agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-01-2009, 09:36   #1
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Sulamayı şu şekilde öneriyoruz: Haftada bir kez tüm saksıyı sabah erkenden bitkinin kök boğazına kadar suya batırıp içinden tüm kabarcıkların çıkmasını bekleyip, çıkartıyoruz. 5- 10 dk süzülmeye bırakıp yerine koyuyoruz. göbeğin içine su gelmemesine ve dolmasına da özen gösteriyoruz.Zarflı bir saksı tercih etmiyoruz. yani saksıyı bir porselen dekoratif bir diğer saksı içine koymuyoruz. bir dahaki sulama için saksı harcı iyice kurumasını bekliyoruz. Bunu iki şekilde anlıyabiliriz. İlkin saksı kaldırıldığında kendini çok hafiflemiş hissetirtmeli. diğeri de bu tür soğuk havalarda saksı çeperlerinde hala nemli su kondensasyon damlacıkları gözlemlememeli. şüpheli durumlarda sulama için bir gün daha beklenmesi iyi olur.
Sulama suyu orkide miktarınıza bağlı olarak 3 gün beklemiş şebeke suyu yağmur suyu kullanılabilir.

RO ve EC metre konularında Sayın Ent. e katılıyorum ancak bu da bir tür merak meselesi özelikle elektronik altlere, ölçümlere veya kimyasal merakı olan bakımcılar bu tarz aletlere de merak duyuyorlar bunu ben çok da rasyonel ve/veya arasyonel olarak değerlendirmiyorum bu da bana göre başka bir tür merak.

İremsıla beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 20:32   #2
Ağaçsever

Özbek's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007
Alıntı:
RO ve EC metre konularında Sayın Ent. e katılıyorum ancak bu da bir tür merak meselesi özelikle elektronik altlere, ölçümlere veya kimyasal merakı olan bakımcılar bu tarz aletlere de merak duyuyorlar bunu ben çok da rasyonel ve/veya arasyonel olarak değerlendirmiyorum bu da bana göre başka bir tür merak.
Ben orkidelerimi sulamak için sadece içme suyu kullanıyorum.Ama TDS meter gelince bu suya bir miktar çeşme suyunu karıştırarak ekonomik olarak bir kazanç sağlarım
En azından ben böyle umuyorum

Saygılarımla

Özbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 14:00   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-06-2007
Orkidelerime bugün kavuştum, ne zamandır istiyordum. Acemi bir orkide sahibi olarak sayfadaki bilgiler süper. Paylaşımda bulunan herkese çok çok teşekkürler.

hikmetmete Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 10:34   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-07-2012
merhabalar bende aranıza yeni katıldım bilgilerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim.
benim bir sorunum var uzun zamandır nasıl yetiştiririm diye araştırdıktan sonra yeni orkide sahibi oldum , eve getitrince porselen saksıdan çıkartıp şeffaf saksı içinde çok sulamamaya özen göstererek yetiştirmeye çalışıyorum fakat 1 hafta bile olmadan bütün çiçeklerini döktü, dallarından bir tanesi kurumaya yüz tuttu .
ne yapabilirim lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler.

nilosi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 13:51   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-07-2012
lütfen bana cevap yazın ;
orkidem sıcaktan mı sararıp soluyor ben ne yapabirim onu yaşatmak için havadar yerde, çok sulamıyorum, saksısı şeffaf.bir yaprağı sasarıp düştü bütün çiçekleri zaten düştü dallarının bir taneside kurudu

nilosi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 14:03   #6
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilosi Mesajı Göster
lütfen bana cevap yazın ;
orkidem sıcaktan mı sararıp soluyor ben ne yapabirim onu yaşatmak için havadar yerde, çok sulamıyorum, saksısı şeffaf.bir yaprağı sasarıp düştü bütün çiçekleri zaten düştü dallarının bir taneside kurudu
"Sararıp soluyor" derken...?
Yapraklar da mı? yoksa sadece çiçek sapı mı kurudu?

İzmirde hava nasıl bilmiyorum da İstanbulda çok sıcak dolayısı ile de çiçeklerin kuruyup dökülmesi hatta kışın 3-6 ay arası olan çiçekli kalma süreleri 2-3 haftaya düşebiliyor.
Bu sıcaklarda orkide çiçekli olmaz çiçeklenme de göstermez kaldı ki 30°C ve üzeri sıcaklıklarda gelişimini de durdururlar.

Serin aydınlık ve havadar kuzey cephesi bir yeriniz varsa bitkiyi oraya alın

SAGEN beğendi.
Eski 12-08-2012, 23:03   #7
Yeni Üye

deepgreen35's Avatar

Giriş Tarihi: 12-08-2012
merhabalar,ben yeni üye oldum.orkide bakımında çook acemiyim=(

orkidemin fotolarını koydum.NEZAMAN ve NASIL budamalıyım.

her yerde 3.boğumun 4 cm yukarsından yazıyo ama şuan budama vakti mi yoksa çiçeklerin tamamen kurumasını beklemeli miyim?

sararma gün geçtikçe aşağıya doğru inip beni tedirgin ediyor=((

yardımlarınızı bekliyorum.

Eklenen Resimler

deepgreen35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2018, 13:36   #8
Yeni Üye

Çiçek♧'s Avatar

Giriş Tarihi: 07-10-2018
Merhaba, elime ölmek üzere olduğunu düşündüğüm bir orkide geçti. Hayatta tutmaya çalışıyorum. Önce çürüyen kökleri temizledim ancak çoğunlukla tel şeklinde kaldılar. Ardından 5 gün suda beklettim, akşamları sudan çıkarıp 4-5 saat esinti almalarını sağladım. Şimdi kendi harcına yerleştirdim. Besin vermeyi düşünüyorum. Şu an için yapabileceğim başka neler varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.

Eklenen Resimler

Çiçek♧ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2018, 12:06   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-09-2018
Merhabalar benim orkidelerimden birinin kökleri oldukca kötü görünüyordu çürümüş ve beyaz beyaz ağsı yapılar oluşmuştu . Ben de steril bisturi ile oralardan kesmiştim. Ve şimdi yine o ağsı beyaz yapılar uclarda olusmus .Mantar mı acaba bu ne yapmalıyım? Bir de ayni cicegim yandan bir sey çıkardı bu nedir

Eklenen Resimler

Purplex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2018, 15:12   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Purplex Mesajı Göster
Merhabalar benim orkidelerimden birinin kökleri oldukca kötü görünüyordu çürümüş ve beyaz beyaz ağsı yapılar oluşmuştu . Ben de steril bisturi ile oralardan kesmiştim. Ve şimdi yine o ağsı beyaz yapılar uclarda olusmus .Mantar mı acaba bu ne yapmalıyım? Bir de ayni cicegim yandan bir sey çıkardı bu nedir
Küf, mantar. Sistemik bir fungisit ile ilaçlayın (mesela Prochloraz aktif maddeli). İnternetten veya tarım ilacı satan yerlerden alabilirsiniz. Dal üzerindeki oluşum yeni çiçek dalı veya keiki olabilir.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2018, 21:41   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-09-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Küf, mantar. Sistemik bir fungisit ile ilaçlayın (mesela Prochloraz aktif maddeli). İnternetten veya tarım ilacı satan yerlerden alabilirsiniz. Dal üzerindeki oluşum yeni çiçek dalı veya keiki olabilir.
Teşekkür ederim

Purplex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2009, 10:07   #12
Ağaçsever

starter's Avatar

Giriş Tarihi: 29-12-2008
Sayın Praecox,
yani sizce sulama yönetimim yanlış olduğu için mi oluştu bu yeşil tabaka? Bundan sonra dediğiniz gibi devam edeceğim.
Bir de benim aklıma acaba yanlış yerde mi tutuyorum diye geliyor. Diğer odalar çok soğuk diye soba olan odaya aldım ben orkidemi.Yani bulunduğu ortam akşamları ve geceleri daha ılık oluyor. Bu da sebep olabilir mi?

starter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2009, 10:48   #13
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi starter Mesajı Göster
Sayın Praecox,
yani sizce sulama yönetimim yanlış olduğu için mi oluştu bu yeşil tabaka? Bundan sonra dediğiniz gibi devam edeceğim.
Bir de benim aklıma acaba yanlış yerde mi tutuyorum diye geliyor. Diğer odalar çok soğuk diye soba olan odaya aldım ben orkidemi.Yani bulunduğu ortam akşamları ve geceleri daha ılık oluyor. Bu da sebep olabilir mi?
Yeşil tabakanın bir tür alg veya yosun olduğunu varsayıyorum. Bu da aşırı nemli kaldığına işarettir. Ayrıca ışığın da yeterli düzeyde, tatmin edici düzeyde olduğuna da işarettirse de nemli kalan saksı harcı öncelikle köklerde çürüme sorunları yaratacaktır.
Kökler havadar kalmalı ancak kuruduktan sonra ıslatılmalı. uzun süre nemli kalan kökler havasız kalacağından öncelikle bir dizi kök sorunları yaratacak patojen mantarların da üremesini teşfik edecektir. Bu durum sizin de söylediğiniz gibi serin havasız ortamlarda çok daha hızlı gelişecektir. Phal ler için serin demek 18 'C demek gündüz en az 22 tercihan kışın 24'C demek olur. gündüzleri 20-21'C ler de phal.ler için serin demektir.

Eski 09-01-2009, 09:49   #14
Ağaçsever

starter's Avatar

Sayın Praecox,

12 gündür orkidemi sulamıyorum ve serin odaya aldım fakat sanki orkidemin durumu daha da kötüye gidiyor. Serin odaya aldıktan sonra saksısında su damlacıkları oluştu. Çiçeklerinin etrafı gittikçe beyazlaşıyor ve delikler oluşmaya başladı. Daha önce eklediğim resimlerde görünüyor.
Bir yerde okumuştum. Toprağını çıkartıp fırında kurutmak iyi gelebilir diye.

Sizce ne yapmalıyım ? Orkidemi direk güneş almayan bir yere aldım ama malesef peki iyi görünmüyor.

Yardımlarınızı bekliyorum

Teşekkürler

Eski 09-01-2009, 11:01   #15
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Sayın Praecox,

12 gündür orkidemi sulamıyorum ve serin odaya aldım fakat sanki orkidemin durumu daha da kötüye gidiyor. Serin odaya aldıktan sonra saksısında su damlacıkları oluştu. Çiçeklerinin etrafı gittikçe beyazlaşıyor ve delikler oluşmaya başladı. Daha önce eklediğim resimlerde görünüyor.
Bir yerde okumuştum. Toprağını çıkartıp fırında kurutmak iyi gelebilir diye.

Sizce ne yapmalıyım ? Orkidemi direk güneş almayan bir yere aldım ama malesef peki iyi görünmüyor.
Neden serin odaya aldınız? Gündüzleri 21'C altına düşürmeyin.

Eski 09-01-2009, 11:05   #16
Ağaçsever

starter's Avatar

ben mesajınızı yanlış anlamışım o yüzden almıştım tekrar soba olan odaya alacağım. Umarım faydası olur. Sulamayı da yarın yapmayı düşünüyorum. Sizce herhangi farklı bir müdehaleye gerek var mı?

Eski 09-01-2009, 11:22   #17
Kaybettik...

praecox's Avatar

Saksıdaki su damlacıkları hem saksı harcının hala nemli olduğunu hemde fazla serin kaldığına bir göstergedir. saksı harcı iyice kurumadan sulama yapmayın.

Eski 14-01-2009, 12:36   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 47
Merhaba,
Cymbidium cinsi orkidemin saksı harcında ufacık beyaz yaratıklar(hemen kayboldular neye benzediklerini göremedim) var.
Bunlardan nasıl kurtulurum?
Ne tür bir ilaç ve nasıl kullanabilirim?

Eklenen Resimler

Bilge Kerem beğendi.
nrkrkmz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 13:06   #19
Kaybettik...

praecox's Avatar

Sayın Nur hanım,

saksı harcınız çok nemli kalıyor, demektir bu. Gerçi cym.lerde harcın tam kuruması gerekmiyebilir ancak altındaki drenaj yetersiz olabilir saksı harcınız havasız, sıkışmış olabilir. Bunlara ilerde yapacağınız saksı harcı değişimlerine dikkat etmenizi öncelikle söylemek istedim. cymb.lerde bundan dolayı kaya yünü kullanılıp 3 günde damlama sulama ile gübreli su ile sulamak sureti ile bir tür hydroponik bakımı yapılır.

Saksıyı ilaçlı suya batırmak sureti ile ilaçlarsanız o beyaz yaratıklardan kurtulursunuz. Zaten cymb.lerdeki kronikleşen kırmızı örümcek sorunlarını da düşünürsek ferplan mospilan gibi suda çözünen bir sistemik aktif madde ile ilaçlamanız akut durumlarda supracide veya DDVP gibi bir ilaç kullanmanız uygun olur.

Eski 01-04-2013, 17:22   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sayın Nur hanım,

saksı harcınız çok nemli kalıyor, demektir bu. Gerçi cym.lerde harcın tam kuruması gerekmiyebilir ancak altındaki drenaj yetersiz olabilir saksı harcınız havasız, sıkışmış olabilir. Bunlara ilerde yapacağınız saksı harcı değişimlerine dikkat etmenizi öncelikle söylemek istedim. cymb.lerde bundan dolayı kaya yünü kullanılıp 3 günde damlama sulama ile gübreli su ile sulamak sureti ile bir tür hydroponik bakımı yapılır.

Saksıyı ilaçlı suya batırmak sureti ile ilaçlarsanız o beyaz yaratıklardan kurtulursunuz. Zaten cymb.lerdeki kronikleşen kırmızı örümcek sorunlarını da düşünürsek ferplan mospilan gibi suda çözünen bir sistemik aktif madde ile ilaçlamanız akut durumlarda supracide veya DDVP gibi bir ilaç kullanmanız uygun olur.
Cymbidiumlari her sulamada gubreli su ile sulamak dogru mudur? Phal.lerde bunu tavsiye etmiyordunuz diye hatirliyorum. Bende 2 cinsten de var ve 2sine de ayni sivi besini kullaniyorum. Benim de Phal.imde bu boceklerden var. DDVP yi Phal icin de kullanabilir miyiz ve uzerinde yazan kullanim sekline gore mi yapmaliyiz **** siz nasil tavsiye ediyorsunuz?

Tesekkurler

naturelee13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2013, 15:58   #21
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-03-2013
Sanssiz bir zamanda foruma uye oldum galiba. Hocalarimizdan cevap alamiyorum.
Sagolun bir kac arkadas yazmislar fakat ben kafamdaki sorulara cevap bulamadim. Sunu da belirtmek isterim forumu okudum, okuyorum ama okudukca asil insanin aklina sorular takiliyor. Bilmeden birsey de soramiyorsunuz degil mi. Cok faydali bilgiler ogrendim ama daha yolun basinda olarak yardima ihtiyacim var. Phal., Cymbidium ve orkide acemileri basliklarinda sorularim var ama henuz harekete gecip uygulama yapabilecegim bir cevap alamadim.

Biz acemiler ve yeniler icin beklemek o kadar zor ki. Hele orkidelerimiz gun gectikce kotu hale gelirken

naturelee13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2009, 16:31   #22
Ağaçsever

starter's Avatar

Sayın Praecox,
Daha önce size durumunu anlattığım orkidemin 4 çiçeği birden solmaya başladı. Hepsi teker teker hafif buruşup solmaya yüz tuttu. Dediğiniz gibi kurumadan sulamıyorum . Asıl ilginç olan aynı zamanda yeni bir çiçek çıkacak sanırım ve hızla büyüyor o keiki (yanılmıyorsam). sizce bu normal bir çiçek değişimi mi yolsa mutsuz olduğu için mi soluyor çiçekler? Kökleri oldukça sağlıklı görünüyor.
Bir kez daha yardımlarınızı bekliyorum

Eski 24-01-2009, 12:41   #23
Kaybettik...

praecox's Avatar

O oluşumun resmini ekleseydiniz veya keiki veya çiçek oluşumu dediğiniz sürgün nerden çıkıyor.
Gerçi her iki durum da şartları beğendiğine işarettir. Çiçeklerin solması kadar doğal bir durum yok bu dünyada. Ancak çok erken solup döküldülerse bir sorun var demek sizin durumunuzda ise yeni bir sürgün şartların uygunluğuna işarettir.

Eski 26-01-2009, 09:11   #24
Ağaçsever

starter's Avatar

Sayın praecox,
Orkidemin son fotoğraflarını ekliyorum. 2 çiçeği daha düştü. Fifrinizi bekliyorum.
Teşekkürler

Eklenen Resimler

Eski 26-01-2009, 09:39   #25
Kaybettik...

praecox's Avatar

o inflorens sapının yeni bir çiçek sapı oluşturduğu gözün 2 cm kadar üzerinden kesin.

Eski 06-08-2013, 01:47   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2013
orkidem kuruyor yadım edebılır mısınız

nzltt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2009, 10:04   #27
Ağaçsever

starter's Avatar

Çok üzgünüm ama anlayamadım. Neyi kesicem ve kesip ne yapacağım? Kötü birşey mi var? kusura bakmayın..

Eski 26-01-2009, 18:01   #28
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Çok üzgünüm ama anlayamadım. Neyi kesicem ve kesip ne yapacağım? Kötü birşey mi var? kusura bakmayın..
Sayın starter,

üzülmenize gerek yok ben size resminizden bazı işaretlemelerle yeniden bir anlatmayı deniyeyim.
Name:  cut.jpg
Views: 19888
Size:  7.1 KB

sizin resminizi alıp gerekli bölgeyi cropladım. Resimdeki kırmızı çizgiden çiçek sapını keseceğiniz yeri belirtmeye çalıştım. Kırmızı büyük ok ise yeniden çiçeklenmek için çiçek sapının çıktığı gözü işaretlemeye çalıştım. işte o gözden takribi 2 cm üzerinden sapı kesmeniz gerekli.

bb_re ve Bilge Kerem beğendi.
Eski 26-01-2009, 16:36   #29
Ağaç Dostu

fevziye's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2007
Galeri: 134
Merhaba arkadaşlar, ben de yeni yeni orkide bakıyorum, geçen yaz kızkardeşim Almanya'dan iki tane orkide getirmişti. İkisi de tomurcuklandı, biri çiçeklendi. Çok güzel renkleri var. Resmini ekliyorum, bakalım ikincisi ne renk açacak.

Eklenen Resimler

violet19 ve Bilge Kerem beğendi.
fevziye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2011, 00:49   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-05-2011
Talking Orkide meraki

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fevziye Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar, ben de yeni yeni orkide bakıyorum, geçen yaz kızkardeşim Almanya'dan iki tane orkide getirmişti. İkisi de tomurcuklandı, biri çiçeklendi. Çok güzel renkleri var. Resmini ekliyorum, bakalım ikincisi ne renk açacak.
Selamlar bende almanyada yasiyorum ve orkide meraklisiyim bu yil bende turkiyeye giderken orkide hediye goturmek istiyorum annem icin . Fakat Gumrukte bir Problem olurmu Acaba kardesiniz dediginize Gore Size 2 orkide getimis Gumrukte ve Havaalaninda bir sorun yasamismiydi Acaba yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler

Begonyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025