![]() |
Nerede ne yiyelim?
Pek çok kere seyahatlerimizde gittiğimiz yerlerde ne yiyeceğimizi veya nerede yiyeceğimizi bilemeyiz. Ben yöresel lezzetleri denemekten hoşlanırım. Ev yemekleri severim ama gittiğim yerde meşhur bir kebap varsa onu da tatmaya bayılırım.
Eğer burada tecrübelerimizden bahsedersek gittiğimiz yerlerde yardımı dokunur. 1. Gelibolu' ya giderseniz, Zafer Helvacısı' nda peynir helvası (kaşar peyniri ile yapılıyormuş) 2. Bursa'da köfteli pide, 3. Bolu'ya yolunuz düşerse Yurdaer Otel' de Osmanlı yemekleri ( şerbetleri de yabana atmayın, demirhindi pek hoş) 4. Mersin'de Dondurmacı Halil 'de cezerye 5. Kütahya'da Germiyan Konağı'nda ne varsa, 6. Ödemiş Bozdağ da mevsiminde oğlak güveç. 7. İzmir Urla'da katmer Yemeden dönmeyin. ;) |
Konya'da
Konya Konağı'nda ekmek salması, tirit, Sebzeli közleme, saç arası ve höşmerim tatlıları yemeyi ihmal etmeyin. Höşmerim Konya' da farklı, ballı kaymaklı un helvası gibi düşünün, çok leziz. Yine Konya' da Somatçı' da karamık çorbası, sirkencübin şerbeti, İncirli et deneyin derim. |
Amasra'da bol sulu salata (adı varsa bilemiyorum ama bir tek orada gördüm bu salatayı) ve yoğurt tatlısı. Taze balık yedikten sonra getiriyorar kalıp gibi kesilmiş yoğurt üzerine bal ve ceviz. Şimdi olsaydı keşke.
Konya'da tirit yenmesi konusunda Mine Hanım'a katılıyorum. |
Safranbolu'da keşli cevizli erişte, yaprak sarması,
Amasra'da Sardalya veya hamsi tava, Nazilli'de pide ve kuyu kebabı, İzmir Menemen' de köfte (Ramo tercihim), İzmir Pınarbaşı'nda Köfteci Orhan' da köfte, İzmir Çankaya' da Uğur Lokantasında ne varsa, denk gelirse mutlaka elbasan tavası yenir. İzmir Hatay Bahçelievler' de Son Urfalı' nın yerinde ciğer veya Urfa' lı ne uygun görürse, İzmir' de hemen bütün semtlerde ev yemeği yapan mekanlarda baharda zeytinyağlı ot ve enginar yemekleri. Aklıma gelenler şimdilik bunlar, sizde neler var? |
Alıntı:
|
Eskişehir'de, çiğbörek.
Bursa İnegöl'de, İnegöl köfte. Manisa Salihli 'de odun köfte. |
Sevgili Mine Hanım,
Çok yararlı bir başlık olmuş,eğitici yanınız her konuda öne çıkıyor. Çok teşekkürler,sayfaya katkıda bulunmak için hafızama ve damağıma baş vuracağım. |
Sevgili SDurul, Eskişehirde çiğ börek mi yoksa çibörek mi? :D
Manyas Güler'in Bahçesinde: Fırında kuzu tandır, buna eşlik edecek bahçe sebzelerinden karışık salata, bademli pirinç pilavı. Üzerine ellerinizle topladığınız üzüm çeşitleri. Daha sonra Beş çayında mis kokulu çay ve patates böreği..... dermişim. ;) İstanbul'u daha sonra yazarım. |
oy oy oy Güler Hanım :))
|
Adana'da elbette Adana Kebap ve şalgam :))
Nerede derseniz önereceğim adres Yağlar Fileto olur. Kebap yedikten sonra mide sorunu yaşamadığım tek yer. |
Alıntı:
Biraz önce googledan öğrenene kadar, iç olarak kullanılan kıymanın çiğ olması sebebiyle çiğbörek olduğunu düşünüyordum.:o |
tirit lezzeti nasıl acaba merak ettim şimdi.o kadar tatilde yol üstü konyaya git gel tirit hiç yemedim bir daha sefere inşallah..nette çok farklı tarifleri var..konyalılar tarifi yazabilirmi?
|
Konyalı değilim ama üniversiteyi Konya'da okumak şansına erişmiştim. Benim yediğim tirit ( Mevlana türbesinin hemen arka tarafında Gülbahçe Restorant adında bir yerde yemiştim) Şöyleydi:
En altta küp küp kesilmiş pide ekmek, üstünde tereyağında kavrulmuş kuzu/koyun eti (suyu ile ekmekler ıslanıyor), etin üstünde ince ince kıyılmış soğan, soğanın üstünü kapatacak şekilde yoğurt ve en üstte tereyağında yakılmış pul biberli sos. Umarım deneme fırsatı bulursunuz. |
Sinop'ta mutlaka mantı ve nokul.
Tadına bakmadan dönmeyin. |
İstanbul'da Fıccın diye Beyoğlu'da Bir Çerkez lokantası var. Hiç gitmedim.
Facebookta sayfası var. Her baktığımda ağzım sulanıyor. İstanbul'a ilk gittiğimde mutlaka uğrayacağım yer. |
Alıntı:
nokulu ben pek sevemedim bu arada karadenize yolunuz düşerse mutlaka mıhlama,kara lahana çorbası ve kara lahana sarmasını yemeden dönmeyin trabzon ve rizeden ;) |
Alıntı:
Sinop-Erfelek ilçesinde katlama yiyebilrsiniz ayrıca Ayancık ilçesinde kuyu kebabı da yiyebilirsiniz. Karaman'da etli ekmek yemelisniz. |
METİN GRILL HOUSE, Sakarya/Ali Fuat Paşa'da E-25 yolu üzerinde. Kebapları ve açık büfe kahvaltısı çok iyi.
ALAŞARA, Sakarya/Mahmudiye Köyünde. Pahalı, ancak Çerkez yemeklerini merak edenler için güzel bir mekan. EVCE, Sapanca'da. Pahalı, denemeye değer. Kendi yetiştirdikleri meyvelerden reçeller de yapıp satıyorlar. DOĞAN ALABALIK, Sakarya/Geyve, Soğuksu Köyü. Yağda Alabalık seviyorsanız tam yeri. Kiremitte de yapıyorlar, bence yağda kızarmışı daha güzel oluyor. Fiyatı uygun. İzmir Ödemiş - Ödemiş Kebabı |
Alıntı:
Canım çekti şimdi, tüh:) |
Nevşehir'de(Avanos) testi kebabı:)
|
Alıntı:
Kıymalı ve cevizli iki çeşit pişirilir. |
Edirneye yolunuz düşerse TAVACİĞER yemeden badem ezmesi almadan dönmeyiniz
|
Peki nerede yiyelim Kenan bey, hangi badem ezmeci iyidir?
|
Badem ezmesi
Bebek badem ezmesinin üzerine varmı Mine hanım?
|
Alıntı:
Bir daha ki gelişimde, inşallah arar bulurum adresi:) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Tabii ki İskender, olmazsa olmazlarda. Onun nerede yenileceğine gelecek olursak... Kent Meydanı'nın hemen karşısındaki küçük arada yer alan o salaş dükkanda Uludağ Kebapçısı'na uğrayıp Cemal ve Cemil Usta'nın uzun yıllardır insanları kapısında kuyruk eden lezzetini denemek gerekir. Ya da İskender İskenderoğlu'nun Heykel Tayyare Kültür Merkezi yanındaki tarihi mekanını ve diğer şubelerini de unutmamak gerekir. Muradiye Külliyesi'nde yer alan Daruzziyafe ise Osmanlı damak zevkini tamak için mükemmel bir adres. Ayrıca Bursa'ya gelmişken farklı bir tat olan "tahinli pide"yi de tatmadan geçmeyin. Eklenti 440549 Elbette, Bursa'ya gelip beni görmeden giderseniz üzüleceğimi de belirtmeden edemeyeceğim...;) |
OSMAN45'e katılıyorum, Bebek badem ezmesi nefistir.
Üzüntüm; o iki yaşlı bayandan sonra da devam ettirecek kimseleri olmayışı ve formülünü kimseye vermemeleri. Bu arada bana Cemilzade'nin badem ezmesini tavsiye etmişlerdi ama yok Bebek badem ezmesi daha güzel bence. Cemilzade'nin sakızlı lokumu da harika. Evvelce HacıBekir ve Divan'ın lokumu üstüne yoktur derlerdi ama mutlaka Cemilzade'nin sakızlısının tadına baksınlar, hepsini geride bırakmış. |
Hakikaten güzel bir başlık olmuş, Mine Hanım'a teşekkür ederim.
Bu arada size bu gırtlak olayı ile mini bir maceramızı anlatayım. Eşim hem boğazına düşkündür hem de damak tadı iyidir. Çalışma hayatında kendisini müşterileri güzel yerlere götürdüğünde mutlaka bir iki gün sonra "bak Güler .... lokantasında yediğim beğendi, .... lokantasında yediğim kâğıtta levrek güzeldi " diyerek beni götürürdü. Yine çok sevdiği bir arkadaşı ona Kemalpaşa'da yediği bir patlıcan yemeğinin çok lezzetli olduğundan bahsetmiş. Ayranı da maden sodası ile yapıyorlar demiş. Bir Pazar günü evde oturuyoruz. Hadi gel arabayla biraz dolaşalım dedi. Oğlan daha ufak, o da TV de bir çizgi film seyretmek istiyor, evden çıkmak işine gelmiyor. Neyse oğlanı da razı ettik, biraz Boğaz'da dolar döneriz dedim. Demesine dedim ama yol güzergahı hiç de Boğaz tarafı değil, vurduk E5 e. " Oğuz nereye gidiyoruz" dedim. Gelen cevap: Kemalpaşa'ya patlıcan kebabı yemeğe" oldu. Git Allah git....neyse Kemalpaşa'ya geldik, günlerden pazar, her yer kapalı. Ona sor buna sor bulamadık. Cep telefonları daha o zaman yok, arabada araba telefonu var. Arkadaşının evini arıyoruz cevap vermiyor. "Herhalde evde yoklar ama bana pazar günleri de açıktı demişti" diyorsa da biz döndük -dolaştık durduk ama patlıcancıyı bulamadık. Onca umutlarla gittiğimiz Kemalpaşa'dan dönerken iyice acıktığımızdan o zamanın meşhur Ömür'üne girip çift kaşarlı birer tost eşiğinde ayranımızı içip evimize döndük. |
Alıntı:
Yağlar Fileto |
Eğer Çanakkale/Biga'ya yolunuz düşerse, kelle- paça çorbasını seviyorsanız, Hükümet Konağı'na çıkan caddede, çıkışta sağ taraftaki arada ''Canbaz'ın lokantası''nda nefis çorbanızı içebilirsiniz..
İri ve bol taneli çorbasını içmek benim Biga'ya gidiş ve dönüşlerimin vazgeçilmezidir..Kelle etleri püre halinde değildir, tane tanedir.. Büyük bir ihtimalle ikinci porsiyonu da istersiniz..ve başka birşeye gerek kalmaz; doyarsınız.. Üstüne de, az üstte yine cadde üzerindeki ''Karpuzoğlu'' peynir helvasından şöyle bir 250 gram yerseniz, güzel bir Biga izlenimiyle ayrılırsınız.. Çanakkale yöresinin sanırım en eski ve en ünlü peynir helvacısıdır Karpuzoğlu..Esnaflıkları biraz zayıftır, dükkanda yiyeceğiniz helvayı tartıp tabağa bile koymazlar, helva konulan naylon üzerinde getirirler çatalıyla birlikte önünüze..yüzleri de pek gülümsemez ama ustalıkları tartışılmaz..Sadece koyun sütü olduğu dönemlerde helva çıkarırlar.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025