![]() |
Sn.missmenas
Denemeleriniz ve aydınlatıcı bilgileriniz bu başlık adına çok önemli. Tecrübelerinizi burada paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Denemiş ve başarmış olduğunuz herşeyi denemek istiyorum. Ayrıca TÜV taşları ile tecrübelerinizi dikkatlice takip edeceğim. Burada şunu söylemek istiyorum. Tüv taşlarında siyah ve kahverengi renkte olanlar arasında bir farklılık olduğunu düşünüyorum. Bu taşların çıktığı yere gittim.Toprak yüzeyinden Siyah ve kahverengi taşların çıkma mesafeleri farklı. Siyah taşlar daha üstte, yeryüzüne toprağa yakın, kahverengi taşlar daha derinlerde. Arada grimsi bir kütle var. Ne kadar doğru bilmiyorum ama, siyah tüv taşlarını, kahverengi tüv'lerden ayırmakta yarar var mı diye sormak istiyorum. Veya siyahları ve kahverenkleri ayrı denemek ne kadar doğru olur. Saygılarımla. |
1 Eklenti(ler)
Sayın Tura,
Gözlemleriniz doğrultusunda aktardığınız bilgiler çok değerli, taşlardaki renk farklılığınında mutlaka mineral yoğunluğuna göre değiştiğini veya Volkanik Lav Taşı olması sebebiyle katmanlardaki soğuma özelliğine görede değişebilir. Bu konuda bilgi almak için lav taşı çıkartan firmalara başvurmak gerektiğini düşünüyorum. Renkleri ayırıp denemek hiç aklıma gelmemişti, deneyebiliriz;) Siyah renkte olan fazla değil, ben karışık olarak bulabiliyorum. Antalya'da bir tane peyzaj firmasında buldum bunuda. Uygun bir zamanda, bu renklerdeki farklılığın mineral işlevselliği varmı diyede araştıracağım. Teşekkürler bilgi için. |
Alıntı:
Öğle yemeği istirahatinde dağa gidip 1 poşet alıp geldim. |
Alıntı:
Lav taşlarını toprağa karıştırırken hiçbir işleme tabii tutmuyorum. Sadece lav taşında çelikleme yaptığım zaman yıkayıp kullanıyorum. Bulunduğum sitede su arıtıcısı kullanılıyor, arıtma sisteminde tuz ve reçine kullanılıyor. Bu arıtılmış sudan bitkiler hoşlanmıyor. Geçen yaz sonuna kadar kaynak suyu kullandım Hoyalarıma. Antalya merkezde iseniz, hurma semtinde dağın eteğinde akar kaynak suyunu hep damacanaya doldurup arabamla herdefasında 20 damacana su getiriyordum. Hoyalarım çoğaldığı için su taşımayı bıraktım. Bu suyu Hoyalarım çok seviyordu, sudaki kireç oranıda azdı. Şimdi ise yağmur suyu, yağmurlar olmayıncada yaşadığım sitede sondaj suyunu bahçe sulamada kullanılan yani. 300 lt su deposunda oxalic acid ile sudaki kireç oranını ayarlayarak azaltarak kullanabiliyorum. Malum Antalya'da sudaki kireç seviyesi çok yüksektir. Siz oxalic acid kulnmanıza gereksinim duyacak olursanız. Malzeme temin ettiğim yer, Seracı Taner Angay bey den alıyorum. Aynı işlemle kendiside serasındaki sulama sisteminde uyguluyor. İlk Başlarda ben içme suyu kullanıyordum, bitkiler çoğaldıkça böylesi çözümlere başvurdum. Şimdi her sulama zamanında ortalama 7 damacana su kullanıyorum:p |
Sayın Tura,
deneysel çalışması yapacaksınız mutlaka. Bukadar rahat bu malzemeye ulaşabilmeniz gerçektende şans yani:)) Çalışmalarınızı ve gözlemlerinizi, bizlernen paylaşırsanız çok Sevinirim... |
Sevgili missmenas , soruma kısa zamanda aydınlatıcı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Hoyalarınıza gösterdiğiniz özen ve itina takdiri fazlası ile hakediyor.Antalya'nın sıcağında o trafikte 20 damacana su doldurup getirmek herkezin yapabileceği şey değil.Sizi kutluyorum ve takdir ediyorum.lütfen deneyimlerinizi paylaşmaya devam ediniz.Fazlası ile istifade ediyoruz.Teşekkürler.. |
Uyarı için teşekkürler. Bir önceki sayfada verdiğim link sitede yapılan güncelleme nedeniyle bozulmuş, düzelttim.
Seralarda Cüruf « Volkanik Tüf | Born Ltd. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/865787-post76.htm Burada Japonların bonsaide kullandığı akadamaya benzeyen bir ürün var. Bu bana ponzadan daha iyi sonuç verebilir gibi geliyor. |
Yine burada bir toprak daha var.
Bims yapımında kullanıyorlar. Krem rengi, gözenekli. Boyutları da daha küçük. Yine Dağın eteklerinden ama tamamen başka bir bölgeden çıkıyor. |
2 Eklenti(ler)
Sevgili dkp'nin hediye ettiği çelikten yetiştirdiğim Pubx 282 , ihmalim sonucu bozulmaya başlamıştı. 10 gün kadar önce yedeklemek için aldığım çelikleri sfagnum torfu, perlit ve vemikulitten oluşan saksı harcına diktim. 3 saksının üçü de 1 haftada sürgün verdi.
Eklenti 335166 1 sene önce Aydın'da doğal gübre satışı yapan bir firmadan keçi gübresi getirtmiştim. Yanında 10-15 litre kadar da volkanif tüfü denemem için hediye olarak gönderdiler. Hoya dışındaki bitkilerimin toprağına eklemiştim , tek başına ilk defa deniyorum. Rengi çikolata rengine daha yakın, koyu bir renk. Flaşlı çekimde renk daha açık çıkmış. Eklenti 335167 Topraksız ortamda diatomit, perlit, perlit ve vermikulit kullanıyorum. Bu ortama 4. bir malzeme eklenmiş oldu. Gelişmeleri http://www.agaclar.net/forum/mum-cic...htm#post887783 başlığında paylaşacağım. |
2 Eklenti(ler)
Sn. Mismenas deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.. Tüm bunları denerken çok zorlandınız, belki de bir çok bitki kaybı yaşadınız.. Ardınızdan gelecek olanlar bu anlamda sizden daha şanslılar.. Bu konudaki minnetim sonsuzdur.
Ayrıca sayenizde carnosa dışında türlerim oldu.. ;) Tabii ki Maki01 sayesinde de :) Bir deneme de ben yaptım.. Toplantıdan aldığım carnosa çeliklerinden bir tanesini lav taşına diktim.. Facebook gurubuna üye, hoyasever arkadaşımızın kadeh denemesi de çok hoştu.. Denemek lazımdı.. :) Eklenti 335454 Ayrıca yazın deniz kenarından topladığım gözenekli taşlar var..Ne olduklarını bilmiyorum.. Suda yüzebiliyorlar, sanırım bunlar da pomza taşı olmalı.. Ne kadar işe yarar bilmiyorum.. Yıkayıp nem tutuşunu test için gölge bir yere koydum.. Eklenti 335455 |
Başarılar diliyorum sevgili selis, ancak kadeh için tür seçimin çok uygun olmamış. Kadeh ya da askılı saksılar sarkıcı Hoya türleri için çok daha uygun oluyor.
Kadehindeki Pubx 282 kısa sürede büyüyüp gelişen ve sarılırıcı bir tür. Yine de köklenip , sarılacak destek çubuğuna ihtiyaç duyuncaya kadar kadehte kalabilir. Kök gelişimini izlemek keyifli olacaktır:) |
İçme suları yani ambalajlı suların pH değeri genellikle 7.5'un üzerindedir. Suların çok kireçli olduğu Adana'da bile şebeke suyunun pH'ı 7 civarında yani nötr. Düşük pH'lı asidik ortamdan hoşlanan Hoya türü bitkilerde şebeke suyunu dinlendirerek kullanabiliriz.
Suyun pH'ını düşürmek için oksalik ya da fosforik gibi malzemeler kullanılabilirse de her an elimizin altında bulunan limon tuzu veya sirke de aynı görevi yapar. |
Alıntı:
En kısa zamanda sarkıcı bir tür edinmeliyim, teşekkür ederim :) |
Bıskut tabır edılen ve 10 cm agız ve derınlık olculu saksılar buldum. Boyayıp sırlayıp fırınlaması kaldı. Tam hoyalar ıcın uygun. :)
|
5 Eklenti(ler)
Sayın maki01'in tarifi;
Hidrokültür torf+normal torf+tuf+orkide harcı ( Sn. selis gönderdi) karıştırıp bir karışım yaptım. Eklenti 335964 Yine Sayın selis'in gönderdiği, çeliklerde kullandım. Eklenti 335965 Eklenti 335966 Eklenti 335966 Eklenti 335968 Haydi hayırlısı. |
Alıntı:
Kimse duymasın, Hoya Kerrii den 2 tane almıştım.. ;) Yani çelikler; missmenas, hazan-z ve jezebel den size kadar ulaşmış oldu.. Umarım sorunsuz büyürler :) |
Sevgili Selis,
diyeceksinki yapraktanda tanırmısın? Aynen Hoya kerri den tanıdım. Toplantıda paylaştığım Hoya kerriler farklı bir varyetesi çünki:)) Bolca çelik almıştınız, böylesi paylaşımları görünce inanınki çok mutlu oldum. Sayın Tura'nında hazırladığı karışımı hoyalar sevecek ve çabuk köklenecek... toprağı kuruyuncaya kadar su vermemeliyiz köklenme aşamasında. Arada bir günaşırı fısfıslamak yeterli olacaktır... Başarılar dilerim, ve paylaşım için kutlarım senide Selis, Teşekkürler... |
2 Eklenti(ler)
Özellikle köklenme aşamasında toprağın kurumasına izin vermemek gerekiyor. Sulama sıklığı ise toprak harcındaki perlit, hydroton gibi su, besin depolayıp toprak kurudukca ortama salan malzemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişebiliyor.
Mümkünse dış ortamda da ihtiyaç duyulan nemi sağlamak için sera uygulaması öneriliyor. Ayrıca her hoya türünün farklı su ihtiyacı olabiliyor. Bazı türlerde toprağın kurumasına izin vermek gerekirken, diğer bir türde toprağın kurumasına kesinlikle izin vermemek gerekiyor, Obscura gibi. Son diktiğim iki çelikte fitilli sulama yöntemini uyguladım. Toprak sürekli nemli ( Islak olmamalı) ve sonuç çok başarılı oldu, kısa sürede köklenip sürgün verdiler. Eklenti 336061 Eklenti 336062 Özellikle çelikten yetiştirmekte sıkıntı yaşadığım serpens, sürekli sürgün ucunu kurutuyordu. Fitilli sulama ile bu sorunu aşacağımı düşünüyorum. |
Alıntı:
Ama bunu toplantıda söyleyecektiniz ki, birkaç çeliğimiz daha olsun :p Paylaştığınız için çok teşekkür ederim.. ;) |
:)
Birer tane yeter. Sn.selis, bu çelikleri bana ulaştırdığınız için size, toplantıya getirip dağıttıkları için Sn.missmenas'a, Sn.Jezebel'e ve Sn. hazan-z'ye teşekkür ederim. |
Cahilliğimi bağışlayın, ''fitilli sulama'' neyin nesidir derken sitede başlığı da varmış. ;)
Menekşe başlığını takip etmeyince.. Benden başka bilmeyenler de olabilir.. Fitilli sulama |
Teşekkürler sevgili selis. Yüzlerece fitilli menekşe ile yaşayınca yöntemin bilinirliğini atlamışım, mesajıma link ekledim :)
|
5 Eklenti(ler)
Lav taşına diktiğim çeliklerde bariz gelişimler var. yeni filiz oluşumları ve kök gelişimlerini tamamlamalarını bekliyorum. Tahminen 3 haftaya kadar toprağa transfer edeceğim.
Güzel olan tarafı köklenme aşamasında ve toprağa transfer aşamasında nerdeyse 0 kayıpsız olması büyük bir başarı... Toprağa transfer öncesi henüz besin takviyesi yapmadım. |
5 Eklenti(ler)
Lav taşındaki köklenme aşamasındaki çeliklerin Resimleri...
|
Sayın missmenas,
Sanırım karışımınız sadece iri lav taşlarından oluşmuyor, üstteki taşların altında iri kum boyutlarında lav taşı kumu diyebileceğim malzeme de yer alıyor. Bazı fotoğraflarınızda kumları görmek mümkün oluyor. Kullandığınız yöntemi detaylı açıklarsanız sevinirim. |
Sayın maki01,
Köklendirme aşamasında sadece iri lav taşları kullanıyorum. Son çeliklerimi dikerken iri taneli taşlarım bitmişti elimin altında ince kum taneleri mevcuttu, onları kaktüs ve menekşelerim için kullanıyorum toprak karışımlarına. Salt ince kum özelliğinde olanı karışımsız denemedim hiç. Denememiş olmamda çok ince olması nedeniyle hem çok su tutacağını hemde çok sıkı bir harç olacağını düşünmemden kaynaklanıyor. Lav taşlarını öncelikle nemlendirip kısmen bardak altına koyup çeliği yerleştiriyorum ve üzerini takviye yapıyorum. Su verme yöntemimde taşlardaki nem seviyesini parmağımla dokunup nem kontrolü sağlıyorum. Tamamen kurumasına hiç izin vermedim. Toprağa transfer aşamasındada taşlarını sorunsuz toprak karışımına aktarabiliyorum. Böylelikle bitki transfer şoku yaşamamış oluyor. Toprağında ilk saksılama aşamasında nemli olması gerekiyor ve ilk 1. Hafta hiç su vermiyorum, sadece arada bir fısfıslama yapıyorum. 2. haftasına geçtiğinde de düzenli toprak ortamındaki bakımlarını uygulamaya başlıyorum. |
Çekiklerime söğüt kabuk,dal,yaprağı, sirke içerisinde yumuşatılmış yumurta kabuğu katklı,1000/1 oranı ile söğüt enziminden karıştırdığım kaynak suyu verdim.:p
Bakalım ne olacak. |
Söğüt dallarından elde ettiğim enzimi 1 defa kullandım köklendirme aşamasında. Bana çok zahmetli geldiğini belirtmeliyim bunun. Kabuklarını ve yapraklarını kullanmış olmanız ile birlikte eritilmiş yumurta kabuklarını anlamadım. Kabukları nasıl bir yöntemle erittiniz merak ettim.
Haşlanmış Yumurta suyundan çok hoşlanıyor Hoyalar. Bazı Kişilerden kabukları öğütüp kullandıklarını ve bunun bitkiye çok değer kattığınıda biliyorum. Kullandığınız yöntemle alakalı gelişim gözlemlerinizi ilerde paylaşırsanız çok Sevinirim. Bu aralar malum Yağmur mevsimine girdik, yağmur suyu kullanmanızıda tavsiye ederim. Çalışmalarınızdan Resim eklemeniz mümkünmü acaba? Gelişim görsellerini birlikte kıyaslama fırsatımız olur böylelikle. |
Alıntı:
Kabukları havanda eziyorum. Ezdiğim kabukları elma sirkesinde 20 günden az olmamak üzere bekletiyorum. Sirke içerisinde bekliyen yumurta kabuğu unu eriyor,yumuşacık oluyor. ( Halil Önen Beyin Tavsiyesi) Yaptığım her enzime bu eritilmiş yumurta kabuğundan ilave ediyorm. |
Sayın Tura,
Teşekkürler açıklama için. Aklıma takılan başka bir soru sirke denilince aklıma ilk gelen olay sirke sinekleri bu enzimi kullandığınızda bu sineklerden oluşma olasılığı varmı? Sineklenme olmuyorsa toprak karışımında kullanmak isterim kullanım oranları vermeniz münkünmü? kaç yumurta kabuğuna ne kadar sirke oranı kullanabiliriz? Tam tarif vermenizi rica ediyorum. |
Sn.missmenas
Oran yok. Elinizdeki yumurta kabuklarını havanda ezin, bir kaba koyun. Üzerini kaplayacak kadar sirke ile kabı doldurun. Kabuklar tamamen eriyip sirkeye karışmıyor. Erimiş derken maksadım bu değildi. Doğru tabir sanırım yumuşamak.Mesajımda bu tabiri düzeltmeliyim. Formda var, aradım ama bulamadım. Bu yumuşamış kabukları direk saksıya da ilave edebiliyoruz. |
5 Eklenti(ler)
Köklenmiş çeliklerin toprak ortamına transferi...
2. sayfada 38 nolu mesajımdan bu çelikleri görebilirsiniz, 26.09.2012 de çekilen resimler. Ertesi günü lav taşına dikmiştim. Bunlarda bugünkü görselleri... Hoya sigillatis NS 07-039 Ketambe, Alas river, Sumatra... Eklenti 352750 Eklenti 352751 Hoya patella ''Pink''... Eklenti 352752 Eklenti 352753 Eklenti 352754 Zamanla toprak ortamına adaptasyon gelişiminide , birlikte izleriz. |
Sirke bitkiye zarar vermez mi?
|
Alıntı:
|
Sevgili Perihan,
Hoyalar asidik ortamı seven bitkiler. Toprakta biriken kirecin çözülmesi ve toprağın asiditesini arttırmak için limon tuzu gibi sirkeyi de zaman zaman sulama suyuna ekleyebiliriz. |
3 Eklenti(ler)
Lav taşında köklenmiş bazı çeliklerin toprağa transfer görselleri.
Çeliklerin bu görsellerden sonra başkaca görselini eklemeyeceğim. Birçok soru işareti olacağını düşünmemden kaynaklı bu görselide eklemek istedim. Köklere yapışan lav taşlarının kendiliğinden dökülen hariç, köklere yapışan bir miktarını ayırmıyorum köklere zarar vereceğini düşünmemden kaynaklı ve toprak ortamında zaten karışım olarak kullandığım için herhangi bir sorun olmuyor. Konuyla alakalı sorulara herzaman için yardımcı olacağımıda bilmenizi isterim. |
Çok güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler.
Bu lav kırığı bitkili akvaryumlarda da kullanılıyor. Sn. Tura' nında bildiği üzere Hasan Dağı civarında büyük lav kırığı tepeleri var. inşallah müsait bir zamanda fotoğraflarını paylaşacağım. Saygılar. |
Sayın prıtt,
bu malzemeyi doğal ortamından temin etmek tahmin edemezsiniz benim için ne kadar değerli olabileceğini. Son Antalya ziyaretimde, sadece 60 litre satın alabildim. 60 lt bile bulabulmek gerçekten satış sitelerinden elde etmekten daha kıynetli benim için.. Biliyorumki ne satın aldığımı görüyorum ve biliyorum. Elinizin altında böylesi kıymetli bir malzemeyi istediğiniz zaman temin etme şansınızın olması gerçektende harikulade bir olay bana göre. Bütün bitkilerinizde toprak karışımına güvenle kullanabilirsiniz... |
Alıntı:
Ne zaman isterseniz size gönderirim...göndermenin bir yolunu bulurum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025