![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-12-2013
|
Herkese merhaba, Bana da yaklaşık 1 ay önce hediye gelen bir orkidem var. Ben bu orkideyi nasıl sulayacağımı bir türlü bulamadım. Yerinin iyi olduğunu düşünüyorum. Doğrudan ışık almayan bir köşede duruyor. Şu anda haftada bir yarım çay bardağı kadar içme suyundan köklere doğru veriyorum. Mutlaka yanlış bir şey yapıyorum ki orkidem şu an kötü durumda. Lütfen yardım eder misiniz? Ben bu orkideyi nasıl sulayayım ki ölmesin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-12-2013
|
orkidemin nesi var?
resimde gordugunuz kadarıyla orkidem hakkinda yardımcı olurmusunuz ikinci dali kurudumu acaba?dalı kesmem mi gerekicek? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Merhaba sheribirinci, Orkidenizin sararan dalını kesebilirsiniz. Kesilen yere tarçın sürme ya da mum damlatma uygulayın. Ancak gördüğüm kadarı ile orkidenizin hava kökleri pek iyi görünmüyor. Saksı içindeki kökler ne durumda, kontrol edin bence. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
|
peki hava kokleri icin ne yapabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Merhaba arkadaslar, Sizce yarasa gubresini orkidelere verilebilir mi ? http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ma/11274-3.htm basliktan faydalarini okuyunca tropik turlerim icin zaten edinmistim,orkideler de acaba daldirma suyuna mi konmali ya da direk spreyle mi verilmeli ? Sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Net bilgi edinirseniz ve kullanırsanız tecrübenizi paylaşın lütfen. Burada vilmorin orkide besini öneriliyor. Ben Genta bulmuştum, onu kullanıyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
nem
Kendi izlenimlerime dayanarak söylüyorum; eğer cok sıcak bir ortamda ise orkideniz, (örneğin petek yakınında ) hava kökleri cabuk kuruyor. Bitkinin nem ihtiyacını karşılamak için sabahları hava köklerine fıs fıs yapıyorum ben. Saksı yanında minik bir bardak su da bulunduruyorum . Bu çok faydalı olmayabilir ama, zararı yok en azından diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
|
İyi günler orkidemin kökü siyahlaşmış aslına bakarsanız bi hafta öncesine kadar yaprağı yeşildi ne olduysa bi haftada oldu köklerini her gün havalandırıp temizleyip tekrar saksısına yerleştiriyorum ama umutlu değilim. yaprağı da sarardı ve kuruyor. sizce ümidi kesmeli miyim? ölmüş müdür ![]() Düzenleyen DENİZesra : 23-12-2013 saat 13:16 Neden: ağlayacağım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2013
|
Merhabalar, Benim mesajıma cevap gelmeyince ben de internette başka sitelerde araştırmalarıma devam ettim ve şunları öğrendim. Belki aynı sıkıntılara sahip arkadaşlara ufak bir yardımım dokunur. Birincisi Cymbidium orkidenin köklerinde bahsettiğim kahverengi yapraklar çiçek veren dalların hepsinde belirli bir süre sonra görülüyor, bunun hastalık ya da bakımdan kaynaklı bir sıkıntı olmadığı kanaatine vardım. Ben fazla panik olmuşum ![]() İkinci olarak da orkidenin çiçeklerini kendiliğinden dökmesini bekledikten sonra, kuruyan dalın tamamını (yani çiçek veren dalın tamamını) makası sterilize ederek toprağın üzerinden maksimum 1-1.5 cm kalacak şekilde kesmek gerekiyor. Ayrıca sararan yapraklar ve yaprakların ucunda görülen kahverengillikler de budama esnasında kesilebilir, bu işlem orkideye hiç bir zarar vermeyecektir. Çiçeklenecek yeni bir dal yine topraktan boy veriyor. Ayrıca bu yeni büyüyen fidenin de galiba şekline göre çiçek verecek bir dal mı yoksa yaprak olarak büyüyecek bir dal mı olduğu anlaşılabiliyor. Orkide konusunda çok bir fikrim olmadığı için verdiğim bilgiler sadece araştırmalarım sonucunda kendi yorumlarımı katarak oluşturduğum bilgilerdir. Ayrıca teknik kelimelerle de görüldüğü gibi pek aram yoktur ![]() Ben kuruyan dalımı bir güzel kestim, üzerine de bakteri kapmasın diye tarçın döktüm, bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğim. Çiçeklerimin (hatalı bir şey yaparak öldürmezsem) mevsimsel değişimlerini de ilerleyen zamanlarda paylaşacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
sn ufunkitos orkideniz ve kökleri gayet iyi ve saglikli sadece disaridaki olan kökler biraz kurumaya baslamis onlara fis fis yapin saksi harci kurudukca sulama yapin yoksa kökler cürümeye baslar. bide size bir tavsiyem forumu okuyun cünkü sürekli ayni sorular soruluyor eminim aradiginiz cevaplar önceden cevaplanmistir. sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-12-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
rica ederim umarim beni yalnis anlamamisinizdir ![]() birakin kendi haline perde arkasi günes alan bir yere koyun kisin fazla sulamayin yeterli olacaktir sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2013
|
merhaba benim bir sorum olucaktı orkidelerim cok sağlıklı gözüküyor ve hepsı dal uzatıp cıceklenmege başladılar fakat bır orkıdemın cıceklerı tomurcuktayken sarardı nedenını bılen varsa burdan paylaşırsa sevınırım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Koklerin,dallarinin,tomurcuklarinin fotografini koyabilir ve bakiminizla alakali bilgili verebilirsiniz daha etkili bir sekilde yardim alabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
1614 numaralı mesajımda bahsettiğim iş yerimdeki orkidenin fotoğrafları arkadaşlar.Bu şartlarda da bu kadar güzel olabiliyor mu yani ??? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-10-2013
|
Resimdeki orkidem için ne yapacağım konusunda yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar. Gördüğünüz gibi bir sapında keiki, diğer sapında yeni çiçek dalı çıkardı. Bir yandan da yaprak açıyor. Yalnız kökleri epey kötü durumda. Saksıya baktığımda yeşil kök 1-2 tane ancak kaldığını görüyorum. Köklerde temizlik yaparsam keiki ve özellikle de çiçek dalı zarar görür mü diye endişeliyim. Bitkiler çiçekteyken saksı değiştirilmez denir ya. Ne yapmalıyım dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Bitkiyi yaşatmak istiyorsanız bence girişin. Durum dediğiniz gibi ise daha geç kalırsanız daha zor toparlayacaktır (veya toparlayamayacaktır). Kurtarırsanız daha sonra tekrar çiçek açacaktır ![]() Diğer taraftan, köklerin çürüdüğüne eminsiniz di mi? Saksı harçlarının içindeki kömür tozu gibi maddeler canlı köklerin üzerine sıvanıp kötüymüş gibi görünmelerine neden olabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Kökler sarı ve ici boş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sn.tranquila, sn.Alacakaranlik'in da sattigi IBA hormonu bir cozum olabilir gibi geliyor bana.Benim phalaenopsis'imde de ciddi bir kok sorunu var;fotograflayamadim ancak biliyorsunuzdur belki (mini phal) Kurtarmak icin Ziya beye gittim gubreleme gerceklestirildi;sonra ben bir hafta bekledim minik bir siringayla govdenin tam altindan koklere bulasabilecek sekilde IBA'yi enjekte ettim.Umarim hepimizin orkideleri iyilesir ancak yabanci bir sitenin linkini de sizinle paylasiyorum;NOID Phal very unhealthy - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! . Daha ayrintili bir sekilde de cevirebilirim isterseniz ama yapilan; 1)Media (malzemeler) degistirilecek,bir bardaga konulacak ve altinda da islak havlu ya da spaghnum moss bulunacak (koklere degmeyecek bicimde,http://i1346.photobucket.com/albums/...pscdd98fc1.jpg gibi) 2) Gunluk spreyleme yapilacak 3)Hava sicakligi 25-32 C arasinda degisecek (Fahrenheit degerleri 72 - 82) 4) Koklendirme hormonu kullanilacak (sn.preacox humik asit yerine IBA kullanabilecegini soylemisti,koklerin hizli gelismesi acisindan onemli oldugu bahsedilmis) 5)Kotu kokler temizlenecek ve hydrogen peroxide'le temizlenecek American Orchid Society'nin videosu baz alinarak sagliksiz orkide saksi degisimi yapilabilir;Repotting an Unhealthy Orchid. Sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
s. feslegen orkidenim topragi bildigimiz bahce topragi mi bana mi öyle geldi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bence bu tamamen bitkinin ne kadar dayanikli olup olmadigiyla alakali,iki tane mini phalim var ve hikayesini anlatayim dogru mu anlamisim yanlis mi anlamisim karar sizin ![]() Sevgiler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizin orkidenizin hikayesini de takip ediyorum, inşallah orkideniz sağlıcakla kalır ![]() Sevgilerle |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
|
hafta da bir sulama yapıyorum bir an da oldu anlamadım ne yapmalıyım foto ekledim sararmalar oluyor tomurcuklar da ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizin orkidenizin de cicek rengi boyleyse sararmalari goreceksinizdir; http://www.agaclar.net/forum/1230152-post2791.htm cunku o renkleniyor onra aciliyor fakat farkli bir renkse orkidenizin kok yapisini incelemekte fayda olacaktir;cunku benim diger orkidemde tomurcuklar solunca bitkinin kurtulmak icin onlari attigi belirtilmisti. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
|
hayır çiçek rengim beyaz ( ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sn.or-ki-de, Bana resimlerden koklerle alakali bir sorun olabilirmis gibi geldi;hava kokleri kurumus galiba ya da resimde oyle cikmis,koklerinin resmini detaylica koyabilir misiniz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|