agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/22216.htm)

selenn 31-10-2012 15:40

3 Eklenti(ler)
Bu 2 saksı ise Seramiste köklendirmeye çalıştığım hoya çeliklerine ait. Seramisin orkideler için olan saksı harcına diktim çelikleri.

Hoya australis ve Hoya macregorii

Eklenti 342363

H.macregorii yağrağı tamamen cansız halde. Bu çelikten hiç ümitli değilim ama atmaya kıyamadım.

Eklenti 342364

Hoya linnearis ve Hoya davidcummingii

Eklenti 342365

selenn 31-10-2012 15:42

1 Eklenti(ler)
Hoya davidcummingii yaprağındaki donma belirtileri.

Eklenti 342366

maki01 31-10-2012 17:27

Hoyaların hayırlı olsun sevgili selenn, umarım sorunsuz bir şekilde köklenir , gelişir ve güzel çiçekleriyle mutlandırırlar hepimizi.

Hoya linnearis ve Hoya davidcummingii çeliklerini bölmeden dikmişsin. Uzun çelikler, bitkinin enerjisini kök gelişimine vermesi istendiği için çok tercih edilmiyor. Deneyimlerim de Paul'un yazdığı gibi toprak ya da materyal üzerinde 2-3 boğum kalmasının daha uygun olacağını söylüyor.

Hoya davidcummingii de uzun bir çelik herhalde.

Diğer bir konu ise saf su kullanımı. Topraksız ortamda Hoya yetiştirmeye çoğumuz Hydrosuccess 'in öncülüğünde başladık, onun deneyim ve bilgileri bizlere ışık tuttu. Su olarak onun önerdiği şebeke/ çeşme suyunu kullandık ve kullanıyoruz. Saf suyun, mineral eksikliği nedeni ile kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Başarılar diliyorum :)

selenn 31-10-2012 17:39

Sevgili maki01, saf su diyerek sanırım yanlış ifade kullandım. Kastetmek istediğim sıvı besin ilavesi olmadan çeşme suyuydu. Besin vermekte hydrosuccess'in acele edilmemesi gerektiğini yazdığını hatırlıyorum. Öyle değil mi?

Evet linnearis ve davidcummingii çelikleri diğerlerine göre oldukça uzun. 3 boğum kalacak şekilde kesip kalanları da daldırayım o halde. 8 çelik oldu 10 adet:)

Teşekkür ederim:)

maki01 31-10-2012 17:45

Besin vermeye ilk sürgünle birlikte ambalaj üzerinde önerilen dozun 1/4' ü ile başlıyor ve yavaş yavaş tam doza geçiyoruz sevgili selenn.

elek 31-10-2012 19:38

Sevgili selenn donma harici herşey yolunda görünüyor (ki o da buradan göründüğü kadarıyla çok kötü değil sanki :confused:), aramıza hoşgeldin ;) Bakalım ben ne zaman kaktüsçülerin arasına geçiş yapacağım :p

H. macgregorii'yi saksıya yatırarak, gövdeyi yer yer taşların içine gömerek dikmeni öneririm. Tepe kısmında bolca gördüğüm havai kökler yardımıyla şansı yükselebilir.

selenn 31-10-2012 20:21

Peki dediğiniz gibi yan yatırarak tekrar dikeyim sevgili elek.

Ben ki hoyaların cazibesine kapılmamak için senelerdir mücadele ediyordum, şimdi bırakın birini, 8 hoya çeliği hakkında fikir danışıyorsam yakındır sizin de yeni ufuklara yelken açmanız :)

maki01 06-11-2012 14:39

2 Eklenti(ler)
Volkanik tüfe diktiğim pubx 282 çeliğim 2.ayında ilk sürgünü verdi.

Hava sıcaklıklarının düştüğü bu dönemde diatomitle kıyaslamanın çok doğru olmayacağını düşünüyorum. Diatomite diktiğim çeliklerde de topraktakilerle kıyaslandığında gecikme var. Her iki malzemedeki gecikme, düşük hava sıcaklıklarından kaynaklanabilir.

Eklenti 343964

Volkanik tüfü toprakla karıştığımda aldığım sonucun çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. 1 ay kada önce diktiğim çelikler terasta çok başarılı sonuç verdi.

Eklenti 343965

yeşillim 23-03-2013 17:29

Çift kapta mineral ve tuzların ortamdan uzaklaştırılması

Topraksız kültür, çift kapta bakımını yaptığımız hoyaların;

Normalde mevsim geçişlerinde yani yılda 4 kez
bakım şartlarının da önemini vurgulamak isterim.

İç kaptan daha geniş ve neredeyse kabın tamamına yakın 3/4 oranı gibi suyun içine iç kap oturtularak bir yarım saat kadar bekletilmesi ve yarım saat sonra biraz suyunun süzülmesi önerilmektedir.Dış kabın ise akar suda bir bezle ovarak temizlemek yeterlidir. Bu işlem sırasında yaprakları da yıkayarak bitkimize duş aldırmış oluyoruz.

Ortamda fazla birikmiş mineral ve tuzdan dolayı birkaç anaç bitkimi kaybettiğimi söylemek isterim.

yeşillim 25-03-2013 12:25

3 Eklenti(ler)
Hoya türleri topraksız ortamda da farklı tepkimeler verebilmektedir.
Mesela cv. chouke, akar suda ilk kez yıkayıp Su içinde yarım saat kadar bekletip, suyunu süzmeye bıraktım.

kaktüs 29-04-2013 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 1032834)
Ben Eminönü'nden almıştım, çit malzemeleri filan satan dükkanlarda metre hesabı bulabilirsiniz. Şu anda hatırlayamıyorum tam fiyatını, ama (yapı marketlerdeki 50-60 cm'lik dandik plastik çubuklara dünya para istendiğini göz önüne alırsak) çok cüzi bir rakamdı.

Yalnız pas yapmaması için garanti isteyin, benim satıcı "ablam paslanırsa getir, ben aldığım yere yalatır temizletirim o pasları" deyince ikna oldum ben :D Benim için tek dezavantajı kalınlığından dolayı (elde de çok uygun malzemeler olmayınca) kesmek ve şekil vermek çok zor. Tek bir desteği yapmak 1 saate yakın zamanımı aldı, demirci vs. bulup ölçüsüne göre kestirip yaptırmak daha akıllıca olabilir :rolleyes:

Bir de aşağıdaki resimde görebileceğiniz tel destek var. Sol kısma bakarsanız nasıl monte ettiğimi görebilirsiniz. Bunun dışı plastik kaplı, daha ince ve şekil vermesi kolay. Bu tel de yine aynı yerden metre hesabıyla alındı. Tek tel büküp geçici olarak kullanmak için gayet uygun, ama destek yüksekliği 30 cm'yi aşarsa tekli şekilde stabil olmuyor. 90 derece kesecek şekilde ilave bir destek koymak gerekiyor. Bu telden spiral şeklinde de destek yapmayı denedim, o da pek kullanışlı olmadı. Önümüzdeki aylarda spiralleri değiştireceğim.

Eklenti 339136

Buradaki kucuk yaprakli hoya hangi hoya?

kaktüs 29-04-2013 17:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 1126759)
Hoya türleri topraksız ortamda da farklı tepkimeler verebilmektedir.
Mesela cv. chouke, akar suda ilk kez yıkayıp Su içinde yarım saat kadar bekletip, suyunu süzmeye bıraktım.

Bu saksi neden etekli? Yani merak ettigim saksinin altindaki beyaz plastik parca ne ise yariyor acaba? :)

maki01 29-04-2013 17:15

Tahminlerimi yazmak istedim sadece :)

O hoyada dış kap olarak yoğurt kabı gibi kapaklı bir kova seçilmiş. Saksı tırnaksız, ayaksız olduğu için kovanın kapağı saksıya uygun ebatta kesilerek , saksı bu kapağa oturtulmuş. Böylece saksı tabanın dış kaba tamamen oturmasına engel olunmuş :)

kaktüs 29-04-2013 17:58

Konuyu bastan sona okudum. Oldukca ilgimi de cektim.. Ama deneyemiyorum delirecegim :)

Yetistirme ortami konusunda da SIKINTIM var... Hydroton uretilmiyormus, kimsenin elinde yok, alternatif malzeme yok. Burada cok satici da yok zaten. Marihuana yetistirme konusunda cok tercih edilen bir ortam oldugundan, sordugunda insana bi supheli supheli bakmalarla karsiliyorsunuz bir de... (Bazen trekking yaptigim yerlerde, kus ucmaz kervan gecmez yerlerde, yere dokulmus parcalara rastlamistim... Ama o halleri ile kullanilirlar mi bilmiyorum. Bir gun bir posetle gidip onlari mi toplamali acaba? )

Gordugum kadari ile cogu semi-hidro yetistiricisinin tercih ettigi diatomit de burada kolay bulunan birsey degil. Tum market ve petshoplardaki kedi kumlarina baktim... Kedi kumlari ya sentetik kristallerden, ya geri donusum malzemesi olan bir cesit kartonumsu maddeden. ya o topaklasan sanirim adi bentonit gibi birsey ya da sodium montmorillonite malzemesinden... Bunlarin hicbirinin diatomutin alternatifi oldugunu sanmiyorum... Tikandim

kaktüs 29-04-2013 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1146639)
Tahminlerimi yazmak istedim sadece :)

O hoyada dış kap olarak yoğurt kabı gibi kapaklı bir kova seçilmiş. Sakıs tırnaksız, ayaksız olduğu kovanın kapağı saksıya uygun ebatta kesilerek , saksı bu kapağa oturtulmuş. Böylece saksı tabanın dış kaba tamamen oturmasına engel olunmuş :)

Saksi ayaksiz ile, hafif havada mi kalmasi saglanmali... Iki saksi tabani arasinda ne kadarlik bir bosluktan soz ediyoruz?

maki01 29-04-2013 20:33

Hydrosuccess, 3-5 milimetre boşluk olmasını önermişti diye hatırlıyorum. Yanlış bir bilgi ise özür dilerim :)

kaktüs 30-04-2013 03:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1146739)
Hydrosuccess, 3-5 milimetre boşluk olmasını önermişti diye hatırlıyorum. Yanlış bir bilgi ise özür dilerim :)

Benim hicbir fikrim yok :))) Yontemi uygulayan sizlersiniz.. Oyle diyorsaniz dogrusu budur

yeşillim 30-04-2013 08:28

İç kapta hem tırnaklı, hem de tırnaksız olarak hoyalarımı yetiştirebiliyorum.
Bunun için rutinini aksatmadan, sıvı seviyesini gözlemlemek gerekiyor.

Topraksız ortamda bitki yetiştirmenin tekniğini kavradığıma inandım.
Bitkimin sağlığı için farklı uygulamalarla materyal denemelerine merak sardım.
Yukarıdaki etekli denilen kap da bunlardan biridir. İmkanlarım dahilinde böyle bir su tankı yaptım.

Öncelikle yetiştirme sistemini mi konuşuyoruz? Yoksa uyguladığım düzeneği mi?

turkankaragoz 30-04-2013 10:33

Sayın yeşillim suyun içinde eriyik olarak hangi maddeyi kullanıyorsunuz.

maki01 30-04-2013 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 1146885)
Benim hicbir fikrim yok :))) Yontemi uygulayan sizlersiniz.. Oyle diyorsaniz dogrusu budur

"Doğrusu budur" diye bir iddiam yok, tam tersi.

Ben de farklı medialarla , farklı düzenekleri deneyen biriyim sevgili kaktüs.

yeşillim 30-04-2013 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkankaragoz (Mesaj 1146954)
Sayın yeşillim suyun içinde eriyik olarak hangi maddeyi kullanıyorsunuz.

Kompoze sıvı gübre ille şu marka olacak diye sınır tutmadım. Piyasada bulduğumla aldım ve kullandım.

turkankaragoz 01-05-2013 10:29

Teşekkür ederim sn yeşillim. Bende topraksız tarımla ilgiliyim ama çiçeklerin dilinden de anlamak lazım. Siz zaten uyguladığınız için danışmak istedim. Kudret beyden topraksız tarım kiti almıştım. Domates yetiştirmeye başladım. Aynı kit güllerde de kullanıldığı için güllerime destek amaçlı veriyorum. Fakat topraksız yetiştirmeye cesaret edemedim. Tekrar teşekkür ederim.

edelvays58 23-08-2013 07:17

Merhaba arkadaşlar, ben de bir süredir topraksız ortamda hoya yetiştirilmesi konusunu takip ediyorum ve deneme amaçlı elime geçen iki çeliği lav taşına diktim ve biraz daha büyük bir saksıya oturttum belli bir miktar suyun içine. Arada o suyu değiştiriyorum ve kısa sürede her ikisi de köklendi. (çeliklerden biri verticillata, diğeri de karnosa) Verticillata yaprak ve sürgün veriyor, karnosa sadece küçüçük bir oluşum çıkarttı(onun çeliği daha kalındı, sanırım ondan). Dün baktım ki kökler saksıların deliklerinden çıkmaya başlamış ve ne yapmam gerektiğini bilemedim. Çürümelerinden korkuyorum.
Daha önce burada yapılan tartışmalarda köklerin hava almaları için saksının dışına çıkmalarının iyi olduğunu okumuştum ama sonrası ile bir bilgiye ulaşamadım.
Buradaki tartışmalar mayıs ayında kesilmiş, umarım tekrar başlar. Saygılarımla

yeşillim 23-08-2013 07:43

Sevgili edelvays58,
Yeşil yapraklılar için olan bitki besini 1/4 oranında verebilirsiniz.
kolay gelsin

edelvays58 23-08-2013 14:53

Sayın Yeşillim, teşekkür ederim. Biliyorum ki siz de topraksız ortamda yetiştirmeye başlamıştınız , ve başarılıydınız. Hala devam ediyor musunuz?

maki01 23-08-2013 17:28

Kökler saksı dışına çıkacak kadar gelişmişse, saksı değişimi yapmak gerekmez mi?

Ya da topraksız ortamda saksı değişimi ne zaman yapılmalıdır?

yeşillim 23-08-2013 19:55

Sayın edelvays58,

Sayfamda çalışmalarımın takibini yapmaktayım.http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/23052.htm Uygun konu
başlıklarında ise Tür gelişimleri hakkında bilgi paylaşımında bulunmaya çalışıyorum.

Sevgili maki01,

Bitki sağlıklıysa köklerin akarlardan çıkmasında sakınca yoktur.
Aksine daha çok çiçeklenecektir!

Sırf kökler büyüdü diye saksı değişimine de gerek yoktur diye düşünmekteyim.
Zaten bitkimiz kökler vasıtasıyla, ikinci kapta beslenmektedir.

maki01 24-08-2013 01:13

Teşekkürler sevgili yeşillim.

Saksı değişimi, bitkinin saksıyı devirecek kadar gelişmesi aşamasında düşünülmeli imiş :)

yeşillim 24-08-2013 07:56

Rica ederim.Ya da saksının devrilmemesi için alternatif destekler düşünebiliriz.
Bunu başta düşünerek yapmıştım. Fakat sonradan da geliştirilerek yapılabilir.

Bu şekilde bitkim sağlıklı gelişirse, asla saksı değişimine gitmem.
Bilgisayarı çok iyi kullanamıyorum.http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/26226.htm bu link 17. sayfa daki hoya cv. chouke gibi..

maki01 24-08-2013 14:58

Başlangıç aşamasında küçük saksı ya da pet bardaklar kullanıyoruz. Bitkinin gelişimini bu küçük kaplarda sürdürmesi mümkün değil sanki. Bu nedenle köklendirme yaptığımız kaplarda değişim yaparak küçük boy bir saksıya almamız gerekiyor sanki....

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025