agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Bakımı, Üretimi
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-07-2008, 16:48   #1
Ağaçsever
 
nilüfer.j.s.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 47
merhaba, nihayet doğru konuyu buldum , ben bu forumda yeni konu açmayı bile rica ettim : "TOPRAK" adlı

lütfen bana orkide için "toprak" karışımı konusunda yardımcı olurmusunuz : cam agacı kabuğunu kullanmayı düşünüyorum, ama onu da çok işlemek gerekiyormuş yukarıdaki yazılarınıza göre.......8-10 saat fırında bekletmek şart mı ? hiçbiyerde hazır kurutulmuş bir çam ağacı kabuğu bulunamaz mı ? kozalak ta kullanılıyormuş, doğru mu?

saygılar
nil

nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 18:33   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilüfer.j.s. Mesajı Göster
merhaba, nihayet doğru konuyu buldum , ben bu forumda yeni konu açmayı bile rica ettim : "TOPRAK" adlı

lütfen bana orkide için "toprak" karışımı konusunda yardımcı olurmusunuz : cam agacı kabuğunu kullanmayı düşünüyorum, ama onu da çok işlemek gerekiyormuş yukarıdaki yazılarınıza göre.......8-10 saat fırında bekletmek şart mı ? hiçbiyerde hazır kurutulmuş bir çam ağacı kabuğu bulunamaz mı ? kozalak ta kullanılıyormuş, doğru mu?

saygılar
nil
Sayın nilüfer.j.s.

orkide saksı harçlarını herkes değişik bir şekilde kendine uygun bir karışımdan oluşturur. 8-10 saat 120 C da bugün abartılı buluyorum yarım saat bir saat yetebilir. Bunu yapamıyor iseniz forumun değişik yerlerinde yazıldığı gibi açıkta saydam bir nylon altında yazın solarizasyon yöntemini uygulıyabilirsiniz. Bu tüm yaz ağustos sonuna kadar sürse iyi olur. Ondan evveli kış açıkta yağmurun altından bekletilmesi uygun olur. Kısacası fırınlıyamıyacak iseniz ya bir sene uğraşıcaksınız **** bir dizi börtü böcek ile mantar v.d. hastalıkları kapma riskini göze alacaksınız. Çam kozalağı konduğunu ilk kez sizden duydum. ben şahsen pek tavsiye etmiyeceğim. Bu forumda bir dizi ortam ve bakıcının sulama alışkanlıklarına göre karışım reçeteleri yazılı.

Kaloriferli ev ortamında en uygunu çam kabuğu, sphagnum, mangal kömürü, şişe mantarı kırıntısı ve/veya styropor parçacıkları ile oluşanıdır. Torf, perlit vermiculite gibi katkılar, bu günki deneyimlerime dayanarak artık tavsiye etmiyorum.

Piyasada cocos chips denen hindistan cevizinin lifli kısmının küpler halinde doğranmış şekilde sunum formları mevcut. Bunlar da kullanılabilir. Burada cocs chipslerin fazla tuzlu olma ihtimali yüksek bu bağlamda kullanım öncesi iyice yıkamanız gerekebilir.
Çam kabuğu olarak da sadece "pinus" ailesinden ağaçların kabuklarını kullanabilirsiniz. En uygunu sarıcam yani Pinus sylvestris dir. sonradan Pinus pinea yani fıstık çamı (Ki reçinesi sorun yaratabilir) kızıl çam kara çam da uygun olduğunu deneyimlerim sonucu söyleyebilirm. Orkide saksı harçlarını en geç ikinci senede yenilemeniz ise şart.

Saygılar

post scriptum: hazır fırınlanmış ufalanmış uygun çam kabuğu ben hiç bir yerde bulamadım. Bazı firmalar malçlama amaçlı kabuk kırıntıları satıyor ise de bunların orkideye uygunlukları ile ilgili ciddi terredütlerim var.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025