agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   mantar yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/mantar/5002.htm)

GOKHANANKARA 24-04-2011 17:36

merhaba arladaşlar, mantar yetiştiriciliği ile ilgili görüşebilieceğim Ankara'lı bir arkadaş varmı acaba? yüzyüze görüşmek isterim. teşekkürler.

the_mc 25-04-2011 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GOKHANANKARA (Mesaj 791525)
merhaba arladaşlar, mantar yetiştiriciliği ile ilgili görüşebilieceğim Ankara'lı bir arkadaş varmı acaba? yüzyüze görüşmek isterim. teşekkürler.

ne gibi problemlerin var bana pm atabilirsin.

the_mc 25-04-2011 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alpix (Mesaj 771554)
kullanılıyorda o sert ağaçtalaşına hangi maddeler hangi oranda ekleniyor onu bilmiyorum

sert ağaç talaşları kayın meşe gürgen vs. gibi ağaçlara azot oranını ayarlamak için 3 de 1 kepek katılıyor başkada degişik denemeler yapılıyor ama standart bu şekilde.

the_mc 25-04-2011 18:56

başka sorular için konuya yazdıktan sonra bana pm atabilirsiniz?

smarty17 29-06-2011 23:09

Mantar setleri ile ilk hasadı ne zaman yaparız ve nereye pazarlarız ? 5 kit ile başlamak iyi mi ve ne kadar sürede kendisini amorti eder ?

AÇakıcı 30-06-2011 15:58

agro mantar için soruyorsan ben o firmanın yetkilisi değil müşterisiyim :)) genelde hobi amaçlı üretim kitleri var ama yüklü miktarda alacaksanız bence öncelikle mutlaka eğitim almalısınız o firma eğitim de vermektedir. ilgili bir çok üniversite ve yayçep benzeri bir çok kurum ve kuruluş da mantar yetiştiriciliği eğitimi veriyor. google dan arattığınızda bulabilirsiniz. mantardan daha çok kompost üretimini çok iyi yapabilmek önemli sonra da misel alıp uygun ortamda yetiştirirsiniz... sanırım sadece üretim kitleri alıp yetiştirmek maliyetli olur

Hayalet_71 08-09-2011 18:46

kendim istiridye mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum sizin tavsiyeleriniz alırsam sevinirim bu işte tecrübeli olan arkdaşlar iyi çalışmalar dilerim.

adem_09 17-01-2012 10:21

mantar
 
1 Eklenti(ler)
Selam arkadaşlar
Ben kompostumu kendim üretiyorum.
Mantar üretimini yeni baslayacak arkadalara tavsiyem 1 veya 1,5 tonla baslayın. Kompost aldığınız firmanın kompostunun verimi nasıl üretimi nasıl oluyor bakarsınız. Kendinizin yaptığınız kompost nasıl oldu verimini bakarsınız.

rerkel 17-01-2012 11:34

Mantar yetiştiriciliği
 
1 Eklenti(ler)
Mantar yetiştiriciliği konusunda merak ettikleriniz ve yetiştirilebilen mantar çeşitleri ile ilgili olarak erkel.net.tr sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Misel ve hobi kit satışı da yapılmaktadır.

gulshenisa 18-01-2012 22:45

bizim kultur mantari uretim tesisimiz var istridye uretimine donmeyi dusunuyoruz daha temiz oldugu icin yanliz toptan alim nasil onu ogrenmek istiyorum..

adem_09 18-01-2012 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulshenisa (Mesaj 901151)
bizim kultur mantari uretim tesisimiz var istridye uretimine donmeyi dusunuyoruz daha temiz oldugu icin yanliz toptan alim nasil onu ogrenmek istiyorum..

sayın gulshenisa
İstiridye mantarının alıcısı oluyor . Bulunduğunuz yerdeki mantar alıcılarınla görüşüp onları verebilirsiniz.

adem_09 19-02-2012 09:16

Arkadaşlar bu işi yapan arkadaşlar açıklama yapsın . Baskalarını çok güzel açıklamış demelerine gerek yok . Tecrübelerini paylaşsınlar.

kompost yapımı samanın içine talaş , kepek , alçı koyacaksınız . Bu karışımı 80 derece sıcaklıkta suyun içinde yaklaşık 60 dakika bekleyecek . Suyunu süzdereceksiniz nem oranı yüzde 70 civarında olması gerekiyor anlmanız için samanı elinizin arasını aldığınızda parmaklarınızın arasından su damlamayacak ve sıcaklığı 20 derece düştüğünde ekimi yapabilirsiniz. Tohumu 100 kilo kompost tun içine en az 2 kilo tohum atmanız yeterli olur.
oranları:
yüzde 45 saman
yüzde 45 talaş kalın talaş olursa ince talaş olursa fazla koymayınız
yüzde 5 ile 8 arası kepek
yüzde 2 alçı

my1981 19-02-2012 09:42

Sn adem 09 sana bir sorum olacak. Acaba ürettiğin kompostlarda poşetlerde yeşil küflenme oluyormu.

adem_09 19-02-2012 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 913832)
Sn adem 09 sana bir sorum olacak. Acaba ürettiğin kompostlarda poşetlerde yeşil küflenme oluyormu.

Sayın my1981 bu sene yaptığım kompostlarda yeşil küf olmadı diyecek kadar az . Bu ayı kadar parti parti yaptığım kompostların toplamı 1600 poset oldu. Yeşil küf olan torba sayısı 10 adet olmuştur. Her yaptığım kompost tutuyor.
Sarmayıp çöpe attığım kompost olmadı . Yeşil küf olan torbalardan da mantar aldım.

my1981 19-02-2012 14:40

Sn. adem 09 sakıncası yoksa kendi üretim şeklinizden biraz bahsedebilirmisiniz. Şunu merak ediyorum 80 derecede en az 60dk. beklettiğinizi söylemişsiniz bu kısımdaki kapasiteniz nedir. Kendi yaptığım şekli kısaca anlatayım. Şu bir tonluk küp şeklinde bir varilim var ona 2 balya saman 1 çuval ince kavak talaşı 4-5kg da kepek koyup karıştırıp ıslıyorum. 3 gün sonra bu karışımı soğan çuvallarına doldurup normal 200litrelik bir teneke varilde ateşte haşlıyorum. Toplam 15-16 çuval ürün oluyor ve haşlama variline ancak 3 çuval sığıyor. Yani haşlama faslı 5 partide bitiyor. Tabii bütün bu işi yanlız kardeşimle ben yaptığımız için gün yetmiyor. Bu yüzden kapasite çok küçük kalıyor. Benim bu işten anladığım günlük en azından bu yaptığımın 4-5 katı kompost yapmalıyımki bir getirisi olsun. Yoksa bu şekilde az az ürün alıyorsun bir kıymeti olmuyor. Birde ilk başlarda en küçük toz şeker torbalarına yapıyordum haliyle işçilik alıp başını gidiyordu sonra değişik boyutlarda torbalar denedim hepsinde de sarım oldu ve torba büyüdükçe işçilikte azaldı. Sizin kullandığınız poşet boyu ne acaba. İlk başlarda sarım yapması için ayrı bir yere koymuyordum ama son denemelerimde ufak karanlık bir odada sıcaklığı 25-30 derece arasında bekletmiştim 18. güde bile sarım tamamlanmış mantar çıkmaya başlamıştı çok sevinmiştim ama odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtınca bir kıymeti olmuyo. Sizinde aytı bir sarım odanız varmı. Yeşil küf meselesinide şunun için sormuştum internetten indirdiğim bir kaynakta yazıyordu eğer haşlamayı çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yapınca bu problemin daha çok meydana geldiği ama 50-60 derece aralığında maksimum 30dk. lık haşlamanın yeterli olacağı yazıyordu denedim hakikatende öyle oldu. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

adem_09 19-02-2012 15:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 913909)
Sn. adem 09 sakıncası yoksa kendi üretim şeklinizden biraz bahsedebilirmisiniz. Şunu merak ediyorum 80 derecede en az 60dk. beklettiğinizi söylemişsiniz bu kısımdaki kapasiteniz nedir. Kendi yaptığım şekli kısaca anlatayım. Şu bir tonluk küp şeklinde bir varilim var ona 2 balya saman 1 çuval ince kavak talaşı 4-5kg da kepek koyup karıştırıp ıslıyorum. 3 gün sonra bu karışımı soğan çuvallarına doldurup normal 200litrelik bir teneke varilde ateşte haşlıyorum. Toplam 15-16 çuval ürün oluyor ve haşlama variline ancak 3 çuval sığıyor. Yani haşlama faslı 5 partide bitiyor. Tabii bütün bu işi yanlız kardeşimle ben yaptığımız için gün yetmiyor. Bu yüzden kapasite çok küçük kalıyor. Benim bu işten anladığım günlük en azından bu yaptığımın 4-5 katı kompost yapmalıyımki bir getirisi olsun. Yoksa bu şekilde az az ürün alıyorsun bir kıymeti olmuyor. Birde ilk başlarda en küçük toz şeker torbalarına yapıyordum haliyle işçilik alıp başını gidiyordu sonra değişik boyutlarda torbalar denedim hepsinde de sarım oldu ve torba büyüdükçe işçilikte azaldı. Sizin kullandığınız poşet boyu ne acaba. İlk başlarda sarım yapması için ayrı bir yere koymuyordum ama son denemelerimde ufak karanlık bir odada sıcaklığı 25-30 derece arasında bekletmiştim 18. güde bile sarım tamamlanmış mantar çıkmaya başlamıştı çok sevinmiştim ama odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtınca bir kıymeti olmuyo. Sizinde aytı bir sarım odanız varmı. Yeşil küf meselesinide şunun için sormuştum internetten indirdiğim bir kaynakta yazıyordu eğer haşlamayı çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yapınca bu problemin daha çok meydana geldiği ama 50-60 derece aralığında maksimum 30dk. lık haşlamanın yeterli olacağı yazıyordu denedim hakikatende öyle oldu. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın my1981
Kaynatarak yapması zor oluyor ama yapacak birşey yok. Araştırmam devam ediyor daha basit nasıl yapılır . Kuluçka odam ayrı siz 25 30 derece yazmışsınız.
27- 28 derece ve üstü sıcaklıklar tehlikeli torbanın iç sıcaklığı 2 derece yukarı olduğunu düşürnürsek misellerin sıcaktan ölümü meydana gelir . Sıcaklığı 20 - 24 derece olması gerekiyor. Üretim odasının kapasitesi 1200 torba bunu tonaj olarak hesablarsak 12 ton üstü kompostum var.Üretim odasının resimlerini merak ediyorsanız facebook adresiniz varsa Adem PEHLİVAN olarak arayıp bakabilirsiniz.

mrduran 19-02-2012 17:23

Merhabalar efendim,

Balkonumdan başka tarla ve bahçem yok ama vaktim çok. Araştirmalara daha çok vakit ayırabiliyorum dolayısı ile. Nasip olurda bir karış toprağım olur falan diye not etmedeyim çokca şeyleri, ilgili/ilgisiz:))).

Mantar ile şimdilik ilgim yok.

Bulduklarım;

HER TÜR ÜRETİM VE YETİŞTİRMEDE;
TARIM BAKANLIĞI Tadef
ve MANTAR İLE İLGİLİ HER TÜR BİLGİ KAYNAĞI
Site haritas

============================

Mantarlar hakkında yanlış bildiklerimiz. Doğrular ve Yanlışlar;
Yanl bilinenler
=================

Mantarlar Hakkında Genel Bilgi ve Morfolojik Özellikleri
http://www.makale.web.tr/download/Mantarlar.pdf

VE

BURSA (İNEGÖL) ÇEVRESİNDE YETİŞEN ZEHİRLİ İLE,YENEN MANTARLAR ÜZERİNDE SİSTEMATİK,MORFOLOJİK VE EKOLOJİK İNCELEMELER.
http://www.bsm.gov.tr/docs/halk_sag_makale_8.pdf

VE

MANTAR ZEHİRLENMELERİNE (MİSETİZİM) GENEL BAKIS
http://www.teb.org.tr/images/upld2/e...hirlenmesi.pdf
=============
Türkiye'de yetişen yenilebilir mantar türleri;
Kuzu Göbeği Mantarı -Kuzu Mantarı -Domalan -Sütsüz Mantar -Kanlıca Mantarı-Tirmit -Çörek Mantarı -Kaypak Mantar -Öküz Mantarı -Melez Mantarı
Doru Renkli Mantar -Çam Kabara Mantarı -Kar Çanı -Bal Mantarı -Değişken Renkli-Çayır Mantarı -Karakız Mantarı -İmparator Mantarı -Şemsiye Mantarı -Posteki Mantarı-İstiridye Mantarı -Kayın Mantarı -Yumurta Mantarı -Borazan Mantarı -Kıvırcık Mantarı-Biftek Mantarı -Kükürt Mantarı -Pullu Mantarı -Sığır Dili -Dede Sakalı

görsel; Fotoraflar
kaynak. Trkiyenin Yenen Mantarlar

Gerisi de var ve geliyor...

mrduran 19-02-2012 17:25

BESİ DEĞERLERİ
BAZI KÜLTÜR MANTARLARININ (Ag_aricu. bispqrus, ıgaricus campestris ve Agaricus bitorquis) BESIN DEGERI UZERINDE INCELEMELER
http://www.ejvs.selcuk.edu.tr/cms/dokuman/79/3-2d.pdf
===============



BURSA VE İNEGÖL HALK PAZARLARINDA SATIŞA SUNULAN MANTARLARIN ARAŞTIRILMASI
http://www.bsm.gov.tr/docs/halk_sag_makale_2.pdf
========================

Mantar Ekolojik İstekleri
Mantar Ekolojik İstekleri (Agaricus bisporus) | Bahçe Bitkileri Bahce Peyzaj Süs Bitkileri Organik Tarım Ziraat
====================

Mantarların yetişme yerleri ve Gelişme Ortamları;
Mantarlarn yetime yerleri
================



Yetiştiriciliği
Tarım bakanlığı
Tarım Bakanlığı TR Bitkisel_Uretim : Mantar Yetiştiriciliği

ve
KULTUR MANTARI YETISTIRICILIGl VE HASTALIKLARl
Kltr Mantar Yetitiricilii

ve

SAMSUN VALİLİĞİ
Tarım İl Müdürlüğü
MANTAR
YETİŞTİRİCİLİĞİ 2006 yılı
http://www.samsuntarim.gov.tr/yayinlar/kitap/mantar.pdf

ve 2010 yılı
http://www.samsuntarim.gov.tr/teknik...hce/mantar.pdf

ve
Bingöl İl tarım Müd.
Mantarı Yetiştiriciliği

mrduran 19-02-2012 17:27

DÜNYA VE TÜRKİYE’DE KÜLTÜR MANTARCILIĞI VE GELİŞTİRİLMESİ
http://www.artvin.edu.tr/karok3/III....08-1216%29.pdf
=========================

ORGANiK KAYIN MANTARI (Pleurotus Spp.) YETİŞTİRİCİLİĞİ

http://orgprints.org/19276/1/Organik...ili%C4%9Fi.pdf
============================


Agaricus bisporus Üretiminde Ağaç işleme
Sanayi Atık Maddeleri ve Humik Asit
Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkisi
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/46-2.pdf

ve
Agaricus Bisporus (Lange) Sing.
Yetiştiriciliğinde Alternatif Aktivatör Madde
Ve Örtü Materyallerinin Kullanılabilme
Olanakları
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/45-6.pdf

ve


DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI
http://fbe.erciyes.edu.tr/mka-2005/d...sal-deg-or.pdf

ve
Kültür Mantarı (Agaricus bisporus (L.) Sing.)
Yetiştiriciliğinde Çay Atığı ve Buğday Sapı
Karıştırılmasından Hazırlanan Kompostların Kullanımı
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/73-6.pdf

ve
KÜLTÜR MANTARI Agaricus bisporus (Lange) Sing'in
YETİŞTİRİLMESİNDE HAMMADDE OLARAK KULLANILAN
ATIK BUĞDAY SAPI KOMPOSTONUN ORGANİK GÜBRE
OLARAK FİDAN ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/9-5.pdf

ve
TARIM BILIMLERI DERGISI (1996) 2 (3),1-6
Çeşitli Yetiştirme Ortam Parametrelerinin A. bisporus (Lange) Sing.
Verimi Üzerindeki Etkileri
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergil...1282/14799.pdf

muratozt 20-02-2012 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 913909)
Sn. adem 09 sakıncası yoksa kendi üretim şeklinizden biraz bahsedebilirmisiniz. Şunu merak ediyorum 80 derecede en az 60dk. beklettiğinizi söylemişsiniz bu kısımdaki kapasiteniz nedir. Kendi yaptığım şekli kısaca anlatayım. Şu bir tonluk küp şeklinde bir varilim var ona 2 balya saman 1 çuval ince kavak talaşı 4-5kg da kepek koyup karıştırıp ıslıyorum. 3 gün sonra bu karışımı soğan çuvallarına doldurup normal 200litrelik bir teneke varilde ateşte haşlıyorum. Toplam 15-16 çuval ürün oluyor ve haşlama variline ancak 3 çuval sığıyor. Yani haşlama faslı 5 partide bitiyor. Tabii bütün bu işi yanlız kardeşimle ben yaptığımız için gün yetmiyor. Bu yüzden kapasite çok küçük kalıyor. Benim bu işten anladığım günlük en azından bu yaptığımın 4-5 katı kompost yapmalıyımki bir getirisi olsun. Yoksa bu şekilde az az ürün alıyorsun bir kıymeti olmuyor. Birde ilk başlarda en küçük toz şeker torbalarına yapıyordum haliyle işçilik alıp başını gidiyordu sonra değişik boyutlarda torbalar denedim hepsinde de sarım oldu ve torba büyüdükçe işçilikte azaldı. Sizin kullandığınız poşet boyu ne acaba. İlk başlarda sarım yapması için ayrı bir yere koymuyordum ama son denemelerimde ufak karanlık bir odada sıcaklığı 25-30 derece arasında bekletmiştim 18. güde bile sarım tamamlanmış mantar çıkmaya başlamıştı çok sevinmiştim ama odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtınca bir kıymeti olmuyo. Sizinde aytı bir sarım odanız varmı. Yeşil küf meselesinide şunun için sormuştum internetten indirdiğim bir kaynakta yazıyordu eğer haşlamayı çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yapınca bu problemin daha çok meydana geldiği ama 50-60 derece aralığında maksimum 30dk. lık haşlamanın yeterli olacağı yazıyordu denedim hakikatende öyle oldu. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın my1981,

Haşlamayı 200 litrelik varilde ateşte yaptığınızı yazmışsınız. bu varilde sıcaklığı 50-60C de nasıl sabit tutabiliyorsunuz bir tekniği varmı, bende deneme amaçlı olarak yapmak istiyorum. ayrıca istiridye mantar misellerini hangi firmadan alıyorsunuz. şimdiden teşekkürler.

my1981 21-02-2012 13:43

Sn. muratozt
Sıcaklık zannettiğiniz karda hızlı yükselip inmiyor bir tane termometre mutlaka edinin, ateşi fazla harlamadan 50 derceye inince inceden iki odun atın yeter. Ayrıca konuyla ilgilenen tüm arkadaşlara tavsiyem hazır kit yerine bu şekilde üretim yapmak işi sıfırdan yapınca daha zevkli oluyor. Bu arada hiçbir firmayla alakam olmadığı ve reklam yapmak istemediğim için firma ismi vermiyorum.

serdar1 12-09-2012 22:50

Dişbudak Alakaz mantarı
 
4 Eklenti(ler)
Dişbudak diğer adı cinar olan sulak alanları seven ağaçta yetişen Alakaz mantarı nın yetiştiği ağacı yol çalışmaları sebebiyle kesilmesi , mantarı bu ağaç da sürekli büyüdüğünü görüp her ürününü toplayan bu ağacın bir kaç kütüğünü binbir güçlükle evinin altına taşıyan bacanağım kütükten tekrar mantar elde etmesi. Mantar kütlesi 3 kğ kadar olup yemesi harika olan Alakaz mantarının resimleri sizlerle paylaşmak istedim.

serdar1 12-09-2012 22:55

2 Eklenti(ler)
Resimlere devam mantarın yarısını aldım yarın afiyetle sötesini yapı yiyeceğim.

serdar1 13-09-2012 14:48

Alakaz mantarı
 
1 Eklenti(ler)
mantar pişirildi afiyetle yendi harika et tadında nerdeyse

seracı_06 23-09-2012 16:10

arkadaşlar bana apartmanın bodrum katında mantar yetiştirme konusunda yardımcı olursanız sevinirim..
mesela hangi tür mantar tohumu ?
şimdiden teşekkür ederim.

baydo50 30-10-2012 09:16

kompostların 13. günü bir ilerleme yok torbalaRDA hafif misel etrafnda beyazlama var normal mi yavaş mı ilerlyr sizce

Atrex 07-11-2012 10:34

Bodrum katında hangi tür mantarın üretimini tavsiye edersiniz?

suplilumas 08-11-2012 12:18

Arkadaşlar bodrum katları karanlık ve nemlidir mantar yetişir diye düşünmeyin. Işık ve ne mantarın istediği oranda olmazsa hiç bir türü yetiştiremezsiniz. Ortamı ayarladıktan sonra da bodrum ya da çatı katı olması fark etmez kültürü yapılan mantarların tamamını yetiştirebilirsiniz.

fideüreticisi 11-06-2013 08:24

güzel paylaşım

sedatamca 11-08-2013 15:39

Evde mantar miseli nasıl hazırlanır??
 
Selam arkadaşlar ben mantar üretimi hakkında biraz bilgi almak istiyorum evde kayın mantarı veya kültür mantarı miseli nasıl hazırlayabilirim bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varmı ..

İsml_tr 29-12-2013 07:50

Merhaba, Deneme üretimi yapmak için planlama aşamasındayım. Yaklaşık 3 aydır internette araştırıp duruyorum. İzmir'de bazı üreticilerle görüştüm. Üretim yerlerini gezdim. Sonuç olarak şöyle bir sonuca ulaştım.

Mantar yetiştirmek için, başından sonuna kompostun hazırlanması, starilizasyonu, sahip olduğum 25 m2 lik eski bir köy evinde ısı - ışık - nem açısından kontrol edilebilir bir üretim ortamının hazırlanmasından sonra deneme üretimine başlamam gerekir.

Deneme üretimi sırasında neden sonuç ilişkisini anlayabileceğim şekilde kayıt tutarak mantar üretimi konusunda kabul edilebilir bir bilgi seviyesine ulaşabilirim sanırım.

Bu noktada, yeni üretim yapmış arkadaşlar yaşadıkları sıkıntıları paylaşırsa yol göstermiş olurlar. Bu aşamada her türlü yardım, teknik destek çok işime yarar doğrusu.

***

genesus 19-01-2014 13:17

S.a bu bin cuval size kac kac kazandırdı ve malınızı nası pazarladınız acarmısınız biraz lütfen?

genesus 19-01-2014 13:19

Arkadaşlar bildiğniz en ğüvenilir tarım koparatifi hanğisi ?

genesus 19-01-2014 13:42

Sn erhan62
58 derecede nadıl dezenfenkte ediliyor onu acarmısınız
Alıntı:

erhan62

globald 27-01-2014 00:36

Adem bey verdiğiniz fomulde talaş oranını samanla aynı tutmamak lazım. bu şekildede olsada ticari ve seri üretimlerde misellerin ( mantar tohumu ) nefes almasını saylamak adına talaşı 45 değilde 25 lerde düşünmek gerekir. Hele hele ince talaş kesinlikle olmaz. Kalın kaba talaş olmalıdır arkadaşlar. kepek oranıda azaltılsa olabilir. kepek kışın biraz fazla katılmalı özellikle soğuk bölgelerde kompostu fazlaca ısıtır. Ama dikkat etmek lazım kompost iç ısısı 35 i geçmemeli kesinlikle

apollon 01-02-2014 21:20

insanları yanlıs yonlendırmeyın adem bey sızın anlattıklarınızın hıc bır tutar yonu yok buradaakı arkadasları bılmem ama benım gozumde sıfır bılgıye sahıpsınız ınsanların kafasını karıstırmayın bence

apollon 01-02-2014 21:24

arkadasım küf sudan dolayı gelir kuluçka evresinde lütven su namına hıc bırsey kullanma bırde havalandırma yapma sadece 2 gunde bır 5 dakıkalık bır havalandırma yeterlı ıc sıcaklıkla dıs sıcaklık farkı var ıse havalandırma ıhtıyacın yok demektır

sinbelaplim 05-02-2014 23:04

arkadaşlar dün hobi olarak 2 küçük torbaya kültür mantarı ektim. kompostunu 30 günde fermente ettikten sonra ekim yaptım. Yaptığım araştırmaya göre 14 günde misellerin kompostu sarması gerek. çünkü miseli biraz bol kullandım. Bundan sonrasında ise örtü toprağı aşaması geliyor. Evde örtü toprağını steril etme konusunda yardımcı olur musunuz?

maviben 28-08-2014 12:58

İstiridye mantar kompostu
 
Merhaba arkadaşlar.
Profesyonel anlamda istiridye mantarı ve kompost üretiyoruz. Bu işe ilgisi olan, hobi amaçlı kendi tüketeceği kadar mantar üretmeyi düşünen **** bu işi ticarete aktarıp kendisine geçim kaynağı yaratmayı düşünen arkadaşlara kompost konusunda yardımcı olabiliriz. Piyasada ve internet ortamında kompostların yapımı ve satışları hakkında çeşitli bilgiler bulabilirsiniz. Mühim olan kirli bilgi ile temiz bilgiyi ayırt edebilmektir.
Hali hazırda bireysel yetiştiricilere ve şirketleşmiş olan bazı üretici firmalara danışmanlık hizmeti veren bizler, kompost üretiminde ''garanti ürün'' vermeyi taahhüt ediyoruz. Kompostlarımız garantilidir.
Mail **** telefon yoluyla bizlere ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar...

Ziraat Müh. Murat DUMAN
mdumann@hotmail.com
0545 287 4167

ogrenci61 03-09-2014 11:39

Konu bence çok yararlı bir konu ama bilgiler karman çorman olmuş. Sayfalarca yazı var istediğim bilgileri bulmakta zorlanıyorum. Keşke genel bilgiler ilk mesajda toplanıp editlense çok güzel olur :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025