agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-09-2011, 15:35   #1
Ağaç Dostu

Hülya's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Begonyam Mesajı Göster
Selamlar bende almanyada yasiyorum ve orkide meraklisiyim bu yil bende turkiyeye giderken orkide hediye goturmek istiyorum annem icin . Fakat Gumrukte bir Problem olurmu Acaba kardesiniz dediginize Gore Size 2 orkide getimis Gumrukte ve Havaalaninda bir sorun yasamismiydi Acaba yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler
Merhaba
Getirmek istediğiniz çiçekler ,gümrükte sorun olmuyor.
Ben de getirmiştim yanımda gelirken.
Dikkat etmeniz gereken bir şey söyleyim Benim orkidelerimin çiçeklerini uçağa alınmayı beklerken. başka bir yocu bayan koparıp almıştı.
Sanki kır çiçeği toplarmış gibi.Kopardığı anda farkettim ama .Orkidemin dalı elinde. Hemen farketmesem.diğer ikisini de koparacak.
Çare? yok...
Selamlar

Hülya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 09:05   #2
Ağaçsever

starter's Avatar

Giriş Tarihi: 29-12-2008
Harikasınız teşekkür ederim. Size çok zahmet verdim biliyorum. Bir anda kesmek deyince korktum sadece, gözünün içine bakıyorum çünkü. Ama siz kes diyorsanız bir bildiğiniz vardır, tekrar uzar herhalde. Teşekkürler tekrar

starter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 08:43   #3
Ağaçsever

starter's Avatar

Giriş Tarihi: 29-12-2008
Gerçekten de çok faydası oldu, çok hızlı uzamaya başladı yeni çiçek dalı.

starter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 21:48   #4
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Sayın Praecox,

Phalaenopsis cinsi orkidelerimin saksı içindeki kök uçlarının kırmızılaştığını farkettim.

Sebebi ne olabilir?

Keyifleri çok güzel, nazar değmesin 2 aydır çiçekliler.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2009, 12:57   #5
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sayın Praecox,

Phalaenopsis cinsi orkidelerimin saksı içindeki kök uçlarının kırmızılaştığını farkettim.

Sebebi ne olabilir?

Keyifleri çok güzel, nazar değmesin 2 aydır çiçekliler.
Kökleri mantar sarmış demektir. kökler çürüyor olabilir. saksı harcının iyice kurumasına müteakip sulama yapın, sıcak ve nemli ortamda tutun.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2009, 16:51   #6
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Kök ucu kırmızılığı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Kökleri mantar sarmış demektir. kökler çürüyor olabilir. saksı harcının iyice kurumasına müteakip sulama yapın, sıcak ve nemli ortamda tutun.
Haftada bir ve saydam saksı içinde nem kalmadığından emin olduğumda suluyorum halbuki. Kök çürümesi görünmüyor.

Hepsi çiçekli bir kısmı tomurcuklu ve yapralkar sağlıklı. Gece 19 gündüz 22 derece ve endirek bol ışık alıyor.

Şimdilik ilaçlama yapmamı önerir misiniz?

Teşeekkürler.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2010, 13:50   #7
Ağaçsever

olubitkabuu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2006
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
İlla mantardır denemez. Eğer köklerde çok dallanma(bilemedim doğru tabir mi) görülüyorsa ve uçlarda kırmızılık görülüyorsa phal. stres altında olabilir. Durum devam ederse de kök gelişimi engellenebilir. Bu stres pestisid içeren su kullanılması ya da büyük sıcaklık değişimlerinde görülebilir. (üretimde kullanılan soğuk sera bölümlerinden çıkartılınca özellikle.)
Tabi elime alıp incelemeden bu doğrudur diyemem.
Hem iletiniz uzun zaman önceydi hem de haddim değil ama fikir alışverişinde bulunmak istedim yine de. Umarım okursunuz da yanılıyorsam beni düzeltirsiniz.

olubitkabuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 18:19   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-09-2010
Orkidemdeki bu tomurcuk yaprak mı, çiçek oluşumu mu ?

Değerli dostlar,

Orkidemin üstteki dalın ucundaki çiçekler zaman içinde döküldü. Bunu üç boğum bırakarak üstünden budadım. Bu arada alttaki dalın ucunda bir tomurcuk farkettim. Resmini ekte yolluyorum. Bu oluşum bir çiçek habercisi mi yoksa yeni yaprak mı oluşuyor.

Genel orkide bakım bilgilerini okudum. Uygulamaya çalışıyorum. Bu tomurcuk oluşması nedeniyle ek bir önlem almam gerekir mi ?

Cevaplarsanız mutlu olurum.

Tümünüze selâmlar...

Eklenen Resimler

ozgurkenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 19:42   #9
Ağaç Dostu

Asya_lotus's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2007
Galeri: 41
Pencere yakın bir yere bitki yerleştirin, ve hafta bir kere sulama unutmayın. Çiçeklenme sırasında gübrelenmeye ihtiyaci yok. Bitki güzel görünüyo. Bitkiler için en önemli - ışık, unu unutmayin.

Asya_lotus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2009, 17:22   #10
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Ben o kırmızılığı genelde pembe ve bordo açan phallerde gördüm, çürüme falan olmamıştı.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 14:28   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 47
kelin medarı olsa başına sürermiş

Bir arkadaşım 4 tane Phal ini almış sen çok okuyorsun bunlara bak dedi,bırakıp gitti.

Resimlerini eklediğim Phallerin 2tanesi keiki.(resimlerini sonraki mesajda)
Hepsinin saksı ve topraklarını kök temizlemesinden sonra değiştireceğim.
Keikilerin bir tanesinin yaprağında lekeler var bu lekeler nedir ve ne yapmam lazım onlara?

Benim görebildiğim bakımsızlıktan bu haldeler ama sizlerin yorumlarınızı ve önerilerini almadan müdahale etmek istemedim.
Teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

Bilge Kerem beğendi.
nrkrkmz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 14:33   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 47
keikiler

keikinin de resimleri bunlar.

Eklenen Resimler

Bilge Kerem beğendi.
nrkrkmz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 21:01   #13
Ağaçsever

Özbek's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007
farklı subtrat denemeleri

Merak ettiğim bir konuda tecrübesi olan arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.

Bazı yabancı sitelerde orkide harçları için mermer parçaları, ponza taşı ve pirinç kabuğu tavsiye ediliyor. İçimizde bu malzemeleri kullananlar varsa tecrübelerini paylaşabilirlermi?

Aşağıdaki linkde bu tür malzemelerin çok daha fazlasını görebilirsiniz.
http://www.repotme.com/orchid-mix/SelectABlend.html

Saygılar

Özbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 13:55   #14
Ağaç Dostu

talar_'s Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2009
herkese merhaba.yıllardır orkide yetiştiyorum ama keikiyi ilk kez burada duydum.
orkidelerimi keikiye teşvik edecek yapabileceğim birşey var mı?
teşekkürler

talar_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2014, 16:34   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-03-2014
Orkideme neler oldu? Sayfaları elimden geldiğince gezdim okudum. Orkidem hastamı oldu tam teşhis koyamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Orkide ikili olarak geldi birinin yaprakları önce delindi sonra hayata küstü döküldü sapı yarıya kurudu diğeri ise aynı yolda gidiyor. Köklerde kuruma olmuş gibi fazla sudan mı neden anlayamadım. Çok ilgilenemedim yanlış yaptığım şeylerde olmuş ama şuan ne durumda ne yapmam gerek karar veremedim.

Eklenen Resimler

horozibigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2014, 20:13   #16
Yeni Üye

yldsbnl's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2014
Merhaba horozibigi,

İlk orkideme bakıyorum ve acemiyim ama yaptığım araştırmalarda bu resimleri daha önce gördüğüm Çiçek yanıklığı (Botrytis)'na benzettim. Çiçek yanığı yaygın bir mantar hastalığıymış ve her türlü mantar sorunu gibi bu da genellikle yüksek nem de veya çiçek üzerinde su damlacıkları kaldığında, yani su sebepli bir hastalıkmış. Tedaviye bitki çevresinin hava akımını artırarak ve nem seviyesi düşürülerek başlanması tavsiye ediliyor. Daha detaylı bilgiyi deneyimli forumdaşlardan ben de bekliyorum.

İyi akşamlar.

yldsbnl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2014, 18:35   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-03-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yldsbnl Mesajı Göster
Merhaba horozibigi,

İlk orkideme bakıyorum ve acemiyim ama yaptığım araştırmalardçiçeği buimleri daha önce gördüğüm Çiçek yanıklığı (Botrytis)'na benzettim. Çiçek yanığı yaygın bir mantar hastalığıymış ve her türlü mantar sorunu gibi bu da genellikle yüksek nem de veya çiçek üzerinde su damlacıkları kaldığında, yani su sebepli bir hastalıkmış. Tedaviye bitki çevresinin hava akımını artırarak ve nem seviyesi düşürülerek başlanması tavsiye ediliyor. Daha detaylı bilgiyi deneyimli forumdaşlardan ben de bekliyorum.

İyi akşamlar.
Yardımınız için teşekkürler bende zamaninda yapragina su sıkılmasından olusan lekeler diye düşünüyordum. çiçeği budamaya karar verdim susuz bıraktım. Bugün fark ettiğim bi şey oldu bir yaprağın altindaki görüntü mantar mi neden anlamadim elleyince pürüzlu bi yüzey.

resim yüklemekle çok uğraştım ancak olmadı :/ ancak bu şekilde oldu kusuruma bakmayın.

http://i.hizliresim.com/8n090V.jpg

Düzenleyen horozibigi : 03-04-2014 saat 19:33
horozibigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2009, 20:13   #18
Ağaç Dostu

mel-i's Avatar

Giriş Tarihi: 03-09-2008
Galeri: 1
Orkide

Herkese merhaba,
Orkide çicekleri ile ilgilenen arkadaşlara bir sorum var. Yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.
Arkadaşım tayland' a gitmişti. Dönüşte bir demet canlı orkide getirmiş ;
1. En uzun ne kadar yaşatabilirim?
2.Çelikten üretim yapılabilirmi?

Fotografları aşagıya ekledim teşekkürler...

Eklenen Resimler

mel-i Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 20:14   #19
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mel-i Mesajı Göster
Herkese merhaba,
Orkide çicekleri ile ilgilenen arkadaşlara bir sorum var. Yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.
Arkadaşım tayland' a gitmişti. Dönüşte bir demet canlı orkide getirmiş ;
1. En uzun ne kadar yaşatabilirim?
2. Çelikten üretim yapılabilir mi?

Fotografları aşagıya ekledim teşekkürler...
Saygıdeğer orkide meraklısı, ARTIK YAZMIYACAĞIM lafımı, sizin yazınızdaki heyecanı görünce sizi cevaplamamanın hainlik olacağını düşünerek bilgim dahilinde elimden geldiğince cevaplıyorum.

1) resimlerde çiçekleri tüplerde gördüm, bu tüpler gidecekleri yere kadar, susuz kalmamalarını giderecek YOLLUK su ihtiyaçlarını karşılamak içindir.

Şayet hala tüpte duruyor iseler, tüplerinden çıkartın.dalların en uç yerlerinden bir jilet le çapraz 2-3 mm kısaltın (kesmeden önce jileti bir çakmakla birkaç saniye yakın) sonra vazoya alın.

Mümkün olduğunca evinizin en az ısınan yerinde yaşatın veya sizin görselliğini istediğiniz yerde bulundurun, yatarken evinizin en soğuk yerine koyun. Bu şekilde 2 günde bir jiletle kesme işlemini tekrarlayarak vazo ömrünü uzatabilirsiniz.

vazoya koyduğunuz suyu dipten 5 cm den fazla koymayın ve içtiğiniz suyu kullanın, soğuk olmasında yarar var.

2) çelikten v.s hiç bir şekilde üretim veya çoğaltma yapamazsınız

Saygılarımla
ZİYA SONER

Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2016, 08:30   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-05-2016
Thumbs down orkide çiçeği lekelenme

Merhabalar.
Beyaz orkidemin ciceklerinde minik yesil lekelenmeler var. sitede aradim fakat kahverengi lekelenmeden bahsedilmis. Yesil renkte goremedim. Orkidemin kokleri ve yapraklari saglikli gozukuyor. Fakat cicekleri yesil beneklendi. Hastalik midir. Yoksa normal mi. Yardimci olurmusunuz. Haftada 1 gun sabahlari daldirma seklinde suluyorum suzuyorum gunes alan biyerde duruyor.perde arkasinda. Sizden yardim bekliyorum.

Eklenen Resimler

Zoppala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2016, 20:53   #21
Ağaç Dostu

mühendis57's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2007
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zoppala Mesajı Göster
Merhabalar.
Beyaz orkidemin ciceklerinde minik yesil lekelenmeler var. sitede aradim fakat kahverengi lekelenmeden bahsedilmis. Yesil renkte goremedim. Orkidemin kokleri ve yapraklari saglikli gozukuyor. Fakat cicekleri yesil beneklendi. Hastalik midir. Yoksa normal mi. Yardimci olurmusunuz. Haftada 1 gun sabahlari daldirma seklinde suluyorum suzuyorum gunes alan biyerde duruyor.perde arkasinda. Sizden yardim bekliyorum.
Merhaba,
Orkidenizin kök gövde ve yaprakları sağlıklı ise korkacak bir durum yok.ciceklerdeki lekeler muhtemelen mantari bir hastalık, su an yapacağınız fazla birşey yok. bir sonraki ciceklenme doneminde orkidenizi aşırı neme maruz birakmazsaniz yeni tomurcuklarda bu lekeler olmayacak.Asiri nem mantari hastalıklara zemin hazırlar. Akşamları orkidenizin birkaç saat hafif esinti almasını sağlayın. kolay gelsin...

mühendis57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2016, 08:19   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-05-2016
mühendis57 bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. akşamları havalandıracağım.

Zoppala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2020, 07:41   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-05-2020
Orkidem ölüyor lütfen yardım edin

Orkidem resimdeki gibi daha alalı 2 ay oldu hemen tüm çiçekleri soldu ve dökülüyor ne yapmalıyım lütfen yardımcı olabilir misiniz ?

Eklenen Resimler

tazetarimci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2020, 10:18   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tazetarimci Mesajı Göster
Orkidem resimdeki gibi daha alalı 2 ay oldu hemen tüm çiçekleri soldu ve dökülüyor ne yapmalıyım lütfen yardımcı olabilir misiniz ?
Daha öncede yazmıştım, tekrar edeyim. Normal bir durum. Phalaenopsis orkide melezleri (hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak), 2-4 ay çiçekli kalır sonra çiçekler dökülür. Tekrar çiçeklenmesi için 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekir.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2020, 10:41   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-05-2020
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Daha öncede yazmıştım, tekrar edeyim. Normal bir durum. Phalaenopsis orkide melezleri (hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak), 2-4 ay çiçekli kalır sonra çiçekler dökülür. Tekrar çiçeklenmesi için 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekir.
Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Daha önce de iki orkidemi kaybettiğim için telaşlandım. Bu sefer başaracağım inşallah budama yapmama gerek yok değil mi ?

tazetarimci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 20:22   #26
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Ziya bey, hoşgeldiniz.

mel-i, bu orkideler kokuyor mu? Görünümleri çok güzel.

evandevan5 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2009, 00:29   #27
Ağaç Dostu

mel-i's Avatar

Giriş Tarihi: 03-09-2008
Galeri: 1
Sayın Ziya Soner ilginize sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Benim için en güzel hediye bu orkideler. İlk önce plastik çicek olduklarını düşündüm ,fakat gerçek olduklarını anlayınca da nasıl yaşatırım telaşı sardı.
Tüplerdeki sularının ilaçlı olabileceğini düşünerek çıkartmamıştım.
Dediklerinizi aynen uygulayacağım. Artık yaşadıkları yere kadar seyredeceğiz.

Sayın güler , hiç kokmuyorlar. Ama müthiş güzeller.Keşke çelikten üretebilseydikte hepimiz faydalansaydık ne güzel olurdu.

Sevgili malina , başımızın tacı sitemizin harikası teşekkürler...

Sevgi ve saygılarımla

mel-i Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 16:08   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Galeri: 25
Merhaba,
Mayıs 2008 de bir Phalaenopsis alarak orkide bakmaya başladım. Forumları okuyarak ve deneme yanılma yöntemiyle bişeyler öğrenmeye çalıştım. Bugün 5 türde 9 saksı orkidem ve bir de keikim var Şu anda 4 phal ve 1 cambria çiçekte. Sadece tomurcuk dökülmesinin önüne geçemiyorum bu konuda bana öneriniz var mı?

evandevan5 beğendi.
Maat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2009, 10:20   #29
/

Giriş Tarihi: 03-03-2009
Çiçekler veya tomurcuklar genellikle yeterli ışık alamzsa ve ısı birden düşüp kalkıyorsa dökülüyor.

house-of-wax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 14:16   #30
/

Giriş Tarihi: 03-03-2009
Bir hafta boyunca karanlık yüksek nem ve 25c de tutun. Bu öneri sn. praecox tarafından defalarca yazılmış...

evandevan5 beğendi.
house-of-wax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026