View Single Post
Eski 12-10-2006, 12:57   #2
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Sayın Dilek hanım,

damardan yaptığımız iğnelerde ilacı hiçbir zaman birden vermeyiz. Bu değil hastanın... sağlıklı bir organizmanın da ani ölümü ile sonuçlandırılabilinir. veya methabolizma şoka girer.
Bende burdan yavaş yavaş bizimkileri bu konuya alıştırıyorum ürkütmeden. (en azından deniyorum... zaman zaman parmak kaçıyorsada görüldüğü gibi henüz şoka giren de yok meftha olan da )
Ağaç kabuğu konusuna gelir isek.... ilahi dilek hanım tamda üstünde oturuyorsunuz... bu konuda orkidelerde kullanılan yavaş degrade olan en iyi ağaç kabuğu (ki burda daha başka güzel özelikleri de var...) fıstık çamı kabuğudur. bu kabukları ısınma amaçlı yakanları olanları hattda kabuğunu ormanda sıyırıp atıldıktan sonra keresteciliğe yollandığını yazarsam bilmem bu kabukları benim de nerden temin edebileceğinizi anlamışsınızdır. bazı seracılarda çiçekçilerde un çuvalı dolusunu 3-5 YTL'eye satın almak da mümkün. yalnız burda dikkat edilmesi gereken iki konu var.
1- reçine ....
2-sterilizasyon için fırınlama
bunun için benim takip etiğim prosedür de şu... reçine için 1 sene kadar açık havada bekletmek gerek kabukları. sonrası RO su ile (tabii mümkün ise... ) bir güzel ıslatıp yıkamak. açık havada kurutuktan sonra mutfak fırınında 20 dk 1 saat kadar 80-120oC de ısıtmak sureti ile sterilizasyonu. fırınlamadan önce Sodiumhypochlorid ile işlenmesi de iyi olur ancak... sanırım aşı hızlı olur şimdi...
torf konusunda tek sorun ki orkidlerde boluda üretilen sazlık çürünütüsü (ki buna da torf diyorlar) hariç NPK eklenmemiş olanları uygundur. cocospeat denen hindistan cevizi kabuğu unufak edilmiş sıkkıştırılmış organik kütle de uygundur.
ben şahsen aşırı ıslak kalabileceğinden torf eklemekden kaçınıyorum sebei ise şu malumaliniz olan vede phallerin evde hastalanmasına yol açan çöketme dediğimiz hastalık. Phalaenopsis'i saf fıstık çamı kabuğunda yetiştirmek mümkün tabii orkidlerde kullanılacak dozlarda 2 haftada bir gübrelemek sureti ile hatda cymbidiumlar kaya yününde dahi (hatda en makulü) yetiştirebilirsiniz.
torf yerine az perlit veya vermiculite de katabilirsiniz.
Evet lürfen şahsen rica ediyorum soru sormakdan kaçınmayın beni rahatsız etmiyorsunuz bilakis beynimde doluşan bu kadar bilgiyi birileri ile paylaşabiliyor olmam beni sevindiriyor...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön