16-02-2016, 22:35 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
Sn. Gilan, bu sabah aynen dediğiniz gibi makasımı kolonya ile sterilize ettikden sonra yerden 45 santimetreden yükseklikten yatay kesikler ile elma ve ayvamı budadım. 45 derecelik açı yapmadım. Acaba yapmalımıdım? Yarın biraz daha aşağıdan tekrar budasam daha mı iyi olur yoksa daha mı kötü bilemedim. Birde sanırım ağaçlarım tam ya da yarım bodur değiller. Bu ilerde bir sıkıntı yaratır mı? Bundan sonra edineceğim meyvelerde acaba bodur ağaç mı tercih etmeliyim? (Fidanlarımın en büyük boy saksıya dikildiğini yazmışmıydım). Budanmış parçalara kıyamadığımdan 25 santimetrelik çelikler hazırlayıp onlarıda toprağa diktim. Çelikden üreme ile ilgili sadece dut özelinde yazılanlar okudum gün içerisinde, belkide nafile bir çaba olacak, sizin bir fikriniz var mı bu konu ile ilgili? Düzenleyen putko : 17-02-2016 saat 08:43 Neden: İmla |
16-02-2016, 22:58 | #32 |
Ağaç Dostu
|
Aynen ben de budadığım parçaları kıyamayıp ufak saksılara sokuşturdum. Onlardan bir beklentim yok, hatta tutacak olurlarsa yerim de yok ama atamadım. Bakalım göreceğiz. 45 derece ile kesmek yağış olduğunda suyun akıp gitmesi için tavsiye ediliyor diye biliyorum. Çok ciddi bir sorun olacağını sanmam. Bu teknikler için ağacınızın bodur olmasına gerek yok. Hatta özellikle, kök sistemleri iyi gelişmediği için, tam bodur ağaç seçmemeniz öneriliyor. Yarı bodur olması daha az büyüyeceği için budama işinizi azaltabilirdi ama hiç gerekli değil. Siz budamaya devam ettikten sonra ağacınızı istediğiniz boyda tutabilirsiniz. |
02-03-2016, 01:18 | #33 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-12-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 47
|
Paylaşım harika olmuş Sn. gilan, meyve fidanlarını dikmeden önce tekrar tekrar bu sayfaları okuyacağım. Fakat çekindiğim bir konu var; normalde doğru olarak bilinen eski ve yanlış yöntemleri bile bilmeyen, hayatında ilk kez fidan dikecek olan ben, acaba yeni olan bu yöntemle başarılı olabilir miyim ki? Denemeden de öğrenemeyeceğimi biliyorum, inşallah başarılı oluruz ve her birimizin bodur bodur, sevimli meyve ağaçları olur Elinize, dilinize sağlık... |
02-03-2016, 11:57 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Sayın gilan, gerçekten ilginç ve faydalı bir konu açmışsınız. Teşekkür ederim. Paylaşımlarınızın devamını dilerim. |
23-04-2016, 08:22 | #36 |
Ağaçsever
|
Çok güzel paylaşım olmuş, çok teşekkürler. Ben de balkonda saksıda meyva ağacı yetiştirmeye çalışıyorum. Sizinkinin boylarında bir fuyu ağacım var. Üzerinde 7 tane meyva oluştu, meyva seyreltmesi yapmalı mıyım acaba? |
23-04-2016, 19:16 | #37 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Trabzon hurmasının başlığına da göz atabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/subtrop...eri/1909-8.htm |
|
23-04-2016, 21:04 | #38 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 54
|
Küçük bir bahçem var
Merhaba, Konuyu gördüğümde çok ilgimi çekti, 400m2 bahçe, konteynır için ayrılacak yer, arılar, sebzeler için ayrılacak alan ekmek istediğim ağaçların çokluğunu hesaplayınca tam aradığım konuyu buldum dedim. Dikkatlice okuduktan sonra denemeye karar verdim ve fidanların bir kısmını ektim, umarım başarılı olurum. Konuyu açan ve burada bilgilerini paylaşan gilan a ve konu hakkında paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim. |
23-04-2016, 23:32 | #39 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 54
|
Küçük bir bahçem var 2
Bahçeye ve Fidelere ait fotoğraflar |
25-04-2016, 05:56 | #40 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ayhank, bu teknikleri aramızda en ciddi uygulayan siz oldunuz. Paylaştığınız için çok teşekkürler. Umarım tam istediğiniz gibi gelişirler. Gelişmeleri de düzenli olarak paylaşırsanız hepimiz için çok faydalı olur. |
25-04-2016, 09:30 | #41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
|
3x9 mt ye 12 fidan şeması. Acaba 27 mt ye 3x27 mt 36 fidan dikilebilir mi ? Yoksa her 9 mt de ekstra boşluk mu bırakmalıyız ? |
25-04-2016, 19:56 | #42 |
Ağaç Dostu
|
Ekstra boşluğa gerek yok. Sırayı istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Yalnız sanırım o şemanın ölçülerini çevirirken hata yapmışım. 9 değil de yaklaşık 11 metreye tekabül edecek. Sıralı dikimde her iki fidan arasında önerilen mesafe 90 cm (36 inch). Örnek uygulama: Kaynak: Hedgerow | Dave Wilson Nursery |
25-04-2016, 19:59 | #43 |
Ağaç Dostu
|
Bu da çok ilginç bir uygulama olmuş. Değişik türlerde elma ağaçları. Gelişmiş halini de görmek gerek. Kaynak: Hedgerow | Dave Wilson Nursery |
29-04-2016, 07:26 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
Sn. Gilan, Bunlarda benim şubat ayında diktiğim elma ve ayvam. 45 cm'den kesmiştim ve gayet güzel tepeye yakın dallar verdiler. Ama sorun aşağıdan da verdiler Onları koparmak konusunda emin olamadım. Bu sene dikildiği için, kök yapsın diye bırakmalı mıyım yoksa üst dalların enerjilerini çalıyor diye koparmalı mıyım? Birde aynı soruyu üstte bir birine çok yakın bir çok dal için soracağım. Beğendiğim açıda 3 ya da 4 tanesini bırakıp kalanını temizlemeli miyim? |
29-04-2016, 07:59 | #45 |
Ağaç Dostu
|
Kök yapsın ne demek? Alttaki dallar nasıl kök yapmaya fayda sağlayacak ki? Normalde tepe olarak seçtiğiniz noktada 3-4 tane güzel açılı dal bırakıp gerisini temizlemeniz öneriliyor. Hem üstteki kalabalık dalları, hem de alttakileri. Ama tabii önerileri dinleyip dinlememek sizin seçiminiz. Şu mesaj tam bu konudan bahsediyor: http://www.agaclar.net/forum/1433360-post15.htm |
29-04-2016, 09:06 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
Yani daha çok fotosentez, henüz bu sene dikilmiş bir fidan için daha fazla enerji ve daha gelişmiş bir kök yapısı sağlar demek istemiştim. Ya da tam tersi kısıtlı kökler bu kadar çok yaprağı besleyemez duruma da gelebilir. Bunu anlamaya çalışmıştım. Tavsiye edilene uyayım ben. Birde yeni aldığım fidanları budamak için geç mi kaldım acaba? Birisi hicaz narı ve sanırım iki yıllık. Henüz çok genç. Diğeri ise tahiti lime, dalları çok kötü gelişmiş. Ama meyveleri var üzerinde kıyamadım ona. Bir de bodur mayer limonu var. Zaten epey bir alttan güzel bir çatalı var. Buna seneye budama yapsam mı yoksa zaten var olandan devam mı etmeliyim bilemedim. |
29-04-2016, 17:49 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Hmm... Daha fazla fotosentez kaygısı güzel bir düşünce, benim aklıma gelmemişti. Ama hayır, o nedenle bırakmamak lazım. Bu teknikler turunçgiller için geçerli değil. Onları ayrıca araştırmalısınız, benim de bilgim yok. Nar için ise, yanlış hatılamıyorsam, zaten doğası gereği çok boylanmadığı için gerek yok diyordu okuduğum kitap. |
30-04-2016, 13:10 | #48 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2008
Şehir: Usa
Mesajlar: 29
|
Daha güçlü kök yapısı dalların da hızlı gelişimine yol açabilir, bu da istenen bir durum değil galiba. |
03-05-2016, 11:45 | #49 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Verdiginiz bilgiler çok değerli sevgili gilan, sizin ve bu tekniği uygulayanların sıkı takipçisi olacağım. |
|
24-05-2016, 22:59 | #50 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 54
|
Bu teknikte edilebilecek türler
Merhaba, Bu teknik uygulanarak tüm türler ekilebilirmi, Örneğin; badem, incir, dut ya da ceviz gibi türler de 50 cm aralıklarla 4 lü gruplar halinde ekilebilirmi. Açık kök olarak zamanında temin edemediğinden bunları henüz dikmedim, malum sebze bahçesini yetiştirmek gerekiyordu. Şimdi sıra eksik meyve fidanları bu tamamlamaya geldi, konu hakkında bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Düzenleyen ayhank : 25-05-2016 saat 22:04 |
25-05-2016, 06:49 | #51 |
Ağaç Dostu
|
İncir için mümkün olduğunu biliyorum, kitaplarda geçiyor. Dut için de olacağını tahmin ediyorum. Ama badem ve ceviz hakkında bilgim yok. Onların da yaz budamasıyla bodur tutulabildiğini biliyorum ama çoklu dikim için bir sakıncaları var mı bilmiyorum. Bu arada ek olarak, bu teknikleri bulan kişi 4'lü de dikim yapılabildiğini ama kendisinin en yüksek verimi 3'lü gruplarda aldığını söylemişti. |
25-05-2016, 16:33 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-05-2015
Şehir: Yalova - Balıkesir
Mesajlar: 118
|
Konunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Başta Sayın gilan ve diğer paylaşımda bulunan arkadaşlara teşekkür ederim. |
30-05-2016, 20:25 | #53 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 54
|
Alıntı:
Kışa doğru tek sıra ya dönebilir miyim sizce ne dersiniz. |
|
30-05-2016, 21:32 | #54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
|
Sevgili gilan, emeğiniz için teşekkürler. Çok kıymetli bilgiler bunlar. Umarım uygulama şansım olur. |
31-05-2016, 19:28 | #55 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzgün budama ile 3'lü 4'lü dikimde denge sorunu yaşanmamalı. Hiç öyle bir durum okumadım. Ama tabii kendi tecrübelerimden konuşma şansım da yok. Hepimiz bu tekniklerde çok yeniyiz. Ben grup halinde dikimleri tek sıraya göre daha çok seviyorum ama bu da kişisel bir tercih. İlla taşımak istiyorsanız dediğiniz gibi bu kış bunun için son şansınız olacaktır. Zor olur ama mümkün. |
|
07-06-2016, 00:45 | #56 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: mugla
Mesajlar: 16
|
Harika bir paylaşım olmuş.En kısa zamanda 4 çeşit şeftali ile bu tekniği deniyeceğim. |
30-10-2016, 16:28 | #57 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-11-2013
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 46
|
Sayın gilan merhaba, Konuyu dün gördüm ve atladığım bir kısım olmaması için defalarca baştan itibaren okudum. Bahçeme önümüzdeki yıl dikeceğim meyve ağaçları yaklaşık 400m2 alan kaplıyordu. Bu yöntem sayesinde büyük bir alandan tasarruf edeceğim. Fakat biraz önce kafama bir soru takıldı. Ağaçların bodur kalmasını sağlamak için, Temmuz ayında budama yapılması gerektiği yazıyor. Peki Temmuz - Ağustos aylarında hasat alınacak ağaçların budaması nasıl olacak? Biz normal budamamızı yapacağız, meyve seyreltmesi de aynı anda yapılmış mı olacak? (Meyve seyreltmesi tek daldaki bürün meyvelerin alınmasıyla başarılı olabilecek bir işlem olduğunu düşünmüyorum.) Bir de, kitabın siparişini Amazon' dan vermeyi düşünüyorum. Kitapta meyve türleri için önerilen dikim ve bakım teknikleri ayrıntılı olarak anlatılıyor mu? Şimdiden teşekkür ederim. Düzenleyen Hellmarch : 30-10-2016 saat 16:29 Neden: İmla |
08-12-2016, 08:57 | #58 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Sn. gilan, konuyu yeni keşfettim zaten forumda da çok eski sayılmam. Çok müthiş bir konu, özellikle benim gibi evinin küçük bahçesinde her santimetrekareyi değerlendirme çabasında olanlar için. Aslında bahçeme alıp Ekim ayında diktiğim tam ve yarı bodur meyve fidanlarını almadan önce konuyu görmüş olmayı çok isterdim. Neyse yine de ilave dikimlerle bir kısmını çoklu dikime çevirmek ve boylarını alçak seviyede tutabilmek konusunda çok yardımcı olacağını düşünüyorum, umarım bu teknikleri doğru uygulayabilirim. Ayrıca sizin konuyu aktarmada kullandığınız akıcı dil ve anlatım sayesinde bir çırpıda okunabiliyor. Tekniğin 35 yıldır bizzat uygulayıcısıyla yüz yüze görüşebilmiş olmanız da çok güzel olmuş. Sizin trabzon hurmaları ne alemde? Meyve alabildiniz mi? Paylaşımlarınızın devamını merakla takip ediyorum. |
18-01-2017, 21:45 | #59 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merhabalar Hellmarch, kusura bakmayın, sorunuzu ancak gördüm. Temmuz'da yapılan budamada ister istemez meyveli dallar da gidecek. Bu nedenle budamadan vazgeçilmemesi gerektiğini özellikle vurguladılar. Aslında meyveleri görüyor olmak budama kararlarını verirken işe yarayabilir. Örneğin aynı tarafa uzanan 2 dal varsa ve birini kesmek gerekiyorsa, verimi daha iyi olanı bırakıp diğerini kesebilirsiniz. Ağacın boyunun 3-5 yıl içinde oturduğunu, bu süreden sonra daha az miktarda budamayla bodurluğunun korunduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla bu acımasızca budayacağımız zaman çok uzun değil neyse ki. Temmuz budaması sizin de dediğiniz gibi meyve seyreltmesini halletmiyor. Kalan dallarda hala seyreltme yapmak gerekiyor. Kitaptan örnek öncesi ve sonrasını gösteren seyreltme fotoğrafları ekledim. Her grubu sadece tek bir meyve kalacak kadar seyreltmeyi, elma ve şeftali gibi iri meyvelerde ise her iki meyve arasında bir karış mesafe bırakmayı tavsiye ediyorlar. (Böylece hem meyveler daha iri büyüyebiliyor, hem de zararlılar da bir meyveden diğerine geçememiş oluyor.) Katıldığım eğitimde de %75 oranına kadar seyreltme yapmak tavsiye edilmişti. Bahsettiğim kitapta her meyve türü ayrı ayrı anlatılmıyor. Hepsi için geçerli olan dikim teknikleri, toprak türlerine göre dikkat edilecek hususlar, aşılamada kullanılan değişik anaçların özellikleri, ilk yıl budaması, sonraki yıllarda bakım, gübreleme, sulama ayrıntılı olarak anlatılıyor. Aklıma gelmeyen başka konu başlıkları da vardır kesin. Eğer bir tür için farklı bir durum varsa not ediliyor. Yalnız kitap en çok elma, armut, şeftali, kayısı, incir, Trabzon hurması, kiraz, erik, nardan bahsediyor. Turunçgiller ile ilgili sadece tek sayfa var. Pişman olacağınız sanmam. Ben sayfa atlamadan okudum ve çok şey öğrendim. |
|
18-01-2017, 21:55 | #60 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilgilerin işe yaradığını görmek, beni paylaşım yapmak konusunda motive ediyor. Trabzon hurmalarından ilk yıllarında meyve alamadım. Üçünde de birer meyve oluşumu vardı ama üçü de büyütmeden döktü. Bu sene tadabiliriz umarım. Trabzon hurmalarımın yaz budaması fotoğrafları: Öncesi / Sonrası Yeni büyüyen dalları yaklaşık olarak yarı boyundan, dışa bakan bir göz üzerinden kestim. |
|
Etiketler |
bodur, budama, budama zamanı, meyve ağaçları, meyve fidanı |
|
|