agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-06-2013, 23:02   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-06-2013
Merhabalar bir sorum olacak :

Öncelikle orkidemden bahsedeyim :

Orkidem ışık alabilen bir yerde duruyor ve saksı olarak toprağı (ağaç kovukları falan olan orkide toprağı) saydam bir saksı içerisinde duruyor ve bu saksı ise yeşil geçirgen şeffaf bir saksı içinde duruyor..yani iki saksıda..

ben orkidemi nasıl sulamalıyım? ben hafta 1 **** 2 kez duruma göre dıştaki yeşil saksısına su dolduruyorum yarısından fazlasına kadar.. daha sonra 3-4 saat sonra boşaltıryrum geri.. doğru mu sizce?

koçtaşta bana bir arkadaş şunu önerdi. o içteki şeffaf saksıda orkide toprağının altına 2-3 cm yüksekliğinde taş doldurmamı ve üzerine tporak ve orkideyi yerleştirmemi istedi.. sonra bu taşların seviyesinde sürekli su bulunacak şekilde sürekli su vermem gerektiğini söyledi.. bu nem ile suyunu alır dedi.. bu ne kadar doğru sizce?

saygılarımla

mss2013 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2013, 03:15   #2
Yeni Üye

Sevalem's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2013
Orkide severler merhaba,

Orkidem evimizdeki 2.yılını doldurdu. Bir ay önce dalları çiçeklendiğinde çok sevindik ve onun bakımında doğru yolda olduğumuzu düşündük. Fakat yaprağı sarardı, şefaf saksısından baktığımda köklerinin çürümüş olduğunu görebiliyorum. Kararmış ve büzüşmüşler sanki yumuşamışlar. Dışarıda kalan birkaç kök yeşil ve sağlıklı görünüyor.

Forumda orkidelerle ilgili tüm yazılanları sabahlara kadar okudum. Orkidemin köklerini temizlemem ve ardından tarçınlamam gerektiğini, substratını yenilenem gerektiğini, sulama ve bakım gerekliliklerini öğrendim. Öğrendim de ben bunları geç öğrendiğim için canım orkidemin başına işler geldi. Onu kurtarmak istiyorum bir an önce. Lütfen bu konuda tecrübesizliğimden kaynaklanan veya gözden kaçırdığım bir eksik bilgi varsa düzeltin.

Sorum şu; bu işlemleri dallarında çiçek varken mi yapacağım mecburen? Çünkü okuduklarımda çiçeklerini döktüğü ilk fırsatta yapılması gerektiği yazıyordu. Benimkiyse hala sağlıklı görünen çiçeklere sahip. ( Şimdilik)
Bir de ucu beyaz iki küçük dalcık var. Onlar uzar mı acaba sonradan merak ediyorum.

Bu hususlarda orkide tecrübelisi uzmanlarınızın vereceği cevapları beklemekteyim.

Şimdiden teşekkürler.

Eklenen Resimler

Sevalem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2013, 08:32   #3
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevalem Mesajı Göster
Orkide severler merhaba,

Orkidem evimizdeki 2.yılını doldurdu. Bir ay önce dalları çiçeklendiğinde çok sevindik ve onun bakımında doğru yolda olduğumuzu düşündük. Fakat yaprağı sarardı, şefaf saksısından baktığımda köklerinin çürümüş olduğunu görebiliyorum. Kararmış ve büzüşmüşler sanki yumuşamışlar. Dışarıda kalan birkaç kök yeşil ve sağlıklı görünüyor.

Forumda orkidelerle ilgili tüm yazılanları sabahlara kadar okudum. Orkidemin köklerini temizlemem ve ardından tarçınlamam gerektiğini, substratını yenilenem gerektiğini, sulama ve bakım gerekliliklerini öğrendim. Öğrendim de ben bunları geç öğrendiğim için canım orkidemin başına işler geldi. Onu kurtarmak istiyorum bir an önce. Lütfen bu konuda tecrübesizliğimden kaynaklanan veya gözden kaçırdığım bir eksik bilgi varsa düzeltin.

Sorum şu; bu işlemleri dallarında çiçek varken mi yapacağım mecburen? Çünkü okuduklarımda çiçeklerini döktüğü ilk fırsatta yapılması gerektiği yazıyordu. Benimkiyse hala sağlıklı görünen çiçeklere sahip. ( Şimdilik)
Bir de ucu beyaz iki küçük dalcık var. Onlar uzar mı acaba sonradan merak ediyorum.

Bu hususlarda orkide tecrübelisi uzmanlarınızın vereceği cevapları beklemekteyim.

Şimdiden teşekkürler.
Merhaba;
Uzman değilim ama siteden edindiğim bilgilere göre eğer köklerde ciddi problem varsa üzülerek söylüyorum ama çiçekli dalı kesmeniz gerekiyor Çünkü gücünü yapraklarına ve özellikle köklerine yönlendirmesi gerek. Diğer taraftan kökleri güzelce temizleyin gerekli işlemleri yapın ve orkide toprağınızı değiştirin.Aynı kabı kullanacaksanız eğer kabınızı da çamaşır uyu ile yıkayın. Bence yapılması gereken bu. Şu anda en önemli olan organları kökleri.Daha başka çözüm önerisi olan arkadaş çıkar inşallah da çiçeklerinizi kesmek zorunda kalmazsınız diyeceğim ama bence yapılması gereken bu

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2013, 13:56   #4
Yeni Üye

Sevalem's Avatar

Nazik cevabınız için teşekkür ederim. Gerekiyorsa çiçekli dalı keserim yeter ki orkidem kurtulsun. Lakin neresinden kesmeliyim çiçekli dalı?

Eklenen Resimler

Eski 25-06-2013, 15:15   #5
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Alıntı:
Nazik cevabınız için teşekkür ederim. Gerekiyorsa çiçekli dalı keserim yeter ki orkidem kurtulsun. Lakin neresinden kesmeliyim çiçekli dalı?
Rica ederim ne demek,inşallah faydalı olabilirim. Orkideler 3. boğumun biraz üstünden(2-3 cm) kesilir ama sizin 2 tane daha sapınız var sanırım.O saplarda daha önce çiçekli idi de siz mi kestiniz yoksa yeni mi çıktı?
Size önerim köklerinin durumunu gösterir bir fotoğraf yükleyin,bir de yaprakları yakından çekip yükleyin.

Eski 29-06-2013, 00:44   #6
Yeni Üye

Sevalem's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fesleğen Mesajı Göster
Rica ederim ne demek,inşallah faydalı olabilirim. Orkideler 3. boğumun biraz üstünden(2-3 cm) kesilir ama sizin 2 tane daha sapınız var sanırım.O saplarda daha önce çiçekli idi de siz mi kestiniz yoksa yeni mi çıktı?
Size önerim köklerinin durumunu gösterir bir fotoğraf yükleyin,bir de yaprakları yakından çekip yükleyin.
Sevgili fesleğen, Sizin yanıtınızı görmek doğrusu beni yine çok mutlu etti. Çiçek sapını söylediğiniz yerden keseceğim. Geçen gün sahile giderken çamların olduğu parktan geçiyorduk. Sırf bu amaçla yanımda taşıdığım minik çakı ile çam kabukları çıkardı eşim sağolsun. Fıstık çamı kabuğu ) Onları bir güzel yıkadım, kuruttum. Şu an havalanıyorlar, bir de mikrodalgaya koyacağım son aşama olarak. Diğer malzemelerim hazır. Bu arada orkidemi dinlenmeye aldım, hiç sulamıyorum, gece kalkıp yapraklarına sisleme su veriyorum. Biraz daha canlandı sanki. İlk fırsatta da harcını değiştireceğim ***.
Çiçeğimin sağda 2 sapı daha var evet. Birine ne olduğu hakkında fikrim yok ilk geldiği yıl öyleydi. İkincisi ise önceki dökülen çiçeğin sapı. Bu çiçek sapını ise bu yıl yeni çıkardı, diğerlerindeyse hareket yok. İki, üç açmış çiçek saplı orkidelere o kadar özeniyorum ki. Umarım bizim küçük de toparlar da o günlerini de görürüz.
Resimlerini çekip yükleyeceğim bu işlemleri yaparken ***.
Sağkıcakla kalınız.

Eski 30-06-2013, 12:37   #7
Yeni Üye

orkn's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2013
Alıntı:
Sevgili fesleğen, Sizin yanıtınızı görmek doğrusu beni yine çok mutlu etti. Çiçek sapını söylediğiniz yerden keseceğim. Geçen gün sahile giderken çamların olduğu parktan geçiyorduk. Sırf bu amaçla yanımda taşıdığım minik çakı ile çam kabukları çıkardı eşim sağolsun. Fıstık çamı kabuğu ) Onları bir güzel yıkadım, kuruttum. Şu an havalanıyorlar, bir de mikrodalgaya koyacağım son aşama olarak. Diğer malzemelerim hazır. Bu arada orkidemi dinlenmeye aldım, hiç sulamıyorum, gece kalkıp yapraklarına sisleme su veriyorum. Biraz daha canlandı sanki. İlk fırsatta da harcını değiştireceğim ***.
Çiçeğimin sağda 2 sapı daha var evet. Birine ne olduğu hakkında fikrim yok ilk geldiği yıl öyleydi. İkincisi ise önceki dökülen çiçeğin sapı. Bu çiçek sapını ise bu yıl yeni çıkardı, diğerlerindeyse hareket yok. İki, üç açmış çiçek saplı orkidelere o kadar özeniyorum ki. Umarım bizim küçük de toparlar da o günlerini de görürüz.
Sağkıcakla kalınız.
Sayın Sevalem
orkideler sanılanın aksine oldukça güçlü bitkiler. Resimlerde bitkinizin kök resimlerini göremedim. ancak anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla köklerle ilgili şüphrleriniz var. Bence bütün malzemelerinizi hazırladıktan sonra saksı değişimi yapın. Çürümüş içi boş kökleri kesin ve kestiğiniz yerlere tarçın ve ya kömür tozu sürün. Saksısını ( eski ve ya yeni) dezenfekte ettikten sonra bitkinizi dikin. Bitkinin durumu iyi gözüküyor, şimdilik çiçekleri kesmeyebilirsiniz.

Ancak bitkinize neden gece spreyleme yaptığınızı anlayamadım. Gece serinliğinde yaprak ile gövde aralarında kalan su mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortam oluşturabileceğinden göbek çürümesine neden olabilir. Spreylemeyi sabah yapıp yaprak diplerinde su kalmamasına dikkat edin.
Bitkinizi sulamayı kesmişsiniz. Normal sulamanıza devam edin. Susuz kalması bitkinin köklerini kurutabilir, yaprak büzüşmelerine, çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir. Ben phalaenopsis orkidelerimin sulamasında köklerin rengine bakıyorum. Kökler yeşilden beyaza dönünce 5 dakika kadar suya daldırıp çıkartıyorum.

orkn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2013, 14:10   #8
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Alıntı:
Sağkıcakla kalınız.
Merhaba sayın Sevalem,Yanlış hatırlamıyorsam köklerini fotoğraflamanızı önermiştim size ve sorunun köklerde olduğunu düşündüğümü de. Harcı kendiniz yapmanız da güzel ama bence fazla geç kalmadan hazır bir harç alıp kökleri temizleyin,tarçınayın saksınızı çamaşır suyu ile dezenfekte edin ve hemen değiştirin.Sayın Orkn çiçekleri kesmemenizi önermiş ama bana kalırsa o zavallıcık köklerine gücünü yollasın çiçeklere değil. Sulama konusunda sayın Orkn'a katılıyorum,bu su püskürtme olayını da hiç anlamış değilim zaten neresine ne şekilde uygulanır Çünkü orkide hani bazı insanlar üzerine bi su dökülse acayip rahatsız olur ya değişmek ister üzerini onun gibi işte, bu o insanın suyu sevmediği anlamına gelmez.Orkide de öyle sulanacak ama ıslak kalmayacak.Ama nemden de mahrum olmayacak.Hava girecek eve ama cereyan olmayacak.Güneş girecek eve ama direk güneş orkide hanıma dokunmayacak
Lütfen bir an önce bu ortamları sağlayın kendisine, kökler çok önemli harcı da öyle.Şunu da söylemek istiyorum ben çok iyi biliyorum havalarında değilim kesinlikle! Bir müsibet bin nasihatten iyidir atasözüne istinaden benim başıma bir orkide ölümünün gelmiş olmasıdır bütün mesele. Ve benim başıma gelenin başkalrının başına da gelmesini istemememdir...Zavallıyı cahilliğimden ötürü çürüttüm ve 2. ye gözüm gibi bakmak için de araştırma yaptım biraz.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026