agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-06-2013, 15:56   #2701
Ağaç Dostu

Selçuk Boz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2006
Sayın sar-dunya,

Değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sar-dunya Mesajı Göster
Eğer Herhangi bir işlem yapmadan önce biraz daha bekleyin derim (üç hafta kadar). Neticede köklenme görene kadar keiki diyebileceğimiz birşey olmayacak.

Diğer taraftan, büyüyen uçları köreltmek çok iyi bir fikir gibi durmuyor. Eğer keikisi bu şekilde büyüyorsa büyüyen uç gidecek demektir. Yok eğer çiçek sapıysa potansiyel çiçekleri koparıp atmış olacaksınız.
Aynı düşüncedeyim.

Alıntı:
Bu arada, bitkiyi çok gübreliyor olabilirsiniz. Öncelikle hatırlatayım, arada bir besin eklenmemiş suyla sulayıp saksı harcında biriken tuzları temizlemek gerekiyor. Gübre miktarından çok sulama suyundaki derişimi önemli diye okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam azot için önerilen doz 250 ppm (250mg azot elementi/bir kilogram sulama çözeltisi). Fazla gübreleme için de gelişim anomalisi yapar diyorlar.
Bu hususu dikkate alacağım. Zira, gübreleme konusunu biraz abarttım galiba. Keiki olacakken çiçeğe dönüş bundandır belkide.

Alıntı:
15-5-35'iniz üre içermiyor di mi?
Gübredeki %15 azotun %3'ü üre. Sorun olur mu sizce?

Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2013, 18:26   #2702
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul Mesajı Göster
Phal orkidelerde çiçek sapı genelde 3. Boğumdan kesiliyor temiz keskin bir bıçakla ve tarçın sürülebilir. şayet dalda sararma varsa onuda dipten alabilirsiniz. Ben bir kaçtanesini kestim, ama kesmediklerim daha önce çiçek açtılar. Ben kendi adıma eğer sapı sağlamsa dokunmuyorum artık.
Öncelikle yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Bende kesmekten korktuğum ve dallar oldukça canlı göründüğü için kesmeye kıyamadım. Eğer dalda herhangi bir solma olursa ozaman kesmeyi düşünüyorum.

Bu arada çiçek ortada birtane daha yeşil yaprak verdi sağlı sollu 4 er kat yeşil yaprak oldu. en alttakiler okadar büyüdü ki katlanıp kırılmasından korkuyorum .

Bu yeşil yapraklarda zamanla çürür mü? Eski yapraklarda hafif çürüme belirtileri var sanki. En kısa zamanda bir fotoğraf ekleyip size danışmak istiyorum!

Nodrac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2013, 06:24   #2703
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz Mesajı Göster
Gübredeki %15 azotun %3'ü üre. Sorun olur mu sizce?
Yabancı kaynaklarda, üresiz gübre kullanma tavsiyesi birçok yerde var.

Diğer taraftan phalaenopsis bitkilerinin üreyi absorbe edebildiklerini gösteren bir çalışma da yapılmışmış, sadece başını okuyabildim. En azından bitkilerin saksıda olmadığını söyleyeyim

Selçuk Boz beğendi.
sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2013, 22:13   #2704
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-06-2013
Merhabalar,
bilgiler için teşekkür ederim..
orkide nasıl sulanmalı?

mss2013 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2013, 07:42   #2705
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mss2013 Mesajı Göster
Merhabalar,
bilgiler için teşekkür ederim..
orkide nasıl sulanmalı?
Haftada bir kez derince bir kaba (Orkide saksı yüksekliğinden birazca yüksek.Ben büyük yoğurt kovaları varya onlarla suluyorum.) içme suyu doldurun ve orkidenizi oturtun kovanın içine, saksının üst kısmıda ıslanacak şekilde. 10-15 dk bekletin, sonra çıkartın sudan suyunu iyice süzmesi için mutfak tezgahına koyun,iyice suyu sarktıktan sonra tabanını ve ıslanan yaprakları varsa yapraklarını peçete ile iyice kurulayın,ıslak kalmamalı.Eğer gübreniz varsa gübre verecekseniz taa ilk başta suyun içine orkide besininizide katın,gübreli su ile sulayın bitkinizi. Bunların yanında sürekli olarak orkidenizin yanıbaşında bir kavanoz suyu eksik etmeyin.O buharlaşsın ve nemi sağlasın.

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2013, 19:09   #2706
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fesleğen Mesajı Göster
Haftada bir kez derince bir kaba (Orkide saksı yüksekliğinden birazca yüksek.Ben büyük yoğurt kovaları varya onlarla suluyorum.) içme suyu doldurun ve orkidenizi oturtun kovanın içine, saksının üst kısmıda ıslanacak şekilde. 10-15 dk bekletin, sonra çıkartın sudan suyunu iyice süzmesi için mutfak tezgahına koyun,iyice suyu sarktıktan sonra tabanını ve ıslanan yaprakları varsa yapraklarını peçete ile iyice kurulayın,ıslak kalmamalı.Eğer gübreniz varsa gübre verecekseniz taa ilk başta suyun içine orkide besininizide katın,gübreli su ile sulayın bitkinizi. Bunların yanında sürekli olarak orkidenizin yanıbaşında bir kavanoz suyu eksik etmeyin.O buharlaşsın ve nemi sağlasın.
Merhabalar Sn. Fesleğen;
öncelikle teşekkür ederim cevabınız için.. Anladım peki nem için şöyle bir yöntem duymuştum :
benim orkidem iki saksı iç içe ikiside saydam... dıştaki saksının içine dolamit gibi beyaz ufak taşlardan 2cm yüksekliğinde koydum saksıyı içine oturttum hafta da bir gibi ysara 10 güne bir gibi sizin dediğiniz gibi suladıktan sonra 2-3 günde bir taşların seviyesini geçmeyecek kadar suyu orkidenin içinden süzdürerek taşların arasını dolduruyorum nem sağlaması için alttan sizce mantıklı mı?

Eski 26-06-2013, 19:34   #2707
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zer0line Mesajı Göster
1,5 yildir baktigim orkide bu haldeyken boceklendi ve kuruma asamasina kadar gitti.. ilacladiktan sonra toparladi
Merhabalar Maşallah Süphanallah bu nasıl güzel bir çiçek...
İnşallah bizimkilerde böyle olur bir gün.

Bu arada altındaki saksıda nasıl bir çalışma yaptınız paylaşabilir misiniz?
Altındaki yeşil kısım yosun mu?

Eski 27-06-2013, 07:28   #2708
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mss2013 Mesajı Göster
Merhabalar Sn. Fesleğen;
öncelikle teşekkür ederim cevabınız için.. Anladım peki nem için şöyle bir yöntem duymuştum :
benim orkidem iki saksı iç içe ikiside saydam... dıştaki saksının içine dolamit gibi beyaz ufak taşlardan 2cm yüksekliğinde koydum saksıyı içine oturttum hafta da bir gibi ysara 10 güne bir gibi sizin dediğiniz gibi suladıktan sonra 2-3 günde bir taşların seviyesini geçmeyecek kadar suyu orkidenin içinden süzdürerek taşların arasını dolduruyorum nem sağlaması için alttan sizce mantıklı mı?
Merhaba sayın mss2013,rica ederim. Dediğiniz yöntemi uygulayan arkadaşlar da var gayette mantıklı ama ben köklerini ıslatırım korkusuyla yapamazdım heralde siz ıslatmadan başarıyorsanız no porblem

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2013, 18:26   #2709
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Galeri: 6
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım. Saksının içi kök dolu, dışı da doldu taşıyor.Böyle daha ne kadar uzayacaklar, merak ediyorum. Dışarıda ki kökleri de kapsayacak şekilde saksı değişimi mi uygulasam bilemiyorum...

Name:  DSC02755.jpg
Views: 6654
Size:  60.3 KB

Gül Batur ve nanemolla beğendi.
sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2013, 01:15   #2710
Yeni Üye

guzelcem's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2013
Maşaallah orkideniz kök güzeli olmuş))) iyi bakmışsınız..!

sakdag beğendi.
guzelcem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2013, 16:45   #2711
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım. Saksının içi kök dolu, dışı da doldu taşıyor.Böyle daha ne kadar uzayacaklar, merak ediyorum. Dışarıda ki kökleri de kapsayacak şekilde saksı değişimi mi uygulasam bilemiyorum...

Eklenti 428177
Sayın sakdağ sakın saksı değişimi yapmayın orkidenîz tam olması gerektiğî gîbi çok sağlıklı. Keşke benimki de böyle olsa sulamasını nasıl yapıyorsun

sakdag beğendi.
korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2013, 17:02   #2712
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor.

Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım.

Name:  DSC02852.jpg
Views: 4507
Size:  63.7 KB

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2013, 01:34   #2713
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-07-2007
nazlı orkidelerim

iki ay önce keiki yi ayırıp dikmiştim şimdi çiçeklendi çokda hoş bir rengi var 3 senedir orkide yetiştiriyorum orkidelerim tül arkasından güneş alıyor küçük saksılıları bir hafta büyükleri 15 günde bir kaliteli içme suyu ve vilmorin marka sıvı gübre ile besliyorum resimde gördüğünüz çiçekli orkidelerimden başka açan orkidem yok yaprakları çok sağlıklı ışıkda bunlar açtığına göre yeterli beslenmede bir bozukluk yok acaba neden diğer orkidelerim çiçeklenmiyor yardımcı olabilirmisiniz acaba

Eklenen Resimler

avcı66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2013, 18:14   #2714
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor.

Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım.

Eklenti 430856
Uzayan kökleri suya yönlendirmenize gerek yok o kökler havadan nem toplayan bir yapıya sahipler

Ziya Soner beğendi.
korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2013, 10:06   #2715
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-06-2009
Orkideme yardım eder misiniz?

Herkese merhaba,
Yaklaşık 10 gündür her gün forumu okuyorum ve buradan öğrendiklerim ile orkidelerime bakmaya çalışıyorum. Bir cesaretle bende size orkide maceramı anlatmak ve minik orkideme çare bulmamda bana yardımcı olmanızı istiyorum.
Orkide çiçeğini çok sevmeme rağmen orkide ile tanışmam yaklaşık 7-8 öncesine dayanıyor. Lise arkadaşım evime ziyarete gelirken bana üzerinde bembeyaz çiçekleri olan bir orkide getirdi. Ama orkideyi arabadan indirirken düşürmüş. Gerçi görüntüde bir hasarı yoktu. Kısa bir süre sonra orkidem çiçeklerini dökmeye başladı çiçek sapları kurudu ve ortaki yaprakları elimde kaldı. Zavallı orkide hem düşmüş hem mekan değiştirmiş hemde bir aceminin ellerinde yaşamaya çalışıyordu ama ancak bu kadar dayanabilmişti. O kadar üzülmüştüm ki ama yapacak bir şeyde kalmamıştı. Zaten orkidelerin çok zor bakıldığını da duymuştum Orkidemi kapalı balkona çıkardım ve yaklaşık 10-15 gün hiç sulamadım. sonra orkidemin dibinde bir kıpırdanma gördüm acaba buda ne derken en alt yaprağının üstünden de yeni bir yaprak verdi. Bir süre sonra dipten çıkan yavrunun kendi köklerininde oluşması ile geçen hafta orkidemi ayırdım. Zaten dipten çıkan kendi köklerini de oluşturmuştu. Ama aradan çıkanda henüz kök yok. Size fotoğrağlarını gönderiyorum.
Bu arada sanki orkide uzmanıymışım gibi 30-35 gün önce bir yapı markette ölüme terk edilmiş çiçeklerinin hepsi saksınına ve sarı olduğu jelatine dökülmüş 1 tane çiçeğinide düşürmek için beklemekte olan bir orkideyi kaptım eve getirdim. Forumdan öğrendiklerimi uyguladım ve sanırım bu misafirimde bana teşekkür ediyor üzerinde çiçek tomurcuğu olduğunu düşündüğüm kabarcıklar verdi. Onların da resmini gönderiyorum ve fikirlerinizi bekliyorum.
1. Resim Zavallı annecik
2. Resim Annecikteki köksüz bebek orkide
3. resim kendisi köklenen ve ayrılan orkide
4. ressim yeni aldığım orkidedeki yeni yaprak
6. resim yeni aldığım orkidedeki çiçek olduğunu düşündüğüm tomurcuklar

Eklenen Resimler

regina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2013, 12:34   #2716
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
sanırım nazar degdi ??

merhabalar,
4 Şubat 2013 tarihinde 2 adet phal cinsi orkidem oldu. Bir tanesi fotograftaki görülen.. O tarihten bu yana da çiçekleri üzerinde.. Forumu sırf meraktan izliyor ve bakımı konusunda bilgi edinmeyi amaçlıyordum. Hatta o kadar meraklandım ki, tüm hastalık sorunlarını okuyup kendi orkidemi inceleyip durdum ; aman çökertme olursa anlar mıyım, suyum kireçli olmasın, köklerde kireç lekesi var mı, mantar olur mu , böcekler vs.. derken evhamlandım durdum Sonunda da "sakınan göze çöp kacar" düşüncesiyle kendi haline bıraktım orkidemi..
Hatta sararmış dalları kesmeye de kıyamadım, çiçekleri döküldükten sonra 3.gözden kesme olayını bile planladım ..
Ama dün akşam eve gittiğimde, daha salona girer girmez gördüm bu sarı dalı.. 4.fotografta görüleceği gibi çiçeğimiz ortadaki kuru dalı tamamı ile kurudu önceden... Destek amaclı duruyor sadece.. Çiçeğimin sag tarafı cok daglıklı, aslında sol tarafı da aynen sağlıklı idi ama, hafta sonu dipdiri görülen yavrum, dün akşam farkettim ki sol taraf solmuş .. yerde 3 adet çiçeği dökülmüş idi..
Yapragı kontrol ederken yapragın altından bir yapışkanlık hissettim, ama görünürde böcek yok..Sadece büyük yaprakta vardı bu yapışkanlık, onu da nemli kagıt peçete ile temizledim.. Ne dersiniz misafirler var mı çiçeğimde ??

Eklenen Resimler

Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2013, 12:38   #2717
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

devam fotografları

Bu arada hafta sonu 3 yaşında bir bıcırık misafirim vardı, bir ara dayanak üzerindeki tokaya göz dikti ; "çiçeğin tokasını istiyorum" diye tuttudru da zor vazgecirdim
Acaba o bir hınzırlık yapmış olabilir mi diyorum ??

Eklenen Resimler

Eski 27-08-2013, 12:43   #2718
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

sorun...devamı

bir de genel olarak bir değerlendirme yapabilirseniz sevinirim sayın üstadlar..

Diğer orkidemi uzaklaştırdım şimdi, (2 m kadar) mesafe yeterli mi bilmiyorum ama.. Yaprak şekilleri de biraz endişelendiriyor beni.. Dün akşam görünce cok üzüldüm umarım hastalıgından kurtulur, yardım lütfen

Eski 07-09-2013, 12:30   #2719
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-09-2013
Şuradaki yazıma bir bakabilir misiniz? Bu başlıkda yazılanlar daha güncelse demek, faydalanmak istedim

http://www.agaclar.net/forum/1196853-post72.htm

ickufurbaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2013, 17:00   #2720
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-05-2013
Merhaba arkadaşlar orkidem çiçeklerini düşürdü ama yaprakları sağlıklı duruyor. Yeni bir gelişme ile saksıdan yeni bir çubuk çıktı acaba bu kaiki olabilir mi kaiki değilse nedir?

Size dalı 3. Boğumdan kesiyim mi?
Saksının küçük geldiğini düşünüyorum ve değiştirmek istiyorum sizce değiştiriyim mi? Nasıl bir toprak alıyım?

Eklenen Resimler

Düzenleyen Nodrac : 09-09-2013 saat 18:26
Nodrac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2013, 21:35   #2721
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2013
Wink

Merhaba arkadaslar,

Oncelikle klavyemden dolayi ozur dilerim sizlerden. Ben daha once orkidemin resimlerini yukleyip yardimlarinizdan cok faydalanmistim ve yine orkidemle alakali yardima ihtiyacim var.sorularima cevap alabilirsem cok sevinirim. Orkidemin topragi torfdu ve ben topragini degistirdim. Degistirirken koklerinin cok curudugunu fark ettim ve kestim iyi durumda olanlari kaldi sadece ve tarcin surup yeni topragina ektim. Bu arada bir keikisi vardi simdi buyudu ve iki ayri keiki daha verdi arti yeni kokler cikartti. Sorularim sunlar:

1) sizce uc keiki birden agir gelmezmi orkideme ? bunu sormamin sebebi, kendisi de yeni kokler cikartti ve guneste cok kaldigi icin gunes yanigi olustu. Hani hem kendisini iyilestirip hemde keikileri buyutebilirmi ?

2) gunes yanigi yapraklara yapabilecegim birsey varmi ne iyi gelir ?

3) Ilk keiki ne zaman ayirmaliyim. Dort aydir buyume asamasinda sanirim bi 5 ay daha kalmasi lazim degilmi ?

Resimlerini yukledim sizler icin .

Simdiden cok tesekkur ederim yardimlariniza

Eklenen Resimler

İremsıla beğendi.
Orkidedigdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 01:31   #2722
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2013
Thumbs down Arkadaslar, abiler, ablalar ne olur yardimci olun :((

Onceki mesajda da belirttigim gibi yardiminiza ihtiyacim var ne olur yardimci olun bana orkidemin olmesini istemiyorum sizlerden baska yardim alabilecegim kimse yok zira orkideden anlayan tanidik akraba komsu vb. yok. Tecrubelerinizle beni aydinlatmanizi rica ediyorum.

Simdiden tesekkur ederim.

Orkidedigdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2013, 22:51   #2723
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-09-2013
keikilerimi köklendiremiyorum

lütfen yardım edermisiniz.gazlı bezle sardım keikilerimin dala yakın kısımlarını.fakat bir türlü köklenmiyorlar

tuncer34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 18:45   #2724
Ağaçsever

Merhabalar,
Orkide sevdalıları... Hepinize selamlarr...

Büromda, yaklaşık 1 yıl önce bir orkide hediye geldi, Phal. türünde ve güzelliği ile büyülendim çiçekleri dökülünce araştırdım bakmını ve şimdi bağımlsı oldum diyebilirm.. şimdi dendro. aldım evime 2 tane çiçeksiz..

Şirketimdeki Phal.'ım çiçeklerini döktükten sonra 3. boğumdan iki sapınıda budadım.. Vilmorin'in orkide besinini veriyorum yeşil kutulu 15günde bir. çiçeğim uzun bir sürenin ardından geçtiğimiz aylarda iki dalından birer keiki verdi.. şimdi bir keikinin bulunduğu boğumun altındaki boğumdan da bir oluşum daha çıkıyor artık yeni bir keiki mi yoksa çiçek sapımı bilmiyorum.. sizce neden bu sene çiçek vermedide böyle çok fazla keiki verdi?

yaprakta verdi baya.geçenlerde alt yapraklarından biri sarırıp döküldü.. bir sorun yok gibi ama çiçek vermedi.. yorumlarınızı bekliyorum...

Orkidem cama yakın ama öğlene kadar direk güneş vermiyorum beyaz store perdem çekili oluyor öğleden sonra güneş diğer tarafa geçince camı açıyorum.. sık sık fıs fıs yapıyorum... yorumlarınızı bekliyorum...

Eski 02-10-2013, 12:58   #2725
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-03-2013
Merhabalar Orkide acemileri ve heveslileri konusunda paylastigim yaziyi buraya da eklemek istiyorum:

Merhaba arkadaslar,

Ben forumu bastan sona okudum. Bu da yetmedi Phalaenopsis forumunu da okudum. Cybidium'u da. Bunlara gore onerilen degisik metodlari denedim. Orkidelerim (3 tane var) gayet saglikli durumdalar ama 1'i 10 aydir cicek vermedi. Ben de cok uzulup bugun artik dayanamadigim durum icin forumu tekrar okurken Ziya Soner Bey'den bizzat yardim almaya karar verdim. Internetten ciftligini bulup yanina gittim.

Ziya Bey beni gayet sicak karsiladi. Ve annesi hasta olmasina ragmen uzun sure yakindan ilgilendi. Sorularima cevap verdi. Kizimin toprak harcini degistirdik. Serasini gezdik. Buna gore ozet halinde size orkide bakimini soyle maddelemek istiyorum:

1-) Orkidenin (bu arada Phal. cinsi icin konusuyorum) seffaf saksilara gerek yok. Onemli olan alti delik olup fazla suyu suzebilecek bir saksi olmasi.

2-) Saksi boyu satin aldiginiz boyutta kalmak zorunda degil. Saksi boyunu buyutebilirsiniz. Hatta bu koklerin gelismesini saglar, bu da bitkiyi gelistirir.

3-) Orkidenin konumu direkt gunes almayan ama aydinlik olan bir pencere onu kalorifere yakin olmasi (tul perde arkasinda kalmasi, kisin gunes olmadigi icin acik olabilir tul). Kaloriferin ustune islak havlu koyup ortamin nemli olmasini saglayin.

4-) Sulamayi kisin 15 gunde 1 yazin 10 gunde 1 daldirma yontemiyle 3-4 dk bekleterek yapabilirsiniz. **** gun asiri 1-1,5 cay bardagi icme suyu ustten sulayabilirsiniz. Cesme altindan yapraklariyla yikayabilirsiniz yalniz gobek ortasinda su kalmamasina dikkat edin yoksa curume bas gosterir. Pecete ile kurulayin.

5-) Gubreleme icinse 15 gunde 1 sulamayi yaparken yapmaniz yeterli. Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim. Ziya Bey bana verdiginin yaprak gubresi oldugunu soyledi. Ama marketlerden alinan gubreler seyreltirilerek kullanim sartlarinda belirtilene gore 1/4 oraninda sulama suyuna koyabilirsiniz.

6-) Bitki harci icin bu forumda cesitli oranlarla karisim yazilmis: Fistik cami, strafor, komur tozu, vs karisimi. Yine buyuk yapi marketlerindeki orkide topraklarindan kacinin derim.

7-) Bitki cicek doktukten sonra eger ana dalindan yeni filizler vermemisse alltan 3. bogumun 2 cm ustunden tek seferde (bag budama makaslari eziyor, maket bicagi tercih edebilirsiniz) caprazlamasina kesin.

8-) Benim gibi ustune cok dusup herseyine takilip, kafayi bozmayin. Sakinan goze cop batiyor. Ve bolca sabir gosterin.

Yukarida elimden geldigince ozetlemeye calistim. Benim onerim Istanbulda olanlar icin cekinmeden Ziya Bey'in ciftligine ugrayip ordan bizzat yardim almalari. Zira onun deneyiminde tek bir cicekci yok. Yapi marketleri ise pazarlamaya yonelik. Ziya Bey'e tekrar tesekkur ediyorum. Boyle nadide deneyimli insanlarin deneyimlerini paylasmada istekli olmasi, soru ve sorunlarinizda sizinle icten ilgilenilmesi herseyin ticarete donusturuldugu bu dunayada insana umut veriyor.

Tesekkurler. Herkese kolayliklar ve bol cicekli saglikli, huzurlu gunler, yillar diliyorum sevdiklerinizle. Guzel seylerin kiymetini bilelim. Birbirimize saygili, hosgurulu olalim.

naturelee13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2013, 14:06   #2726
Ağaçsever

Derya Hanim's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2013
Benim cybidium orkideler yaz kis disarida saksida duruyor, hic ozen gostermiyorum ve her sene aciyorlar. 4 once simdi oturdugum evi aldigimizda sonbahar mevsimiydi ve orkideler ciceksizdi, bende onlarin ne oldugunu bilmiyordum. Sokup sokup atmistim o zaman. Bu otlari niye buralara dikmislerki diyerek, simdiki orkideler sagda solda minik minik kalip sonradan buyuyenler. Cok ozenmeyin derim sakinan goze cop batiyor

hatice p. beğendi.
Derya Hanim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2013, 15:10   #2727
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-02-2007
Merhaba,

Orkide acemileri başlığında aşağıdaki linkte bir sorum vardı. ancak cevap gelmediği için buraya da yazmak istedim.

Orkidelerimin yapraklarında sarı lekeler oluşuyor ve kahverengiye dönüşüyor. Hasta olan yaprakta gitgide ilerliyor ve yaprağın tümünü kaplıyor.

Ben ilerlemesin diye hasta yağrağı kesmiştim. Fakat diğer orkidelerimde de aynı hastalık başladı. Hepsine bulaşmasından endişeliyim.

Sizce bu hastalık nedir? Nasıl önleyebilirim? Nasıl orkidelerimi iyileştirebilirim?
Mantar olabilir mi?

http://www.agaclar.net/forum/1209998-post1492.htm

fatmairmak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2013, 20:36   #2728
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Merhaba sevgili orkideseverler ve agaclar.net uyeleri,
Soguk ve ruzgari bol olan bir kasabaya tasinmam sebebiyle tasinmadan 40 gun sonar IKEA Edinburgh'a ugramak farz oldu.Hele ki kasabadaki bitki ve toprak kitligini goz onunde bulunduracak olursak bana bir cennet gibi gelen Ikea'ada karsima bir orkide guzeli cikmasin mi ! Atlayabilir miyim torbaya dedi,ben de seve seve dedim miniklerden mensup bu guzele.Phalaenopsis'lerin seffaf olmayan bir saksida bulunmasinnin sorun teskil etmeyecegini bildigimden Jubel urunlu saksiyi ( JUBEL Self-watering plant pot - IKEA ) da alarak tekrar ruzgarli kasabama geri dondum.

Kasabada birakin Orkide harcini bulmak topragin kendisini bulmak bile nimet sayilirken normal topragi kullanarak toprak degisimini yaptim.Malum universite odasinda kaldigim icin oda standart;hangi cephede oldugunu bilmedigim bir cam ve isinin 19 - 20 derecelerde oldugu bir odada kaliyorum.Buradaki linkten de BBC Weather - St Andrews anlasilabilecegi uzere bol ruzgar yiyen bir kasaba burasi ve benimde bu orkideyle hayati surdurmem mutlak zorunluluk;cunku benim gibi bitki sevmeyi aliskanlik haline getirmis birisinin 5 yil boyunca bitkisiz yasamasinin pek mumkunu yoktur saniyorum.Niye minisini sectiniz diye soracak olursaniz da monte edilmesi gereken binbir urunu otobuste goturmemiz gerektiginden kucugunu alabildim,ama kucugu olsun ben onu buyutmek onunla buyumek istiyorum.Dolayisiyla tahmin edersiniz ki ilk sorum bu orkide nasil buyuyecek,neler yapmam gerekiyor ?

Bir baska sorumsa onu boyle bir ortamda nasil yetistirebilirim,orkideden baska secenek yok cunku kargolarin gelmesi de ayri bir dert ve ebay'den de gozukebilecegi gibi burada bitki zengin urunu.Rica ediyorum bana bu konuda yardimci olun.Bitkinin resmini de bir saate yuklemeyi planliyorum.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2013, 21:08   #2729
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Galeri: 1
Şeffaf olmayan bir saksı olabilir ama aldığınız saksı bu başlıkta anlatılan sulama düzenlerine uymuyor gibi....sayfadan okuduğum kadarıyla. Suyun pamuk bir fitilden yavaşça saksıya gelmesini sağlıyor.

sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2013, 21:23   #2730
Ağaç Dostu

tranquila's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2013
Bu bebeği bugün yapı marketlerin birinden aldım. Minyatür phal diye biliyorum. Nasıl bir bakım uygulamalıyım? Yaşasın, büyüsün istiyorum. Yardım lütfen

Eklenen Resimler

tranquila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025