agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

rozmarinus 09-04-2015 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1367967)
@rozmarinus
İşlerimin yoğunluğundan ve işlemler zaman aldığından vakit bulup toparlayamıyorum ama ne varsa bu forumda yazıyorum. Merak ettiğniz bir şeyler varsa ve ben de biliyorsam özel mesaj olmadan forumda açık olmak kaydıyla sorun seve seve cevaplarım.

@suplilumas Cevap için teşekkür ederim. Deneme amaçlı olarak 4 kg lık 50 adet poşette geçtiğimiz hafta %95 buğday saman ile%5 buğday kepeğinden oluşan kompostu hazırlayıp kayın mantarı misel ekimini gerçekleştirdim.
1.Sulama konusunu merak ediyorum kuluçka döneminde odayı nemlendirme dışında sulama yapmam gerekiyor mu?ya da mantarlar oluşmaya başladığında mı sulama yapmalıyım? öyle ise eğer sulamayı nasıl yapmalıyım?Örneğin 4 kg agırlığındaki bir komposta ne kadar su vermeliyim?araştırma yaptıkça sulama konusunda kafamda daha fazla soru işareti oluştu.

suplilumas 10-04-2015 08:14

@rozmarinus
Eğer ortam aşırı kuru değilse poşet içindeki nem yeterli olacaktır ayrıca sulamanıza gerek yok. Misel tam sarımı bitirip meyve vereceği zaman zaman oda içindeki nemi düşürmemeye çalışın yeterli.

rozmarinus 10-04-2015 10:26

@suplilumas
şuanda kuluçka odasında sadece yerleri ıslattım ve nem oranı %90 görünüyor.
Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Bir sorum daha olacaktı. Burada bulunan kereste fabrikalarının tomrukları koyup kuruttukları buhar fırınları var.Bayağı bir buhar veriyor, fakat kaç derece olduğunu bilmiyorum.Saman balyalarını bez torbalara koyduktan sonra pastörizasyon için bu fırına verdim.Burada iki gün bekledi,torbaları açıp baktığımda samanın dış kısmının nemli, iç kısmının ise kuru olduğunu gördüm, fakat içi kısım bayağı sıcaktı.Emin olamadım,samanı kaynatıp kompostu hazırladım. Sorum: sizce bu şekilde samanı kaynatmadan buhar fırınına vererek kompostu hazırlayabilir miyim? Bu şekilde pastörizasyon yapılır mı?

suplilumas 11-04-2015 12:21

@rozmarinus
Bez torba içinde steril edemezsiniz ısı normale döner dönmez tekrar kontamine olur.

Tahsinmd 15-04-2015 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özbay28 (Mesaj 1368736)
http://i.hizliresim.com/P59od7.jpg

http://i.hizliresim.com/AAaqMQ.jpg
Kavak kütük lerinde cıkan mantarlarım dış ortamda mutlaka kütükleri yagmurdan korumalıyız nemli ve serin yere kütükleri yerleştirilmeli ve üzeri kütüklere değmeyecek sekilde kapatılmalıdır

İkisi arasındaki bu renk farkı nedendir?

kenan11 16-04-2015 10:50

Mantarın yetiştiği komposta kütüğe göre, meyveleme sıcaklığına hava sirkulasyonuna göre , nem oranına göre ışık alımına göre değişklik gösterir.
Genelde istiridye için sıcaklık arttıkca renk açılır, hava sirkulasyonu yeterli değilse saplar uzar kafalar küçülür mantar şekli bozulur. nem yeterli değilse çatlaklar oluşur, ışık yeterli olmayınca büyüme durur.
Ben kendi denemelerimde görüyorum, birbirinin klonu olan yani ikiz kardeşi olan mantarlar bile sadece hava değişimi farkından tamamen farklı görülebiliyor.

suplilumas 19-04-2015 18:46

@Tahsinmd
Biri iç mekanda yetersiz ışıkta flaş kullanılarak çekilmiş fotoğraf diğeri ise doğal ışıkta flaşsız. Aralarındaki renk farkı bundan kaynaklı.

özbay28 23-04-2015 23:52

İkisi arasındaki fark diğeri pin lerin gelişme anı ötekisi buyumus hali ışık yoğunluguna göre renk acması olur

vandenew 12-05-2015 09:47

istiridye mantarı misel çalışmaları
 
2 Eklenti(ler)
ben de oyster yetiştirmeye meraklıyım..ev şartlarında hazırladığım agar ortamında petri kabında misellerimi sürekli transfer ediyorum..
blue oyster ile başladım,önce dev gibi poşetlerde,kompost sterilizasyonu yetersiz oldu..sonra kompostları daha pratik hazırladım,samanı daha pratik pastorize ettim,değişik nitrojen kaynakları denedim..ve kompost ebatlarını küçültmeyi başardım..misellerim de gayet sağlıklı..şimdi 20 cm çaplı 20 cm uzunluğunda yetişme ortamında hem daha şık görünüyorlar,hem taşımak,bulundurmak kolay oluyor..çıkan mantarlar da lezzetli tabii ki

vandenew 13-05-2015 10:10

pembe istiridye mantarı
 
4 Eklenti(ler)
ilk foto klasik agar besiyeri,petri kaplarında olan pleurotus salmoneostramineus

bunları tohum haline getirdim

sıvı besiyeri benim için yeni bir konu..yeşilmsi şişede,miselyumlarının yoğun saçaklı görüntüsü net seçiliyor
beyaz kavanozdaki liqit içinde ise biraz flu da olsa beyazımsı büyükçe parçacıklar dikkatli bakılırsa seçiliyor
liqidlerden tohumlaştırmayı çalışmaktayım..

pembe istiridye rengiyle çarpıcı gerçekten

suplilumas 13-05-2015 13:55

1 Beğendiğiniz bir mantarı marketten seçin (Pembe de olabilir)
2 Mutfakta kullandığınız alüminyum folyodan bir parça kesin.
3 Mantarın şapka kısmının sapını lamellere kadar kesip mantarın lamelleri folyoya gelecek şekilde yerleştirin.
4 Üzerine tas tabak gibi kapak olabilecek ve mantarın kurumadan beklemesini sağlayacak bir şey kapatın sabaha kadar bekletin.
5 Eczaneye gidip bir kaç tane steril su ampülü bir kaç tane de steril enjektör alın sonra evinizde uygun kavanoz yoksa pazara kavanoz almaya gidin. Kavanozların ağzı ile gövdesinin aynı genişlikte yani kalıp gibi kullanabileceğiniz bir şekilde olmasına dikkat edin.
6 Hazır gitmişken biraz vermikulat ve kepek alın bulamazsanız biraz buğday işinizi görür.
7 Eve geldiğinizde vermikulat bulmuşsanız suya basıp nemlendirin sonra kepeği karıştırın, bulamamışsanız buğdayı 4 saat suda bekletin sonra çıkarıp serip ıslaklığı kaybedip sadece nemli kalmasını sağlayın.
8 Nemli mi ıslak mı olduğunu mutfaktan alacağınız bir kağıt havlu ile test edin. Yapışıyorsa ıslaktır.
9 Kavanozunuzun kapağının tam ortasına matkap ya da uygun bir malzeme ile 5 - 6 mm çapında delik açın.
10 deliğe elyaf geçirip filitre yapın.
11 Kavanoza buğday ya da vermikulat ile hazırladığınız kompostu ağız kısmında 5 - 10mm boşluk kalacak şekilde doldurun.
12 Kavanozların kapaklarına içlerine su girmemesi için folyo sarın. Üstten kavanozun yarısına kadar sarmanız yeterli.
13 Düdüklünün altına kavanozlara destek olacak ama direk dipteki ısıyı verip patlatmayacak bir şey koyun. Yine tas tabaktan faydalanıyoruz.
14 Düdüklüye su doldurup kavanozları koyup bir saat kaynatın.
15 Kaynadıktan sonra düdüklünün basıncını almadan kendi halinde soğumaya bırakın.
16 Soğuduktan sonra mantarınızın üzerini açın mantar şapkasını atın. Folyoda spor izini net bir şekilde göreceksiniz.
17 Eczaneden aldığınız enjektöre steril su ampüllerinden birini kırıp steril su çekin.
18 Suyu bir miktar alminyum folyodaki mantar izine boşaltıp enjektör iğnesi ile folyoyu delmemeye dikkat ederek karıştırıp geri çekin. Sporlar steril su ile birlikte enjektörünüze dolacaktır.
19 Düdüklünüzün kapağını açıp kavanozlarınızdan birini çıkarın.
20 Elyaf filitreden enjektörü sokup sporları aşılayın.
21 Yirminci işlemi diğer kavanozlar içinde yapın
22 Kavanozlarınızı serin ve karanlık bir yere bırakın.

Üç dört gün sonra kavanozlarınızı misel sarmaya başlayacaktır. İyice sardıktan sonra çıkarıp yavrulama işlemine geçeceksiniz. Bu işlemleri yaparak kendi mantar kitinizi yapmış olacaksınız. Piyasada mantar kiti olarak satılan kitlerin verdiği performansın aynını hatta fazlasını verir.
Kolay gelsin.

zorzanaat 14-05-2015 10:50

Sayın suplilumas: Pleurotus ostreatus (kış) ve Pleurotus sajor-caju (Yaz) türlerini birbirinden ayırmamız için bir metot var mıdır? Ya da dış görünüm olarak ayırt edici özellikleri var mıdır?

suplilumas 14-05-2015 12:46

@zorzanaat
Pleurotus sajor-caju Pleurotus türü bir mantar değil yanlış olarak verdiğiniz isimle adlandırılıyor. Lentinus sajor-caju doğru isimlendirmedir. Bu mantar pleurotus değil Lentinus cinsidir. Kültürü yapılan mantarın şekli işleme göre değişebileceğinden dolayı en sağlam yol dna testiyle bakmaktır ya da aynı ortamda iki türü de yetiştirip karşılaştırmak daha doğru olur. Yani şekil olarak ayırt etmek mümkün olsada uzmanının yapması %100 doğru sonuç verir.

zorzanaat 14-05-2015 13:12

@suplilumas
Evet, daha önce Pleurotus cinsi altında sınıflandırılırken daha sonra taksonomisinde yer değişikliği olmuş şu anda Lentinus cinsi altında sınıflandırılıyor, yine de çoğu bilimsel yazıda Pleurotus sajor-caju olarak görmek mümkün. Dediğiniz gibi birkaç deneme yapmak en sağlıklısı sanırım. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

kenan11 19-05-2015 14:40

işi bitmiş kompostu limonun saksısına eklemiştim
sonuç bu
http://i62.tinypic.com/1115px4.jpg

suplilumas 19-05-2015 15:29

@zorzanaat
Eğer imkanınız varsa spor büyüklüğünü ve rengini kontrol ederek kesin emin olabilirsiniz.

İsml_tr 31-05-2015 13:24

Merhaba, plorotus turu mantarin kompostun istenilen noktasından çıkması belirlenebilir mi. Diğer bir konu da daha az işçilik ile üretmek için posetten başka bir malzeme kullanan oldu mu. Ozellikle Eriygii üretimi için poset kullanmaktan baska pratik bir kap önerisi veya fikir verebilecek arkadaş var midir. Ben üzerinde havalandirma ve daranj icin uygun delikleri açılmış sanayi tipi kasaların kullanılabileceğini dusunuyorum. Yorum yaparsanız sevinirim

suplilumas 08-06-2015 12:34

@İsml_tr
Plastik çamaşır sepeti ve daha bir çok malzeme kullanabilirsiniz ama her seferinde steril etmeniz gerekeceğinden poşetten daha fazla işçilik olacaktır.

jumaru 10-06-2015 22:48

Sayın @suplilumas #791 numaralı mesajda çok kıymetli bilgiler vermişsiniz, bilmiyorum daha önce bu şekilde paylaşıldı mı -ben hatırlamıyorum- ama kendi adıma teşekkür etmek istedim. Burası harika bir forum fakat bu şekilde listelenmiş, derli toplu indeksli bilgiye pek rastlanmıyor. Zaman ayırdığınız için kendi adıma teşekkür ederim.

Konuyla ilgili bir şey sormak istiyorum. Spordan aşılama ile besiyerinde klonlanıp sonra vermikülit/tahıl/yem ortamına aşılama arasında üretimsel açıdan kayda değer bir fark var mı? Mesela sarım süresi, verimlilik ya da diğer açılardan hangi yöntem daha avantajlıdır?

Bir diğer sorum da şu; bahsettiğiniz yöntemle spordan aşılarken ne kadar miktarda aşılamalıyız? Yani, tek kavanoz için ne kadar fazla spor, o kadar hızlı sarım gibi bir durum söz konusu mu?

suplilumas 11-06-2015 16:01

@jumaru
Listelediğim yazının detayları forum içinde eski yazılarımda var.
Spor ve klonlama arasında çok fark vardır. Sporda her spor başka bir bireyi oluşturacağı için her türden ürün elde etme ihtimaliniz var. Klonlama da ise ana mantara şekil, lezzet, koku, renk ve büyüklük gibi en yakın mantarı elde edersiniz. Tabi bu ilk aşama için geçerli. Spordan veya klondan ilk miseli elde ettikten sonra her ikisinde de miselin ıslahına geçip miseli klonlamanız gerekiyor.

İsml_tr 23-06-2015 11:55

suplilumas

Yanıt için teşekkür ederim. Torba ve askı sistemi benim açımdan zor oldu, bu nedenle torbada üretimi artık düşünmüyorum. Isıya dayanıklı polypropilen kaplar kullanarak buhar ile starilizasyon yapmayı planlamaktayım. Amacım Pleuratus Eringii üretebilmek. Bir amatör olarak, bu süreçte en fazla zorlandığım noktalardan birisi de doğadaki mantarların tanımlanması ve hakkında daha ayrıntılı bilgilere yer veren bilimsel kaynaklara ulaşamamak oldu. İnternette erişebileceğimiz Türkçe veya İngilize güvenilir bir kaynak mevcut mudur?

Teşekkürler.

Deniz09 13-07-2015 16:29

arkadaşlar hepinize mantarlı günler :)
uzun süredir takip ediyorum başlığı, fakat ufak bi detaydan kafam karıştı :)
Diyelim 15kglık bi komposttan 1. flaştamı %30 verim alıyoruz yoksa 3 flaşın toplamı mı %30.
yani 15kglik komposttan 4.5kg mantarı ilk hasatta mı elde ediyoruz?
Bir de her hasat zamanı, kompost yapımından yaklaşık 40-45 gün gibi bir sürede yapılıyor.
Böyle düşünürsek yılda 6 ila 8 arası hasat mı yapıyoruz?

İsml_tr 17-07-2015 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Deniz09 (Mesaj 1395701)
arkadaşlar hepinize mantarlı günler :)
uzun süredir takip ediyorum başlığı, fakat ufak bi detaydan kafam karıştı :)
Diyelim 15kglık bi komposttan 1. flaştamı %30 verim alıyoruz yoksa 3 flaşın toplamhasadin 0.
yani 15kglik komposttan 4.5kg mantarı ilk hasatta mı elde ediyoruz?
Bir de her hasat zamanı, kompost yapımından yaklaşık 40-45 gün gibi bir sürede yapılıyor.
Böyle düşünürsek yılda 6 ila 8 arası hasat mı yapıyoruz?

Merhaba, simdiye kadar kimsenin yanitlamamasini garipsedim doğrusu. Toplam hasatin kompost miktarının %25 den fazla olduğu durumlarda başarılı bu üretim yapılmış olunur bence. Bildiğim kadariyla 40 günden daha erken mesela 32 gunde ilk hasatın alınması cok iyi bir uretim yapildigi anlamina gelir. Zor ama teorik olarak mümkün bir süre.

Deniz09 18-07-2015 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsml_tr (Mesaj 1396521)
Merhaba, simdiye kadar kimsenin yanitlamamasini garipsedim doğrusu. Toplam hasatin kompost miktarının %25 den fazla olduğu durumlarda başarılı bu üretim yapılmış olunur bence. Bildiğim kadariyla 40 günden daha erken mesela 32 gunde ilk hasatın alınması cok iyi bir uretim yapildigi anlamina gelir. Zor ama teorik olarak mümkün bir süre.

çok teşekkür ederim cevabınız için. İyi bayramlar bu arada.
Ben uzun süreden beri ilk hasatta %30 civarı hesaplıyorum ve dehşet rakamlar ortaya çıkıyordu:)
Yani 100-120 gün arasında bi komposttan %25-30 arası verimde yararlanabiliriz.
Şimdi tam olarak gelir gider hesabı yapabilirim, teşekkürler.

jumaru 19-07-2015 11:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Deniz09 (Mesaj 1396571)
çok teşekkür ederim cevabınız için. İyi bayramlar bu arada.
Ben uzun süreden beri ilk hasatta %30 civarı hesaplıyorum ve dehşet rakamlar ortaya çıkıyordu:)
Yani 100-120 gün arasında bi komposttan %25-30 arası verimde yararlanabiliriz.
Şimdi tam olarak gelir gider hesabı yapabilirim, teşekkürler.

%30 gerçek dışı olmamakla birlikte yine de sınırları zorlayan bir rakam. Bu oranın devamlılığını sağlayamayacağınızı düşünmek yerinde olacaktır. Ben de gelir gider hesabı yaparken o oranlar üzerinden yapmıştım hesaplarımı fakat gördüm ki kazın ayağı pek öyle değil :) Hesabınızı maksimum %20 verim üzerinden yapmanızı öneririm. Üç flaşta toplam %20'lik verim başarılıdır. Üstündeki oranlar elbette daha başarılıdır fakat devamlılığının sağlanması ticari açıdan zor görünüyor. Özetle, %20'yi baz alarak, bu oranın üstüne çıkmayı değil, altına düşmemeyi hedeflemek sizin açınızdan daha gerçekçi ve özellikle hesap kitap konusunda sağlıklı olacaktır.

İsml_tr 19-07-2015 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jumaru, (Mesaj 1396704)
%30 gerçek dışı olmamakla birlikte yine de sınırları zorlayan bir rakam. Bu oranın devamlılığını sağlayamayacağınızı düşünmek yerinde olacaktır. Ben de gelir gider hesabı yaparken o oranlar üzerinden yapmıştım hesaplarımı fakat gördüm ki kazın ayağı pek öyle değil :) Hesabınızı maksimum %20 verim üzerinden yapmanızı öneririm. Üç flaşta toplam %20'lik verim başarılıdır. Üstündeki oranlar elbette daha başarılıdır fakat devamlılığının sağlanması ticari açıdan zor görünüyor. Özetle, %20'yi baz alarak, bu oranın üstüne çıkmayı değil, altına düşmemeyi hedeflemek sizin açınızdan daha gerçekçi ve özellikle hesap kitap konusunda sağlıklı olacaktır.

Konu maliyeti, karlılığı hesaplamak ise kompostun maliyeti ve miktarını baz almak çok sağlıklı olmaz sanırım. En büyük kalemler iklimlendirme ve işçilik giderleri olarak düşünülmeli bence. Zaten yaz kis sürekliliği sağlanmak zorunda olunan bu iki kalem sonuçta. Bu bir isletme olacagi icin işletmenin sürdürülmesi için gereken zaman ve kaynağın da hesaba katılması gerekir.

Deniz09 19-07-2015 20:09

cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
2 ortak yapacağız bu işi ve paramız kısıtlı olduğu için olabildiğince işletme kurulumunda maliyeti kısmaya çalışacağız.
Sabit Gider olarak düşündüklerimiz; 500 kira - 500 elektrik - 100 su ve kompost malzemelerin maliyeti.
Kompostu hazırlarken 2 kişi çalışıp eleman masrafı çıkarmak istemiyoruz.
Kompostu olabildiğince hızlı hazırlamamız lazım bunun içinde baya bi kafa yoruyoruz.

suplilumas 18-08-2015 05:02

@Deniz09
Siz ya da ortağınız daha önce hiç mantar ürettiniz mi? Mantarlar hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Eğer bu sorulara cevabınız hayır ise ilk yapmanız ve öğrenmeniz gereken yüzde kaç verim alacağınız değil mantarın nasıl bir canlı olduğu ve nasıl yetiştiğini öğrenmek ve bunu küçük bir miktarda evde ya da uygun bir yerde uygulamak olmalıdır. Zaten bunları yaptığınızda bir çok sorunuza da cevap bulmuş olacaksınız. Belki biliyorsunuzdur ama mantar üretmek serada sebze meyve üretmeye hiç benzemiyor. Mantarı tanımadan işe girerseniz zararınız büyük olur.
Bu forumda mantarla ilgli yazmaya başlamam yıllar önceydi o kadar yazı ve bilgi var yıllardır kimse burada ben bunları okudum uyguladım bu oldu demedi. Nedeni şu uygulamadan bilgiden çok herkes nasıl bu işten bol bol para kazanırım kaç para kazanırım derdinde herkes o kısmı ile ilgili. Bir işe paranızı yatıracaksanız ve o riski alacaksanız bilginizin yeterli olması gerekir. Aksi kumardan başka bir şey değildir.
Sizin ilk sorunuzun cevabı şu;
Eğer mantar üretmeyi biliyorsanız ve tecrübeli iseniz %20 ile %30 arası verim almanız gerekir. Bilginiz yoksa tecrübeniz yoksa daha önce yapmamışasanız aynı kompostan ilk flaşta %1 verim alırsanız şanslısınız demektir.
Lütfen dikkatli olun bulabildiğiniz kadar döküman kitapları okuyun ayrıca bu forumdaki yazılardan da yararlanarak öne bir iki tane mantar üretip nasıl büyüyorlar onu da öğrenip tecrübe edinin öyle işe girin. 1 kilo kompostun kaybı ile 1 ton kompostun kaybı aynı şey değildir ama 1 kilo komposttan öğrenecekleriniz ile 1 ton komposttan öğrenecekleriniz hemen hemen aynı şeylerdir.

oz-demirmantar 24-08-2015 12:54

Forumda yeniyim :) Bende kendi istiridye mantarlarimi gostermek isterim :))
http://i.hizliresim.com/yl0JG7.jpg
http://i.hizliresim.com/6kJpD3.jpg
http://i.hizliresim.com/WZ78XN.jpg
http://i.hizliresim.com/3aEWOr.jpg

Banzai 26-08-2015 06:24

kuzu göbeği mantarı üretiyorlarmış çinde
bizde de işi çözen olsa ne güzel olur

İnanması Güç Ama Yapmışlar! Haberi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025