agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Mum çiçeği (Hoya) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=116)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1209)

missmenas 26-09-2010 08:55

Perihan hanım , maalesef henüz açmadılar çiçek saplarını büyütmek için hiç çaba sarfetmiyor aynı durumda bekliyorlar. Gerçeği söylemek gerekirse ben hergün bakmaya devam ediyorum ama durumda değişiklik yok pes etmiyeceğim.:(

İlkin 27-09-2010 10:14

Sevgili missmenas bitki çiçek tomurcukları verdiği zaman günde bir ya da iki kere yapraklarına spreyle su fısfıslayın. Bu ara ben çok faydasını görüyorum bu spreylemelerin, aklınızda olsun. Bir de son bir kere gübre de verebilirsiniz. O da çiçekleri besleyecek ve bitkinin çiçek açmasına daha fazla destek sağlayacaktır...

missmenas 27-09-2010 21:16

Çok Teşekkür ederim Sevgili İlkin tavsiyelerini dikkate aldım bugün den itibaren elimde fısfıs artık gerisini bilemiyorum gübresinide geçen hafta başında vermiştim.
12 eylülden beridirde yatak odasına tıkıldım kaldım salonda tek pencere açık hava akımıda etkiliyor sanırım onuda kontrol altına aldım ama nafile son çarem fısfıs olacak artık.

Hydrosuccess 02-10-2010 09:23

1 Eklenti(ler)
Hoyaların doğası konusunda bilmediklerimiz bildiklerimizden fazla görülüyor.Yıllarca yaşayan sağlıklı şekilde büyüyen carnosalar hemen hiç çiçek açmazken artık 1 yaşında olan minik hoya carnosa pink (İstanbulda genelde sıcaklığın düşmesine gün uzunluğunun azalmasına rağmen ) 3 adet çiçek öbeğini geliştirdi.İlk öbekte çiçekler dün akşam açıldı.Çiçek öbeklerinin çok büyük olmadığını itiraf etmeliyim.Bitki nispeten küçük olduğundan ciddi enerji kaybına neden olan çiçeklenmenin gerçekleştirilmesi için daha az sayıda çiçek oluşturmak akıllıca bir çözüm ve mükemmel bir koşullara uyum örneği.Daha da ilginç olan aynı yerde ve koşullarda bakılan diğer carnosada da çiçek öbeği oluşumu.Eğer bitkiler haberleşmedilerse koşullardaki bir değişim çiçeklenmeyi başlatmış olmalı.Hoyalarda çiçeklenmeyi kesinlikle başlatacak bir faktör henüz saptanamamış durumda.Heyecan verici bir araştırma konusu...

İlkin 02-10-2010 11:25

1 Eklenti(ler)
Tebrikler sayın hydrosuccess, sizin H.carnosa da hala çiçek vermeye devam ediyor. Hoyalardaki çiçeklenmeye neden olan faktörleri keşke bulabilsek de yaşam alanlarımız daha çok renklene bilse. Dilleri yok maalesef ve biz de farklı bakım teknikleri üreterek dillerini çözmeye çalışıyoruz. :rolleyes:

Benim baktığım H.carnosa da hala çiçek vermeye devam ediyor. Sizin bu mesajınızı görünce bendeki H.carnosa'nın da fotoğrafını çekip yayınlamak istedim burada. Bu sene beni çok mutlu etti bu tür.

Eklenti 173506

Bu arada birkaç hafta önce nihayet H.carnosa'nın kokusunu koklayabildim.
Adana'da bendeki bitkilerin çiçek açtığını görüp hayran olan yakın bir arkadaşım kendisine h.carnosa'dan çoğaltmamı istemişti. Herhalde 2,5 sene olmuştur vereli.
Her evlerine gidişimizde kendisi çiçek açtıramadığı için ilkin bu sahte mum çiçeği yok yok çiçek açmayacak seninki gibi diyerek beni sinirlendirmeye çalışıyordu. :) Tabii neredeyse her onlara gidişimizde bitkinin suyunu gübresini ben veriyordum. :mad: Bir ara gittiğimizde bir baktım çiçek tomurcukları vermiş hem de 5 demet. Hiç haberleri bile yok! Ben söyleyince inanılmaz mutlu oldular ve bitkiye karşı ilgileri daha çok arttı. Geçen gittiğimizde de çiçekler açmıştı. Bütün gece gittim geldim kokladım. Çok güzel kokuyordu ama kokusunu hiç birşeye benzetemedim. Sanki şekerli bir baharat gibi ama nefis kokuyordu.
Kendi atölyemde baktığım çiçek açan H.carnosa'yı koklayamadım bir türlü. Kısmet arkadaşıma çoğalttığımı koklamaktaymış demek ki.

missmenas 02-10-2010 11:46

Sayın Haydrosuccess ve İlkinciğim çok şanslısınız emeklerinizin karşılığını alabiliyorsunuz, benim içinde bol bol koklayın lütfen.
Teşekkürler paylaşım için, ekrandan görüntüsü bile inanınki insanın ruhunu okşuyor.
Darısı benim Tembel ( Asiyeme:mad:) offff çat diye ben çatlıcam onda bi kıpırtı yok hala, bekleme sırasını
H. australis te başladım şimdi 1 tane çiçek tomurcuğu verdi;)

Hydrosuccess 02-10-2010 12:19

Sayın İlkin,sizin uluslararası düzeyde beğeni kazanmış olan carnosanız ve çiçeklerine hayran olduğumu belirtmeliyim.Tekrar tebrik ederim.Sizin ilginiz ve özenli bakımınız ile birlikte toprakta yaşarken bu kadar bol ve sürekli çiçeklenmeyi sağlayan faktörleri açıkçası çok merak ediyorum.Daha önce belirttiğim gibi toprak karışımına (kuşkusuz çok farklı bir teknikle örneğin altında gideri/delik olmayan ve saksı olmayan bir kaba ) bir carnosayı transfer ettim.3-4 ay oldu ve vejetatif gelişim çok iyi.Bu bitkiye halen olduğu gibi tüm kış boyunca yoğun şekilde sıvı besin vermeyi planlıyorum Eğer baharda/yazın çiçeklenme sağlayabilirsem bazı sırları çözmüş olacağım.Heyecan verici bir çalışma.

İlkin 02-10-2010 13:08

Sevgili missmenas, sayın SDurul ve sayın Hydrosuccess çok teşekkür ediyorum ilginiz için. H.carnosa'nın neredeyse tüm ülkelerde popüler olması çiçeklerinin güzelliği ile birlikte uzun ömürlü olmasından kaynaklanıyor herhalde. Açıkçası H.carnosa'nın bu kadar çok çiçek açmasına ne sebep oluyor tam olarak emin olamamak beni de çok rahatsız ediyor. Keşke sırrı çözebilsem de diğer yeni yeni büyütmeye başladığım türlerin de hemen çiçeklerini görsem diyorum. Ufaktan hissettiğim birşey var ki, bu bitkiler havadar yerleri ve nemli ortamları seviyorlar. İş yerimde atölyenin kapısı eğer yukarı da çizim yapıyorsam devamlı açık kalıyor ve bu da bitkinin taze oksijenle buluşmasını daha fazla sağlıyor. Ondan sonra geri kalan ihtiyaçlarını da ben sağlıyorum. Durduğu yön kuzey yönü, camın hemen dibinde duruyor bitki ve tül perde yok. Asla güneş üstüne gelmiyor durduğu cepheden dolayı. Aşırı bir sulama yapmıyorum, topraktaki nem tamamen uçmuş ise su veriyorum. Bu yaz başında H.carnosa inanılmaz sayıda çiçek açtı ardından bitki yapraklarının üstünde yeşil tonlarda lekeler oluştu. Araştırmalarım sonucunda gübre eksikliğinden kaynaklandığını öğrendim bu lekelerin. Gübre takviyesi yapıyordum ama yeterince yapmıyormuşum demek ki, gözüme güzel görünmeyen lekeli yaprakları kestim ve düzenli gübreleme yapmaya başladım. Tabii gübre vermem bitkiyi çok daha sağlıklı bir hale getirdi. Bu kış ben de gübre yapmayı düşünüyorum. Belki diğer türlerin çiçeklenmesinde tetikleyici olur. Bendeki H.carnosa da kışın yaprak çıkartmaya devam ediyor bu arada. Bir de yağmur yağdığı zaman üşenmeyip dışarı alıyorum onları belki o da etkili oluyordur çiçeklenmesinde...

Sevgi Durul 02-10-2010 13:15

Sayın İlkin, bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Mum çiçeğinize, nasıl bir gübre veriyorsunuz? Teşekkürler.

İlkin 02-10-2010 13:24

Rica ederim sayın SDurul, anlattıklarımla faydalı olabiliyorsam bitkilerinizin bakımda çok memnun olurum. H.carnosa'ya MOG isminde bir gübre veriyordum. Doğal bir gübreydi bildiğim kadarı ile hayvansal bir gübre değildi. Bitki ve meyvelerden alınan özler ile hazırlanmış bir gübreydi. Ara ara yapı marketlerde satılan gübrelerden de verdiğim oldu. Haşlanmış yumurta suyu da verdim birkaç kere. Bu yaz da sayın Mutlu Kutlu'dan iki tür gübre aldım. Birisi bitkinin iz elementleri için kullanmam gereken bir gübreydi, bu sayede bitki güzel sağlıklı renkte yaprak verdi, bir diğer kullandığım gübre de normal sulamadan 4-5 saat sonra vermem gereken bitkiyi besleyen türden bir gübreydi. Her iki gübreyi de ara ara uyguluyorum.

dkp 02-10-2010 22:57

Carnosa' da çiçeklenmeyi başlatacak faktör nedir sorusuna cevap, bitkinin mimimum suya maruz kalması denebilir ama şartlı olarak.
Eğer bitki, kök ve gövde(yaprak) gelişimini tamamlamışsa, ışık veya güneş pozisyonuna göre kendini yapılandırmışsa, sulama mümkün olduğu kadar az ve gündüz yapılmalı.
Mevsim dönümü de bu şartlara eklenince, bitki devamlılığını sürdürebilmek için, en sağlıklı zamanında, çiçekleniyor, tohum için.

gülağacı 07-10-2010 11:51

6 yıllık mum çiçeğim var ama hiç çiçek açtığını görmedim,acaba çok mu ilgileniyorum:rolleyes:

rrumeysaa 10-10-2010 14:30

Merhabalar;
Sizlere birşey sormak istiyorum, benim büyük bir hoya carnosam vardı malesef pamuk biti hastalığına yakalandı, bende bugün onu dip kısımlarına yakın budadım ve budadığım yerlere de mum damlattım ev değiştirmem gerektiği ve zorluk olmaması için çareyi budamakta buldum doğrumu yaptım bilmiyorum.

Şimdi budadığım kısımları atmaya kıyamıyorum ne yapsam bilemiyorum yıkamakla pamuk bitleri arınabilirmi tekrar dikilebilirmi, eğer olursa böyle bir imkan, birilerine verebilirim isteyenlere, çözüm değilse yıkamak atmalımıyım, ne yapmalıyım :(

missmenas 11-10-2010 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rrumeysaa (Mesaj 703403)
Merhabalar;
Sizlere birşey sormak istiyorum, benim büyük bir hoya carnosam vardı malesef pamuk biti hastalığına yakalandı, bende bugün onu dip kısımlarına yakın budadım ve budadığım yerlere de mum damlattım ev değiştirmem gerektiği ve zorluk olmaması için çareyi budamakta buldum doğrumu yaptım bilmiyorum.

Şimdi budadığım kısımları atmaya kıyamıyorum ne yapsam bilemiyorum yıkamakla pamuk bitleri arınabilirmi tekrar dikilebilirmi, eğer olursa böyle bir imkan, birilerine verebilirim isteyenlere, çözüm değilse yıkamak atmalımıyım, ne yapmalıyım :(

Budamakla çok yazık etmişsiniz , oysa tedavi edilebilirdi mum çiçeği zararlıları adlı başlıkta tedavi metodları anlatılıyor bir göz atmanızı tavsiye ederim. Alt kısımlardada mutlaka vardır zararlı . Budadığınız dallarıda, forumda ücretsiz paylaşım sayfasından mum çiçeği başlığında isteyenlere dağıtabilirsiniz. Üzüldüm
ama budamışsınız artık size kolay gelsin.

maki01 11-10-2010 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rrumeysaa (Mesaj 703403)
Şimdi budadığım kısımları atmaya kıyamıyorum ne yapsam bilemiyorum yıkamakla pamuk bitleri arınabilirmi tekrar dikilebilirmi, eğer olursa böyle bir imkan, birilerine verebilirim isteyenlere, çözüm değilse yıkamak atmalımıyım, ne yapmalıyım :(

Yıkamak çözüm olur. Özellikle arap sabunu ya da sıvı sabunlu su ile yıkayabilirsiniz. Tüm unlu bit kalıntılarını iyice temizlemek gerekiyor.

Sayenizde pek çok arkadaşımız mum çiçeği çeliğine sahip olacak. Çelikleri üzerinde en az 2 boğum kalacak şekilde parçalara bölmenizi öneririm. Kolay gelsin...

Hydrosuccess 12-10-2010 15:37

3 Eklenti(ler)
Daha önce görselini paylaştığım H. carnosa pink diğer çiçeklerini de açtı.2 haftaya ulaşan ömrünün sonunda carnosa çiçeklerinde yoğun nektar oluşumu başlıyor.Bitkinin genel görünümü ve nektar damlacığında çiçeğin ve nektar damlacığının yansıması, onun içinde.....

İlkin 12-10-2010 16:20

Ne diyeyim bu görüntüler karşısında bilemiyorum, muhteşem kareler yakalamışsınız hem çiçek açtırma beceriniz hem gözünüzden kaçmayan detaylar için tebrik etmek kalıyor geriye. Bu harika görüntüler için çok teşekkürler. Bendeki son 2 büyük çiçek tomurcuğu da açtı bundan sonra H.carnosa çiçeklerini görmek için yeterli nem yeterli sıcaklık oluşumu için ilkbaharı bekleyeceğim.

Hydrosuccess 12-10-2010 21:50

Sayın İlkin,beğeninizi ifade eden sözleriniz için çok teşekkür ederim.Önümüzdeki sene Hoyaların yeni sürprizlerini sizler ile daha iyi paylaşabilmek için sanırım yeni bir makina almalıyım.
Diğer Hoya carnosada da açmak üzere olan bir çiçek öbeği var.Ayrıca her iki carnosada da tomurcuklar var ancak gelişebilirler mi bilemiyorum.Hoyaların yaşam tarzı hakkında hala çok az bilgi var.Ben de bu bilgi ve tecrübenin ancak sınırında yer alıyorum. Sonbahar olmasına rağmen H. bilobata'nın (küçük ve büyük olarak iki bitki) üzeri açmakta olan çiçekler ile dolu...Bu bitkilerin Türkiye macerası çok yeni ve açıkçası her gözlemimiz bir keşif kadar heyecan verici ve değerli.

missmenas 13-10-2010 17:20

Sayın Hydrosuccess, Kutlarım Sizi yine mükemmel kareler yakalamışsınız. Sevgi ve emeğin karşılığını almanız kadar mutluluk verici başka bişey olamaz. sevincinize ortak olmakta çok güzel Teşekkürler paylaşım için. Benim H. carnosamda yakında açar diye beklemekteyim, ilk çiçeklerini Sizlernen paylaşmak için sabırsızlıkla beklemekteyim, ayrıca bende merak konusudur Sizin şu andaki kullandığınız fotoğraf makinanızın markası ne acaba? muhteşem kareleri yakalamanıza makinamı yoksa Sizin becerinizmi?;) bende yeni makina alacam Sizin şu anda kullandığınız bile beni mutlu ederdi marka ve modelini paylaşabilirmisiniz acaba.

Hydrosuccess 13-10-2010 18:34

Sayın Missmenas, paylaştığım görsellerin hoşa gitmesi açıkçası benim için bir mutluluk kaynağı.İlginiz için çok teşekkür ederim.Açıkçası erişkin carnosaların açma problemi ile ilgili ne yapılabilir diye hep düşünüyorum.Şu an için çözümüm uygun mevsimde yetiştirme koşullarında radikal değişiklikler yaparak bitkiyi strese sokarak açmaya zorlamak.Başarılı olur mu ? Denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum.(Nasıl olsa açmıyor düşüncesinin rahatlığı )Bu konu üzerinde daha fazla durulmalı.

missmenas 13-10-2010 21:48

Sayın Hydrosucces, Bitkiyi strese sokma konusunda Haklı olabilirsiniz, sonucunu zaten bu yıl olumlu olarak görmekteyim. Bu yıl nisanda budamaya başladım ve haziran ortasına kadar bu devam etti görsel olarak H. carsonanın yani görüntüsü 3/5 i kaldı tabiri caizse kelaynağa döndü:(
ama olumlu sonuç aldım yeni sürgünlerinde çiçek sapları oluşturdu 10 tane. Dalı takip ediyorum çiçekleri sadece 1 dalında oluşturdu diğer yeni sürgünlerde çiçek oluşumu yok. Yani ciddi bir strese girmiş olmalıki 1 tane çiçek sapı tam anlamıylen belirginleşti tomurcuklarını büyüttü. 3 tane çiçek sapı da geçen yıldan var, geçen yılda sadece 1 tanesini açmıştı. Herşeye rağmen yeni çiçek saplarını vermesi bile beni nekadar mutlu etti anlatamam.

Hydrosuccess 13-10-2010 22:25

Sayın Missmenas,sadece budama olarak düşünmemek lazım.Sulama rejiminde değişim, farklı gübre uygulama, ışıklandırmada değişiklik veya bunların tümünü uygun zamanda (açıkçası emin değilim ancak sıcak dönem olmalı diye düşünüyorum) yapmak olumlu sonuç yaratabilir diye düşünüyorum.Bu konuda ne yeterli gözlem ne de kesinleşmiş sonuç var.Benim için heyecan verici yön bu bilinmezlik durumu.Hoyaların doğal yaşamında en az değişen sıcaklık ve ışık.Yıl içinde en büyük değişimi havanın nemi/köklerin su emme miktarı ve besin/doğal gübre alımında yaşıyorlar.Tropikal yağmur ormanlarında olmalarına rağmen Hoyaların çoğunlukla sukulent (kaktüs,stapeliad vb.) yaprak özelliklerine sahip olmaları dikkat çekici.

SerDag 23-10-2010 14:51

3 Eklenti(ler)
mum çiçeği kardeşliğinden gelen hoyam yaz başı balkona çıkarmamla coştu. boyu uzadı, ama uzun bir çıta bulamayıp 1-2 ay sürgünü balkon yerlerini süpürmesine neden oldum. neyse bulup sardım, sıkı sarayım, çıtaya T şekli vereyim derken her taraftaki sürgünlerine elim değdi, kimisi çıtaya sürünüp koptu!! ben de istediği gibi sarmasına izin verdim. şimdi kırılan sürgünler yeniden doğdu. alttan da vermiş, uzuyor. bakalım ne olacak.

Fatoş 26-10-2010 12:58

4 Eklenti(ler)
Atölyemin arka balkonunda geçen ocak ayında çeliklediğim mum çiçeğini baya ihmal etmiştim geçen gün balkona girdiğimde vermiş olduğu dallar uzamış yerlerde sürünüyordu, ilk önce demirlere bağladım ama çok güneşte kalacaktı, bende palmiye ağacının meyva verip yere düşen dallarıyla çember yapıp ona sardırdım,cinsini pek bilmiyorum galiba çiçek tomurcukları veriyor 10 nun üzerinde, hem de ona hiç özenli bakmadığım halde:(
Eklenti 177121
Eklenti 177122
Eklenti 177123
Eklenti 177124

missmenas 26-10-2010 16:35

Ne desem acaba fatoş hanım biz gözümüzün içine bakar gibi bakıyoruz:Dtek çiçek sapı büyütüyor nazarınız değmesin kıymetini bilin hoya carsonızın, birde arka görüntüdeki kare saksıdaki çiçeğinizin adını merak ettim bendede var adını bilmiyorum. ayrıca sardırma tekniğiniz böyle daha güzel olmuş balkon demirinde zarar görebilirdi.
Nice çiçekli günlere biz hoya severler için.

bettyycim 26-10-2010 17:42

selam
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar;

Resimlerini eklediğim mum çiçeği 6 yıl önce küçücük bir yaprakken davetsiz misafir olarak evime geldi ve kaldı, hiç çiçek açmadı geçen sene pembe tomurcuklar verdi ama, açmadan döküldü.... bu garibe nasıl bakarım, nasıl açmasını sağlarım ve cins nedir bilenler yardımcı olursa çok sevinirim...:p

Saygılar

Fatoş 27-10-2010 10:20

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 709224)
Ne desem acaba fatoş hanım biz gözümüzün içine bakar gibi bakıyoruz:Dtek çiçek sapı büyütüyor nazarınız değmesin kıymetini bilin hoya carsonızın, birde arka görüntüdeki kare saksıdaki çiçeğinizin adını merak ettim bendede var adını bilmiyorum. ayrıca sardırma tekniğiniz böyle daha güzel olmuş balkon demirinde zarar görebilirdi.
Nice çiçekli günlere biz hoya severler için.

Sevgili Missmenas, arka balkonu hiç kullanmıyoruz atölyenin deposu gibi kullanılmayan alet edavat geçici süre oraya konuyor bazen adım atacak yer kalmıyor haliyle oradaki çiçekler kendi halinde kalıyor,inanın arada sırada suluyorum.Arkadaki çiçek yazdan kalma latin çiçeği, üstündeki kurumuş dalları temizledikten sonra kendini tazeledi.
Eklenti 177223

İlkin 27-10-2010 10:58

Sayın bettyycim foruma fotoğraf yükleyebilmişsiniz, tebrik ederim. Sizin bitkiniz H.carnosa. Bitki tomurcuk verip de onları büyütüp çiçekleri açtıramıyorsa yeterli nem alamamasına bağlıyorum ben. Sulamayı düzenli yaparsanız ( iki sulama arasında toprağı kuruduktan sonra su verirseniz ve tomurcuk verdiği zaman toprak harcını hiç kuru bırakmazsanız ) ilkbahar'da bir sürü çiçek görebilirsiniz. Bununla birlikte gübre takviyesini de eksik etmemelisiniz tabii. Umarım bitkinin kökleri de sağlamdır, başarılar diliyorum...

bettyycim 27-10-2010 12:56

:)
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 709444)
Sayın bettyycim foruma fotoğraf yükleyebilmişsiniz, tebrik ederim. Sizin bitkiniz H.carnosa. Bitki tomurcuk verip de onları büyütüp çiçekleri açtıramıyorsa yeterli nem alamamasına bağlıyorum ben. Sulamayı düzenli yaparsanız ( iki sulama arasında toprağı kuruduktan sonra su verirseniz ve tomurcuk verdiği zaman toprak harcını hiç kuru bırakmazsanız ) ilkbahar'da bir sürü çiçek görebilirsiniz. Bununla birlikte gübre takviyesini de eksik etmemelisiniz tabii. Umarım bitkinin kökleri de sağlamdır, başarılar diliyorum...

Teşekkürler İlkin Hanım, sanırım haklısınız evdeki diğer çiçeklerimi suladığım zaman onada su veriyordum bundan olsa gerek, ama kökleri sağlıklı... saksısının boyu yeterlimi ve gübre olarak ne vereyim, ben genelde sıvı besinlerden veriyorum arada :cool:

bettyycim 27-10-2010 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatoş (Mesaj 709438)
Sevgili Missmenas, arka balkonu hiç kullanmıyoruz atölyenin deposu gibi kullanılmayan alet edavat geçici süre oraya konuyor bazen adım atacak yer kalmıyor haliyle oradaki çiçekler kendi halinde kalıyor,inanın arada sırada suluyorum.Arkadaki çiçek yazdan kalma latin çiçeği, üstündeki kurumuş dalları temizledikten sonra kendini tazeledi.
Eklenti 177223

Bende Latin çiçeğine bayılırım ve her daim balkonumda olur, ama bu yıl dayanamadım evdeki saksılarımada 3 tohum ektim yeşerdiler bile kışında onlara keyifle bakacağım :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024