View Single Post
Eski 31-07-2008, 17:33   #13
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilüfer.j.s. Mesajı Göster
merhaba, nihayet doğru konuyu buldum , ben bu forumda yeni konu açmayı bile rica ettim : "TOPRAK" adlı

lütfen bana orkide için "toprak" karışımı konusunda yardımcı olurmusunuz : cam agacı kabuğunu kullanmayı düşünüyorum, ama onu da çok işlemek gerekiyormuş yukarıdaki yazılarınıza göre.......8-10 saat fırında bekletmek şart mı ? hiçbiyerde hazır kurutulmuş bir çam ağacı kabuğu bulunamaz mı ? kozalak ta kullanılıyormuş, doğru mu?

saygılar
nil
Sayın nilüfer.j.s.

orkide saksı harçlarını herkes değişik bir şekilde kendine uygun bir karışımdan oluşturur. 8-10 saat 120 C da bugün abartılı buluyorum yarım saat bir saat yetebilir. Bunu yapamıyor iseniz forumun değişik yerlerinde yazıldığı gibi açıkta saydam bir nylon altında yazın solarizasyon yöntemini uygulıyabilirsiniz. Bu tüm yaz ağustos sonuna kadar sürse iyi olur. Ondan evveli kış açıkta yağmurun altından bekletilmesi uygun olur. Kısacası fırınlıyamıyacak iseniz ya bir sene uğraşıcaksınız **** bir dizi börtü böcek ile mantar v.d. hastalıkları kapma riskini göze alacaksınız. Çam kozalağı konduğunu ilk kez sizden duydum. ben şahsen pek tavsiye etmiyeceğim. Bu forumda bir dizi ortam ve bakıcının sulama alışkanlıklarına göre karışım reçeteleri yazılı.

Kaloriferli ev ortamında en uygunu çam kabuğu, sphagnum, mangal kömürü, şişe mantarı kırıntısı ve/veya styropor parçacıkları ile oluşanıdır. Torf, perlit vermiculite gibi katkılar, bu günki deneyimlerime dayanarak artık tavsiye etmiyorum.

Piyasada cocos chips denen hindistan cevizinin lifli kısmının küpler halinde doğranmış şekilde sunum formları mevcut. Bunlar da kullanılabilir. Burada cocs chipslerin fazla tuzlu olma ihtimali yüksek bu bağlamda kullanım öncesi iyice yıkamanız gerekebilir.
Çam kabuğu olarak da sadece "pinus" ailesinden ağaçların kabuklarını kullanabilirsiniz. En uygunu sarıcam yani Pinus sylvestris dir. sonradan Pinus pinea yani fıstık çamı (Ki reçinesi sorun yaratabilir) kızıl çam kara çam da uygun olduğunu deneyimlerim sonucu söyleyebilirm. Orkide saksı harçlarını en geç ikinci senede yenilemeniz ise şart.

Saygılar

post scriptum: hazır fırınlanmış ufalanmış uygun çam kabuğu ben hiç bir yerde bulamadım. Bazı firmalar malçlama amaçlı kabuk kırıntıları satıyor ise de bunların orkideye uygunlukları ile ilgili ciddi terredütlerim var.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön