![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-02-2009
|
Phallerde vandalar gibi kökleri havada bakılabilir mi? Bu konudaki düşünceleriniz nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
|
Vanda'lar biraz daha özel türler okuduğum kadarıyla.. ve tamamen topraksız yetiştiriliyorlar forumda da bununla ilgili fotoğraflar mevcut. Orkideler genel olarak doğası itibariyle %100 toprağa bağımlı bitkiler değiller, görece asalak yaşadıkları için, ağaç kovuklarında falan yetişiyorlar bu bağlamda bizim yetiştirdiğimiz türler de geleneksel bitki yetiştiriciliğine göre gevşek topraklarda bakılıyorlar buradaki toprak terimi tabi kendi subtratlarını betimliyor. Bunun içerisinde de hepimizin bildiği gibi forumda da detayları yazıyor ağırlıklı olarak ağaç kabuğu var. Benim şahsi fikrim toprak bu anlamda süper önemli bir faktör değil orkideler için. Işık ve ısı daha önemli bir faktör. Asgari miktarda ihtiyacı karşılayan substrat yeterli. Benim kendi orkidelerim için söylüyorum dışa doğru kök gelişimi çok fazla bu da sağlıksız bir durum gibi gözükmüyor ancak bununla ilgili çok şey okudum köklerin dışarıda olması bir sorun gibi anlatılıyor ama yine forumda öğrendiğim bir şey var bitki mutlu olduğu sürece her yol mübah ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
[IMG] ![]() 1. nesil orkidemin ilk yavrusu bu ve 2.olanı ana bitkiden biraz erken ayrıdığımı düşünüyorum acemiliğimden de çok küçük saksılara ekmişim burada resim perspektifinin ortasındaki orkidem bir tereyağı kutusunun üst kapağında ekili ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Phal.leri bazılarınızın da bildiği gibi hydrokültür veya aeroponik bile bakmak mümkün. Ancak kökboğazı bir kısmının kuru suya değmemesi şartı var. sağlam kök uçları suya değince değişime (asymilasyona) sulu ortama adaptasyon gösterir. kökler kılcal yan kökler geliştirir kök kıllı bir görünüm alır. Ancak bunu yapmak birden olmaz bu sulu ortama uyum sağlamasına zaman tanımak gerek gerekir. tüp geçirme yöntemi de bunun bir yolu. Ancak yinelemede fayda var substart çürümeyecek veya geç çürüyecek bir harç olmalı tercihan hydrokültür hydroponiğe uygun substratlar kil granülleri tercihtir ama yine kök boğazı kısmı ve 10 cm aşağısı normal bir saksı harcına ihtiyaç duyar uzun kökleri suya değip suda ilerledikçe kökler asimile olup bitkinin çürememsi ile ilgili anlatılanlara tezat mış gibi olgular çıkar. Sayın muyurdakul un da değindiği gibi bir tek doğru metod yoktur hatta ne kadar başarılı orkide bakan varsa o kadar da doğru metod sayılabilir. Başta saksı harcı karışımları da... İlk başlıyanlara bir yön olması açısından genel şartlara uygun bir metod tavsiye edilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
|
Çok fazla resim ekleyip de siteyi de meşgul etmek istemem, bu resimleri düşük çözünürlükte çektim isteyen olursa özelden daha iyi resimler gönderebilirim..selam ile.. Düzenleyen muyurdakul : 14-02-2009 saat 10:34 Neden: resim eklemeyi beceremedim bazı düzeltmelerimde de basit harf hatalarını düzelttim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|