agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-10-2007, 15:28   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-05-2007
Sayın praecox,
Bu bölümü devamlı okudum. Benim phal. imde meydana gelen durumla ilgili soruma cavap bulamadım.
Gelişimi şöyle: Çiçekleri geçtikten sonra çiçek dalını söylenen yerden çiçek açmamış gözün 1 cm üstünden kestim (kömür tozu tatbiki de yaptım). O kesikten uzun bir süre koyu kıvamlı bir sıvı geldi. Reçine gibi bir sıvıydı. Dal bu şekilde durmaktaydı. Ne yeni bir çiçeklenme oldu nede keiki. Ancak bir kaç gündür bu dalda biraz da olsa kuruma baş gösterir gibi.

Durum böyle iken yeni yaprak çıkartmaya başladı. Ne yapmam gerekli. Dalı kesmem mantıklı gibi geldi bana.

Birde diğer phal. lerimde de hem çiçek var , hemde yeni yaprak çıkartmaya başladılar bu normal midir ?

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 16:01   #2
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Bilmem geçen aylardaki e-dergimizin phal.ler için yazdığım yazıyı okudunuz mu? Belki tam anlamıyla belirtmemiş olabilirim ancak (özelikle de phallerde ciddi bir dinlenme dönemi yok denirse de) orkidelerin de bir yaşam ritmi var. yani gelişim çiçek açma dinlenme kuvvet toplayıp yeniden çiçeklenme. bu ritim phal.lerde çok belirgin değilmiş gibi ise de tüm bir yıla yayılmış olarak phal.ler kışın çiçeklenecek bir ritim içindedirler. çok sıcak yaz günlerini yeni yaprak açma ve güç toplamak için kullanırlar kışın günler kısalır ve havalar soğursa çiçeklenme dönemine girer.

bu siklus içinde bakarsak birinci anlatığınız phal tekrar o saptan çiçeklenme gücünü bulamamış ve dinlenmeye geçmiş. bu anlamda o çiçek sapını kesmeniz elbette uygun olur kışa bir iki ay içinde yani yeni çiçek sapı filizi oluşturacaktır. diğeri ise tüm kış çiçek açmıya devam edecek gibi.

phal.ler o kadar çaprazlandı ki bazıları tüm sene ard arda çiçek açabilirkken bazıları bir iki aylık dinlenme zamanı geçiriyor.
rengine ve çaprazlandığı atalarına göre bu tipten tipe çok değişiklikler de gösterebiliyor.
tabii burda gübreleme de çok önemli bir rol oynamakta. diğer orkidelerde dinlenmeye geçiş ve dinlenme dönemlerinde tamamen gübrelenme kesilir iken phal.lerde çok belirgin bir dinlenme fazı görülmediğinden tüm sene normal gübrelenme yapılması da daha sık çiçek açtırmaya sebep olacaktır.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 16:11   #3
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2007
Galeri: 1
Sayın praecox merhaba;
Biliyorum benim phal toprağı arayışımdan ve sorularımdan fenalık geldi size ama maalesef istenilen substrata ulaşamadım. Sanıyorum içeride çok fazla ölmüş kök yapısı var acaba çıkarıp o kökleri temizleyip aynı karışıma diksem en azından daha iyi olur mu? Ne dersiniz?

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 16:14   #4
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Sayın Coyote,

sayın ephesos size saksı harcı yollıyabileceğini söylemişti. onla iletişime girmediniz mi?

Aynı saksı harcına kökleri temizledikten sonra ekim doğru değildir ancak yapılamaz da demek değildir
saksı harcını kalmış kurumuş köklerden arındırdıktan sonra tekrar dikim için kullanmadan önce fırında veya mikrodalgada biraz olsun sterilize ederseniz iyi olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 17:38   #5
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Evet kendisi yollayacağını söylemişti ama bir aksilik oldu sanırım maalesef ulaşamadı substrat bana
Tamam Sn praecox dediğiniz gibi yapayım. Hiç yoktan iyidir.
Çok teşekkür ederim.

Eski 05-10-2007, 16:37   #6
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Sn ephesos çok teşekkür ederim az önce ulaştı çam kabuklarım.Epey de bol göndermişsiniz hoyalarda da kullanayım en iyisi))Tekrar teşekkürler.

Eski 17-10-2007, 21:13   #7
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Phalimin toprağını değiştireli 10 gün oldu. Sanırım halinden memnun. 3 tane yeni kök oluşumu ve bir yeni çiçek dalı ayrıca 2 eski dalda da yeni tomurcuklar var. ( Umarım bunlar bitki ölüyor ama soyunu kurtarmaya çalışıyor vaziyetinden ileri gelmiyordur.)

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025