![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Kaybettik...
|
Sayın dilek ağacı, pamuklanma dediğiniz olay büyük bir ihtimalle pamukçuktur unlu bit veya benszeri bir zararlı. ilaçlamanız gerek ister ev yapımı ister biolojik ister kimyasal. Ancak ev yapımı ilaç kullnımında bazik bir yöntem kullanmamıya dikkat edin. Çiçek dalları bu güne dek bir gelişme göstermedi ise hala pek de bu sıcaklarda çiçeklenme beklemeyin artık, derim ben. Çiçek dallarını dipten kesip dinlenmeye alın bitkinizi. Bu benim şahsi tavsiyem. Başka arkadaşlar ne önerir bilemem bekleyelim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2012
|
iyi günler..annemin hediye aldığı orkidemi mahvettim.hiç yaprağı kalmadı.kökleri de çıkış kısmı sarı uç kısımlara doğru hafif yeşil.durum nedir?kurtarabilir miyiz?yardımlarınızı bekliyorum.teşekkürler. ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-03-2009
|
Ölmeye başlayan orkidem :(
Merhaba, Üç hafta kadar önce aldığım orkidenin tomurcuğunun geçen hafta büzüşüp, sonra da düştüğünü farkettim.. Açılmış olan çiçeklerden birinin arkası da ilk geldiğinde kahverengi gibiydi ama ben onu çiçeğin ömrünün bitiyor olmasına yordum.. Dün ise, bütün çiçeklerin aynı şekilde kahverengileşmeye başladığını, tomurcukların da hepsinin büzüştüğünü gördüm.. Orkidenin yeşil yaprakları hafifçe daha sarı görünen bir tanesi dışında sert, dün kökünü incelemeye çalışırken de, yanlışlıkla toprağından çıkardım.. Köklerin çoğu yeşil değil de, beyaz renkliydi.. Bilmiyorum, normali nasıl olmalı? Aldığımdan beri bir kez hafifçe su verdim, daha sonra tekrar kuru göründüğünde kovaya daldırarak, su almasını ve sonra süzülmesini sağladım.. Bu sırada çok çok ufak beyaz nokta gibi canlıların sudan yukarı tırmandığını gördüm.. Ve sanırım büyük bir hata olarak, panikleyip, az bir bulaşık deterşanını suyuna damlattım.. Bu sırada tomurcuklar zaten büzüşmüş haldeydi.. Sizce orkidemin sorunu nedir? Forumu okudum ama benzer bir sorun göremedim, orkidede gördüğüm canlılar, bit gibi görünmedi gözüme, emin olamadım, çok ufaklar çünkü.. çok teşekkür ederim, kolay gelsin.. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Kaybettik...
|
Bana göre bu bitkinin esas sorunu göbekten çiçek sapı verecek kadar dopinglenmiş olması. Kökler beyaz da olabilir ancak diri sert ve büzülmüş, emişlmiş gibi görünmemeli. Basal göbek vermesi gerekiyor. Bunu yaparken de en iyi şartlarda basal bir yavru oluşturacak hatta iyisi mi iki yavru. Ve veya bir göbek oluşumu veya basal yavru. Ben olsam derhal çiçeğini keser işi oluruna bırakırdım. Bu bitkinin acilen bir göbek oluşturması şart. Yaprakların tasfiri de iç acıdı değil doğrusu. İyice sulayın her hafta... sulama ile ilgili forumu inceleyin. Üç haftada biraz sulamak başka bir şey beyaz toprak biti oluşumu ise başka bir konu. Her sulamayı daldırma ile yapın sonra bir hafta kadar iyice kurumıya bırakın |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim bu hızlı cevap için.. Şimdi sonuç olarak, çiçek sapını kökünden mi kesmeliyim? (ikisini birden?) Yoksa üçüncü boğumdan filan mı? Aşağıdaki resimde gövdenin hemen üzerindeki ikinci ve sonra da üçüncü kü.ük yaprak görünüyor.. Bunların ikisinin de altından mı kesmeli? Ve de sizce bu canlılar toprak biti mi, ben ona göre bir ilaç kullanayım, devam ediyorsa? Tekrar teşekkürler... ![]() ![]() Düzenleyen zeynepseyma : 17-01-2010 saat 02:31 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
|
Evet doğru, tek çiçek sapı var, ben acaba tomurcuklu olan durmalı, çiçekli olan kısmı mı kesilmeli diye, anlayamadığımdan öyle sordum... Meşgul ediyorum böyle, sanırım bir tüelü anlayamadım, kusura bakmayın ama, sonuçta, o yaprakların da altından, çiçek sapını gövdeye en yakın yerinden mi kesmeliyim? tekrar teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2009
|
Aldığımız orkide için bu saksıyı tavsiye ettiler. Torf ilavesiyle diktik. Doğru mu yaptık? Düzenleyen Sevilay : 17-03-2010 saat 14:35 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2010
|
Herkese iyi akşamlar. Yaklaşık iki ay önce aldığım orkidenin bakımını öğrenmek isterken agaclar.net' i buldum ve o günden bu yana da okuyorum. Okuduklarımdan ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla benim orkidemde botyrs denilen mantar hastalığı olmuş. Ben de hemen forumdan öğrendiğim kadarıyla, ölü kökleri kestim, tarçın döktüm ve köklerle birlikte tüm bitkiye suda çözünen captan ilacını uyguladım. Son olarak da captan içeren su ile tüm saksıyı suladım. Fakat bunları yapmadan önce normalde haftada bir suladığım orkidemi kök çürümesinden korktuğum için bir haftadan fazla susuz bıraktım. Şimdide orkidemin yaprakları tavşan kulağı şeklinde aşağı sarktı.Size sormak istediğim şeyler şunlar: 1- Orkidemin bu şekilde susuz kalması onu çok kötü etkiler mi? 2- Aşağı sarkan yapraklar düzelir mi? Düzelmesi için yapabileceğim bir şey var mı? 3- Orkidem şu anda çok fazla ışık almadığı bir ortamda. Daha ışıklı bir ortama almam orkidem için iyi mi olur, kötü mü? Cevap verecek olanlara şimdiden çok teşekkür ederim. Düzenleyen aysozbek : 10-06-2010 saat 20:09 Neden: hatalı yazılan kelimeler düzeltildi |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-11-2010
|
benimde hediye gelen bir orkidem var..geldiğinde üzeri çiçekliydi , daha sonra çiçekler döküldü...çiçekler döküldükten sonra kesilebilirmiş ama cahilliğime verin iki konu okumama karşın halen ne ile kesileceğini,kesildikten sonra kesilen bölgeye herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını anlamış değilim )..birde bilgiler birbirine o kadar tezat ki...kimi yerde yapraklara su püskürtün yazılmış, kimi yerde yaprakların ıslanmaması gerektiği...mümkünse olabildiğince az latince kelime kullanıp, en net bilgiler verebilecek arkadaşlar arıyorum. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-03-2013
|
Dr. Ubeyt, Sizi anlayabiliyorum. Bana da ilk okudugumda oyle geliyordu. O yuzden bende iletim de bu kafa karisikligini netlestirecek sekilde Özetle net bilgiler verdim cok değerli hocamızın ağızından. İlkinden Birsey anlamadıysanız tekrar okumanızı tavsiye ederim zira burda ayni seyleri Yazacağım. Foruma bastan goz gezdiriniz. Fotograflarda nerden keseceğinizi gösteren Mesajlar var. Sadece ek olarak keskin ve steril bir maket bicagiyla çaprazlama Keserseniz ezmeden ustune hicbir sey dökmeye damlatmaya gerek yok Ziya bey benimkini kesti ve hala yesil yesil duruyor. Ama eminim ben kesseydim O dal kururdu. Cunku daha once oyle oldu. İsin sırrı tekniğini bilmek de. Bu da hemen 1 günde olmuyor. O deneyimi kazanana kadar cok orkide feda etmek gerekiyor. Ama sunu söyleyebilirim denemekten çekinmeyin. Okuduklarınızı oyle mı boyle mı Diye fazlaca düşünmek yerine uygulayın olmazsa yanlışlardan ders çıkartırsınız. Son olarak kendi yaptigim hatayı ekleyeyim: ben budama makası bağ makası Ne deniyorsa artik ondan almıştım ve dalı onunla kesmiştim. O tarz aletler Keserken eziyor bitkiye zarar veriyor. Maket bıçağı kullanın. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-03-2013
|
Dr. Ubeyt, Yapraklara su puskurtme olayı soyle. Yazın malum havalar cok sıcak. Siz yazın serin bir lokasyonda degilseniz. Bitkinin yapraklarına su fisfisliyoruz. Bu serinlemesini sagliyor. Hem içerde baktığımız İcin dogal ortamında aldigi Yağmurlardan uzak kalıyor. Yagmur yağdığında yağmura çıkaranlar oldugunu Biliyorum ancak ben hava kirliliği sebebiyle tercih etmiyorum. O yuzden yazın çeşmede yapraklariyla yikayabilirsiniz. Hosuna gider. Islak kalmaması (islanmasi degil) gereken kısım En distaki yaprakların ortası gobek dediğimiz kısım. Burda biriken suyu kurularsanız Bir sorun kalmaz. Daha dikkatli ve sindire sindire okumanızı tavsiye ederim. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2016
|
Benimde bir orkidem var ve şuan çiçeklerikuruyup dökülüyor ne yapmalıyım ve ne zaman tekrar çiçek acar |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Çiçekleri uzun suredir açık kalıp doktuyse bu durum normaldir.ancak çiçekli dönemde orkideler hassas olduklarından ısı değişiminde ani rüzgar esintilerinde de çiçeklerini dokebilir.yeniden çiçeklenmesi 5-6 ayı bulabilir |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-06-2016
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Sabredin açarlar. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2017
|
Orkidem çiçek açmıyor
Merhaba. Orkide konusunda fazlasıyla acemiyim. 1 yıldır baktığım bi orkidem var gayet sağlıklı gözüküyor şu an evin en güneşli yerinde haftada bir suluyorum ayda bir besin veriyorum. Ilk çiçeklerini döktükten sonra 3. boğumun üzerinden budamıştım. Yeni kökler, yapraklar çıkarıyor durmadan, ama hiç tomurcuk yok. Ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2017
|
Orkidemin cicekleri vardi ck guzl bi arkadasm dollenecegini soyleyerek kurdanla dolledi ve butun cicekleri dokuldu.ucuncu bogumdan budadm kurudu makasla kestigim yerlr.kokunu actm curumeler vr yapraklari da sarardi...ne yapmaliyim esim beni istemeye geldiginde almisti😞 |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2018
|
ölüyorlar :(
Merhaba hâlâ buralarda birileri var mı ilgilenecek yardım rdecek bilmiyorum şansımı denemek istedim.2 hafta önce doğum günü hediyesi olarak aldim orkidelerimi şuan alttaki çiçekler solmaya başladı 2 tomurcuk vardı onlar açtı ama sanki erken dökülüyorlar gibi geldi bana üstündeki beyaz taşları henüz çektim ve evim kuzey cephesinde soğuk ve güneş görmüyor ne yapmam lazim yardim edebilirseniz çok mutlu olurum |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dış saksıdan çıkartın. Phalaenopsis epifit (ağaç üzerinde gelişen) bir bitki türü olduğu için köklerinde de klorofil taşırlar ve kökleriyle de fotosentez yaparlar. Saksı harcını değiştirmek düşünülebilir. Yeni harcı kullanmadan önce kaynar su içerisinde 5-10 dakika tutmanız, beraberinde gelmesi muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını öldürecektir. Bitkiye ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (köklerin yanmasını önlemek için yapılır). Sonra hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir kışın 5 günde bir memba suyu ile sulayın. Suyun şişe üzerindeki analiz raporuna bakın, florür içeriyorsa kullanmayın, orkideler florürden hiç hoşlanmaz. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2018
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
15°C'nin altında bütün tropik bitkiler gelişmelerini durdurur. Bunun dışında güneş görmemesi sorun oluşturmaz (ışık alması gerekiyor ama doğrudan gelen güneş ışığından hiç hoşlanmaz). |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-09-2020
|
çiçek açmıyor
Orkidem 2yıldır bu şekilde sürekli yaprak açıyor çiçek açmıyor.çiçek açan yerler bu şekilde kuruyor.ne yapmalıyım |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-01-2011
|
merhaba, orkidemin fotoğraflarını aşağıya ekliyourm. umarım kurtulma şansı vardır. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-08-2009
|
sn. hoya carnosa o bitki çoktan ölmüş. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2010
|
Arkadaşlar merhaba, Orkidemde son günlerde değişik gelişmeler oluyor. Fotoğraflardada görüldüğü gibi aşağıya doğru olan uzantıların yanında iki yandan yukarıya doğru iki parça daha çıkmaya başladı, birde iki yaprağın arasından da bir şey çıkıyor. Acaba iki yanda yukarı doğru çıkan parçalar nedir? İki yaprak arasından çıkan şley nedir? Aşağıya doğru inen boru şeklindeki çıkıntılar nedir? Sorularım acemice olabilir.Kusura bakmayın ama bu orkide ölüyordu, biraz uğraşınca bu gelişmeler olmaya başladı. Sağlık durumu sizce nasıl gözüküyor? Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Tebrikler! Okla gösterilen - çiçek filizler! |
|