agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Vanilla planifolia (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/5923.htm)

almuud 13-03-2024 15:45

Bu orkidenin çelik ile üretildiğini biliyorum, bazı bitkilerin çeliklerini köklendirirken İBA hormonunu kullanıyorum eğer bir çelik bulabilirsen İBA köklenmesine yardım eder mi? Yoksa sadece sphagnum moss da mı köklendirmek gerekli? Çelik bulma şansım var mı?

Doku_Kültürcü 14-03-2024 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1623746)
Bu orkidenin çelik ile üretildiğini biliyorum, bazı bitkilerin çeliklerini köklendirirken İBA hormonunu kullanıyorum eğer bir çelik bulabilirsen İBA köklenmesine yardım eder mi? Yoksa sadece sphagnum moss da mı köklendirmek gerekli? Çelik bulma şansım var mı?

İBA (indol butirik asit) köklendirir.

Diğer üyelere vanilya fidelerini ben göndermiştim. Doku kültürü maliyeti çok arttı, bu nedenle bundan sonra üretmiyorum. Elimdeki steril Vanilya kültürünü akvaryum bitkisi üreticisi AKVARED firmasına hibe ettim (yaklaşık bir sene oluyor). Firmanın doku kültürü laboratuvarı var. Vanilyayı çoğaltmışlarsa, onlarla bağlantıya geçip satın alabilirsiniz.

info@akvared.net

https://www.akvared.net/

almuud 15-03-2024 16:16

Akvared ile iletişime geçtim söylediklerine göre küf oluşumu nedeninden dolayı kültürleri kurtaramamışlar:(. Ama bir vanilya çeliği bulmayı başardım;). Kısa bir çelik bulabildim yaklaşık 15-20 cm. Risk almamak için İBA kullanmadım saf sphagnum yosununa dikili. Köklenmesini desteklemek için başka yapabileceğim ne var? :confused:

Maalesef foruma fotoğraf yükleyemiyorum (genel bir sorun mu? Yoksa benimle ilgili mi?)

tropikalist 15-03-2024 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1623765)
Akvared ile iletişime geçtim söylediklerine göre küf oluşumu nedeninden dolayı kültürleri kurtaramamışlar:(. Ama bir vanilya çeliği bulmayı başardım;). Kısa bir çelik bulabildim yaklaşık 15-20 cm. Risk almamak için İBA kullanmadım saf sphagnum yosununa dikili. Köklenmesini desteklemek için başka yapabileceğim ne var? :confused:

Maalesef foruma fotoğraf yükleyemiyorum (genel bir sorun mu? Yoksa benimle ilgili mi?)

Sn almuud. Çeliği nereden edindiğinizi öğrenebilir miyim ?

almuud 16-03-2024 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1623769)
Sn almuud. Çeliği nereden edindiğinizi öğrenebilir miyim ?

İnstagram da bir kişinin paylaşımını gördüm, bir adet çelik vardı fiyatını sordum biraz tuzlu ama değeceğini düşünüp satın aldım.

agozce 17-03-2024 17:54

Hiç bir şeye gerek yok, normal ormandaki Kaya veya ağaçlardaki yosunda, hatta Hindistan cevizi yorganda kolay kökleniyor ama meyve vermiyor. Bende 10 yıldır bir tane var, 3-4 mt. Çiçek açmadı.. Anamur’da bile nem yetersiz geliyor. Isıtmalı seralarda olur mu bilmiyorum..
Çok istiyorsanız 1 köklü Çelik göndereyim

ahmeter 18-03-2024 20:59

2 Eklenti(ler)
Tanıyormusunuz buraya yazarmısınız

tropikalist 19-03-2024 06:09

Sayın agozce sanırım upuzuuuun bir aradan sonra geri geldiniz. Hoşgeldiniz diyeyim ;) ben bu foruma üye olduğumdan beri ilk mesaj atışınızı görüyorum. Bu 5. Senem öyle düşünelim. Köklü vanilya çeliğinden benim de alabilme ihtimalim var mı acaba ? Yani bu bitkiyi ben de çok istiyorum senelerdir de hayalini kuruyorum yetiştirmeyi en çok istediğim bitkilerden biri eğer yollarsanız çok sevinirim .siz öyle yazınca gözlerim parladı resmen :D Cevaplarınızı büyük bir heyecanla bekliyorum. İyi günler dilerim

almuud 17-07-2024 14:54

3 Eklenti(ler)
3-4 gün şehir dışına çıktım ve döndüğümde bu sürprizle karşılaştım. Çelik kesilmeden önce çıkardığı yaprak çürüdüğü için umudumu yitirmiştim, ancak yaprağından yeni bir sürgün vermiş. Yeri gelmişken sorayım, ne kadar zamanda bir gübrelemeli ve sulamalıyım?
Eklenti 730548
Eklenti 730550
Eklenti 730549

almuud 17-07-2024 14:55

Şu anda saksı harcı kurudukça suluyorum ve iki sulamada bir gübreliyorum.

geekofseed 18-07-2024 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1624711)

Merhaba ne tur bir gübre kullanıyorsunuz ve ne miktarda

Doku_Kültürcü 18-07-2024 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1624711)

Çok fazla gübreliyorsunuz. Her gübreleme öncesi saksı harcı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Aksi durumda kökler yanar.
İkinci bir seçenek olarak, uzun süre dayanımlı Osmocote boncuk göbre kullanın. Saksıya 7-8 adet uygulayın. Sulamayı fısfıs ile yapın. Bu gübre 8-9 ay dayanır. 8-9 ay sonra tekrar gübre uygularsınız.

Zengarden Firması satıyor:
https://www.zengardentr.com/urun/aki...-11-10-2mgo-te

almuud 18-07-2024 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi geekofseed (Mesaj 1624725)
Merhaba ne tur bir gübre kullanıyorsunuz ve ne miktarda

Orkideler için üretilmiş sıvı gübreler var onlardan kullanıyordum, ancak 20-20-20 sıvı NPKya geçtim. Söylenilen miktarın yarısı kadar kullanıyorum.

almuud 18-07-2024 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1624728)
Çok fazla gübreliyorsunuz. Her gübreleme öncesi saksı harcı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Aksi durumda kökler yanar.

20-20-20 NPK ile (sıvı formda 1 litreye 10ml ekliyorum) ayda bir gübreleme uygun mudur?

Doku_Kültürcü 19-07-2024 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1624730)
20-20-20 NPK ile (sıvı formda 1 litreye 10ml ekliyorum) ayda bir gübreleme uygun mudur?

Gübreyi uygulamadan önce saksı harcı içerisinden memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırmanız çoook önemli, aksi durumda kökler yanar. Bunun dışında ayda bir yaptığınız gübreleme miktarınız uygun...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025