalar arkadaşlar bu vanilya firesini nerden bulabiliriz acaba türkiye sınırları içerisinde nerelerden alabilirim?

esma_avme 19-02-2021 16:59

annem birkaç yıl önce buna sahipti. Bilmiyorum, koku güzeldi ama tam olarak pastane için satın alabileceğin bir vanillay kadar değil ... belki kendime de bir tane alırdım, ama benim için oldukça seçici bir bitki, eğer nasıl ilgileneceğimizi düşünüyorsak onun.
https://www.gardeningknowhow.com/wp-...om-400x533.jpg

kribification 22-04-2021 21:34

Sayın Doku_Kültürcü sayesinde edindiğim vanilya fidelerini farklı ortamlara dağıtıp riski bölmeye çalışmıştım. Bazıları fazla nemli geldi ve bir kaçını kaybettim. Şu an torf perlit karışımı ve canlı sphagnum yosununda büyüyen fideler var ancak gelişim yok yavaş. Biraz ek besine ihtiyaçları var gibi, gübreleme çekindim şu ana kadar ama artık çok seyreltilmiş dozlarla hafiften başlayacağım. Gelişmeleri paylaşacağım.

Doku_Kültürcü 22-04-2021 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kribification (Mesaj 1606094)
Sayın Doku_Kültürcü sayesinde edindiğim vanilya fidelerini farklı ortamlara dağıtıp riski bölmeye çalışmıştım. Bazıları fazla nemli geldi ve bir kaçını kaybettim. Şu an torf perlit karışımı ve canlı sphagnum yosununda büyüyen fideler var ancak gelişim yok yavaş. Biraz ek besine ihtiyaçları var gibi, gübreleme çekindim şu ana kadar ama artık çok seyreltilmiş dozlarla hafiften başlayacağım. Gelişmeleri paylaşacağım.

Gübreleyin, başka türlü büyütemezsiniz. Vilmorin firmasının orkideler için ürettiği sıvı gübre var. Bu gübreden etiketinde önerilen kadar suyla seyreltip saksıya uygulayın. Ayda bir defa gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden 1-2litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırlamış olduğunuz gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Yazın 2 günde bir defa, kışın 4-5 günde bir defa memba suyu ile sulayın.

Kolay gelsin....

uygarb 23-04-2021 06:44

Vanilya bitkisini hep yetiştirmek istemiştim halihazırda bir nepenthes seram da var sıcaklığı ve nem oranı da tropikal iklimi aratmayacak kadar. Sorum şu olacaktı ; Bu bitkiden elinde fazladan olan varsa çiçekli erişkin formda satabilir mi ?

Saygılar

Doku_Kültürcü 01-07-2021 23:05

Sayın Bitkiciik, vanilya...

Sayın Bitkiciik,
Özelden yazdığınız mesaja yanıt gönderemiyorum, sistem posta kutunuzun tamamen dolu olduğunu bildiriyor. Size buradan yanıt vereyim:
Bir kaç sene önce Fransa'nın Reunion adasından Vanilya çeliği getirtmiştim. 90-100Eur civarında bir ücrete mal olmuştu. Bu çelikler aşırı derecede enfeksiyon taşıyordu. Bir kısmını parçalara ayırıp diktim, sistemik bir fungisit uyguladım. Diğer bir kısmını da dezenfekte edip steril doku kültürü ortamına ektim. Sistemik fungisit uyguladıklarım köklendi ama onlarda diğerleri gibi gelişen küf enfeksiyonu neticesinde öldü. Sistemik bir fungisit deneyebilirsiniz. Mesela Koruma Tarımın ürettiği Komore 300EC. Bu üründen bir enjektör vasıtasıyla 0.6ml çekip 1 litre su içerisine karıştırın. Çelikleri bu süspansiyon karışıma daldırıp çıkartın. Bir gazete kağıdının üzerinde üzeri kuruyuncaya kadar bekleyin. Sonra tekrar daldırın. Tekrar bekleyin ve ıslak perlit içerisine dikin. Üzerine plastik bir bardak çevirin ve bardağın tabanında kurşun kalem kalınlığında bir delik olsun. Perliti zaman zaman ıslatın. 20 gün sonra bitkide gelişme varsa, ikinci bir uygulama daha yapın. Kolay gelsin.

Sarmaşık Ağaç 11-08-2021 13:44

Ticari anlamda güneyde falan üretimi mevcut mu, çok pahalı, meyvesini daha hesaplı temin edilebilecek satış yeri bilen var mı?

Bu ne şimdi? 17-08-2021 16:14

Çok pahalı, akdeniz havzasında yetişir bence bu.

Akçay Balıkesir 22-08-2021 19:05

Zaten var, hesaplı bulabileceğiniz yerler çok.

Mia-Mira 27-08-2021 19:39

İlgili herkesi tebrik ederim, çok zor bir iş başarıyorsunuz. Uzun zamandır orkide türleri ile alakalıyım ve nasıl bir emek olduğunu biliyorum. Bir süredir dışarıdan takip ediyordum hevesiniz ve çabanız beni buraya çekti. Umarım ben de Vanilla planifolia edinebilirim ve başarılı olurum. Evimin bir köşesini de ona ayırmak istiyorum. Bence orkide türlerinin hepsi bu çabayı hak ediyor.

fatmanur yılmaz 04-09-2021 12:58

Bu bitki orkide toprağında mı yoksa torf bahçe toprağı gibi topraktamı yetişir toprak bildiğimiz orkide gibi kökünü çürütmez mi

Doku_Kültürcü 05-09-2021 12:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmanur yılmaz (Mesaj 1609997)
Bu bitki orkide toprağında mı yoksa torf bahçe toprağı gibi topraktamı yetişir toprak bildiğimiz orkide gibi kökünü çürütmez mi

%50 perlit + %50vermikulit karışımı ya da perlit + aktif kömür içerisinde oldukça güzel gelişiyor.

fatmanur yılmaz 05-09-2021 18:47

Teşekkür ederim cevabınız için

bluemercan 13-12-2021 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1610007)
%50 perlit + %50vermikulit karışımı ya da perlit + aktif kömür içerisinde oldukça güzel gelişiyor.

Merhabalar. Vanilya çeliği nasıl temin edebilirim acaba ? Ben de izmir Karşıyakada oturuyorum.

Doku_Kültürcü 13-12-2021 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bluemercan (Mesaj 1612582)
Merhabalar. Vanilya çeliği nasıl temin edebilirim acaba ? Ben de izmir Karşıyakada oturuyorum.

2022 yılı eylül-ekim gibi hatırlatırsanız size vanilya fidesi göndermeye çalışırım.

Sofolo 12-07-2022 08:04

Buradaki bilgilerden memnunum ve vanilya fidesi almayı umuyorum, nem konusunda hile yapan küçük bir seram var. Fidan alabilir miyim, çiçek aşığı? Fidan ve nakliye ücretini de ödeyebilirim efendim.

Doku_Kültürcü 12-07-2022 15:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sofolo (Mesaj 1616699)
Buradaki bilgilerden memnunum ve vanilya fidesi almayı umuyorum, nem konusunda hile yapan küçük bir seram var. Fidan alabilir miyim, çiçek aşığı? Fidan ve nakliye ücretini de ödeyebilirim efendim.

Maliyetinden dolayı çok sınırlı bir üretimim var. O nedenle fide temin edemiyorum. Ancak, instagram üzerinden orkide türleri satışı yapan kişiler var bunlardan dış koşullara alıştırılmış, pişkinleşmiş fide temin edebilirsiniz. Instagram kullanıcısı evdeki_sera alacalı vanilya fidesi satıyor. Fidenin görüntüsü: https://www.instagram.com/p/Cftonq1ASFf/

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025