![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor. Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-06-2009
|
Orkideme yardım eder misiniz?
Herkese merhaba, Yaklaşık 10 gündür her gün forumu okuyorum ve buradan öğrendiklerim ile orkidelerime bakmaya çalışıyorum. Bir cesaretle bende size orkide maceramı anlatmak ve minik orkideme çare bulmamda bana yardımcı olmanızı istiyorum. Orkide çiçeğini çok sevmeme rağmen orkide ile tanışmam yaklaşık 7-8 öncesine dayanıyor. Lise arkadaşım evime ziyarete gelirken bana üzerinde bembeyaz çiçekleri olan bir orkide getirdi. Ama orkideyi arabadan indirirken düşürmüş. Gerçi görüntüde bir hasarı yoktu. Kısa bir süre sonra orkidem çiçeklerini dökmeye başladı çiçek sapları kurudu ve ortaki yaprakları elimde kaldı. Zavallı orkide hem düşmüş hem mekan değiştirmiş hemde bir aceminin ellerinde yaşamaya çalışıyordu ama ancak bu kadar dayanabilmişti. O kadar üzülmüştüm ki ama yapacak bir şeyde kalmamıştı. Zaten orkidelerin çok zor bakıldığını da duymuştum Orkidemi kapalı balkona çıkardım ve yaklaşık 10-15 gün hiç sulamadım. sonra orkidemin dibinde bir kıpırdanma gördüm acaba buda ne derken en alt yaprağının üstünden de yeni bir yaprak verdi. Bir süre sonra dipten çıkan yavrunun kendi köklerininde oluşması ile geçen hafta orkidemi ayırdım. Zaten dipten çıkan kendi köklerini de oluşturmuştu. Ama aradan çıkanda henüz kök yok. Size fotoğrağlarını gönderiyorum. Bu arada sanki orkide uzmanıymışım gibi 30-35 gün önce bir yapı markette ölüme terk edilmiş çiçeklerinin hepsi saksınına ve sarı olduğu jelatine dökülmüş 1 tane çiçeğinide düşürmek için beklemekte olan bir orkideyi kaptım eve getirdim. Forumdan öğrendiklerimi uyguladım ve sanırım bu misafirimde bana teşekkür ediyor üzerinde çiçek tomurcuğu olduğunu düşündüğüm kabarcıklar verdi. Onların da resmini gönderiyorum ve fikirlerinizi bekliyorum. 1. Resim Zavallı annecik 2. Resim Annecikteki köksüz bebek orkide 3. resim kendisi köklenen ve ayrılan orkide 4. ressim yeni aldığım orkidedeki yeni yaprak 6. resim yeni aldığım orkidedeki çiçek olduğunu düşündüğüm tomurcuklar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2013
|
Merhabalar. Benim 19 Eylülden beri evime renk katan bir orkidem var. Şu ana kadar herhangi bir sorun yoktu fakat birkaç gün önce çiçekleri büzüşmeye başladı; hadi dedim çiçeklenme zamanı geçiyordur. Fakat bugün gördüm ki köklere doğru ve yapraklarda sararma başlamış. Sorun ne olabilir? Ne yapabilirim? Sulamasını haftada iki kez yapıyorum; köklere ve yaprakları suya tutuyorum (duş başlığı ile) ve ardından süzülmesini bekliyorum tamamen. Sonrasında tekrar saksısına yerleştiriyorum. Bulunduğu yer batı cephe; kaloriferden uzak. Pencereden uzak; evden çıkarken perdeyi açıp sadece tülü bırakıyorum. Geçen hafta orkide besini verdim ilk defa. Nerde yanlış yaptım acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Alıntı:
Bence bu yontem yerine daldirmayi tercih etmeniz bence daha dogru olacaktir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Peki şu an ne yapmalıyım? Küfümsü şeyler oluşuyor bir de köklerde; kokusu da var. sanırım ıslak kaldı. nasıl toparlarım? Bütün çiçekler gidiyor ve sararmaya başladı yapraklarda... Toparladıktan sonra önerinizi mutlaka dikkate alacağım ama önce toparlamam gerek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
çiçekleri üst boğumdan kesin ( herzaman anlatığımız gibi) mümkünse saksı harcını değiştirmeyi deneyin. Sulamayı bekletilmiş su ile yapın kovaya daldırma yöntemi ile yapın. Soğuk hava akımı alan phal.lerde de bu tarz çiçek solmaları görünür. havadar ancak hava cereyanı olmıyan bir yerde bulundurun saksıyı her seferi,nde aynı açıdan pencereye bakacak gibi yerleştirin devamlı ışığın yönü değişirse ve/veya ışık çiçeğe tersden de gelse bu tarz solmalar gözlemlenir. Öncelikle çiçeği dinlendirin bulunduğu yere alışsın gübrelemeyi sonra başlarsınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim ![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
sanırım nazar degdi ??
merhabalar, 4 Şubat 2013 tarihinde 2 adet phal cinsi orkidem oldu. Bir tanesi fotograftaki görülen.. O tarihten bu yana da çiçekleri üzerinde.. Forumu sırf meraktan izliyor ve bakımı konusunda bilgi edinmeyi amaçlıyordum. Hatta o kadar meraklandım ki, tüm hastalık sorunlarını okuyup kendi orkidemi inceleyip durdum ; aman çökertme olursa anlar mıyım, suyum kireçli olmasın, köklerde kireç lekesi var mı, mantar olur mu , böcekler vs.. derken evhamlandım durdum ![]() Hatta sararmış dalları kesmeye de kıyamadım, çiçekleri döküldükten sonra 3.gözden kesme olayını bile planladım .. Ama dün akşam eve gittiğimde, daha salona girer girmez gördüm bu sarı dalı.. 4.fotografta görüleceği gibi çiçeğimiz ortadaki kuru dalı tamamı ile kurudu önceden... Destek amaclı duruyor sadece.. Çiçeğimin sag tarafı cok daglıklı, aslında sol tarafı da aynen sağlıklı idi ama, hafta sonu dipdiri görülen yavrum, dün akşam farkettim ki sol taraf solmuş .. yerde 3 adet çiçeği dökülmüş idi.. Yapragı kontrol ederken yapragın altından bir yapışkanlık hissettim, ama görünürde böcek yok..Sadece büyük yaprakta vardı bu yapışkanlık, onu da nemli kagıt peçete ile temizledim.. Ne dersiniz misafirler var mı çiçeğimde ?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
devam fotografları
Bu arada hafta sonu 3 yaşında bir bıcırık misafirim vardı, bir ara dayanak üzerindeki tokaya göz dikti ; "çiçeğin tokasını istiyorum" diye tuttudru da zor vazgecirdim ![]() Acaba o bir hınzırlık yapmış olabilir mi diyorum ?? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
sorun...devamı
bir de genel olarak bir değerlendirme yapabilirseniz sevinirim sayın üstadlar.. Diğer orkidemi uzaklaştırdım şimdi, (2 m kadar) mesafe yeterli mi bilmiyorum ama.. Yaprak şekilleri de biraz endişelendiriyor beni.. Dün akşam görünce cok üzüldüm umarım hastalıgından kurtulur, yardım lütfen |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Kök güzelim, hem eski çiçek sapından hem de yeni çiçek sapı vererek açmaya hazırlanıyor. En dıştaki kap su dolu, uzamış kökleri onun içine sokuşturdum. Halinden memnun. ![]() ![]() Diğer orkidem de, hem mevcut 2 çiçek sapından tomurcuklar büyüttü, hem de 2 tane daha çiçek sapı çıkarmaya başladı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2011
|
Alıntı:
Benim bazı orkidelerde de böyle kökler var. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
kanımca, orkideniz bu şekilde orta vadede çok yorulacak. Çiçek sapları kurumamış, sürekli yeni yan dallar vererek açmaya çalışıyorlar, orkideniz güçlü şu ana kadar hepsini besleyebilmiş. Ancak bir süre sonra hızla çöküşe geçebilir, dikkat. Yerinizde olsam bazı çiçek saplarını 2. boğumdan itibaren budar ve tarçınlardım. Ama insan işte yeniden açıyor diye sevinip kıyamıyor. Şimdi benzer durumda kendi hatamızı (eşim ile) ve durumunu göstereyim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
|
Phal durum, siz olsanız ne yaparsınız?
Orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünse de, 3 yaprak kalacak. Yani zaten epey yorgun olan orkide'nin yeniden açmaya çalışması kendisini epey yoruyor ve zaten küçük bir açma oluşuyor. Bunun yerine şimdi bunu budayıp dinlenmeye almak gerekiyor diye düşünüyorum. En altta da bir kaç ay önce bu bitkiden aldığımız keiki görünüyor. Bilmem tecrübeli arkadaşlar ne derler? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Bana da orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünmedi maalesef. (Resim 2, yeşil köklerin yanında çürük kökler var?) Sararan yaprak, kök problemi habercisi olabilir diyorlar. Diğer taraftan, keikiniz artık yeni bir bitki olmuş. Çiçeklerini de görmenizi diliyorum. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Örnekleme için teşekkür ederim Sayın Tkorkunckaya, orkidemi tekrardan inceledim bir problem görünmüyor. Dediğiniz gibi yan dallarda çıkan tomurcuklara kıyabileceğimi sanmıyorum. Sulama ve gübrelemeye yazdan beri oldukça özen gösteriyorum. Bu arada sadece bir yıldır orkide bakıyorum. Biri arkadaşımın hediyesiydi, çiçek açtırmayı başarana kadar başka phal veya değişik tür orkide almayacağıma kendime söz vermiştim. Umarım mevcut ve yeni çiçek dallarını ve tomurcuklarını kazasız açtırabilirim. Yeni çıkan çiçek saplarını hergün inceliyorum çok yavaş büyüyorlar gibime geliyor. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|