agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-06-2013, 07:28   #1
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mss2013 Mesajı Göster
Merhabalar Sn. Fesleğen;
öncelikle teşekkür ederim cevabınız için.. Anladım peki nem için şöyle bir yöntem duymuştum :
benim orkidem iki saksı iç içe ikiside saydam... dıştaki saksının içine dolamit gibi beyaz ufak taşlardan 2cm yüksekliğinde koydum saksıyı içine oturttum hafta da bir gibi ysara 10 güne bir gibi sizin dediğiniz gibi suladıktan sonra 2-3 günde bir taşların seviyesini geçmeyecek kadar suyu orkidenin içinden süzdürerek taşların arasını dolduruyorum nem sağlaması için alttan sizce mantıklı mı?
Merhaba sayın mss2013,rica ederim. Dediğiniz yöntemi uygulayan arkadaşlar da var gayette mantıklı ama ben köklerini ıslatırım korkusuyla yapamazdım heralde siz ıslatmadan başarıyorsanız no porblem

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2013, 18:26   #2
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Galeri: 6
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım. Saksının içi kök dolu, dışı da doldu taşıyor.Böyle daha ne kadar uzayacaklar, merak ediyorum. Dışarıda ki kökleri de kapsayacak şekilde saksı değişimi mi uygulasam bilemiyorum...

Name:  DSC02755.jpg
Views: 6663
Size:  60.3 KB

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2013, 16:45   #3
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım. Saksının içi kök dolu, dışı da doldu taşıyor.Böyle daha ne kadar uzayacaklar, merak ediyorum. Dışarıda ki kökleri de kapsayacak şekilde saksı değişimi mi uygulasam bilemiyorum...

Eklenti 428177
Sayın sakdağ sakın saksı değişimi yapmayın orkidenîz tam olması gerektiğî gîbi çok sağlıklı. Keşke benimki de böyle olsa sulamasını nasıl yapıyorsun

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2013, 17:02   #4
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor.

Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım.

Name:  DSC02852.jpg
Views: 4512
Size:  63.7 KB

Eski 02-08-2013, 18:14   #5
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Alıntı:
Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor.

Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım.

Eklenti 430856
Uzayan kökleri suya yönlendirmenize gerek yok o kökler havadan nem toplayan bir yapıya sahipler

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2013, 10:06   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-06-2009
Orkideme yardım eder misiniz?

Herkese merhaba,
Yaklaşık 10 gündür her gün forumu okuyorum ve buradan öğrendiklerim ile orkidelerime bakmaya çalışıyorum. Bir cesaretle bende size orkide maceramı anlatmak ve minik orkideme çare bulmamda bana yardımcı olmanızı istiyorum.
Orkide çiçeğini çok sevmeme rağmen orkide ile tanışmam yaklaşık 7-8 öncesine dayanıyor. Lise arkadaşım evime ziyarete gelirken bana üzerinde bembeyaz çiçekleri olan bir orkide getirdi. Ama orkideyi arabadan indirirken düşürmüş. Gerçi görüntüde bir hasarı yoktu. Kısa bir süre sonra orkidem çiçeklerini dökmeye başladı çiçek sapları kurudu ve ortaki yaprakları elimde kaldı. Zavallı orkide hem düşmüş hem mekan değiştirmiş hemde bir aceminin ellerinde yaşamaya çalışıyordu ama ancak bu kadar dayanabilmişti. O kadar üzülmüştüm ki ama yapacak bir şeyde kalmamıştı. Zaten orkidelerin çok zor bakıldığını da duymuştum Orkidemi kapalı balkona çıkardım ve yaklaşık 10-15 gün hiç sulamadım. sonra orkidemin dibinde bir kıpırdanma gördüm acaba buda ne derken en alt yaprağının üstünden de yeni bir yaprak verdi. Bir süre sonra dipten çıkan yavrunun kendi köklerininde oluşması ile geçen hafta orkidemi ayırdım. Zaten dipten çıkan kendi köklerini de oluşturmuştu. Ama aradan çıkanda henüz kök yok. Size fotoğrağlarını gönderiyorum.
Bu arada sanki orkide uzmanıymışım gibi 30-35 gün önce bir yapı markette ölüme terk edilmiş çiçeklerinin hepsi saksınına ve sarı olduğu jelatine dökülmüş 1 tane çiçeğinide düşürmek için beklemekte olan bir orkideyi kaptım eve getirdim. Forumdan öğrendiklerimi uyguladım ve sanırım bu misafirimde bana teşekkür ediyor üzerinde çiçek tomurcuğu olduğunu düşündüğüm kabarcıklar verdi. Onların da resmini gönderiyorum ve fikirlerinizi bekliyorum.
1. Resim Zavallı annecik
2. Resim Annecikteki köksüz bebek orkide
3. resim kendisi köklenen ve ayrılan orkide
4. ressim yeni aldığım orkidedeki yeni yaprak
6. resim yeni aldığım orkidedeki çiçek olduğunu düşündüğüm tomurcuklar

Eklenen Resimler

regina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2013, 11:02   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-01-2013
Merhabalar.
Benim 19 Eylülden beri evime renk katan bir orkidem var. Şu ana kadar herhangi bir sorun yoktu fakat birkaç gün önce çiçekleri büzüşmeye başladı; hadi dedim çiçeklenme zamanı geçiyordur. Fakat bugün gördüm ki köklere doğru ve yapraklarda sararma başlamış. Sorun ne olabilir? Ne yapabilirim?

Sulamasını haftada iki kez yapıyorum; köklere ve yaprakları suya tutuyorum (duş başlığı ile) ve ardından süzülmesini bekliyorum tamamen. Sonrasında tekrar saksısına yerleştiriyorum. Bulunduğu yer batı cephe; kaloriferden uzak. Pencereden uzak; evden çıkarken perdeyi açıp sadece tülü bırakıyorum. Geçen hafta orkide besini verdim ilk defa.

Nerde yanlış yaptım acaba?

Eklenen Resimler

nilepelin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2013, 16:28   #8
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilepelin Mesajı Göster
Merhabalar.
Benim 19 Eylülden beri evime renk katan bir orkidem var. Şu ana kadar herhangi bir sorun yoktu fakat birkaç gün önce çiçekleri büzüşmeye başladı; hadi dedim çiçeklenme zamanı geçiyordur. Fakat bugün gördüm ki köklere doğru ve yapraklarda sararma başlamış. Sorun ne olabilir? Ne yapabilirim?

Sulamasını haftada iki kez yapıyorum; köklere ve yaprakları suya tutuyorum (duş başlığı ile) ve ardından süzülmesini bekliyorum tamamen. Sonrasında tekrar saksısına yerleştiriyorum. Bulunduğu yer batı cephe; kaloriferden uzak. Pencereden uzak; evden çıkarken perdeyi açıp sadece tülü bırakıyorum. Geçen hafta orkide besini verdim ilk defa.

Merhaba sn.nilepelin,
Bence bu yontem yerine daldirmayi tercih etmeniz bence daha dogru olacaktir.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2013, 22:16   #9
Yeni Üye

Peki şu an ne yapmalıyım? Küfümsü şeyler oluşuyor bir de köklerde; kokusu da var. sanırım ıslak kaldı. nasıl toparlarım? Bütün çiçekler gidiyor ve sararmaya başladı yapraklarda... Toparladıktan sonra önerinizi mutlaka dikkate alacağım ama önce toparlamam gerek

Eski 15-11-2013, 15:02   #10
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilepelin Mesajı Göster
Merhabalar.

Şebeke suyu klorlu ve soğuk gelmiş olabilir. Kökler çok kötü durumda değil bitki de çok kötü durumda değil gibi görünüyor.

çiçekleri üst boğumdan kesin ( herzaman anlatığımız gibi) mümkünse saksı harcını değiştirmeyi deneyin.

Sulamayı bekletilmiş su ile yapın kovaya daldırma yöntemi ile yapın. Soğuk hava akımı alan phal.lerde de bu tarz çiçek solmaları görünür. havadar ancak hava cereyanı olmıyan bir yerde bulundurun saksıyı her seferi,nde aynı açıdan pencereye bakacak gibi yerleştirin devamlı ışığın yönü değişirse ve/veya ışık çiçeğe tersden de gelse bu tarz solmalar gözlemlenir.

Öncelikle çiçeği dinlendirin bulunduğu yere alışsın gübrelemeyi sonra başlarsınız.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 22:05   #11
Yeni Üye

Çok teşekkür ederim
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Şebeke suyu klorlu ve soğuk gelmiş olabilir. Kökler çok kötü durumda değil bitki de çok kötü durumda değil gibi görünüyor.

çiçekleri üst boğumdan kesin ( herzaman anlatığımız gibi) mümkünse saksı harcını değiştirmeyi deneyin.

Sulamayı bekletilmiş su ile yapın kovaya daldırma yöntemi ile yapın. Soğuk hava akımı alan phal.lerde de bu tarz çiçek solmaları görünür. havadar ancak hava cereyanı olmıyan bir yerde bulundurun saksıyı her seferi,nde aynı açıdan pencereye bakacak gibi yerleştirin devamlı ışığın yönü değişirse ve/veya ışık çiçeğe tersden de gelse bu tarz solmalar gözlemlenir.

Öncelikle çiçeği dinlendirin bulunduğu yere alışsın gübrelemeyi sonra başlarsınız.

Eski 27-08-2013, 12:34   #12
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
sanırım nazar degdi ??

merhabalar,
4 Şubat 2013 tarihinde 2 adet phal cinsi orkidem oldu. Bir tanesi fotograftaki görülen.. O tarihten bu yana da çiçekleri üzerinde.. Forumu sırf meraktan izliyor ve bakımı konusunda bilgi edinmeyi amaçlıyordum. Hatta o kadar meraklandım ki, tüm hastalık sorunlarını okuyup kendi orkidemi inceleyip durdum ; aman çökertme olursa anlar mıyım, suyum kireçli olmasın, köklerde kireç lekesi var mı, mantar olur mu , böcekler vs.. derken evhamlandım durdum Sonunda da "sakınan göze çöp kacar" düşüncesiyle kendi haline bıraktım orkidemi..
Hatta sararmış dalları kesmeye de kıyamadım, çiçekleri döküldükten sonra 3.gözden kesme olayını bile planladım ..
Ama dün akşam eve gittiğimde, daha salona girer girmez gördüm bu sarı dalı.. 4.fotografta görüleceği gibi çiçeğimiz ortadaki kuru dalı tamamı ile kurudu önceden... Destek amaclı duruyor sadece.. Çiçeğimin sag tarafı cok daglıklı, aslında sol tarafı da aynen sağlıklı idi ama, hafta sonu dipdiri görülen yavrum, dün akşam farkettim ki sol taraf solmuş .. yerde 3 adet çiçeği dökülmüş idi..
Yapragı kontrol ederken yapragın altından bir yapışkanlık hissettim, ama görünürde böcek yok..Sadece büyük yaprakta vardı bu yapışkanlık, onu da nemli kagıt peçete ile temizledim.. Ne dersiniz misafirler var mı çiçeğimde ??

Eklenen Resimler

Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2013, 12:38   #13
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

devam fotografları

Bu arada hafta sonu 3 yaşında bir bıcırık misafirim vardı, bir ara dayanak üzerindeki tokaya göz dikti ; "çiçeğin tokasını istiyorum" diye tuttudru da zor vazgecirdim
Acaba o bir hınzırlık yapmış olabilir mi diyorum ??

Eklenen Resimler

Eski 27-08-2013, 12:43   #14
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

sorun...devamı

bir de genel olarak bir değerlendirme yapabilirseniz sevinirim sayın üstadlar..

Diğer orkidemi uzaklaştırdım şimdi, (2 m kadar) mesafe yeterli mi bilmiyorum ama.. Yaprak şekilleri de biraz endişelendiriyor beni.. Dün akşam görünce cok üzüldüm umarım hastalıgından kurtulur, yardım lütfen

Eski 03-12-2013, 10:15   #15
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Kök güzelim, hem eski çiçek sapından hem de yeni çiçek sapı vererek açmaya hazırlanıyor. En dıştaki kap su dolu, uzamış kökleri onun içine sokuşturdum. Halinden memnun.

Name:  DSC03859.jpg
Views: 2281
Size:  47.5 KB

Diğer orkidem de, hem mevcut 2 çiçek sapından tomurcuklar büyüttü, hem de 2 tane daha çiçek sapı çıkarmaya başladı.

Name:  DSC03860.jpg
Views: 2324
Size:  66.6 KB

Eski 03-12-2013, 14:02   #16
Ağaç Dostu

fkopar's Avatar

Giriş Tarihi: 11-05-2011
Alıntı:
Kök güzelim, hem eski çiçek sapından hem de yeni çiçek sapı vererek açmaya hazırlanıyor. En dıştaki kap su dolu, uzamış kökleri onun içine sokuşturdum. Halinden memnun.

Eklenti 458637
Hocam bu dışarı fırlamış kökler normal mi?
Benim bazı orkidelerde de böyle kökler var.

fkopar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 11:28   #17
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-08-2013
Galeri: 1
Alıntı:
...

Diğer orkidem de, hem mevcut 2 çiçek sapından tomurcuklar büyüttü, hem de 2 tane daha çiçek sapı çıkarmaya başladı.

Eklenti 458638
Merhabalar sakdag,

kanımca, orkideniz bu şekilde orta vadede çok yorulacak. Çiçek sapları kurumamış, sürekli yeni yan dallar vererek açmaya çalışıyorlar, orkideniz güçlü şu ana kadar hepsini besleyebilmiş. Ancak bir süre sonra hızla çöküşe geçebilir, dikkat.

Yerinizde olsam bazı çiçek saplarını 2. boğumdan itibaren budar ve tarçınlardım. Ama insan işte yeniden açıyor diye sevinip kıyamıyor. Şimdi benzer durumda kendi hatamızı (eşim ile) ve durumunu göstereyim.

Eklenen Resimler

tkorkunckaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 11:38   #18
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-08-2013
Phal durum, siz olsanız ne yaparsınız?

Orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünse de, 3 yaprak kalacak. Yani zaten epey yorgun olan orkide'nin yeniden açmaya çalışması kendisini epey yoruyor ve zaten küçük bir açma oluşuyor. Bunun yerine şimdi bunu budayıp dinlenmeye almak gerekiyor diye düşünüyorum.

En altta da bir kaç ay önce bu bitkiden aldığımız keiki görünüyor.

Bilmem tecrübeli arkadaşlar ne derler?

Eklenen Resimler

tkorkunckaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 15:13   #19
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Bana da orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünmedi maalesef. (Resim 2, yeşil köklerin yanında çürük kökler var?)

Sararan yaprak, kök problemi habercisi olabilir diyorlar.

Diğer taraftan, keikiniz artık yeni bir bitki olmuş. Çiçeklerini de görmenizi diliyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tkorkunckaya Mesajı Göster
Orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünse de, 3 yaprak kalacak. Yani zaten epey yorgun olan orkide'nin yeniden açmaya çalışması kendisini epey yoruyor ve zaten küçük bir açma oluşuyor. Bunun yerine şimdi bunu budayıp dinlenmeye almak gerekiyor diye düşünüyorum.

En altta da bir kaç ay önce bu bitkiden aldığımız keiki görünüyor.

Bilmem tecrübeli arkadaşlar ne derler?

sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2013, 12:03   #20
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tkorkunckaya Mesajı Göster
Merhabalar sakdag,

kanımca, orkideniz bu şekilde orta vadede çok yorulacak. Çiçek sapları kurumamış, sürekli yeni yan dallar vererek açmaya çalışıyorlar, orkideniz güçlü şu ana kadar hepsini besleyebilmiş. Ancak bir süre sonra hızla çöküşe geçebilir, dikkat.

Yerinizde olsam bazı çiçek saplarını 2. boğumdan itibaren budar ve tarçınlardım. Ama insan işte yeniden açıyor diye sevinip kıyamıyor. Şimdi benzer durumda kendi hatamızı (eşim ile) ve durumunu göstereyim.

Örnekleme için teşekkür ederim Sayın Tkorkunckaya, orkidemi tekrardan inceledim bir problem görünmüyor. Dediğiniz gibi yan dallarda çıkan tomurcuklara kıyabileceğimi sanmıyorum. Sulama ve gübrelemeye yazdan beri oldukça özen gösteriyorum.
Bu arada sadece bir yıldır orkide bakıyorum. Biri arkadaşımın hediyesiydi, çiçek açtırmayı başarana kadar başka phal veya değişik tür orkide almayacağıma kendime söz vermiştim. Umarım mevcut ve yeni çiçek dallarını ve tomurcuklarını kazasız açtırabilirim. Yeni çıkan çiçek saplarını hergün inceliyorum çok yavaş büyüyorlar gibime geliyor.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025