![]() |
Aslında arasıra pipetten hava da üfürülmesi sanki daha iyi olur.
|
Sayın elek, çok hoş bir sistem oluşturmuşsunuz.Estetik göründüğünü söylemeliyim.Kısa vadede de dıştan kapatma zorunluluğu yok.Ancak kesinlikle köklenen tek yapraklar neredeyse aynı kesinlikle o şekilde kalır ve filiz/yaprak vermezler.Hayal kırıklığına uğramamanız açısından bilgilendirmek istedim.
|
3 Eklenti(ler)
Topraksız yetiştirme ama bu köklenen Ficus repens .
Köklendirici kullanmadım ama Rapid Rooter 'i çepeçevre diatomite oturttum . Sadece resmi sadeleştirmek için ikinci kaptan çıkarttım . Rapid rooterin topraktan mamül olduğunu sanmıyorum , süngersi bir yapıya sahip ... Koklendi sanırım . Eklenti 182252 , Eklenti 182253 , Eklenti 182254 Bu arada sevgili elek tebrik ederim hoş bir düzenek . Acaba kendimiz de bunu elimizin altında bulunan malzemelerle yapabilirmiyiz ? |
Sayın Hydrosuccess tohum çimlendirmeyide bu teknikle yaptınız mı,tabii sera ortamında?
sadece merak ettiğim için soruyorum saçma gelebilir ama çoğu öğretmen,öğrencilerinden saçma sorularda duymuştur :) |
Ficus repens (şahsen tercih ettiğim adı ile F. pumila) çok kolay köklenen ve sıklıkla terrariumlarda yetiştirilen bir sarmaşık.Çok kolay ve gövdenin her yerinden köklenir.Köklendirme hormonu gerektirecek bir tür değil.Bu türün toprak kültüründe yaşadığı problem yüksek nem isteğinin mutlaka kök çürümesi ile sonuçlanması.Ayrıca yaprakların sık olarak ıslatılması gerekiyor.Oysa topraksız ortamda bu gereksinimleri fazlası ile sağlandığından sürekli budama gerekiyor.Benim de dekoratif olarak yetiştirdiğim bir tür.İlginç olan topraksız ortamda yaprakların nem gereksiniminin ortadan kalkması ve güneş ışığını bile tolere edebilmesi.Deneme için iyi bir tür sayın Jezebel.
|
Sayın ykolko, sorunuz aksine çok yerinde ve tesadüfen uygun zamana rastladı.Bu konu ile ilgili tohumdan kaktüs üretme başlığında paylaşımım oldu.Şu an için oradan yararlanabilirsiniz. Çok kısa süre içinde de Grow Box'da bu kış için yurtdışından getirttiğim ve halen çimlenmiş olan ilginç türler/yetiştirme koşulları ile ilgili bir başlık açacağım.Yıllardır uyguladığım pratik ve başarılı bir yöntem.
|
Sayın Hydrosuccess sabırsızlıkla ve zevkle sizi takip etmekteyiz.
|
Sn.Hydrosuccess ;
topraksız ortam da bitki yetiştirebileceğimizi öğrenmek çok hoşuma gitti .3 gündür yazılarınızın çoğunu okudum .Bu yöntem de başarılı olmayı çok istiyorum. Bu gün denemeye karar verdim .2 adet kalanhoe ve 2 farklı kaktüs türü ile başladım.Umarım her şey yolun da gider . Böyle bir yöntemi öğrettiğiniz ve öğretecekleriniz için teşekkür ediyorum. |
Sayın nurcanaybay, kalanchoe ile bir problem yaşayacağınızı düşünmüyorum.Çelikten köklendirerek de büyütebilirsiniz. Kaktüslerde ise topraktan transfer sırasında gövde hasar gördüyse çürüme kaçınılmaz.Eğer çelik alarak köklendirip büyütmek istiyorsanız çeliğin sisteme koyulmadan önce kopma yerinin kuruyup sertleşmesi için (callus oluşumu) bir süre gerekli, beklemelisiniz.Erkenden sisteme konulan çelik de çürür.Hasarsız ve koparıldıktan sonra yeterli süre bekletilmiş çeliklerde kayıp oranı çok düşüktür ve sağlıklı bir bitki elde edilir.Her durumda su/besin eriyiği seviyesi hoyalara göre az olmalıdır.Başarılar dilerim.
|
Sn.Hydrosuccess ,
10 gündür temiz kesip kuruması için beklettiğim Plumeria çeliğini bu ortama emanet edeceğim . Köklendirici kullanıp , diatomiti yıkayıp steril etmeyi düşünüyorum . Zaten durumu kritik , gereğinden daha kısa ve hala tam odunlaşmamış . Diatomit inorganik bir madde o yüzden biraz ümidim var . |
Alıntı:
Kaktüsler den birini, 2 cm'lik toprak yüzeyin de kendiliğin den kök oluşturmuş halde bulmuştum ,son derece sağlıklı görünüyordu.Diğerlerini topratan çıkarıp ,köklerini yıkayıp diktim.Seçtiklerimin tümü gözden çıkarabileceğim çelikten ürettiğim küçük bitkiler. Beni düşündüren tek nokta su seviyesi ,1.5 cm ya da saksıya göre biraz daha az kaynatılmış su kullandım.Yine de bu konu da içim rahat değil. |
Bu başlık Hoya'lar için açılmış bir başlık ,umarım mesajlarım karışıklığa sebeb vermez.
Genel olarak ''Topraksız ortam da bitki yetiştirme '' başlığı var mı ya da gelişmeler için bu başlığımı kullanmaya devam edelim mi ? |
Sayın Jezebel, diatomit inorganik olduğundan sterilizasyona gerek yok ama yapılmasında da eziyeti dışında sakınca yoktur.Bu durumda köklendirme hormonu kullanımı yararlı olabilir.Plumeria toprakta dal çeliğinden üretilebiliyorsa (şahsen bilgim yok) diatomitte de bence daha başarılı şekilde köklenir.Su seviyesinin çeliğin alt ucuna ulaşmamasına yani çeliğin suya temas etmemesine sadece nemli bir ortamda olmasına dikkat etmelisiniz.
|
Sn.Hydrosuccess ,
derince bir pet bardak kullanacağım . Kaybetme korkusundan yapıyorum steril etme işlemini . Belki de başlığı değiştirmek daha iyi olur . Tabi sn.Hydrosuccess uygun bulursa . Ben dahil birçok arkadaş hoya harici birkaç bitkiyle deneme yapıyor . Başlıktan dolayı bazı çalışmalarımı sunmadım ;) Saygılar . |
Sayın Hydrosuccess, meydana gelen duruma çok üzüldüm, sizin bilgi ve deneyimlerinize ihtiyacımız var. Sizi anlıyorum, Hoya sevdası ile büyüyen dostluğumuzu sürdürmenizi yürekten diliyorum. Bir bireyin olumsuz davranışının, gurubumuzun çalışmalarını, ümitlerini, hayallerini yıkmamasını, aramızda her daim bulunmanızı umut ediyorum...
|
Sayın Hydrosuccess
Sizi sessiz ve dikkatle takip edenlerdenim..! İnanın şoktayım, sizi dikkatle dinledim, forum yönetimi/moderatörün gerekçesini çok merak ediyorum..? Sonra konu hakkında, yorumda bulunmak istiyorum..! Sayın, Hydrosuccess bizlerde misafiriz, kararınızda lütfen acele etmeyiniz..! |
Alıntı:
|
Evet neden engelleme geldiği biz üyelere açıklanabilir mi acaba, değerli bir insanın bu şekilde incitilmesi hiç hoş değil
|
Sayın Hydrosuccess'in sitemizden ayrılması önemli bir kayıptır, gerçekten çok üzüldüm:(
|
Bir açıklama bekliyoruz.
|
Sayın Hydrosuccess umarım ortada bir yanlış anlama ve sonrasında da ihmal vardır. Yani öyle olduğunu düşünmek istiyorum. Bu forumdaki hiç kimsenin iyi niyetinden şüphe etmedim şimdiye kadar. Ancak sistem yöneticileri de bazen farklı açılardan bakabiliyorlar olaylara ve umuyorum ki iyi bir açıklamaları vardır. Hepimizin amacı burda bilgiyi paylaşmak, yanlışlarımızı düzeltmek ve evlerimize konuk olmuş çiçeklerimize elimizden geldiğince iyi bakmak. Gitmek çözüm değil, küsüp giderek kimseye bir faydamız olmaz. Kırgınlığınızı anlıyorum ancak kalıp mücedele etmek ve hakkımız olanı almak gerekmez mi? Umarım bu sorun kısa sürede çözülür ve sizi tekrar aramızda görürüz.
|
Bir emek verirsiniz , kabul edelim ki karşılıksız bir emek .
Bunun için zaman ve enerjinizi verirsiniz . Karşılığında en azından anlaşılmak , teşekkür ve küçücük hatalar ve kaprisleriniz için hoşgörü beklemek bir lüks olmasa gerek . Dün 16.57 itibarı ile Sayın Hydrosuccess siteye girmiyor ve bu yazılanları da okumuyor . Saygılar . |
|
Ben de hoya temin edip topraksız ortamda yetiştirmek için sayfayı incelemek istedim.Baktım ki uzun süredir kimse uğramamış...
|
Aslında bu konuda denemeler yapan arkadaşlar karşılaştıkları problemleri ve tecrübelerini burda paylaşmaya başlasa iyi olmaz mı:confused:
(Hydrosuccess gittikten sonra başlık öksüz kaldı) |
Benim çelik olarak bir tek Kerrii topraksız ortamda, onda da hiç bir gelişme yok. Kabı şeffaf ama yanlardan kökleri filan da göremiyorum. Belki topraktan geçirip fazlaca şok yaşattığım içindir.
Bir de carnosa ve australis yaprakları var. Bunlarda kök gelişimleri iyi, havaların ısınmasıyla sanırım kökler bardakları doldurur. Ama sürgün vermesi konusunda umudum yok doğrusu. (Ayrıca ölmek üzere olan gardenyayı geçirmiştim, onun durumu çok iyi. Tepesinden son çıkardığı yapraklar diğerlerinin 1,5 katı kadar gelişti.) |
İç içe kapta içeriğinde Diatomit olan sistemim çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Hatta bella da kök çürümesi oluştu ben onu çift kap sistemine geçirdim. Gelişmeler iyi yönde. Bu başlıkta sayın Hydrosuccess katılımda bulunmadığı müddetçe gelişmeleri bu başlıkta değil de kendi sayfamda paylaşacağım. Bir de Sayın Hdrosuccess'e aşağıdaki linkten hoya ile ilgili
bilgi alıyorum.http://hydrohoyas.freeforums.org/index.php dileyen faydalanabilir. |
:( büyük bir ilgi ile birinci sayfadan okumaya başlamıştım.
sonlara dogru yaklaştığımda hüsran. . . . . . |
Hidrokültürde yetiştirmeye çalıştığım hoya çeliklerim var hidrokültür taşlarının üzerinde bir haftadır beyaz küf benzeri birşeyler oluştu, ne yapabileceğim konusunda fikri olan arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum...
|
Sayın Hatice Tarhan,
Hidrokültür taşlarının cinsi nedir.Ben diatomit kullanıyorum.Bir defa aldığım 14 litrelik paketteki diatomit taşlarını kullandığımda beyaz küflenme bende de oldu.Üst kısımdaki diatomit'i alıp tekrar yeni yıkanmış hazırdaki diatomit' ten koydum tekrarlamadı.Sizde diatomit kullanıyor iseniz, 1 cm.lik kısmını değiştirebilirsiniz.İyi günler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025