![]() |
Cok tesekkur ederim sayin praecox ve sayin agozce. O basliga bakacam insallah.
|
Alıntı:
Zira yanlış tanımlamalarla bitki satışı da kusurlu mal satımı gibi tüketici haklarına aykırı bir durum. |
Alıntı:
|
Sayin praecox,
Hazir sizi bulmusken:) phalaenopsis basligi altindan en son sayfada bir yardim bekliyorum:( size zahmet bir bakabilir misiniz? simdiden cok tesekkur ederim... |
Wikipedia'dan okuduğum kadarıyla Türkiye vanilya üretiminde 6. sırada Dünya'da haritadan incelediğim kadarıyla üretim Bursa, Yalova ve Balıkesir taraflarındaydı yanlış hatırlamıyorsam ve ülkedeki toplam üretim Dünya'daki market payının yüzde 1'i gibi bir rakam ki gayet iyi ülkemizin ikliminin bu bitki için uygun olmadığını düşünürsek. Vanlya zaten ileride denerim diye not ettiğim bitkilerden biriydi ama paylaşılmış sera fotoğraflarını görünce ertelememeye karar verdim. Bir an önce bir bitki edinip deneylere sera ortamında başlıycam, paylaşımlarınız için teşekkürler.
|
Bir yanlışlık olmasın?
Vanilya fide halinde yurtdışından getirttik. Vanilya üretiminde mi yoksa ana maddesi olan 4-hidroksi-3-metoksibenzaldehid mi? |
Vanilya üretiminde. arzu ederseniz vanilyanın ingilizce halini inceleyin sizde wikipedia dan link vermem sakıncalı olurmu bilmiyorum henüz yeniyim forumda.
|
paylaşım olması maksadıyla bende okduğum bilgiden önemli olduğunu düşündüğüm kısımları paylaşıyorum. yukarıda arkadaşlar güneş gören pencere kenarlarına koymaktan bahsetmişler saksıları, okuduğum kadarıyla bu bitki güneş ışığıyla direk teması sevmiyormuş dünya üretiminde ikinci sırada olan Madagaskarda yerliler bu bitkiyi gölgede kalması için çeşitli ağaçların gövdelerine sardırıyorlarmış. Vanilya çubukları yeşilken toplanmamalıymış, soluk bir sarı renge geldiğinde toplanmalıymış çubuklar oluşumlarının 9-11. aylarında olgunluğa erişiyormuş.
|
Google Google Translate
Burda dediğiniz gibi yazıyor ancak ben hiç bir duyum almadım bu konuda. Bitkisini arayıp da bulamıyan arkadaşlar var Nasıl olur bu bilemedim. 215 ton yıllık üretim ciddi bir rakkam. Sanırım bir yanlışlık veya karışıklık olmalı. |
Sanmıyorum bir yanlışlık olucağını Türkiyede bilmediğimiz pek çok ürün sadece ihracat amaçlı üretiliyor bu ürünlerin üreticileri malesef 'open source' (serbest, halka açık kaynak) ansiklopedileri kundaklıyorlar, şimdiye kadar wikipedia da sayısız makale düzeltmes yaptım ancak malesef yerli üreticiler sürekli yazdığım yazıları ya siliyorlar ya rakamlarla oynuyorlar. Örneğin yerli safran üreticileri sayısız defa safranla ilgili bilgileri değiştirdiler wikipedia da daha önce 40 saat yazıyorum 40 gün yapıyorlar inatla, ben değiştiriyorum onlar değiştiriyor :( her neyse. Demek istediğim malesef halkımız bilgi paylaşmayı pek sevmiyor, bu forumu bulduğuma ne kadar sevindim anlatamam, bu kadar zaman nasıl dikkat etmemişim bilmiyorum.
|
Some of the major cultivators from Indian ocean and south of equator include - COMORO, COOK ISLANDS, FRENCH POLYNESIA,GUADELOUPE,INDONESIA ,MADAGASCAR ,MEXICO,REUNION,SEYCHELLES,TONGA,TURKEY, ZIMBABWE etc.. ( VANILLA )
gerçi ne Hint okyanusu kıyısındayız nede Ekvatorun güneyinde ama bu sitede bizi en çok vanilya üretenler sıralamasına sokmuş |
Sahlep le karışmış olmasın veriler. Böyle bir Vanilia bitki üretimimz olsaydı kesin benim veya diğer orkideci arkadaşların haberi olurdu.
Isı burda asıl sorun bunu Türkiye'de sağlamamız pahalıya gelir. bir de el işçiliği çiçeği elle döllendirmek sora dalında fermantasyona almak takribi seneyi geçer. Anlamadım kafam da karışmadı değil hani. |
Orkide konusunda deneyimli iseniz ve bilmiyrsanız benimde güvenim sarsıldı kaynağa, farklı kanallardan araştırmaya devam eder sonuçlarını yazarım, birde İzmir ve Çeşme de büyük çapta Orkide Seracılığı yapan tanıdıklar var onlarla görüşür onlardanın da bir ağzını yoklarım. bildiğim kadarıyla bitki 2-3 yaşına geldikten sonra belirli bir hasat dönemi yok, doğru şartlar sağlandığında farklı farklı zamanlarda çubuk sürebiliyor dolayısıla hasat için seneden seneye beklemenn gereği olmaz ama evet çıkan çiçek ve ardından gelen çubukların toplanması bir senelik bir süreç. Ancak Fransa, İtalya ve Hollanda'da da sera üretimi mevcut vanilyanın o yüzden imkansızda gelmiyor bana. Neyse ilginiz için saolun araştırmamı genişletirim bu başlık altında, esen kalın.
|
İnek dışkısından vanilya...
Scientist Wins IgNobel Extracting Vanillin From Cow Dung : TreeHugger
Bu haberde nobel ödülü alan, inek dışkısından vanilin üretmeyi becermiş Japon bir bilim adamından bahsediliyor haber 2007 yılı geçen dört yılı aşkın süre içinde pek çok kuruluş bu yöntem ile vanilin üretmeye başlamış bulunmaktadır, yapılan araştırmalar, üretilen sentetik vanilayanın tat olarak vanilin e birebir olduğunu, hiç bir şekilde sağlığa zararı olmadığını, hatta dolaylı yoldan çevreye yararı olduğunu kanıtlamıştır. Fizibilte çalışmaları çoktan bitmiş olan metodla vanilya üretmek geleneksel metodlara oranla maiyetlerde %50 gibi büyük bir düşüşe sebep olmaktadır. Ancak ülkelerin standartlar konusundaki yasaları gereği bu ürün çok az ülkede gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır(Amerikada bu vanilyayı kullanmakta olan bir dondurma firması mevcuttur). Kozmetik sektöründe kullanımı pek çok ülkede takip edilmemektedir. Dışkıdan lignin denilen maddenin ayrıştırılması ile yapılan bu işlemin sonucunda dışkı gübre niteliğini kaybetmemektedir hatta toprağa verildiğinde içindeki besin maddeleri ligninin bulunmaması sebebiyle toprağa daha çabuk karışmaktadır, yani gübrenin performansı artmaktadır. İlginç bulduğum için paylaşma gereği duydum, saygılar. |
Alıntı:
Bunun yanında yabancılara herşeyin en doğrusunu her yola başvurarak öğretmek hem içimizdekilerden hem de bizden gibi gözüküp alttan alta kendilerine çalışanlar vs. Bütün yabancılar bu işi ticari boyutta para kazanmadığı ve çok zor olduğu halde mi yapıyor hayır hiç akla mantığa yatmıyor. Ülkede herşey bozuk bir düzende. Neyse çiçeği alıpta deneyenler bir sonuç elde edemedi mi? |
Vanilya fidesi, tropikalfidan web sitesinde satılıyor. Çok pahalı, 750TL. Amazon.com'da da satılyor 16,99$. Gümrüğe takılmayacağını bilsem Amazon.com'dan alırdım.
|
amazon.com'dan almayı denedim bir kaç satıcı var fakat hiçbirinin türkiye gönderimi yoktu. Acaba nereden alabileceğimiz hakkında bilgisi olan başka üyeler var mı?
|
3 Eklenti(ler)
Benim Vanilla planifolia 150 santimetre oldu.
Eklenti 671007 Eklenti 671008 Eklenti 671009 Çiçeklenmesi Türkiyede hangi mevsimde olur merak ediyorum. |
Alıntı:
|
Sn.Doku_Kültürcü, haziran 2017 de edinmişim.
http://www.agaclar.net/forum/1510377-post6.htm |
Alıntı:
Unutulmaması gereken bir ayrıntı, toplam 5 metre olmadan açmaz demiş hocamız. |
Alıntı:
|
Sn.Doku kültürcü, ben bunu merak ettiğim için aldım.
Hani derdim ucuz vanilya aroması elde etmek değil. Böylesi çok uzun ve pahalı bir süreç. Şimdilik 2 metre. Hocanın dediği gibi evin içinde dolaştırmadım. Aklımda ucundan çelik alıp köklendirmek var. Köklendirme şartları ve videolarına bakıp denerim. 2-3 yıl gördüm ben, çiçeklenmeye kadar geçen süre olarak. 5-6 yıllık süre ile kast edilen piyasadaki vanilya çubuklarının muhtemelen 5-6 yıllık olduğu, fermentasyonu 2-3 yıl sürermiş. Bakıp göreceğiz. |
1 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Cccc
|
1 Eklenti(ler)
|
Orkideniz çok güzel olmuş benimkide baya büyüdü �� , orkidenizin türünü biliyormusunuz
|
1 Eklenti(ler)
Benim orkidem Vanilla planifolia variegata.
Mutlu pencere önü Vanilya bostanım da böyle :) Eklenti 696125 Ne zaman açacak bilmiyorum. |
Harikalar. takibi unutmasam iyi olcak :)
|
Alıntı:
|
özelden yazarsanız sevinirim sn. jezebel
|
peki o çekikleri nereden aldınız bende ondan bir ricada bulunmak istiyorum umarım bana bir güzellik yapar
|
Alıntı:
Sphagnum moss. |
2 Eklenti(ler)
Yeni ve ebruli olmayan vanilya orkidem.
Eklenti 696631 Ve alındığı yer. Eklenti 696632 Ve lütfen kimse dal, yaprak veya çelik istemesin. “Armut piş ağızıma düş “ felsefesindeki insan grubu bu dünyada hiç ama hiç sevmediğim insan grubu. Sağlıkla kalın. |
Alıntı:
|
108. fotodaki dallarda görülen köklere üzerinde bir yaprak olacak biçimde nemli yosunu naylonla sarın. iyice köklendiğinde altından kesin. Dalında köklendirme. Sarmaşık türü Hoya-mum çiçeklerine böyle yapıyoruz.
|
Alıntı:
Maşallah, dikkatinizden birşey kaçmıyor :) Bu insanlar ne kullandı bilmiyorum. Bilirsiniz bu aslında başka ortamlarda bir tarla bitkisi deyim yerinde mi bilmiyorum:confused: Ortamda ne varsa kullanıyor, hatta çiftlik gübresi de verildiği yazıyor kaynaklarda. Ben ilk aşamada baltık torfu karışık çam kabuğu kullandım ama 2 metreden sonra aniden, sebebi bilmiyorum, kök çürüdü. Allahtan erken farkedip 2-3 boğum içeren çeliklere böldüm ki bazıları bari tutsun. Sphagnum moss vardı, preslenmiş onu şişirip kullandım. İşe de yaradı, hepsi tuttu. Bu daha yeni, toparlamasını bekliyorum. Sonra 2 adet çelik alıp onu rahat bırakacağım. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025