![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Hoya pubicalyx
![]() Aile: Asclepiadaceae Anavatanı: Filipinler Cins: Hoya Tür: Pubicalyx Silver Pink Bitki Grubu: Sarılıcı-Tırmanıcı Yer İsteği: Kısmen süzülen güneş ışığı ve hafif gölge Su İsteği: Toprak kurudukça Çiçeklenme Dönemi: Erken yaz-Yaz ortası Üretim Metodu: Çelik, daldırma ve tohum Yetiştiği Bölgeler: Tropikal bölgeler Habitat: Çok yıllık, odunsu gövdeli, hızlı büyüyen -Koyu yeşil ve dar yapraklı, yapraklarında gümüşi benekler olan, çoğunlukla pembe renkli çiçeklere sahip bir türdür. -Çiçekleri iki haftaya kadar üzerinde kalır ve kuvvetli, tatlı bir kokusu vardır. -Hızlı büyür, bir çelikten 4 metre boya ulaşması 2 yılını alır. -Günün en fazla 4 saati güneş almalıdır. -Yumuşak ve asidik toprakları sever. Bir kısım turba, bir kısım perlit ve bir kısım torf karışımından oluşan topraklarda keyifli olur. -Çiçeklenme döneminde kaliteli su ile ve toprak kurudukça sulanmalıdır. -Baharda 1/2 oranında seyreltilen dengeli bir gübre ile besin ihtiyacı karşılanmalıdır. -Patlayan tohum kapsüllerinden toplanılan tohumlar, saklanmaya dayanıksızdır, ilk fırsatta ekilmelidir. -Kapalı alanlarda bakmak için uygundur. Kaynak1 Kaynak2 Düzenleyen Penelophe : 15-10-2007 saat 23:45 Neden: başlığı düzeltmek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Pubicalyx Silverpink'i yaklaşık 4 ay kadar önce getirtmiştim. Yaklaşık 3 hafta kadar suda köklenmeyi bekledi. Sorunsuz bir şekilde köklendi ve 3 yaprak halinde toprağa aldım. 1/3 humus, 1/3 torf ve 1/3 perlit karışımında şu anda 2 yaprak daha verdi ve yaklaşık 50cm boy attı. İlk sulama suyunu oksijenli su ile yaptım. Günde 3 saat civarı güneş alıyor. Yaz aylarında yaklaşık 10 günde bir bir bardak sulama yaptım. Her 3 sulamadan birinde oksijenli su kullanıyorum. Hemen her sabah mutlaka yapraklarına su püskürtüyorum. Daha uzun süre direk güneş alan arkadaşlar yaz aylarında haftada bir sulama yapmalılar. Bence tüm Pubicalyx türleri gibi silverpink te bakımı gayet kolay ve hızlı büyüyen bir tür. Carnosa'ya göre daha hızlı büyüyen ve çiçekleri de gayet güzel olan bu türü özellikle mum çiçeğiyle yeni tanışmış tüm arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Sizi üzmez, kaybetmeniz birkaç hususa dikkat ettiğinizde neredeyse imkansız. Bu türün ülkemizde henüz çelik alınacak boyutlarda olmaması nedeniyle, isteyen arkadaşlar en kolay ve güvenilir yol olan Paul Shirley'den temin edebilirler. Yurtdışına sipariş verme ile ilgili sıkıntısı olan arkadaşlar özelden bana ulaşabilirler. Elimden gelen yardımı yaparım. Hoya Pubicalyx'in silverpink dışında "Red buttons" ve "Chimera (Royal Hawaian Purple)" gibi iki harika türü daha var. Onların fotoğraflarını da buraya alıyorum: 1- Hoya Pubicalyx Chimera 2- Hoya Pubicalyx Red Buttons |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-07-2007
|
Yaprakların düşmesi sizi endişelendirmesin, çok uzun yollardan geldiler, çelikler yapraksız da olur, toprağını mutlaka nemli tutun, kurutmayın, çamurda yapmayın. Fazla suyun akmasını mutlaka sağlayın. Selamlar. Düzenleyen Mucip Gürbüz : 04-11-2007 saat 20:36 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
İyi ki sadece ikimiz denedik sevgili Hoyadağ. Ya tüm mum çiçeği kardeşliği getirtseydi?Her gün bir üzüntü olacaktı. Yine de bekleyelim derim ben.Çıkmadık candan ümit kesilmez. O düşen yaprak gözlerinden belki yeni minik yapraklar çıkar. Bizim tecrübelerimizi paylaşan arkadaşlarımız da Amerika için bilgilenmiş olurlar. Bu arada Rigida inanılmaz sağlıklı duruyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Arkadaşlar yaprağın düşmesi önemli değil bence .Çelik sağlamsa yeni yaprak ve filiz çıkartıyor.İnşallah hepsi tutar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Tek çelik, İpin bağlı olduğu yer alt, üç yaprağı da kes, üstte ise formlu duran tek yaprağı bırak diğer ikisini kes, üstte kalan gövdeden 1 cm. kalsın fazlasını kes. Güle güle büyütün. Gürbüzlerden sevgiler, selamlar. Düzenleyen Mucip Gürbüz : 04-11-2007 saat 20:33 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Gelen silverpinklerin toprağa ekimini yaptıktan sonra yapraklarını atmaya kıyamamıştım ve onları da ayrı bir saksıya dikmiştim. Ara ara unutmasam da gidip topraklarını nemlendiriyordum. Dün gece biraz kurcalayım bakayım ne vaziyetteler deren 2 tane yaprağın köklenmiş olduğunu gördüm. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili İlkin, Benim köklendirdiğim bir adet Carnosa yaprağı var. 1 yılı geçti, hala aynı duruyor. Sapasağlam, çok sağlıklı ama sürgün yok. ![]() Hoş bunu bile bile ben de gelen tüm çeliklerin yapraklarını diktim. Spor olsun.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Böyle güzel haber olur mu hiç Sevilay Hanım, çok mutlu oldum gerçekten. Yaşasın, belki bizim yapraklar da böyle dallanıp budaklanır yaprak da verir ![]() ![]() Öyle minicik kökleri vardı ki atmaya kıyamıyor insan yaprakları... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
pelin
Giriş Tarihi: 07-03-2007
|
Alıntı:
yukarıda bahsi geçen benim mum çiçeğim, aslında sorduğum soruyu Hoya Carnosa bölümünde sormam gerekirdi ancak resimler bir olduğu için tekrar tekrar yüklemek istemedim. Düşen yapraklar için özel hiçbirşey yapmadım. Mesajda da değindiğim gibi düştükleri şekilde kaldılar ve tuttular. (Yaprak ve sap yapısı gereği bir tarafa doğru kavisli. Bu kavisli taraf toprağa doğru dönük olduğu noktada sapın ucu toprağa dokunuyor.) ****** bu her cins için aynı olacak anlamına gelmiyor sanırım. Bilgi sahibi olanlar bizi bu konuda aydınlatırlarsa seviniriz. Yapraklar için herkese iyi şanslar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşesini yapraktan köklendirmek için toprağa dikerken yüzeye mümkün olduğunca yakın dikin diye öneriyorlar. Belki bizler de toprağın üstüne çok yakın dikmeli veya Sevgili Pelinya gibi sadece üstüne koymalıyız. (Her ne kadar uzmanlarımız olmaz,yapraktan büyümez deseler de fıkaranın ekmeği umut muş. ![]() Bu arada benim diktiğim yapraklar (silver pink ve pub 282) enine ve boyuna büyüyorlar. Düzenleyen Sevilay : 15-11-2007 saat 12:54 Neden: ekleme yaptım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
pelin
|
Alıntı:
yaprağın köklenmesi ve yeni yaprak vermesi neye bağlı bilmiyorum ama benim ful içine düşen yaprak 1 ay hiç bir değişim göstermeden kaldı 1 ay sonrasında ise 5 yaprak birden verdi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Pelinya, şu düşüp köklenen yaprağın yakından bir resmini görebilirmiyiz, ben bunun yapraktan köklenip yaprak verdiğini bilmiyorum ve görüp yorum yapmak gerekir diye düşünüyorum, gerçekten ilginç. Acaba keramet neresinde eğer düşündüğüm gibi ise şanslısınız, diğer arkadaşlar hala umut varlıktan iyidir diyip dikiyorlar, herkes te birbirinden saklıyor, belki mujdeli haberi sizin aracılığınızla alırlar. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
pelin
|
Alıntı:
resimleri elimden geldiğince çekmeye çalıştım, çok net olmayabilir kusura bakmayın. Köklenip yaprak veren mum çiçeği yaprağını kırmızı ile işaretledim, umarım işinize yarar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Silverpink'im de bir hareketlilik var, 2 gündür pür dikkat bakıyorum çeliğin üst gözünde büyüme var gibi geliyor bana ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
İlkin Merhaba, evet misafirin yola çıkmış geliyor, gözün aydın. Serpens te hareket veya canlılık ne durumda? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|