![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Medinilla Magnifica (Malaysian Orchid)
Bu güzel bitkiyi tanıyordum ancak onun bir Orkide türü olduğunu bilmiyordum. Son derece gösterişli yaprakları ve çiçekleri ile çok güzel bir bitki. Bir süre önce sahip olduğum bitkinin bakım bilgilerini forumda aradım ve bu cinse ait bir başlık açılmadığını gördüm. BİTKİNİN TANIMI Yaprakları kalın ve üzeri çizgili olup yaprak rengi koyu yeşildir. Çiçekleri üzüm salkımını andırır biçiminde, sarkan formda, pembe renklidir. Yıl boyunca çok aydınlık fakat doğrudan güneş almayan sıcak ve nemli yer ister. Kış aylarında daha serin bir yere alınmalıdır.(16-20 ºC) Sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmesi yapılmalıdır. Toprak devamlı nemli tutulmalıdır. Kışın ise su ihtiyacı biraz daha azaltılmalıdır. Üretilmesi tohum ve çelikle yapılır. Saksı değişimi her yıl ilkbaharda yapılmalıdır. Anavatanı Uzakdoğu'dur. Malezya orkidesi olarak bilinmektedir. Pembe çiçeklidir, çiçekleri üzüm salkımı gibi aşağıya iner. Pembe bir gövdesi vardır. Çiçeklenme süresi oldukça uzundur. İlkbahardan sonbahara kadar, istediği nemi ve bol ışığı bulduğunda çiçeklenmesini sürdürür. Çok kalın etli ve büyük yaprakları bulunmaktadır. İki metreye kadar uzamakta ve anavatanı olan Filipinler'de 400 türü bulunmaktadır. İç mekanda bitkiyi bol çiçekli görmek için kapalı camlı balkonlarda, direkt güneş ışığından uzakta ve %60-70 nem altında tutulmalıdır. Saksı tabağında su bırakılmamalıdır. BAKIM KOŞULLARI: ISI:Kış aylarında en az 18-20 derece cereyandan uzakta tutulmalıdır. IŞIK:Bol ve direkt güneşten uzakta olmalıdır. NEM:Çiçekli zamanlarında çiçeklere gelmeyecek şekilde yapraklara her gün su sıkılmalıdır. SU:Tabakta su kalmadan, toprak kuruduğunda sulanmalıdır. ÇİÇEK:İlkbahar ve sonbahar arası çiçek açar. SAKSI DEĞİŞİMİ:İki yılda bir yapılabilir, toprak geçirgen ve yumuşak olmalıdır; eksilen toprak ilavesi her yıl yapılabilir. GÜBRELEME:Gelişme döneminde 15 günde bir Tropikal bitki besini uygulaması yapılmalıdır. SORUNLARI 1) Bitkinin çiçek açmaması, yaprakların küçülmesi, zayıf sürgünler vermesi. 2) Çiçek açtıktan sonra çiçeklerin çabuk geçmesi veya goncaların dökülmesi. 3) Yaprakların ve çiçeklerin kış aylarında kararması, pörsümesi, düşmesi. NEDENLERİ 1) Yetersiz ışık. 2) Sıcak ve kuru hava. 3) Ortam ısısı çok düşük, nem oranı çok yüksek. ÇÖZÜMLERİ 1) Bitki bol ışığa alınmalı. 2) Bitkiyi kapalı camlı balkona alınarak nem yüzdesi artırılmalı. 3) Ortam ısısı yükseltilmeli, bitki havalandırılmalı, bozuk yapraklar kesilmeli, bitkiye mantar ilaçlaması yapılmalı. Not: bilgiler fidan istanbul sitesinden alınmıştır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Sayın Adalet Yağcı, Medinilla magnifica, çok güzel bir bitki olmasına rağmen orkide familyası (salepgiller) içerisinde yer almıyor. Orkideler monokotiledon bitkilerdir, yani tohum çimlendikten sonra tek yaprak oluşturur. Buna karşın, Medinilla magnifica, dikotiledon bitkilerdendir, tohumu çimlendiğinde iki yaprak oluşturur, tıpkı fasulyedeki gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim Sayın Doku Kültürcü, nette bitkinin bakım isteklerini ararken birçok yabancı sitede ... Orchid olarak geçiyor, satınaldığım firma da Medinilla'nın orkide türü olduğunu söylediği için başlık açmıştım. Konu yanlış yere açıldı ise ya da başka bir alt başlıkta varsa başlık kapatıla bilir. Moderatör arkadaşlarımızdan bu konuda yardımcı olmalarını rica ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2012
|
Medinilla benimde çok hoşuma gidiyor hatta uzun zamandır sık sık karşılaşıyoruz sürekli gittiğim serada, çiçekleri geçtiği için % 50 indirimde var üzerinde ama yaprak uçları kuruduğu için makasla kesilmiş hissi veridi bana tam sağlıklı olup olmadığından emin olunca almak istiyorumda, acaba bakabilirmiyim ona diye kendime güvenemiyorum. Ellerinize sağlık Sevgili Adalet Yağcı, sizin bitkinizi gördükçe bende cesaretleniyorum ikinci çiçeğinide açtığına göre bakımı o kadarda zor olmamalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili lusoari, ben bitkimi internetten aldım, kargo ile birlikte 85.00 tl. yi bulmuştur. Yüzde elli indirim süper, ama gözünüzle görmeden almayın. Doğrusu Medinille'yi alırken epeyce düşünmüştüm, daha doğrusu korktum. Birçok yerde bakımının zor olduğu, çiçek açtıramadıkları ile ilgili yazılar okumuştum. Ancak, hiç de öyle değil, çiçekleri iki aydır üzerine, ayrıca bugün fark ettim bir tomurcuk daha geliyor ![]() Tüm istediği bol ışık, ve nem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim, eğer bende cesaretimi toplarsam aldığımda tavsiyelerinize uyacağım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
|
Sn. Adalet Yağcı rica etsem çiçeği aldığınız yeri yazabilir misiniz. Başlığı gördüğümden beri internette çiçeği arıyorum ama benim sipariş verdiklerimde yok digerlerine de ben cesaret edemedim. Siz denediğinize göre o siteden alabilirim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() 2. fotoğraftaki çiçekler de bir harika ama yerde olmamış. Çiçek derhal askıya alınmalı ya da işte bir metre yukarıda durmalı ki endamı görünsün. Ve de bu güzelim çiçek hiç o tombul tüp bozması saksıya yakışmamış cık cık cık... (Kıskanmadım valla sadece çiçeğe acıdım ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
|
Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Mücevher Çalısı, bir dahaki sefere unutmazsam söylerim değiştirsinler saksıyı ![]() Henüz pek minicik ama 3. tomurcuk kendini gösterdi, böyle giderse üzeri çiçeksiz kalmayacak, bakalım çiçeklenme kaç ay devam edecek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
3. tomurcuk geliyor diye ilân ettiğim o hareket yaprakmış ![]() Olsun, yaprak veriyor olması bitkimin yerini sevdiği, gelişmeye gönüllü olduğu ve daha da büyüyüp serpileceği anlamına geliyor. Yaprak oluşumunun dibinden yeni bir şey daha uzattı kafasını, yaprak mı çiçek tomurcuğu mu bir süre sonra belli olur. Şimdilik yaprak diplerinde üç ayrı hareket var. ![]() ![]() ![]() Eklenti 613802 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Alıntı:
Sn.Adalet Yagci, Kendime olan orkidelerden sadece phalaenopsislere bakacagim sozum olmasa inanin bu orkideden bir tane alirdim.Insan kiskanmiyor degil ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Alıntı:
Phalaenopsis o kadar buyuk bir derya ki kendi icinde boguluyorum. Bir phalaenopsise asik oluyor ve onu getirmek icin ugrasiyorum.Maalesef bir sene daha orkidelerim gocebe hayatta olacaklar.Ancak sanirim seneye sozumu Malezyali orkideyle bozabilirim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-01-2013
|
Sayın Adalet Yağcı, satın aldığınız firma ile ilgili bilgiyi ben de rica edebilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Medinilla beni en çok mutlu eden bitkilerimin başında geliyor, ne yazık ki çok geç tanımışım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-11-2011
|
Sayın Doku Kültürcü, Konuyla ilgisi yok ama ayrıntılı açıklamanızı görünce çoktandır cevabını merak ettiğim bir soruyu size sormak istiyorum. Sorum şu: Elma çiçeği döllendiğinde bu döllenmeden bir meyve oluşuyor, elma. Bir fasulye veya bezelye v.s. döllendiğinde, çiçeği bir erkeklik poleni mi döllüyor, birden fazla mı? Bildiğim kadarıyla her tane çimlenme gücüne sahip. Bu güç, bir polenle döllendikten sonra, bölünerek mi oluşuyor, yoksa her bir tane ayrı ayrı mı dölleniyor? Kafamı kurcalayan bu sorunun yanıtını öğrenebilirsem sevineceğim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Bak Adalet abla sonunda bende aldım bir tane. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili lusoari, gözünüz aydın, çok güzel, hem de dört çiçeği var üzerinde.. Güle güle büyütün, sıcak havalarda yapraklarına fıs fıs yapın, çok hoşuna gidiyor, suyla arası iyi yani. Çiçekleri de tıpkı Orkidelerde olduğu gibi aylarca kalıyor üzerinde. Toprağını bu mevsimde değiştirmeyin, sonbaharda değiştirirsiniz, ya da saksıyı büyütecekseniz takviye yaparsınız. Ben şimdilik dokunmuyorum, Koçtaş'tan kokopeat alıp hazırladım, belki ilkbahara doğru değiştiririm. Medinilla ile tanışıklığımız çok yeni, huyunu suyunu yavaş yavaş öğreneceğiz. Siz de bu konudaki deneyimlerinizi bu başlıkta paylaşırsanız hepimiz için de faydalı olur. Netten bulduğunuz yabancı sitelerdeki güvenilir bilgileri de paylaşabilirsiniz. Ben epeyce buldum ama yabancı dilim olmadığı için çeviremedim dolayısı ile paylaşmadım. Bu arada doğum gününüz kutlu olsun, nice yıllara... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim Adalet ablacığım. Burası çok sıcak cayır cayır yanıyor, sabahın erken saatlerinde fıs fıs yapıyorum ki doğal ortamında hissetsin kendisini ![]() Yabancı sitelerde de hep aynı şeyler yazıyor yüksek nemden ve sudan hoşlanıyor, bol aydınlık direk güneş ışığı görmeyen yerde muhafaza edin deniliyor genelde ama istediğim gibi açıklayıcı bilgiler edinemedim henüz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili lusoari, uygun ortamını bulursa mutlaka açacaktır, 13 nolu mesajımdakiler bir avm. deydi, düşünün hiç doğal ışık almıyorlar. Eminim besin desteği ve yapay ışık onları böyle coşturuyor, fazla bir beklentileri yok anladığım kadar. Nem çok önemli ama, özellikle yaprak diplerindeki tüylü bölgelerin nemli olması gerektiğini okudum bir bilgide. Sıcak havalarda ve kışın kaloriferli ortamlarda sabah ve akşam, abartmadan aynı şekilde nemlendirilmesi iyi olur diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Benim Medinillamda ne yazık ki kök çürümesine uğramış ![]() Eski torfu tamamen döküp kendimin hazırlamış olduğu toprak karışımına diktim. Elimden gelenin fazlasını yapmaya çalıştım bakalım ne olacak bunuda zaman bize gösterecek biliyorum ama moralim çok bozuk neden bitkilere sadece ticari amaçla bakarlar anlamıyorum, Medinilla eğer kurtulabilirse bu durumdan bunu sadece yıllarımın verdiği tecrübeye borçlu olacak ve ben bir can daha kurtarmanın sevincini yaşayacağım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili lusoari, çok üzüldüm ![]() Medinillaların saksı harçlarının sıkıştırılmış olmaması gerekiyor biliyorsunuz. Sadece bahçe toprağı kökleri sıkıştırabilir, torfla karışım daha isabetli olmuş. İnşallah kısa zamanda kendine gelir, hava akımlarından uzak tutun, bol ışık alsın ama güneş almasın, mümkün olduğunca serin bir yer seçin, ne de olsa bir tarafı orkideler ile benzerlikler gösteriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|