![]() |
arkadaşlar 180 m2 bir bodrum katı var mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum bu işin sadece hevesle değil çabayla, uygun ortamı bulmayla da ilgisi olduğunu biliyorum bu işi yapan arakadaşlardan 180m2 yere hangi sistemi kurmam gerektiğini ve bunun bana maliyetinin nekadar olacağını tahminen söylerlerse sevinirim.
|
arkadaşlar bana cevap verecek olan yokmu
|
Trüf mantarı ile ilgili bir başlık bulamadım, ama açsak ve bilgilerimizi paylaşsak çok güzel olur. Bizim ülkemizde dolaman diye biliniyor. Yurtdışında özellikle İtalyada kilosu 2500 eurodan başlayan türleri varmış. Bulmak için köpek yetiştiriyorlar. Besin değeri çok yüksek. Bir sitede truffle yapan fide görmüştüm. Uygun toprak yapısı oluşturulduğunda kökü truffle oluşturuyor. Fide satılıyor.
|
|
Yüksek ph. 7-8 civarı. Ortama kireç eklenerek sağlanabilir diyor.
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Türkiye'de benzer türleri var özellikle Konya'da .
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11548921.asp Yukardaki saksıdaki bitkinin yerini de "domalan otu" almış. Bu otun olduğu yerde bu mantar var. |
Bizim bu taraflarda Emirdağın köylerinde oluyor. 5-6 senede bir oluyor diye biliyorum. Hatta bir köy varmış, çayırlığı ihaleye çıkarıyormuş, dolaman olan.
|
Benim merak ettiğim domalan otu ile yukarda 45.mesajdaki bitkinin aynı olup olmadığı?
|
YOk değildir bence. O gerçektten ottur. Çünkü bildiğim dolaman çayırlıkta oluyor. Hatta bu sene kilosu 10 tlden satıldı. Çok boldu. Normalde 30-40 falan diye biliyorum. Patates gibi yemeğini yaptık . Lezzetli.
|
arkadaşlar sadece aileme yetecek kadar az miktarda ganoderma mantarı yetiştirmek istiyorum. bodrum katında uygun koşulları oluşturabileceğim boş alanım var. bu mantarın tohumunu nereden temin edebilirim acaba?
|
Alıntı:
Yalnız bu konuda ülkemizin en yetkili mantar uzmanlarından Jilber Barutçiyan, bu mantarla ilgili hiçbir bilimsel kanıt olmadığını ısrarla söylüyor, kendisinin yazdığı yazıları baştan sona iyice okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca burada da mantarla ilgili diğer konuları da görebileceğiniz ve kolayca sıralayıp, bulabileceğiniz bir listemiz var. Tüm bunları bence bir inceleyin sonra yine de kültürden üreteceğim diyorsanız, internetten ismiyle arattığınızda sonuç alabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. |
Mart 2010 geldi hala pazarlarda donbala dolamana naralarını duyamadık.
sanırım bu sene fazla olmayacak. Sizler de pazarlarda görür iseniz, buraya da aktarınız. |
Selam. Ben aranıza yeni katıldım. Size ilginç gelebilecek bir olay anlatmak istiyorum. Bahçe işlerinde pek iyi olmadığım için verim alamıyordum. Bahçeyi bir sene nadasa bıraktım ve Kasım ayında inek gübresi aldım. Gübre o sene aynı yerde kaldı. Yazın gübre çöktüğünde yaydım. Fakat olduğu yere sadece. Ocak ayında bahçede gezerken gübrenin içinde yüksek otların arasında kuzu mantarı çıkmıştı. hiç şüphe duymadan alıp pişirdim. Ve çocukluğumda yediğim o şahane lezzetli kır mantarlarının tadını buldum.
|
Kuzu mantarının miselini bulabilsem ben de deneyeceğim.
|
Alıntı:
|
selam dostlar. bir sorum olacak. yukarıdaki yazımda bahsettiğim gibi bahçeye attığım gübrenin içine mantar tohumları nerden karışmış olabilir. gübreyi inekleri olan bir arkadaşımdan aldım.arkadaş ineklerini kapalı ahırda bakıyor. küçükte bir ağılı var. yani ot ve yem verip bakıyor.gübrelerinide hemen ahır yanındaki bahçeye döküyor. mantar sporu ve tohum karışması imkansız. nasıl oluyorda bu şekilde mantarın yetişecek ortamı hazırlanmış oluyor. bu olay benim için çok ilginç. çünkü bu mantar işinden hiç anlamam. eğer bu konuyu aydınlatabilirseniz benim için mantar yetiştirme kolaylaşır. yani tohum aramadan mantar yetiştirebiliriz. potansiyel var ama kullanamıyorum. bahçe gübre ortam müsait. inşallah sayenizde aydınlanırım.NOT... bu siteyi bulduğum için çok seviniyorum.sağlıcakla kalın.
|
Mantar sporları her yerde, uygun ortam beklemedeler...
Alıntı:
Forumumuzun bu bölümünde mantarlar hakkında fikir sahibi olabileceğiniz güvenilir yazılar mevcut. Mantarlar ile ilgili diğer konulara da bu listeyi ve/veya forumumuzun arama bölümünü kullanarak ulaşabilirsiniz. Ancak yeni üye olduğunuzdan dolayı hepsinden önce hepimizin uyduğu kurallarımızı ve kullanım kolaylıkları bölümlerimizi okuyup, kendinizi de tanıttıktan sonra, temel Türkçe imla kurallarını yok sayan yazılarınıza biraz daha özen göstermeniz gerektiğini hatırlatmalıyım. Yazınızı alıntılarken bariz Türkçe hatalarını düzeltmeye çalıştım, ancak bunu her zaman ve herkes için yapamayacağımız için biraz gayret göstermenizi rica ediyoruz. Ortak yarar düşüncesiyle ortaya konup, yıllardır uyguladığımız kuralları hatırlattığım için kırılmayacağınızı umuyor, sağlık ve devamlılığınızı diliyorum. gece mantarlar hakkında hepimizin öğreneceği daha çok konu var diyen forum kişisi. |
Mantar sporunun(tohum dediğiniz) karışma ihtimalinin olmaması asıl ihtimal dışıdır. Spor yapı itibari ile çok hafif, toz zerreciği büyüklüğünde, mantarın azıcık ergenleşip lamellerini açtığı andan itibaren dünyaya saldığı rüzgarla uçabilir, uzun süre canlı kalabilir. Evimizdeki, buz dolabımızdaki soğuk ortamda dahi şapkalı olmasa da mantarlar(küfler) üreyip yayılır ki sporun ahırda bulunmasına da gerek yoktur. gübrenin beklediği süre zarfında soluduğumuz havada bile bulunan mantarların gübre üzerine konması beklenen birşeydir.
Şimdi sorabilirsiniz neden her gübre yığınında mantar oluşmuyor diye. Çünkü her gübre yığını istenilen nem-sıcaklık dengesine sahip değildir. Gübrenin saklandığı yerin şanslı özelliğinden dolayı böyle bir hediyeye sahipsiniz. |
Bubalus bey sorduğum sorunun cevabını sizden aldım ve çok teşekkür ediyorum. Mantar sporları demek oluyorki havadan uçup toprak ve gübreyle buluşabiliyor. Ama ben çok kısmetliyim demekki. Çünki bizim bahçede kuzu mantarı çıktı. Bir sorum daha olacak. Kuzu mantarı sporu veya tohumu o çevrede hiç kuzu mantarı olmadığına göre kaç km uzaktan uçup gelmiş olabilir. ilginç bir durum değilmi ?
|
Mantarlar kuytu köşelerde, gölgeliklerde ayak basmayan dolayısıyla ayak da görmeyen yerlerde çıkarlar genel olarak. Renk bakımından desen bakımından bir bukalemundan daha iyi saklanabilir. ve topraktan yukarı doğru çıkarken sırtında altından çıktığı zemin kalıntılarını da taşır. Kuzu mantarı eciş bücüş tabiyatıyla belki hemen yanıbaşınızda olmasa bile hala çiğnenmemiş bi ağaç gölgeliğinde serpilip dünyaya sporlarıı püskürtüyorlardır muhtemelen. Yoksa kendi kendine var olmuş olması gerek ki, bu da zor biraz :D Pasifik okyanusun ortalarındaki adaların bazılarında suların hareketiyle hayat yok olup tekrar başlıyor dalgaların çarpmadığı zamanlarda. nasıl mı? Göçmen kuşların dışkılarındaki tohumlarla. Eğer bu mümkünse, düşünün :D
|
Meşhur Trüf mantarı ile ilgilenenler için;
------------------------------------------ Size gerek karasal iklimlere tamamen uygun olan Yaz Trüfünü (Tuber aestivum,+ uncinatum) gerekse ılıman iklime uygun olan Siyah Kış Trüfünü (Tuber melanosporum) aşılı olarak öneririz. Her iki tür de bütün dikim talimatları ve sertifikaları ile tedarik edilecektir. Ağaçlarımız çok yüksek kalitedir. Yaz trüfü daha geniş sıcaklık oranına toleranslıdır ve daha iyi satılabilir(çok sıcak ve çok soğuk havaya dayanıklıdır). Sıcaklığın uygun olduğu yerlerde melnaosporum dikebiliriz (en soğuk ayda ortalama 24 saatlik süreçte 10 dereceden sıcak (0-10) olmayacak, en sıcak ayda ortalama 24 saatlik süreçte 26 dereceden sıcak (18-26)olmayacak). Eğer yazlar çok sıcak kışlar da çok soğuk ise Tuber aestivum/uncinatum önerebiliriz. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde her dem yeşil meşe Pırlan meşesi dikilecektir. Bu tür aşılı meşeler hali hazırda mevcut bulunduğundan Ekim - Kasım 2010 tarihlerinde dikim yapmak mümkündür. Dikmek istediğiniz fidan miktarı fiyatının % 10 u peşin ödenir. Geri kalanı fidanların teslimatı sürecine göre ödenir. Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bölgeye özgü meşeler tercih edileceğinden, ilk önce bölgeden toplanan meşe tohumları İngiltere'ye gönderilecek, aşılama ve fidan olma sürecini tamamladıktan sonra Türkiye'ye getirilecektir. Örneğin, Nevşehir'de trüf çiftliği kurmak isteyen bir çiftçi Ekim-Kasım 2010 tarihlerinde toplayacağımız tüylü meşe tohumlarını beklemesi gerekecektir. Bu tohumlar İngiltere'ye gönderilip, aşılama ve fidan olma aşamasını tamamladıktan sonra dikime hazır hale gelecektir. Ağaç çeşitleri Fındık (Corylus avellena), Meşe(Quercusrobur) ya da Pırnal'dır (Quercus ilex). http://www.trufciftlikkurulum.com/index.php?sayfa=satis |
sayın sami sarı;
kültür mantarının tohumu, aşılanmış buğday dır. bu tohumlar uygun ortamlarda mantar olarak çıkar, (nem ısı ve ışık gibi) İneklere de yem olarak saman ve buğday vb. verilmiş olabilir, atık buğdaylar veya gübre içindeki kalıntıları uygun ortamı bulunca mantar olarak çıkmışlardır bu kadar basit. kolay gelsin |
kültür mantarı yerine ağaç kütüleri veya talaşta yetişen mantarlar var. o tür mantarları yetiştirmeniz daha kolay.
mantar yetişmesine uygun kompost yapabilecekseniz agaricus spp leri yetiştirebilirsiniz. kültürü yapılamayan mantarlarda zaten yetiştirmeniz olanaksız. http://www.agaclar.net/forum/showthr...lt%FCr%FC+hobi http://www.agaclar.net/forum/showthr...lt%FCr%FC+hobi burda yapılan çalışmalarda ki gibi ilk önce miselyumu çogaltıp uygun materyal üzerine sardırıyoruz. zaten bu işi miselyum satan insanlarda böyle yapıyor. evde mantar yetiştirilir. her mantar kültürü farklıdır ve degişik metodlarla üretim gerçekleşir. illa mantar üretcem diyorsanız sıfırdan başlamayın. mantar üretimi çok zordur. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
http://www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/b.aspx?ref=16
mantarla ilgili bi destekleme yok sanırım ayrıca destekleme müraccat edenleri eleyerek ve sınava tabi tutarak hibe edilecekmiş. |
KOSGEB 'in senelerdir verdiği girişimcilik desteği medyanın ağzına sakız oldu.(Ne hikmetse :) )
İşin aslı şudur : Girişimcilik eğitimini tamamlamış şahıslar iş planı ile müracatları sonucu iş planlarına göre değişik hibe desteklerden yararlanabiliyorlar.Bu desteklerin toplam üst sınırı 27.000 TL.Bir sene sonra başarılarına göre maksimum 70.000 TL kredi kullanabiliyorlar. Saygılarımla :) |
yetiştiricilik hakkında profesyonel bir bilgi veren yok arkadaşlar herkes duydugunu yazıyo.insanlarında kafası karışıyo.nasıl bir ortam saglanacak nasıl ısıtılacak materyal temini maliyeti .lütfen detaylı bilgisi olan acıklasında bizde işi doğru yapalım
|
Merhabalar ben Çorluda mantar yetiştirmek istiyorum. Buraya en yakın Kompostu nereden bulabilirim. Yaprak mantarıda, Kültür mantarıda olur.
|
Agroma isminde bir firma mantar kiti satışı yapıyor isterseniz amatör isterseniz profosyonel üretim için kitleri mevcut.
|
bir kaç gün çalıştım mantar çiftliğinde.
sanıyorum kompostu hazır alıyolar 5katlı ranzalara diziyolar üstüne keağıt serip keğıdı suluyorlar. Sonra kompostu açıp bir kaç santimlik bir karıştırma yapıp havalandırıyorlar sonra ilaçlamalar oluyor en sonunda çıkan mantarı kesip topluyor toptancıya veriyorlar. ortam klimalı havasız nemli boğucu kap karanlık. yani diğer tarım alanları gibi temiz hava bol güneş hayal etmeyin alakası yok. |
Talaş kullanırken sterilize edilmiş talaş kullanın deniliyor. Peki sterilize edilmiş talaşları nerelerden temin edebiliriz?
|
mantar kompastı hakkında yardım
arkadaşlar merhaba.Ben amatör bir mantar yetiştiricisiyim,kavak mantarı yetiştirmek için kızıl ağaçtan ve kavaktan 40 adet kütük yaparak başlangıçı yaptım.ancak 30 gün geçmesine rağmen hala bir netice almış değilim.ayrıca reishi ve shiitake mantarlarınıda yetiştirme planlarım var ve tohumlarını aldım ama bu yetişme zamanın uzunluğu beni düşündüğürdüğü için önce size bir sorayım dedim.benim sorum şu acaba bu tür mantarları daha hızlı yetiştirme şansım varmı?bana önere bileceğiniz karışımlar veya kompast şekilleri varmı?yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler
|
konu ile alakalı yardımlarınızı bekliyorum.zira tohumlarımın zamanı geçmek üzere:(
|
kompost yerine sert ağaç talaşı kullanılmıyor mu?
|
kullanılıyorda o sert ağaçtalaşına hangi maddeler hangi oranda ekleniyor onu bilmiyorum
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025